Kulttuuri

”Minulle oli tärkeää valita nais­puolinen kollega, joka ei ole kaikkien tiedossa”, sanoo Lotta Wennäkoski, joka siteeraa sävellyksessään sata vuotta sitten elänyttä Ida Mobergia

Helsingin kaupunginorkesteri tilasi kuudelta säveltäjältä teokset, joissa viitataan vanhempaan suomalaiseen musiikkiin. Teossarjan ensimmäisessä teoksessa Lotta Wennäkoski siteeraa Ida Mobergin (1859–1947) keskenjäänyttä oopperaa Asiens ljus.

Suomen itsenäisyyden sata­vuotisjuhla vuonna 2017 synnyttää koko liudan uusia helsinkiläisiä orkesteriteoksia, joita aletaan kuulla kaupunginorkesterin konserteissa tästä syksystä alkaen.

Idean takana on Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestari Susanna Mälkki, jonka aloitteesta orkesteri tilasi pari vuotta sitten kuudelta säveltäjältä uudet teokset. Näitä Helsinki-variaatiot-nimisen teossarjan sävellyksiä kantaesitetään yksi kullakin syys- ja kevätkaudella kevääseen 2022 asti.

”Näiden teosten myötä repertoaariin tulee lisäyksiä, jotka liittyvät Helsingin kaupunginorkesterin ja Suomen historiaan”, Mälkki sanoo.

Helsinkiin teokset liittää sekä itse tilaaja, HKO, että teossarjan nimi Helsinki-variaatiot.

Suomen historiaan teokset puolestaan liittää säveltäjien saama tehtävänanto: uusien teosten pohjana täytyy olla jokin ennen vuotta 1945 sävelletty suomalainen teos.

”Näin uusissa teoksissa on katse sekä eteen- että taaksepäin”, Susanna Mälkki sanoo.

Viittausten määrä jää kunkin säveltäjän itsensä määritel­täväksi. Uuden teoksen pohjana olevan teoksen sävel­kulkuihin voi viitata suoraan, tai viittaussuhde voi olla pelkästään ajatuksellinen – tai mitä vain näiden väliltä, kuitenkin toteutettuna niin, ettei tekijänoikeusongelmia pääse syntymään.

Säveltäjiä Helsinki-variaatioissa on siis kuusi: Lotta Wennäkoski, Kimmo Hakola, Antti Auvinen, Matthew Whittall, Seppo Pohjola ja Sampo Haapamäki. Sarjan aloittaa Lotta Wennäkosken teos Om fotspår och ljus, Jalanjälkiä ja valoa, jonka lähtökohtana on Ida Mobergin kesken jäänyt ooppera Asiens ljus.

Musiikkikirjallisuudessa Ida Mobergia on pidetty (1859–1947) ensimmäisenä suomalaisena naissäveltäjänä, vaikka tuoreempi tutkimus on osoittanut, että häntäkin varhaisempia suomalaisia – tai ainakin suomalais­syntyisiä – naissäveltäjiä on ollut runsaasti.

Joka tapauksessa Ida Moberg opiskeli Richard Faltinin ja Jean Sibeliuksen oppilaana Helsingissä sekä Felix Draeseken oppilaana Dresdenissä. Vuonna 1906 hän johti Helsingin kaupunginorkesteria omassa sävellys­konsertissaan, jonka ohjelmassa oli muun muassa sinfonia. Se on sittemmin kadonnut.

Samoin Moberg itsekin on jäänyt tuntemat­tomaksi nimeksi, eikä hänen teoksiaan yleensä näy konsertti­ohjelmissa.

”Yleensä kukaan ei tunnista Mobergiä, kun hänestä tulee puhetta”, sanoo Lotta Wennäkoski.

Tämä olikin merkittävä syy sille, että Wennäkoski valitsi juuri Mobergin teoksen oman sävellyksensä pohjamateriaaliksi.

”Minusta oli paikallaan valita, ei nyt ehkä unohdettu, mutta ei nyt aivan kaikkien tiedossa oleva naispuolinen kollega. Kyllä se minulle oli tärkeätä.”

Toinen merkittävä elementti oli kaupunginorkesterin tekemän tilauksen aihe, siis Helsinki-va­riaatiot.

”Ida Moberg on läpeensä helsinkiläinen”, sanoo Lotta Wennäkoski. ”Minua viehätti tavattomasti ajatus siitä, että hän on pitänyt sävellyskonsertin juuri tämän saman orkesterin kanssa 1906, ja että hän on kulkenut tässä samassa kaupungissa, ja että omakin sukuni on jo asunut silloin Helsingissä.”

Wennäkosken musiikki on värikylläistä, vapaatonaalista ja usein yleisilmeeltään lyyristä, kun taas Mobergin aikaan musiikin valtavirta oli tunnetta uhkuvaa myöhäisromantiikkaa.

Toisen säveltäjän musiikin käyttäminen uuden teoksen alku­sysäyksenä sopi Wennäkoskelle hyvin, vaikka Mobergin sävel­kieli on hyvin toisenlaista kuin hänen omansa.

”Olen aiemminkin tehnyt muutaman kappaleen samantyyppisen pyynnön kautta. Tiesin, ettei se ole välttämättä vaikeaa. Minulle tyhjä paperi on kaikkein pahin. Kun on mikä vain lähtökohta, niin se jotenkin auttaa alussa. Vaikeudet tulevat sitten aloittamisen jälkeen, kun pitää löytää luonteva suhde pohjamateriaaliin. Tässäkin tapauksessa Mobergin musiikki on hyvin romanttista.”

Om fotspår och ljus -teokseen Wennäkoski ottikin melko suoran lainauksen Mobergin oopperasta, ja se erottuu selvästi Wennäkosken sävelkielestä.

”Minulle tuli voimakas halu lainata siitä yksi pysähtynyt katkelma, koska kukaan ei ole kuullut tätä oopperaa. Eihän kukaan edes tiedä siitä mitään, paitsi jos on käynyt katsomassa käsikirjoitusta Sibelius-Akate­mian kirjastossa.”

Helsinki-variaatiot, Om fot­spår och ljus HKO:n konserteissa 11. ja 12. syyskuuta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Helsinki-variaatiot


 Teossarja koostuu HKO:n kuudelta säveltäjältä tilaamista uusista teoksista. Säveltäjät ovat Lotta Wennäkoski (syksy 2019), Kimmo Hakola (kevät 2020), Antti Auvinen (syksy 2020), Matthew Whittall (kevät 2021), Seppo Pohjola (syksy 2021) ja Sampo Haapamäki (kevät 2020). Kaikki kantaesitykset johtaa Susanna Mälkki.

 Kukin teos perustuu johonkin ennen vuotta 1945 sävellettyyn suomalaiseen teokseen. Teoksissa ei ole solistiosuuksia, ja ne kestävät korkeintaan 15 minuuttia.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  5. 5

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  6. 6

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  7. 7

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  9. 9

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää