Kulttuuri

Helsingissä pääsee nyt suljettuun vanhaan palatsiin, joka on täytetty uusimmalla designilla

Erottaja 2:n uusrenessanssipalatsi avasi ovensa Helsinki Design Weekille ja yleisölle. Sen jälkeen talo menee remonttiin kahdeksi vuodeksi.Osoitteessa Erottaja 2 sijaitsee Theodor Höijerin suunnittelema, vuonna 1891 valmistunut uusrenessanssityylinen palatsi, jossa aika harva helsinkiläinen on päässyt vaeltelemaan. Nyt on kuitenkin mahtava tilaisuus. Huomisesta perjantaista lähtien palatsin ovet avautuvat yleisölle, sillä parin seuraavan viikon ajan talo toimii Helsinki Design Weekin näyttämönä – sulkeutuakseen sen jälkeen kahden vuoden mittaisen remontin ajaksi. Muun muassa Tullihallitukselle tilat tarjonnut talo myytiin viime vuonna yhdysvaltalaiselle kiinteistösijoitusyhtiölle.

”Tiloja tarjottiin meille vuokralle alkuvuodesta”, kertoo 15 vuotta täyttävää Helsinki Design Week -tapahtuman perustaja, toimitusjohtaja Kari Korkman tyytyväisenä ja väistelee portaikossa viherseiniä kuljettavia miehiä. Vuorokausi ennen avajaisia on vielä paljon viimeisteltävää.

Vaikka talo on ”käytännössä rakennustyömaa”, näyttelyn rakentaminen näihin tiloihin on luksusta muutamiin aikaisempiin HDW-tiloihin verrattuna, Korkman sanoo. Valo tulvii Erottajanpuoleisista ikkunoista korkeisiin huoneisiin, katse hakeutuu kauniisiin yksityiskohtiin, kuten kymmeniin kakluuneihin. Tiloja on monenkokoisia ja -muotoisia, ja niitä on käytetty kekseliäästi.

Viidennen kerroksen kulmaparvekkeelle on esimerkiksi sijoitettu Leena Kouhian ja Tapani Rinteen yhteisteos Kotikatu/Uudenmaankatu, joka on äänimaisemoitu kunnianosoitus vanhojen rakennusten käsityötaitoa vaatineille yksityiskohdille.

Viereisessä tilassa on Vuoden graafikoksi valitun Lotta Niemisen tiivis näyttely. Se ehti vilahtaa monelta ohi Designmuseossa, koska oli esillä vain lyhyen aikaa.

Kolmoskerroksesta löytyy myös yksi tapahtuman suurista kansainvälisistä nimistä: Acdo eli Alvaro Catalán de Ocón. Espanjalaissunnittelija tunnetaan Pet lamp -konseptista, jossa muovipulloista tehdään perinteisiä kudontamenetelmiä käyttäen lampunvarjostimia.

”Niitä on toteutettu Kolumbiassa, Chilessä, Etiopiassa, Japanissa, Thaimaassa ja Australiassa”, Catalán de Ocón luettelee.

Helsinki Design Weekissä häneltä on esillä Ceramics Cu -kokoelmaa, joukko keraamisia, kuparista ja silikonista tehtyjä uniikkeja maljakoita.

”Keramiikka ja korinpunonta ovat ihmiskunnan ensimmäisiä käsityötaitoja”, Catalán de Ocón kertoo ja esittelee konetta, jonka avulla kupariverkko luo nyt samankaltaisia kuvioita kuin aikojen alussa, jolloin keramiikkaa muokattiin korien päällä ennen polttamista.

Tämän vuoden Helsinki Design Week ”pureutuu muotoilun ja tieteen leikkauspisteisiin”, mistä Ceramics Cu -kokoelma on yksi esimerkki. Lisää löytyy paitsi Erottaja 2:sta myös Otaniemen kampukselta, jonka Designs for a Cooler Planet -kokonaisuus esittelee kestävämpiä elämäntapoja mahdollistavia ratkaisuja.

Uutta on tänä vuonna tapahtuman laajeneminen Otaniemeen. Yliopistoyhteistyötä on tarkoitus kasvattaa, kun Aalto-yliopiston uusi kampus on valmis ja toimivaksi todettu.

Designalan koulutus on isossa murroksessa:

”Muutos on ollut raju, mutta alan oppilaitokset tekevät parhaansa suuntautuakseen uudelleen. Kehitystyötä hidastavat jatkuvat säästövaatimukset ja ulkopuolisen rahoituksen epävarmuus”, sanoo Korkman. Hyvää on se, että Korkmanin mukaan opiskelijoilla on nykyään paremmat valmiudet kuin ennen kommunikoida asiakkaiden kanssa.

”Se on ensiarvoisen tärkeää koska ura rakentuu projekteista, joihin jokainen joutuu jatkuvasti itseään myymään.”

Digitaalisuus on designtapahtumissakin nykyään läsnä monin tavoin. Digitalisaatio on mullistanut perinteisillä aloilla kaiken tuotekehityksestä ja valmistuksesta jakeluun, brändinrakentamiseen ja markkinointiin, sanoo Kari Korkman. Se näkyy myös 15-vuotiaassa tapahtumassa:

”Digitalisaatio on toisaalta laajentanut designia uusille toimialoille ja kasvattanut sen roolia uusissa palveluissa ja kokonaisissa järjestelmissä”, Korkman sanoo.

Kapuamme seuraavaan kerrokseen. 1800-luvun lopulla valmistuneessa palatsissa ei ole hissiä, joten näyttelyt eivät ole esteettömiä, pahoittelee Korkman. Tilat ovat myös erittäin sokkeloiset, joten tarvitaan aika hyvää palvelumuotoilua, jotta näyttelyvieraat löytävät kaikki kohteet. Asia järjestyy kyllä, Korkman lupaa.

Helsinki Design Week 6.–15. 9., Erottaja 2, 11–19 (suljettu ma 9.9.)

Korjattu 5. syyskuuta klo 15:08 Kotikatu/Uudenmaankatu-teoksen sijainti: se on viidennessä kerroksessa.

Korjattu 7. syyskuuta klo 11.14: Toisin kuin jutussa ensin mainittiin, Lotta Nieminen on valittu Vuoden graafikoksi, ei Vuoden nuoreksi graafikoksi.


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen maahanmuutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla – Asiantuntijat kertovat, miksi toiset saavat oireita ja toiset eivät koskaan

   Tilaajille
  4. 4

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  5. 5

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  6. 6

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  7. 7

   Ossi Valpio oli nouseva räppäri ja koripalloilija, mutta parikymppisenä hän oli valmis eläkkeelle – Sitten hän opetteli puhumaan häpeästä, ja se muutti kaiken

   Tilaajille
  8. 8

   Iivo Niskanen sai Ylläksen leirilleen yllättävää harjoitusseuraa: ”Olemme viettäneet neljän tähden illallisia”

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää