Kulttuuri    |   Ooppera-arvostelu

Kansallisoopperan Reininkulta on vanhanaikainen satu aikuisille

Reininkullan laulajat ovat tasokkaita ja kotimaasta, mutta musiikillinen ilmaisu jää Wagner-oopperassa seremonialliseksi.

Klassinen

Richard Wagnerin Reininkulta Suomen kansallisoopperassa. Musiikinjohto Esa-Pekka Salonen, ohjaus Anna Kelo, lavastus, valaistus ja videosuunnittelu Mikki Kunttu, puvut Erika Turunen. Kansallisoopperan orkesteri.

Richard Wagnerin neliosainen oopperajätti Nibelungin sormus kertoo loputtomasta valtataistelusta. Sen ensimmäisessä osassa, Reininkullassa, Alberich takoo varastamastaan reininkullasta sormuksen, jossa on valtavaa voimaa ja jonka avulla voi päästä koko maailman valtiaaksi.

Terävät ohjaajat ovat viime vuosikymmeninä aktualisoineet Nibelungin sormuksen lähihistorian ja myös aikamme valtakamppailujen ja sotien peiliksi.

Kansallisoopperassa uuden Nibelungin sormuksen tarina alkoi siitä vaiheessa, kun ohjaustehtävä annettiin Kari Heiskaselle. Heiskasen paljon lupaava konsepti, finanssikapitalismi, ei miellyttänyt muuta tiimiä. Sopimuksen purku tuli kalliiksi.

Sormuksen herruus annettiin talon omalle ohjaajalle Anna Kelolle.

Näyttämö on se paikka, jossa oopperatalojen ulospäin näkyvät, menestystä tai epäonnistumisia tuovat kilpailut käydään. Näyttämön esteettiseen piiriin heijastuvat myös kulissien takaiset kotitaistelut ja valtarakenteet. Kuvaavaa on, että Kansallisoopperan johtoa on syytetty ”jäykästä ja hierarkkisesta työkulttuurista” ja ”toista ihmistä alentavasta käytöksestä”.

Pieni kohu saatteli Kelon ohjaaman Reininkullan ensi-iltaa, tosin täysin hänestä itsestään riippumattomista syistä.

Minkäänlaisia assosiaatioita lähihistoriaan tai omaan aikaamme Anna Kelon ohjaus ei herätä. Hän on kertonut Reininkullan tarinan vanhanaikaisena satuna, joka seuraa uskollisesti Wagnerin partituuria ja sen ohjaamaa näyttämötoimintaa.

Ensi-iltayleisön innostuneesta reaktiosta saattoi päätellä, että aikuisten satu miellyttää ainakin osaa yleisöä.

Jos Reininkulta sattuu olemaan tuttu ooppera, oli helppo ennakoida, mitä jumalat, kääpiöt ja jättilaiset tekevät seuraavaksi. Yllätyksettömyys on tylsää.

Helsingin juhlaviikoilla esitettiin Bayreuthista hankittu Lasten Ring, jossa koko Nibelungin sormus oli puristettu kahteen tuntiin ja lapsille tarkoitettuun leikilliseen esitystyyliin. Sen seuraaminen oli paljon jännempää.

Kansallisoopperassa Reinintyttärien ja kääpiö Alberichin kohtaaminen tapahtuu perinteisessä vedenalaisessa satumaailmassa. Ylväästi patsastelevat ja koreilevat antiikkimaiset jumalhahmot ovat museaalinen näky.

Jättiläisten irvistelevät naamat näkyvät valtavan kokoisina screeneillä. Se ei ole onnistunut ratkaisu. Lasten Ringin elävät jättiläishahmot olivat paljon kivempiä. Maanalainen nibelungien luolamaailma on ankea kuoleman valtakunta.

Olisi odottanut, että valotaikuri Mikki Kunttu olisi saanut valo­dramaturgialla ja videoilla aikaan suggestiivisempaa näyttämömagiaa satumaailmaan. Nyt yleisvaikutelma on kelmeän harmaa, usein autio ja kolkko. Sadun pitäisi olla värikäs ja fantastinen.

Reininkulta on miehitetty suomalaisin voimin. On hienoa, että näin vahva ja tasokas laulajakunta on saatu omasta takaa. Reininkullan musiikillinen ilmaisu on seremoniallista deklamaatiota, jossa tekstin rooli on keskeinen.

Jotta roolihahmojen halut ja mielenliikkeet ristiriitoineen saisi esiin, laulajan olisi esitettävä repliikkinsä tekstilähtöisesti. Muuten koko Reininkulta alkaa helposti vaikuttaa pitkäpiimäiseltä jaarittelulta.

Ylijumala, baritoni Tommi Hakala laulaa komeasti ja kauniisti ja pyrkii äänensä vivahteilla syventymään myös Wotanin kompleksiseen persoonallisuuteen. Pääasia tuntuu kuitenkin olevan uljas laulu.

Muut jumalat seurasivat Wotanin velvoittavaa, laulun kiinteään ja linjakkaaseen voimaan velvoittavaa esimerkkiä. Kaikkein kauneimmin laulaa tenori Tuomas Katajala tulenjumala Logena. Kaunolaulu ei kuitenkaan kuulu varsinaisesti tämän ovelan juonittelun ja retoriikan mestarin roolikuvaan.

Oikeaoppisen wagneriaaninen laulaja on tenori Dan Karl­strömin seppä Mime, joka kiljahteli ja uikutti tenorillaan niin kuin parhaat Mimet tekevät.

Toinen hyvä musiikkikaraktääri on on baritoni Jukka Rasilainen, jonka Alberichin äänessä on raakaa viettimäisyyttä ja vallanhimoa. Kumpikin kääpiö näyttää örkiltä, jollaista ei oikein voi ottaa vakavasti. Uljaan metallisointinen mezzosopraano Lilli Paasikivi on omiaan Wotanin puolison, koti- ja perhearvojen suojelijan Frickan rooliin.

Roolilistalla ovat myös sopraano Reetta Haavisto, baritoni Tuomas Pursio, tenori Markus Nykänen, bassot Jyrki Korhonen ja Koit Soasepp, mezzosopraano Sari Nordqvist ja reinintyttäret Marjukka Tepponen, Mari Palo ja Jeni Packalen. Kaikki laulavat erittäin hyvin, ja kaikista olisi voinut saada näyttämöllisesti enemmän irti toisenlaisessa ohjauksessa.

Esa-Pekka Salosen johtama Kansallisoopperan orkesteri maalailee Reininkultaa värikkäästi ja vivahteikkaasti. Sointi on pääosin notkeasti virtaava. Muutamat ykkosenjyrinät ja maanjäristykset ovat sitä vaikuttavampia.

Koska näyttämöllä ei ole vahvaa dramaattista jännitettä, se heijastuu myös orkesteriin: soitosta puuttuu sähköistävä kipinöinti.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Facebook esitteli keskus­pankkiireille virtuaali­valuuttaansa, Suomen Pankin edustaja ei vakuuttunut: ”Puolivillainen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää