Kulttuuri    |   Levyarvostelut

Iggy Pop kertoo vapautuneensa epävarmuudesta – Nyt punkin eksentrinen isoisä yllättää ja etääntyy yhä kauemmas nuoruutensa räminärockista

Erityisasema yhtenä ”rockin pyhistä lehmistä” on antanut Popille vapauden yllättää, ja kahdeksannellatoista sooloalbumillaan Free hän käyttää tätä vapauttaan.

Albumi, Indie / Alternative

Iggy Pop: Free ★★★★

”Edellisen levyni kiertueen päätty­misen jälkeen olin nääntynyt, mutta koin myös, että olin vihdoin vapautunut kroonisesta epävarmuudesta, joka oli kampittanut elämääni liian kauan”, Iggy Pop kertoi verkkomedia Pitchforkin haastattelussa heinäkuussa. Tuolloin hän uutisoi julkaisevansa uuden, kiertueen jälkeisten tuntemustensa inspiroiman Free-albumin.

Edellisen levynsä, Post Pop Depres­sionin, Pop teki yhdessä The Queens Of The Stone Age -yhtyeen nokkamiehen Josh Hommen kanssa. Tämä paitsi tuotti levyn, myös kirjoitti sille materiaalia sekä kiersi levyn jälkeisellä pitkällä ja näännyttävällä kiertueella kitaristina.

Yhteistyö kantoi hedelmää. Maaliskuussa 2016 ilmestyneestä Post Pop Depression -albumista tuli Iggy Popin uran suurimpia arvostelumenestyksiä. Levyn musiikissa kaikui Popin ja hänen ystävänsä David Bowien yhdessä Berliinissä 1970-luvun lopulla tekemien, sittemmin klassikoiksi sementoituneiden albumeiden kotikutoisen teollinen ja kolkko rock-soundi.

David Bowie oli sattunut kuolemaan vain kaksi kuukautta ennen hänen kulta-ajoistaan muistuttaneen Post Pop Depressionin ilmestymistä. Ajoitus oli sattumaa, mutta myös onnenkantamoinen, Iggy Popille.

Tunnustuksellinen lausunto kroonisesta turvattomuuden tunteesta on Iggy Popin suusta tulevana samaan aikaan sekä yllättävä että täydellisen järkeenkäypä.

Yllättävä siksi, että Iggy Pop on tunnettu rehvakkaasti puhuvana machona elohiirenä, joka on aina heittäytynyt esiintymisiinsä turvallisuudesta piittaamatta, jopa henkeään uhmaten. Järkeenkäypä siksi, että lausunnon jälkeen Popin takavuosien verta vuotavan elämöinnin ympäriltä irtosivat viimeisetkin myyttisyyden rippeet. Itsetuhoisen rehvakas käyttäytyminen paljastui siksi, mitä se useimmiten on kenellä tahansa ihmisellä: oman epävarmuuden peittelyksi.

Näin Pop tuli kuin ohimennen todenneeksi, ettei hänkään ole mikään yli-ihminen.

Iggy Popin uran pitkäkestoisuus on perustunut osittain sille, että me – yleisö ja fanit – haluamme uskoa siihen, että jos rockissa on vielä yksi elossa oleva aito asia, se on Iggy Pop. Näin olemme antaneet Popille luvan jatkaa juuri sellaisena kuin hän on, vaatimatta häneltä uutta. Popin viidenkymmenen vuoden takaiset saavutukset The Stoogesin jäsenenä ja sieltä kumpuava usko hänen aitouteensa ovat riittäneet oikeuttamaan hänen kulloisetkin tekemisensä. Tämäntyyppinen erityisasema yhtenä ”rockin pyhistä lehmistä” on antanut Popille vapauden yllättää, ja kahdeksannellatoista sooloalbumillaan Free hän levyn nimen mukaisesti käyttää tätä vapauttaan.

Pop on antanut Freellä sävellysvastuun kahdelle itseään sukupolvea nuoremmalle tekijälle, Sarah Lipstatelle alias Novellerille ja Leron Thomasille. Näillä on rockin sijaan taustaa kokeellisesta musiikista, jazzista ja elokuvasävelmistä.

Kymmenen kappaleen kompakti kokonaisuus jakautuu kahtia: Post Pop Depression -albumin Bowien Berliini-kauden tuotannot mieleentuoviin kolkkoihin ja sopivasti haastaviin rock-kappaleisiin sekä neljään spoken word -numeroon.

Ensin mainittuihin kuuluu levyn ”helpoin” kappale, hiipivästi etenevä popnumero James Bond sekä pyörremyrskyksi kasvava post-punkistelu Loves Missing. Ensimmäinen ottaa simppelin bassoraidan kuljettamana kantaa sukupuolirooleihin Popille tyypillinen pilke silmäkulmassa. Jälkimmäinen edustaa streittiä rockia, jonka synonyymi Iggy on monelle yhä.

Spoken word -numeroiden merkitystä kokonaisuudessa alleviivaa se, että kolme muodostaa levyn lopetustrilogian.

We Are The People on Thomasin jazzillisesti ”kävelevän” trumpetin kuljettama öinen vaellus, jonka kuluessa Pop pohtii lakonisesti ihmiskunnan tilaa. Rockin villimies paljastuu tieteellisen maailmankuvan omaavaksi ateistiksi, mutta myös optimistiksi: ”me olemme ihmisiä ilman surua, ihmisiä, jotka ovat kulkeneet kansallisen ylpeyden yläpuolelle / olemme Jumala ja avaruus, ilman rotua, kansallisuutta tai uskontoa / me olemme ihmisiä, ihmisiä, ihmisiä”.

Paljastavampia ja upottavampia kurkistuksia 72-vuotiaan Popin mieleen tarjoavat levyn kaksi viimeistä numeroa, joissa hän pohdiskelee vanhenemista ja kaiken rajallisuutta käyttäen metaforanaan itselleen läheisiä elementtejä, yötä ja pimeyttä.

Etenkin Do Not Go Gentle Into the Good Night tuo Thomasin sovituksen ansiosta mieleen Angelo Badalamentin musiikilliset fragmentit niissä Twin Peaksin kohtauksissa, joissa arkitietoisuus korvautuu kuvitelmilla ja harhoilla.

Kun tarkemmin ajattelee, Twin Peaksin tienvarsikapakka Roadhouse olisi aina vain eksentrisemmäksi käyvälle Iggy Popille hevifestareita paljon luontevampi miljöö.

Kriitikon valinnat: Popimpi Etta ja kohuräppärin statement

Etan popimpi puoli

EP, Rap

Etta: 10+

★★★

Viime keväänä 10-ep:n julkaissut helsinkiläis­räppäri Etta jatkaa samoilla hapoilla seuraavaan julkaisuunsa. Yhdessä nämä kaksi ep:tä olisivat muodostaneet Nicki Minaj -henkisen albumikokonaisuuden, joka olisi jakautunut iloisen skitsofreenisesti tanssilattiat täyttävään pop-räppiin sekä astetta haastavammaksi räppinuoruuden sisäavaruuden kuvailuksi. Sisällöllinen statement tarjoillaan heti ep:n avaavassa battle-henkisessä räpissä Nätti, jossa Etta räppää: ”kato mun poppii, silti niin räppii, melkein ku rokkii / basso niin fättii”. Musiikillisesti vahvinta suolausta tarjoaa kuitenkin funkisti jytisevä Tää kesä. Sähiseväbiittinen Lääke valuu laavana liian läheltä iskelmäräpin pohjatonta kraateria.

Sarkastisesti räp-kliseistä

EP, Rap

Adi L Hasla: Rikastu tai kuole yrittäjänä. Universal. ★★★

Tuottelias jyväs­kyläläis­räppäri Adi L Hasla ei ota itseään turhan vaka­vasti. Ei ainakaan yhtä vakavasti kuin jenkkiräppäri 50 Cent, jonka reilun viidentoista vuoden takaiseen Get Rich Or Die Trying -debyyttiin Haslan uusi viiden kappaleen ep:n nimi viittaa.

Räpissä inflaation kärsineellä peluri- ja rikastumisteemalla kikkaileva ep kuulostaa Haslan kahteen ensimmäiseen albumiin verrattuna nopeasti tehdyltä, biitit ja tuotanto läpi platan tarkoituksellisen monotonisilta ja matalapaineisilta.

Sattumaa tai ei, Tylppä ja liki tympeä äänimaisema istuu kuin hansikas Haslanin sarkastiseen tyyliin käsitellä ep:n eltaantunutta aihepiiriä.

Sydänmäen houreinen lähiömaisema

Albumi, Rock

The Hel-Gators: Love Turns Bad. Pyros. ★★★★

Heart­hill-laulaja Jussi Sydän­mäki jatkaa seikkai­luaan hämärän rajamailla, jossain siellä missä menneiden vuosikymmenten lähiömytologia, suomalaisittain uneksittu syvän etelän gotiikka ja päättömät ratsumiehet kohtaavat. Svengaavasti soiva garage-trio näyttää kakkosalbumilla kaiken osaamisensa: bluesin, countryn, rockabillyn, autotallirockin, unikuvat ja houreet. Sydänmäen tavaramerkkimäisen persoonallinen ääni kulkee kuin siltana Amerikan villistä lännestä öiseen itähelsinkiläiseen lähiöön, ja kappaleet piirtyvät vähintään yhtä paljon verkko- kuin tärykalvoille. Lopputulos on persoonallinen ja nykypäivän rockissa viehättävän epäsuomalainen maisema, jollaista kukaan toinen täkäläinen musiikintekijä ei juuri tällä hetkellä maalaa.

Kohuräppärin muoti-statement

Single, Rap

Asap Rocky: Babushka Boi

★★★★

Babushka tarkoittaa venä­läistä iso­äitiä tai kasvoja lukuun ottamatta koko pään ympäri kietaistua ja leuan alta solmittua huivia, jollaisia edellä mainitut tapaavat käyttää. Jälkimmäinen on musiikin ohella uusia muotivirtauksia hiphop-tyylistöön tuoneen Asap Rockyn uusin tyyli-statement. Alunperin hän alkoi käyttää kyseistä huivia vuosi sitten peittääkseen kasvojensa viiltojäljet, jotka oli saanut jouduttuaan kadulla tuntemattoman fanin hyökkäyksen kohteeksi.

Rocky itse hyökkää tällä ennen Ruotsin selkkausta äänitetyllä kappaleella lujaa. Polveileva ja rönsyilevä teksti on kehystetty uhkaavalla, paksulla ja liki klaustrofobisella tuotannolla, joka jää kummittelemaan tärykalvojen väliinpäähän päiväkausiksi.

Oikaisu 16. syyskuuta kello 10.10: levyarviossa väitettiin aiemmin rockmuusikko Iggy Popin olevan 69-vuotias. Pop on syntynyt vuonna 1947 ja hän on nykyään 72-vuotias.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Facebook esitteli keskus­pankkiireille virtuaali­valuuttaansa, Suomen Pankin edustaja ei vakuuttunut: ”Puolivillainen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää