Kulttuuri

Musiikintekijä Ali Alikoski, 60, koki Keba-yhtyeen laulajana rocktähteyden 1980-luvulla, ja siitä selviäminen otti aikansa

Ali Alikoski on tehnyt paljon musiikkia muille artisteille. Aikakoneen Alla vaahterapuusta tuli yksi suurimmista radiohiteistä.

Salama ei voi iskeä kahdesti samaan paikkaan, väittää kulahtanut sanonta. Muusikko Ali Alikosken tarina todistaa toista.

Kun ”salama” iski toisen kerran, Lauttasaaren nuorisotilojen biljardihuoneessa pallot kolisivat niin, ettei nuoriso-ohjaaja Alikoski ollut kuulla näppäilemäänsä akustista kitaraa. Alikoski ei välittänyt siitä, sillä hän tiedosti, että tällä kertaa oli tapahtumassa jotain poikkeuksellista.

Hänen sormensa hakeutuivat kuin itsestään kitaran otelaudalla tiettyihin sointuihin, ja hän hoksasi olevansa polulla, joka johti aina uuden polun alkuun.

Tuli kiire.

Virka-ajan päätyttyä Alikoski polki kolmivaihteisellaan Lauttasaaresta työhuoneelleen Töölön Museokadulle niin lujaa kuin pystyi. Perillä hän kirjoitti kädet täristen parissa kymmenessä minuutissa valmiin laulutekstin.

Sitten hän soitti ensimmäiselle ihmiselle, joka tuli mieleen.

Langan toisessa päässä entinen bändikaveri ja Alikosken lapsen kummisetä, tuolloisen BMG-levy-yhtiön kotimaisen tuotannon päällikkö Asko Kallonen pyysi Alikoskea soittamaan nauhoitteen hänelle puhelimessa.

Muutamaa päivää myöhemmin Kallosen ohjastama Aika­kone-yhtye oli studiossa äänittämässä Alikosken kirjoittamaa Alla vaahterapuun -kappaletta. Siitä tuli vuoden 1995 toiseksi suurin suomalainen radiohitti.

”Olet ehkä nähnyt television luonto-ohjelmissa, kun napajäätikkö sulaa. Sillä hetkellä tiesin, miltä sellainen tuntui. Se biisi vain virtasi minusta kuin joku salamannopeasti sulava jäälohkare”, Alikoski muistelee kaksikymmentäneljä vuotta myöhemmin Helsingin Herttoniemen Majavatien päässä olevilla kalliolla.

Kun Alikoski vielä harrasti juoksemista, hänellä oli tapana päättää lenkki harppomalla kallioille nousevat jyrkät portaat ylös. Nyt me laskeudumme samat portaat alas Itä-Helsingin laajimmalle viheralueelle, josta on tullut vuonna 2002 Herttoniemeen kotiutuneelle Alikoskelle ”kuin toinen olohuone”.

Alikosken huomenna perjantaina ilmestyvä Hyvästi hiljaisuus -albumi olisi voinut nähdä päivänvalon jo vuosia sitten, mutta elämä, tai tarkemmin ottaen sen päättyminen, tuli väliin.

Ensin kuoli äkillisesti Alikosken isä. Sitten sairastui vakavasti äiti, joka kuoli vuosi isän jälkeen. Vanhemmista huolehtiminen oli ollut Alikoskelle toinen työ musiikin tekemisen ohella vuosikymmenen ajan.

Sitten alkoi pitkä surutyö. Vanhemmat olivat olleet Alikoskelle läheisiä, erityisesti sen jälkeen, kun lauluntekijä oli muuttanut keskustan hulinasta ”rauhoittumaan” Herttoniemeen.

”Kun olin päässyt eroon niin sanotusta muusikkoelämäntavasta, ryhdyin huolehtimaan itsestäni. Kävin näillä samoilla poluilla juoksulenkillä kuutena aamuna viikossa. Viimeisen kerran olen juossut samana päivänä, kun isäni viimeisen kerran joutui sairaalaan. Sen jälkeen energiat riittivät vain kävelemiseen”, Alikoski sanoo.

”Kaikessa groteskiudessaan vanhempieni poismenon aika ja sen jälkeinen vuosi oli myös kaunis kokemus. Opin esimerkiksi tuntemaan äitini hänen viimeisen elinvuotensa aikana paremmin kuin koskaan aiemmin. Muun muassa siitä olen kiitollinen.”

Kun Alikoski alkoi vähitellen toipua, uudelleen löytynyt elämänilo alkoi purkautua uuden musiikin etsimiseen ja kuuntelemiseen. Hän huomasi viettävänsä Youtuben ja Spotifyn äärellä useita tunteja päivässä. Lauluntekijä löysi uusia artisteja, joista innostui.

Hän löysi uudelleen myös vanhoja suosikkejaan, kuten Oasiksen, johon perehtyi aiempaa syvemmin.

”Vanhan liiton musadiggarina digitaalinen alusta pelkästään ei minulle riitä. Kun hurahdan johonkin artistiin, haluan hankkia keskeisen tuotannon myös fyysisinä äänitteinä.”

Tämä johti lopulta siihen, että Alikoski alkoi kuin huomaamattaan kirjoittaa jälleen myös omaa musiikkia. Hän jatkoi työskentelyä aihioiden parissa, jotka olivat jääneet kesken. Yksi tällainen aihio oli viime syksynä Alikosken uuden tulemisen ensimmäisenä singlenä julkaistu Marraskuu on murhaa, joka sai hyvän vastaanoton ja radiosoittoakin ihan mukavasti.

Alikoski kertoo muun muassa Oasis-diggailun vaikuttaneen erityisesti siihen, että uudesta Hyvästi hiljaisuus -levystä kehkeytyi musiikillisesti paluu juurille.

”Minut on tunnettu herkistelijänä, mutta surusta eheytymisen myötä löysin maskuliinisuuden takaisin musiikkiini. Monet tämän uuden levyn biiseistä olisivat voineet olla jo Keban levyjen rokkibiisejä.”

Nousemme metsäpolulta kevyenliikenteen väylälle, joka kulkee Herttoniemen siirtolapuutarhasta Viikin läpi aina Arabian rantaan asti. Pian sukellamme taas metsään ja pysähdymme huilaamaan yhdelle Herttoniemen lukuisista lintujentähystyspaikoista.

”Luonnossa liikkuminen on auttanut minua todella paljon. Silloin kun oli vaikeinta, jokainen kävelylenkki oli kuin askel kohti valoa.”

Ensimmäisen ”salamaniskunsa” Alikoski koki vuonna 1984. Silloin hänen, kitaristi Kallosen, rumpali Peter Parkkosen ja basisti J. P. Pulkkisen Keba-yhtye sijoittui Rockin SM-kisoissa kolmanneksi.

Sijoitus ei ehkä ollut ”etukäteen varmaksi voittajaksi julistetulle” yhtyeelle kohottava, mutta Keba sai silti pian levytyssopimuksen.

Sen jälkeen se oli menoa. Muun muassa sellaisten hittien kuin Nana, Piilopaikka ja Kesä Espalla siivittämänä Keba syöksyi lähes viisi vuotta kestäneelle ”loputtomalle kiertueelle”, jonka ­aikana yhtye koki kuta kuinkin kaiken, mitä 1980-luvun suomalaisessa rock-maisemassa saattoi kokea, hyvässä ja pahassa.

Lopulta Alikoski vihelsi liiallisen työtahdin uuvuttamana pelin poikki talvella 1988.

”Se oli totaalista bändielämää. Me esimerkiksi treenasimme toista albumiamme varten kuutena päivänä viikossa viisi tuntia päivässä puolentoista vuoden ajan. Piiskasimme itseämme aina vain parempaan, se kollektiivinen kunnianhimo löi ehkä jopa yli.”

Muut yhtyeen jäsenet sijoittuivat näköalapaikoille popmusiikin ja median pariin: Kallosesta tuli suuren levy-yhtiön vastaava tuotantopäällikkö ja Idols-tuomari, Pulkkisesta YLE:n toimittaja ja kirjailija, Parkkosesta suositun Zen Cafe -yhtyeen rumpali.

Alikoski puolestaan huomasi bändikiireiden lomassa saaneensa Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitokselta kasaan sen verran opintoviikkoja, että niillä saattoi hakea nuoriso-ohjaajan työtä.

”Koko identiteettini oli ollut sidoksissa Kebaan. Sellaisesta selviäminen ei ollut aivan yksinkertaista. Hain nuoriso-ohjaajan työstä ehkä jonkinlaista selkeyttä ja rytmiä elämään, mutta olin puolet työajasta virkavapaalla tekemässä soolouraani, keikoilla ja studiossa.”

Alla vaahterapuun -laulun menestys mahdollisti Alikosken siirtymisen nuoriso-ohjaajan työstä vapaaksi laulunkirjoittajaksi ja taiteilijaksi. Puhelin pirisi jonkin ­aikaa tauotta hänen ja Kauko Röyhkän yhteisessä työhuoneessaTöölössä.

Sitten Alikosken elämän lähin ihminen kuoli täysin varoittamatta. Vain kaksi vuotta aiemmin ansaittu luova vapaus sai uudenlaisen, synkemmän olemuksen.

”Minulla ei ollut minkäänlaisia henkisiä välineitä käsitellä sitä asiaa sillä hetkellä, joten pakenin entistä kiivaampaan työntekoon ja taiteilijaelämään.”

Röyhkän tukemana syntyi Alikosken toinen sooloalbumi Merensiniset silmät ja pian perään Ali & Rosvot -kokoonpanon levy, kunnes vuosituhannen taitteen jälkeen Alikoski totesi, että elämässä oli aloitettava kokonaan uusi vaihe.

Alikoski on löytänyt rauhan itähelsinkiläisestä lähiöstä. Lähinnä kävelylenkkeihin ja musiikista nauttimiseen viime vuodet keskittynyt entinen rocktähti on valmis uuden levynsä nimen mukaisesti heittämään hyvästit hiljaisuudelle, ­ainakin hetkeksi.

”Leevi & The Leavingsin sanoin vaihdoin farkut verkkarihousuun. Nyt tämän paluun myötä täytyy vaihtaa taas toisinpäin.”

Uudelle Ali & Kopla -yhtyeelle on sovittu muutamia keikkoja tulevalle syksylle, ja lisääkin tehdään, jos ”homma alkaa tuntua todella nastalta”.

”Soittaminen ja bänditouhu on mahtavaa! Ja tämä on niin erilaista kuin silloin nuorena, pelkästään hyvällä tavalla. Kenenkään toimeentulo ei ole tästä kiinni, kaikki ovat motivoituneita. Kaiken keskiössä on pääasia eli musiikki.”

”Uskallan sanoa olevani onnellinen. Se on jotain, mikä antaa itsestään pieniä välähdyksiä jokainen päivä.”


Ali & Kopla Töölön Korjaamossa la 7.9. Hyvästi hiljaisuus -albumi ilmestyy pe 6.9.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Ali Alikoski


 Syntynyt 1959 Helsingissä. Asuu Helsingin Herttoniemessä.

 Opiskellut kasvatustieteitä Helsingin yliopistossa.

 Työskennellyt nuoriso-ohjaajana, vapaana toimittajana ja levy-yhtiöissä.

 1980-luvulla menestyneen Keba-yhtyeen keulahahmo.

 Julkaissut kymmenen albumia: kaksi Keba-yhtyeen kanssa, neljä Ali & Rosvot -yhtyeen kanssa, kolme sooloa, joista viimeisin on tuore Hyvästi hiljaisuus.

 Kirjoittanut lauluja myös muille artisteille ja yhtyeille, Aikakoneen lisäksi muun muassa Samuli Edelmannille, Sakari Kuosmaselle, Vesa-Matti Loirille ja Arja Korisevalle.

 Yksi aikuinen tytär.

 Vapaa taiteilija vuodesta 1995.

 Täyttää 60 vuotta lauantaina 7.9.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  3. 3

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  4. 4

   Postin työntekijät uhkaavat kahden viikon lakolla

  5. 5

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  6. 6

   Hukkaako säästeliäs rahansa? Nollakorkojen maailma kurittaa vanhoihin oppeihin nojaavia kotitalouksia

   Tilaajille
  7. 7

   Rekka on juuttui rautatiesillan alle Helsinginkadulla - tilanne ohi, liikenne sujuu normaalisti

  8. 8

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  9. 9

   Runoilija Aila Meriluoto on kuollut – ”Hauska, rohkea ja sisukas nainen” ja sodanjälkeisen henkisen ilmapiirin sanoittaja

  10. 10

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  3. 3

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  4. 4

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  8. 8

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  9. 9

   ”Lääkekannabis on toiveiden tynnyri”, sanoo Fimean ylitarkastaja

  10. 10

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää