Kulttuuri    |   Lauantaiessee

Sotahistorioitsijan mukaan toinen maailmansota alkoi jo kaksi viikkoa aiemmin kuin on ajateltu, ja syypää oli Stalin

Useimpiin historiankirjoihin päätynyt tulkinta toisen maailmansodan alkutaisteluista ei välttämättä ole oikea, kirjoittaa HS:n kulttuuritoimittaja Jukka Petäjä

Viime viikon sunnun­taina tuli kulu­neeksi tasan 80 vuotta toisen maailman­sodan sytty­misestä. Vakiin­tuneen käsityksen mukaan toinen maailmansota alkoi 1. syys­kuuta aamuyöstä kello 4.45, kun Wester­platten niemimaan edustalle ankkuroituneen taistelulaiva SMS Schleswig-Holsteinin 280-milliset tykit jyrähtivät ja ensimmäiset ammukset ujelsivat kohti kanavan vastarannalla sijaitsevaa Danzigin puolalaista varuskuntaa.

Puolan ja Saksan välisellä rajalla puolitoista miljoonaa saksalaista sotilasta, 53 divisioonaa, odotti hyökkäyshetkeä, jonka h-hetki oli viisi minuuttia SMS Schleswig-Holsteinin aloittamaa tulitusta myöhemmin. Vain hetkeä aiemmin Stuka-, Messerschmitt- ja Heinkel-laivueet – yhteensä 1 600 konetta – olivat nousseet ilmaan ja siirtyneet Puolan ilmatilaan tuhotakseen Puolan lentokentät.

Puolan etulinjan joukoista oli koossa vain kolmannes. Kaoottinen tilanne johtui osin siitä, että Puolan hallitus oli perunut yleisen liikekannallepanon 29. päivänä elokuuta ja julistanut sen päivää myöhemmin uudestaan. Armeija oli epätietoinen siitä, missä mennään.

Puolan sodanjohto tajusi liian myöhään, että nyt oli tosi kyseessä.

Useimpiin historiankirjoihin päätynyt tulkinta on, että juuri natsi-Saksan hyökkäys Puolaan oli ensimmäinen varsinainen taistelu, joka käytiin yli 60 miljoonaa ihmishenkeä vaatineessa toisessa maailmansodassa. Muitakin näkemyksiä toki on. Arvostettu brittiläinen sotahistorioitsija Antony Beevor esimerkiksi katsoo, että ensimmäinen toisen maailmansodan taistelu käytiin itse asiassa Kaukoidässä. Halhin-Golin taistelu eskaloitui 20. elokuuta 1939 – vain pari viikkoa ennen Saksan hyökkäystä Puolaan.

Jos hyväksyy Antony Beevorin näkemyksen, toisen maailmasodan ensimmäisen taistelun pääarkkitehti olikin Stalin eikä Hitler. Ensimmäisen taistelun käsikassara oli näin puna-armeijan ratsuväen komentaja Georgi Žukov eikä Saksan maavoimien silloinen komentaja Walther von Brauchitsch.

Halhin-Golin taistelu oli Žukovin johtaman Neuvostoliiton puna-armeijan 57. erikoisarmeijakunnan ja Japanin keisarilliseen armeijaan kuuluneen Kwantungin armeijan välinen aseellisten yhteenottojen sarja kesällä 1939. Taistelu alkoi jo 12. toukokuuta Nomonhanin välikohtauksella. Silloin Neuvostoliiton antamia turvallisuustakeita nauttivan Mongolian kansantasavallan sotilaat tunkeutuivat alueelle, jonka Japanin protektoraatti Mantšukuo katsoi kuuluvan itselleen

Antony Beevor kertoo lähes tuhatsivuisessa teoksessa Toinen maailmansota, että Žukovin saadessa yllättäen kutsun saapua Kremliin 1. kesäkuuta 1939 tämä ei tiennyt, mikä häntä odotti. Stalinin aloittama puna-armeijan johdon puhdistus oli yhä meneillään, ja jo kertaalleen syytettyjen penkille joutunut Žukov pelkäsi, että hänet oli annettu ilmi kansan vihollisena, neuvostojärjestelmään vihamielisesti suhtautuvana petturina.

Hän oli pitänyt tavaransa valmiiksi pakattuina jo muutaman vuoden ajan, koska halusi olla valmiina, kun KGB veisi hänet Lubjankan vankilaan – kuten oli käynyt monille hänen ystävilleen.

Pelko osoittautui turhaksi, sillä Stalin määräsi Žukovin Kaukoidän rintamalle, jotta sodassa Japanin maavoimia vastaan saataisiin aikaiseksi ratkaiseva käänne.

Stalinia kiukutti, että sikäläinen joukkojen johtaja ei ollut saanut aikaiseksi juuri mitään. Antony Beevorin mukaan Stalin halusi voittoa, koska lännessä uhkasi sota Saksaa vastaan – tämä oli todellinen tilanne, vaikka samaan aikaan hahmoteltiin Euroopan etupiirijaon määrittävää Molotov–Ribbentrop-sopimusta, joka alle­kirjoitettiin 23. elokuuta.

Myöhemmin Neuvostoliiton marsalkaksi ylennetty Georgi Žukov lensi Ulko-Mongoliaan 5. kesäkuuta ja hankki mitä pikimmin neuvostojoukoille vahvistuksia Transbaikalin sotilaspiiristä. Hän antoi vihollisen ymmärtää, että puna-armeija oli rakentamassa kiinteää puolustuslinjaa, vaikka itse asiassa hän valmisteli suurta offensiivia, jolla kukistaa Japanin armeija.

Žukov aloitti yllätyshyökkäyksen sunnuntaina 20. elokuuta 1939 kello 5.45 kolmen tunnin tykistökeskityksellä, jonka jälkeen T-26- ja T-34-panssarivaunut ja lentokoneet jyrähtivät liikkeelle, perässä seurasi jalka- ja ratsuväki. Helle hipoi 40 astetta. Verilöyly loppui 31. elokuuta Kwantungin armeijan odottamattomaan tappioon. Taistelu vaati 61 000 uhria, puna-armeija menetti kaatuneina lähes 8 000 miestä.

Virallinen tulitauko tuli voimaan vain kahta päivää ennen Neuvostoliiton hyökkäystä Itä-Puolaan 17. syyskuuta 1939.

Antony Beevorin mukaan Halhin-Golin taistelu mahdollisti myöhemmin – huhtikuussa 1941 – Neuvostoliiton ja Japanin välisen hyökkäämättömyyssopimuksen, jolla Stalin takasi sen, että Neuvostoliitto ei joutunut voimavaroja syövään kahden rintaman sotaan. Taistelu myös avitti Japanin tulevaa päätöstä hyökätä Ranskan, Hollannin ja Britannian siirtomaihin Kaakkois-Aasiassa. Tulilinjalle joutui myös Yhdysvallat Tyynellämerellä.

Tässä mielessä Halhin-Golin taistelu on elimellinen osa toisen maailmansodan historiaa.

Siksi Beevor valitsee toisen maailmansodan käänteiden ruumiillistumaksi ko­realaisen Kyoungjong Yangin. Japanilaiset ottivat hänet väkisin Mantšuriassa toimineeseen Kwantungin armeijaan 18-vuotiaana nuorukaisena. Seuraavana vuonna hän jäi puna-armeijan vangiksi Halhin-Golin taistelussa ja joutui työleirille Neuvostoliitossa. Saksan joukkojen vyöryessä Neuvostoliittoon sotilasviranomaiset määräsivät hänen puna-armeijaan – kuten tuhannen muutkin vangit.

Saksan armeija otti hänet vangiksi Harkovan taistelussa Ukrainassa alkuvuodesta 1943. Seuraavana vuonna hänet lähettiin saksalaiseen univormuun puettuna Ranskaan palvelemaan Saksan armeijan niin sanottua itäpataljoonaa, syksyllä 1941 perustettua Ostlegionenia, jonka tarkoitus oli vahvistaa Atlantin vallia Cotentinin niemimaata, lähellä paikkaa, joka myöhemmin tunnettiin Omaha-rantana. Hän antautui amerikkalaisille laskuvarjo­joukoille, kun liittoutuneet olivat nousseet maihin Normandiassa.

Ranskasta Kyoungjong Yang siirrettiin sotavankileirille Englantiin. Hän vapautui vuonna 1947 ja muutti Yhdysvaltoihin.

Myös yhdeksisen tuntia ennen Saksan hyökkäystä Puolaan alkoi uskomaton tapahtumaketju. Natsi-Saksan propagandakoneisto oli jo hyökkäystä suunnitel­taessa päättänyt toteuttaa lavastuksen, joka tekisi puolalaisista itsestään syyllisiä hyökkäykseen. Lavastuksen suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi SS:n päällikön, SS-valtakunnanjohtajan Henrichin Himmlerin apulainen Reinhard Heydrich, josta tuli muutamaa viikkoa myöhemmin RHSA:n päällikkö.

SS-upseeri Alfred Naujocks teki puolalaisiin univormuihin puetuista rangaistusvangeista kootun SS-joukkueen kanssa iskun lähellä Puolan rajaa sijaitsevan Gleiwitzin radioasemalle Saksassa illansuussa 31. elokuuta ja lähetti asemalta Puolaan lyhyen viestin, joka sisälsi saksalais­vastaista propagandaa.

Tarkoitus oli, että valehyökkäys näytti puolalaisten rajaloukkaukselta.

SS-sotilaat ampuivat muutamia huumattuja vankeja todisteeksi siitä. He olivat juutalaisia vankeja Sachenhausenin ja Dachaun keskitysleiriltä. He olivat ensimmäisiä Euroopan rintaman uhreja.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasia­miehen palkkaa ja etuja heikennettiin

  3. 3

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  7. 7

   Unohtiko Antti Rinne, että pääministerin vapaus ottaa kantaa on rajallisempi kuin muiden?

  8. 8

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  9. 9

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  10. 10

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää