Kulttuuri

Hollywoodin hylkäämä Woody Allen: ”Olen tehnyt kaiken sen, minkä metoo-liike haluaa saavuttaa”

Woody Allenin adoptiotytär hyökkäsi ohjaajaa puolustanutta näyttelijä Scarlett Johanssonia vastaan Twitterissä. Tämän jälkeen suunsa avasi Woody Allen itse.

Kiistely elokuvaohjaaja Woody Allenin menneistä tekemisistä on roihahtanut uuteen liekkiin. Keskiviikkona asiaan otti kantaa Scarlett Johansson Hollywood Reporterin haastattelussa.

Johansson on näytellyt kolmessa Allenin ohjaamassa elokuvassa: Match Point (2005) Scoop (2006) ja Vicky Cristina Barcelona (2008).

Haastattelussa Johansson antoi täyden tukensa Allenille.

”Rakastan Woodya”, hän sanoi. ”Uskon häntä ja työskentelisin hänen kanssaan milloin tahansa uudelleen.”

Maailman kovapalkkaisimpiin näyttelijöihin kuuluva Johansson on yksi harvoista Allenin puolustajista, sillä tämä on joutunut Hollywoodin epäsuosioon. Näyttelijät Greta Gerwigistä Michael Caineen ja Ellen Pageen ovat ilmoittaneet, etteivät he enää näyttele hänen elokuvissaan.

Allenin epäsuosion taustalla ovat hänen adoptiotyttärensä Dylan Farrow’n esittämät syytökset seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Farrow’n mukaan hyväksikäyttö tapahtui 1992, kun hän oli seitsemänvuotias.

Tapausta tutkittiin pitkään, mutta syytteitä Allenia vastaan ei koskaan nostettu. Farrow otti asian uudelleen esiin #metoo-liikehdinnän aktivoiduttua.

Scarlett Johansson sanoo keskustelleensa asiasta ohjaajan kanssa.

”Meillä on ollut useita keskusteluja, ja olemme olleet erittäin suoria toisillemme. Hän on vakuuttanut syyttömyyttään ja minä uskon häntä.”

Haastattelussa Johansson myöntää, että tänä aikana on hankala puolustaa miestä, jonka toiminnasta esitetään syytöksiä.

”Se on vaikeaa. Ihmiset ovat ymmärrettävästi vihaisia, ja asioita täytyy ravistella. Nämä ovat kiihkeitä aikoja.”

Woody Allenin adoptiotytär Dylan Farrow vastasi Johanssonille seuraavana päivänä. Twiitissään hän irvailee ajatukselle, jonka mukaan pitäisi uskoa kyseenalaistamatta, jos ”miessaalistaja” vakuuttaa syyttömyyttään.

Johanssonilla on Farrow’n mukaan ”pitkä matka kuljettavanaan” ymmärtääkseen asiaa, jota väittää puolustavansa.
Päivää myöhemmin eli perjantaina oli Woody Allenin itsensä vuoro. Puhuessaan A Rainy Day in New York -elokuvansa Ranskan-ensi-illassa hän toisti tukensa #metoo-liikkeelle.

Adoptiotyttärensä tapaukseen hän ei ottanut kantaa. Aiemmin ohjaaja on ilmoittanut, että viranomaiset totesivat jutun perättömäksi 25 vuotta sitten, ja hän pitää sen nostamista esiin kohtuuttomana.

Allenille kuohunta tapauksen ympärillä on käynyt kalliiksi, sillä hän on menettänyt Hollywoodin kunnioituksen lisäksi myös yritysten tuen. Ohjaajalla on ollut ongelmia löytää kustantajaa muistelmilleen, ja Amazon purki hänen kanssaan tekemänsä viiden elokuvan levityssopimuksen.

Allen tuotantoyhtiöineen on haastanut Amazonin oikeuteen vaatien noin 60 miljoonan euron korvauksia sopimusrikkomuksista.

Perjantaisessa tilaisuudessa Allenilta kysyttiin myös, pahoitteliko hän vuonna 2018 antamaansa kommenttia, jossa hän sanoi, että hänen pitäisi toimia #metoo-liikkeen keulakuvana. Amazon piti ohjaajan kommentointia yhtenä syynä yhteistyön katkaisemiseen.

”En todellakaan”, Allen vastasi. ”Olen työskennellyt satojen näyttelijöiden kanssa, eikä yksikään heistä ole valittanut minusta. Ei ainoatakaan valitusta. Olen vuosien ajan palkannut naisia huipputasolla, ja olen aina maksanut heille yhtä paljon kuin miehille.”

Allen väittääkin omaksuneensa #metoo-liikkeen tavoitteet jo varhaisessa vaiheessa urallaan.

”Olen tehnyt kaiken sen, minkä #metoo-liike haluaa saavuttaa”, hän sanoi.

Allen vakuutti myös, ettei ole rahoittajien kaikkoamisesta huolissaan.

”Se ei haittaa minua sekuntiakaan”, hän sanoi. ”Jos kukaan ei tulevaisuudessa rahoita elokuviani, näytelmiäni tai julkaise kirjojani, niin herään kuitenkin aamulla kirjoittamaan. Se nyt vain on mitä teen.”

Allenin perheen traaginen tapaus on noussut yhdeksi merkkipaaluksi maailman vaikeimpien #metoo-tapausten listalla. Selvyyttä tuskin siihen saadaan ihan heti tulevaisuudessakaan, niin sotkussa ovat Allenin omankin perheen kertomukset.

Yhden lisän soppaan on tuonut Mia Farrow’n ja Allenin ottolapsi Moses Farrow, joka viime vuonna syytti äitiään manipuloinnista. Pojan mukaan Mia Farrow tunsi itsensä loukatuksi, kun hänelle paljastui, että hänen Allenilla oli suhde oman Farrow’n adoptiotyttären Soon Yi-Previnin kanssa.

Tämän jälkeen hän aivopesi lapsensa uskomaan, että heidän isänsä on hyväksikäyttänyt Dylania. Soon Yi-Previn on Mia Farrowin ja muusikko André Previnin adoptiotytär ja nykyisin naimisissa Allenin kanssa.

Mia Farrow on luonnollisestikin kieltänyt väitteen.

Pahasti näyttää siltä, että Allenin tapaus saattaa päätyä sana vastaan sana -tilanteeseen, ja on ihmisen oma epämiellyttävä velvollisuus päättää, kenen sanaa uskoa.

Lopullista totuutta kun ei välttämättä löydy edes niistä Allenin muistelmista.

Jos niille löytyy sopiva kustantaja.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  5. 5

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  6. 6

   Long Play: Aalto-yliopiston muotilinjan henkilökunta kritisoinut opiskelijoita sosiaalisessa mediassa

  7. 7

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  8. 8

   Korealaistutkija innostui suomen kielen sanoista, jotka kuulostavat kuvaamiltaan asioilta – murteista löytyi yli sata viinaryyppyä merkitsevää substantiivia

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Postimees-lehden päätoimittajan käyttämä natsiviittaus kuohuttaa Virossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  7. 7

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  8. 8

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  11. Näytä lisää