Kulttuuri

Marko Juuselan kehoa on kommentoitu ja virheitä korjattu neljä vuotta, mutta nyt 19-vuotias on Pietarin Mariinski-teatterin ensimmäinen suomalaistanssija

”Balettimaailman lapseksi” itseään kutsuva tanssija muutti kotoa opintojen vuoksi jo 14-vuotiaana, ja 15-vuotiaana Venäjälle lähtiessä hän ei osannut kielestä kuin aakkoset.

”Ei! Uudestaan”, sanoo Marko Juusela heti kameran räpsäistyä kuvan.

Tanssija on huomannut virheensä heti, ja korjaa sen nopeasti. Tämä tulee selkärangasta Pietarin kuulun balettikoulun, Vaganovan, kasvatilta – ja yhtä kuulun Mariinski-teatterin ensimmäiseltä suomalaistanssijalta.

Opinnot Pietarissa vaihtuvat siis syksyllä töihin. Vielä opiskellessaan Juusela oli ajatellut valmistumisen jälkeen työskentelevänsä Euroopassa.

”Paitsi jos saisin tarjouksen Mariinskista tai Bolšoista, niin ei noin hienoille teattereille voisi sanoa ei”, Juusela sanoi HS:lle huhtikuussa 2018.

Ja tarjous tuli. Sen kuullessaan Juusela oli paitsi otettu, myös huojentunut. Euroopassa koetanssikausi alkaa ennen joulua ja jatkuu tammi-helmikuuhun, mutta Vaganovan opiskelijoille se koitti vasta juuri ennen koulun loppua kesäkuussa.

”Oli siis aika pitkä aika ilman tietoa siitä, mitä tekee ensi vuonna. Kun sain tietää kiinnityksestä, oli ensiksi helpotus, että pääsen johonkin. Ja vielä Marinskiin, joka on se teatteri, johon kaikki haluavat”, Juusela sanoo.

19-vuotias tanssija suhtautuu tulevaisuuteensa tyynen avoimesti.

”Jos siellä menee hyvin, ja minusta pidetään Mariinskissa, saatan olla siellä ties kuinka kauan. Ja jos taas siellä ei mene hyvin, sieltä pääsee aina pois.”

Juusela valmistui Vaganovasta kesäkuun lopussa, minkä jälkeen hän palasi Suomeen. Pitkää lomaa tai kotimaassa oleilua tämä ei kuitenkaan ole tarkoittanut: Juusela on kesällä tanssinut ympäri Eurooppaa esimerkiksi kesäkurssilla Dresdenissä Saksassa ja Lontoossa ottamillaan tunneilla.

”Koetan pysyä kunnossa”, Juusela toteaa.

Kunnon ylläpito on tarpeen, sillä syyskuussa Pietarissa odottaa siirtyminen ”balettivanhemman” hoivista itsenäisempään työskentelyyn.

”Koulussa opettaja varmistaa, että tekee kaiken oikein ja pitää tanssijasta huolen. Ei pelkästään baletin suhteen vaan esimerkiksi sen, mitä kannattaisi syödä ja mitä ei. Tuolla (Mariinski-teatterissa) minulla ei ole ketään, joka tarkkailisi puolestani”, Juusela sanoo.

Opettajaan voi toki edelleen ottaa yhteyttä, ja Juusela uskoo myös ottavansa omaltaan tunteja. Virheet on kuitenkin useimmiten huomattava ja korjattava itse.

”Ensimmäinen vuosi on vähän kuin testi, onko oppinut kaiken”, Juusela sanoo.

Baletti täytti opiskellessa Juuselan päivät aamupäivästä iltakahdeksaan tai kymmeneen.

”Etenkin viimeinen vuosi oli todella kiireinen. Illalla menin kotiin, söin, mietin mitä korjauksia tänään tein ja mitä korjaan huomenna, menin nukkumaan ja toistin herättyäni päivän uudelleen”, Juusela kertoo.

Opetuksessa kommentit pureutuvat tanssijan kehoon. Juusela ei kuitenkaan koe, että se aiheuttaisi hänelle liikaa paineita.

”Tavallaan minulla on enemmän ulkonäköpaineita normaaleissa vaatteissa ja elämässä kuin baletissa. Kun on tanssinut pitkään, oppinut virheensä ja koettanut viimeiset neljä vuotta päivittäin korjata niitä, on helpompi katsoa itseään peilistä. Virheitä on aina, mutta kun tietää yrittäneensä parhaansa, ajattelee, että ehkä myös tämä korjaantuu ajallaan”, Juusela sanoo.

Ulkopuolisen korvaan puhe virheistä kuulostaa hurjalta. Ammattitanssijalle kehittyy Juuselan mukaan kuitenkin erilainen ajattelutapa työntekoon.

”Silloin kun menen studioon tai mietin kotona korjauksia, minulla on aivan eri mindset kuin silloin, kun en ole työajalla. Nuorena erottelua ei ehkä osaa tehdä, ja se on todella rankkaa, mutta kasvaessa erottelun oppii pakonkin edestä”, Juusela sanoo.

Oppituntien lisäksi Vaganova koulii oppilaistaan ammattilaisia esiintymisten kautta. Pietarin lisäksi balettikoulun oppilaat esiintyvät myös kiertueilla ulkomailla.

”Japanissa fanikulttuuri oli uskomaton. Yleisö odotti meitä todella pitkään esityksen jälkeen”, Juusela kehuu.

Esityksen jälkeen yleisöltä saatu positiivinen palaute on polttoainetta tanssijalle. Sitä Juusela saa paitsi kasvokkain, myös yhä enemmän Instagramissa.

”Kun on esityksen jälkeen aivan poikki, eikä jaksaisi tehdä mitään ja sitten sieltä [Instagramista] tulee ihana viesti, on se aivan parasta.”

Tähän mennessä antoisimmaksi roolikseen Juusela toteaa Pähkinänsärkijän prinssin, jonka hän pääsi Vaganovassa esittämään kahtena vuonna.

”Aina kun tekee jonkun roolin ensimmäisen kerran, tapahtuu joitain pieniä kömmähdyksiä ja jännittää todella paljon. Kun taas on tehnyt roolin aiemmin, tietää, mitkä valmistelut täytyy tehdä ja mitä tuleman pitää. Silloin on helpompi eläytyä”, Juusela toteaa.Kokemuksen lisäksi eväitä tulkintaan Juusela kertoo saaneensa muiden taiteiden äärellä.

”Toisten taiteen tarkastelemisen myötä oppii ymmärtämään tarinoita ja tulkitsemaan rooleja paremmin, ja se tuo tanssiin arvokkuutta”, Juusela sanoo.

Pietarin kulttuuritarjonta avautui Juuselalle kunnolla vasta kahden opiskeluvuoden jälkeen.

”Minulle vaihtui opettaja, joka antoi vinkkejä siitä, mihin eri teattereihin, baletteihin ja museoihin kannattaisi mennä. Jos haluaa inspiroitua taiteesta, on Pietari on ihan mahtava paikka”, Juusela sanoo.

Taiteen ja tanssin arvostus näkyy Pietarissa esimerkiksi siinä, että esimerkiksi baletti on yleinen puheenaihe muillekin kuin sen parissa työskenteleville.

”Venäläiset ei-tanssija-ystäväni ymmärtävät, millaista arkeni on, koska Venäjällä baletti on todella suosittua ja ihmiset tietävät siitä paljon”, Juusela kertoo.

Juuselan puhe ei-tanssija-ystävistä kuvastaa sitä, miten tiukasti elämä kytkeytyy ystäviä myöten omaan taiteenlajiin.

”Olen balettimaailman lapsi. Minulle on todella helppoa jutella muiden ammattilaisten kanssa, koska he ovat käyneet kaikki samat jutut läpi ja tietävät, millaista on olla tanssija. Suurin osa tapaamistani tanssijoista on melko samanlaisia kuin minä”, Juusela sanoo.

Tulevaisuudessa Juuselaa haluaisi Pietarin ohella työskennellä esimerkiksi Iso-Britanniassa, Keski-Euroopassa tai Pohjoismaissa. Skaala kuulostaa laajalta, mutta Juusela muistuttaa, että avoimuus kannattaa esimerkiksi balettien vaihtuvan henkilökunnan vuoksi.

”Taiteelliset johtajat vaihtuvat ja uusia koreografeja tulee eri paikkoihin. Silloin pitää katsoa, mitä on missäkin”, Juusela toteaa.

Valmius hypätä täysin uuteen kehittyi Juuselalle jo aikaisin: Hän muutti kotoa opintojen vuoksi jo 14-vuotiaana, ja 15-vuotiaana Venäjälle lähtiessä hän ei osannut kielestä kuin aakkoset.

”Kun on nuori, muutoksiin sopeutuu aika nopeasti. Vasta vanhempana alkaa miettimään päätöksiä ja vaihtoehtoja tarkemmin, eikä vain lähde tuosta vain”, Juusela sanoo.

Tanssija myöntää edelleen ”lähtevänsä melko päättömästi” kohti uusia mahdollisuuksia, mutta esimerkiksi läheiset ihmiset saavat harkitsemaan huolellisemmin. Myös aiemmat päätökset näyttäytyvät vanhempana uudessa valossa.

”Jos minulla olisi 13-vuotias lapsi, joka sanoisi lähtevänsä asumaan yksin Helsinkiin, sanoisin, että et todellakaan lähde”, Juusela sanoo ja nauraa.

Entinen opiskelijakaupunki ja tuleva työskentelykaupunki Pietari on onneksi lähempänä kotia kuin uskoisikaan.

”Sinne menee vain 3,5 tuntia Helsingistä! Pietari on lähempänä Naantalia kuin vaikka Oulu”, Juusela toteaa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kirjolohifileitä vedetään kaupoista valmistusvirheen takia, ilmoittavat Lidl ja SOK – Tuotteita on myyty koko Suomessa

  2. 2

   HS-analyysi: Postin työehto­sotku on Sdp:n painajainen, puolueessa on jo keskusteltu yhtiön hallituksen erottamisesta

   Tilaajille
  3. 3

   Venäjän duuma sääti kaksi uutta lakia: Uusiin puhelimiin on asennettava pakollisia venäläisiä sovelluksia ja yksilöitä voidaan julistaa ”ulkovallan agenteiksi”

  4. 4

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  5. 5

   Trumpin erikoiset käsinkirjoitetut muistilaput tallentuivat kameralle, pian niiden pohjalta tehtiin biisi – Internet riemastui emorock-videosta

  6. 6

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  7. 7

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  8. 8

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  9. 9

   Sairaalat eivät tavoita postilakon vuoksi potilaitaan: Husin mukaan kiireellisiäkin aikoja jää varaamatta

  10. 10

   Finnair: mahdollinen tukilakko vaikuttaisi merkittävästi Helsinki-Vantaan toimintaan maanantaina, asiakkaat voivat halutessaan aikaistaa lentojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  4. 4

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  5. 5

   Poliisin Karhu-ryhmän entinen varajohtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen: ylikonstaapeli huijasi rikoskumppaninsa kanssa poliisilaitokselta yli 150 000 euroa

  6. 6

   Suomen maahan­muutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  7. 7

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Virkarikos­tutkinnassa kuultiin järisyttävä todistus

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  9. 9

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta

  10. 10

   Mannerheimintien varteen suunnitellaan valtavaa rakennushanketta: 2 500 uutta asukasta ja jopa 14-kerroksinen talo

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  8. 8

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  11. Näytä lisää