Kulttuuri

Petri Hiltusen Ontot kukkulat -sarjakuva hautautui varastoon, kunnes siitä tuli keräilyharvinaisuus – nyt peikkotarina jatkuu 24 vuoden jälkeen

Onttojen kukkuloiden jatko-osa Valheiden kansa jatkaa tarinaa 24 vuoden jälkeen.

Vuonna 1995 Petri Hiltunen loi Ontot kukkulat -sarjakuva-albumissa maailman, jossa tuhatvuotiaan peikon ja kaksisataavuotiaan noidan rakkaustarina on osa nyky-Suomea. Nyt, kaksikymmentäneljä vuotta myöhemmin, Hiltunen vihdoin palaa esittelemäänsä todellisuuteen.

Tänä syksynä nimittäin ilmestyy sekä juhlapainos keräilyharvinaisuudeksi muodostuneesta Ontot kukkulat -albumista että tarinan jatko-osa kokonaan uuden albumin, Valheiden kansan, muodossa.

Ontot kukkulat kertoo tarinaa silloisesta nyky-Suomesta, jossa peikot yrittävät elää piilossa muulta maailmalta. Ideana oli luoda peikkomytologiaan pohjautuen maailma, johon Hiltunen pystyisi myöhemmin palaamaan.

Alkuperäisen albumin julkaisi WSOY, samoin kuin vuotta aiemmin ilmestyneen Harmaan jumalan hetken.

Aikuisten sarjakuvat eivät kuitenkaan menneet WSOY:lla kaupaksi ja kustantamo päätti keskittyä lastensarjakuviin. Hiltuselle ehdotettiin, että hänkin tekisi niitä.

Hiltunen sanoi, että palaa asiaan, kun on sen aika. Hän ei palannut.

Ontot kukkulat ja Harmaan jumalan hetki jäivät WSOY:n varastoon pölyttymään.

Hiltunen on kyllä piipahtanut luomassaan maailmassa parikin kertaa. Vuonna 2004 ilmestyi Musta tie ja muita kertomuksia -albumi, johon sisältyvä Musta tie -kertomus on osa Ontot kukkulat -maailmaa.

Seuraavan kerran jatkoa tuli 2010-luvun vaihteessa, kun Arktinen Banaani halusi tehdä antologiasarjakuva-albumin. Hiltunen päätti herättää Onttojen kukkuloiden tarinan jälleen henkiin paperille, ja piirsi mustavalkoisen peikkotarinan nimeltä Vesiperä, joka pohjautui myös näkkimytologiaan.

Antologiaprojekti meni kuitenkin yllättäen nurin. Valmiita sarjakuvia ei silti jätetty julkaisematta, vaan niitä julkaistiin vähitellen Fingerpori-lehdessä niin sanottuina kakkossarjakuvina eli lehden nimikkotuotteen jälkeen ylimääräisenä sisältönä.

Hiltusen Vesiperä päätyi Pikku-Fingerporin Mökki-extraan.

Pertti Jarlan huumorin takia lehden ostaneet eivät ymmärtäneet alkuunkaan mistä Vesiperässä oikein kyse.

Hiltusen lukijat eivät puolestaan tulleet ajatelleeksi, että tarina julkaistaisiin Fingerporin kyljessä.

”Täytyy sanoa, että tuo oli ehkä huonointa sijoittelua mitä kukaan voi keksiä”, Hiltunen nauraa.

Nämä lyhyemmät tarinat sisältyvät Ontot kukkulat -albumin juhlapainokseen.

Oikean yleisönsä Petri Hiltusen sarjakuvat löysivät muutamia vuosia myöhemmin, kun kustannusyhtiö Arktinen Banaani osti loput kopiot molemmista albumeista ja laittoi ne myyntiin.

Sarjakuvat myivät kuin häkä ja nousivat harrastajien kesken keräilyharvinaisuuksiksi. Hiltunen on nähnyt Harmaan jumalan hetkeä myytävän jopa 150 euron hintaan.

Myöhemmin syksyllä ilmestyvän uutuuden, Valheiden kansan, keskiössä ovat vanyat, pimeyden olennot, jotka ovat ujuttautuneet yhteiskunnan keskeisiin organisaatioihin.

Hiltusen vanyat ovat saaneet vaikutteita niin klassisista vampyyritarinoista kuin vanhoista haltiatarinostakin.

Valheiden kansan piirtämisestä vastaa sarjakuvataiteilija Elli Oravainen. Yhteistyö Oravaisen kanssa on Hiltusen mukaan ollut saumatonta. Käsikirjoituksen saatuaan piirtäjällä oli suhteellisen vapaat kädet siirtää Hiltusen visio paperille.

Ainoastaan vanya-kansan ulkonäöstä Hiltunen antoi ohjeet.

”Elli kuvitti niistä vielä groteskimpia kuin olin itse ajatellut”, Hiltunen sanoo ja naurahtaa.

Ensimmäiset tarinat, joita Hiltunen kirjoitti ja kuvitti, sijoittuivat Jaconian maailmaan. Ensimmäinen Praedor-nimeä kantava sarjakuva ilmestyi Conan-lehdessä vuonna 1986 Hiltusen ollessa vain 19-vuotias.

Vastoin Hiltusen kaikkia odotuksia yhdeksi hänen suosituimmista sarjakuvistaan on kuitenkin muodostunut edelleen oululaisessa sanomalehti Kalevassa ilmestyvä lännensarjakuva Kalkkaro.

Sitä on ilmestynyt yli 4000 strippiä yli kymmenen vuoden aikana.

Seuraavaksi Hiltunen aikoo palata juurilleen kauhun pariin. Hiltusen ensimmäinen, vuonna 1987 ilmestynyt sarjakuva-albumi Hysteria oli kauhua, mutta myöhemmät teokset ovat keskittyneet enemmän fantasiaan.

Työnimellä Deep Bastion kulkeva sarjakuva kertoo luolasukeltamisesta. Albumista tulee Hiltusen ensimmäinen alun perin värilliseksi tehty sarjakuva ja se tehdään suoraan englanninkieliseksi.

Hiltunen saa tapansa mukaan innoitusta mytologioista. Tällä kertaa inspiraation lähteenä toimii H. P. Lovecraftin Cthulhu-mytologian syväläiset-kansa.

”Kauhu sarjakuvissa on haastavaa, mutta hauskalla ja mielenkiintoisella tavalla.”

Oikaisu 6.9. kello 12.26: Hiltusen albumin nimi oli Musta tie ja muita kertomuksia, ei Musta aurinko ja muita kertomuksia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  4. 4

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  6. 6

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  7. 7

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  8. 8

   Pikaluistelija Mika Poutala sai joukkuetovereiden kuupan kiehumaan: päävalmentaja nimesi hänet ”löylyttäjäksi”

  9. 9

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  10. 10

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää