Kulttuuri

Näyttelijä Risto Palm, 80, ryhtyi aikoinaan ohjaamaan tuskastuttuaan epäselvästi kommunikoiviin ohjaajiin

Vaiherikkaan uran tehnyt Risto Palm on näytellyt ja ohjannut teatterissa ympäri Suomea.

”Tämä on muisto Esko Salmisesta”, kertaa näyttelijä Risto Palm uraansa keittiönpöytänsä ääressä Perheniemessä ja osoittaa vääntynyttä oikeaa keskisormeaan.

”Miekkailimme Kansallisteatterin Julius Caesarissa, ja minä olin mennyt muuttamaan koreografiaa. Minun mokani.”

1960-luvun puolivälissä Palm kuului suoraan Teatterikoulusta Kansallisteatteriin kiinnitettyyn nuoreen miesnäyttelijäkaartiin Esko Salmisen, Heikki Kinnusen ja Pekka Autiovuoren kanssa. Rooleja riitti, ja nuori mies jaksoi samaan aikaan näytellä vielä Yleisradion televisioteatterissa.

Esko Salmiseen Palm oli törmännyt jo legendaarisessa harrastajateatteri Kellariteatterissa, josta monen muunkin helsinkiläisnäyttelijän ura on alkanut.

Seikkailunnälkäisen ja monesta kiinnostuneen Palmin ensimmäinen urahaave oli kuitenkin merikapteeni.

”Olin kaksi vuotta merillä ja kävin lähestulkoon kaikkialla paitsi Pohjois-Amerikassa. En kuitenkaan jatkanut perämieskoulutusta, vaan teatteri vei.”

Palm pääsi toisella yrittämällä Teatterikouluun vuonna 1960. Opiskelu oli kiinnostavaa, ja vuosikurssi oli vuosikymmenensä lahjakkaimpia. Tamara Lund, Tapani Perttu, Antti Litja, Tarja-Tuulikki Tarsala, Liisamaija Laaksonen, Ritva Oksanen

”Kun muistaisi kaikki. Eihän meitä tämän ikäisiä enää montaa ole jäljellä, vähiin käy”, Palm laskeskelee.

Aivan kaikki yksityiskohdat vaiherikkaan uran varrelta eivät tule mieleen. Palm sai aivoinfarktin vuonna 2000, josta hän selvisi kuitenkin hämmästyttävän hyvin.

”Joskus vielä tulee sanakato.”

Uransa teatterissa tehnyt näyttelijä-ohjaaja on kiertänyt maata niin ahkerasti, ettei ole ihme, jos aivan kaikki ei muistu mieleen. Palm on näytellyt Kansallisteatterin ja Televisioteatterin lisäksi muun muassa Teatteri Jurkassa, Kotkan kaupunginteatterissa, Vaasan kaupunginteatterissa ja myös ohjannut Mikkelin teatterissa, Imatran teatterissa sekä Halkosaaren kesäteatterissa Lappajärvellä.

Ohjaamaan Palm ryhtyi, koska oli itse tyytymätön ohjaajiin.

”Eräskin kuuluisa ohjaaja hoki vain, että ’haltioidu, haltioidu’. Ilmeisesti hän tarkoitti sillä eläytymistä. No, kyllähän sen jokainen Kansallisteatterin näyttelijä osaa käskemättäkin. Toinen taas mutisi niin epäselvästi, etten saanut siitä mitään selvää. On ohjaajan tehtävä auttaa näyttelijää ja osoittaa tälle väylä rooliin, kerrottava, mikä toimii ja mikä ei. Ajattelin, että nyt pitää alkaa itse ohjata.”

Edvin Laineeseen liittyy tunnepitoinen muisto, joka nousee pintaan houkuttelematta. Palm oli kiinnitettynä Laineen vuonna 1968 valmistuneeseen Täällä Pohjantähden alla -elokuvaan.

”Ilmeisesti Laineella oli pitkäaikaisempiakin suunnitelmia varalleni, mutta me riitaannuimme”, Palm huokaa kahvin äärellä.

Täällä Pohjantähden alla kuvausten piti loppua kuudelta ja minun ehtiä seitsemäksi Ere Kokkosen, Jukka Virtasen ja Spede Pasasen komedian Noin 7 veljestä (1968), kuvauksiin. Kun Pohjantähden kuvaukset vain jatkuivat ja mainitsin asiasta, Edvin räjähti. Hän oli kova suustaan.”

Riidasta tuli ikävä. Palm vaati kohtauksiaan leikattavaksi ja jätti tuotannon. Vaikka hänet vielä tänäkin päivänä mainitaan elokuvan näyttelijänä internetin elokuvatietokannoissa, ei hän valmiissa elokuvassa ole mukana omasta toiveestaan.

Ere Kokkosen elokuvista Palm näytteli myös western-parodiassa Speedy Gonzales – Noin 7 veljeksen poika sekä Vääpeli Körmy ja Marsalkan sauva ja viimeisimpänä Kymmenen riivinrautaa (2002).

Palm vaikuttaa realistilta, joka ei mystifioi työtään. ”En koe, että näyttelijäntyössä olisi jotain ihmeellistä. Olen tehnyt mielelläni monia erilaisia rooleja väheksymättä komediaa.”

Kiintoisin projekti uran varrelta on Palmin mielestä Vaasan kaupunginteatterissa vuonna 1993 vierailleen liettualaisen eturivin ohjaajan Rimas Tuminasin Vanja-enon nimirooli. ”Paikalle tullut moskovalainen kriitikko kehui, että jos puhuisin venäjää, olisin voinut tehdä roolia Venäjällä vuosikaudet. Se oli iso kehu.”

Palm eläköityi Vaasan teatterista vuonna 2000.

Paljasjalkainen helsinkiläinen on löytänyt rauhallisen eläkepaikan vanhasta kunnostetusta koulurakennuksesta Perheniemestä Iitissä.

Aika kuuluu edelleen taiteen parissa. Palm on maalannut lapsesta asti. Hän harrastaa myös intarsiaa, eli puu-upotuskoristelua.

Kuka?

Risto Palm


 Syntynyt 1939 Helsingissä.

 Näyttelijä ja ohjaaja.

 Opiskeli Suomen teatterikoulussa 1960–1963.

 Kiinnitettynä näyttelijänä Yleisradion televisioteatterissa 1963–1965, Suomen kansallisteatterissa 1965–1974, Teatteri Jurkassa 1974–1975, Kotkan kaupunginteatterissa 1975–1977, Vaasan kaupunginteatterissa 1990–2000 ja ohjaajana Mikkelin Teatterissa 1977–1985.

 Näytellyt mm. elokuvissa Noin 7 veljestä (1968), Speedy Gonzales – noin 7 veljeksen poika (1970) sekä Vääpeli Körmy ja Marsalkan sauva (1990) ja Liian paksu perhoseksi (1998) ja Kymmenen riivinrautaa (2002).

 Perheeseen kuuluu yksi tytär.

 Täyttää 80 vuotta tiistaina. Viettää merkkipäivää perhepiirissä, ei vastaanottoa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla

  5. 5

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  6. 6

   Unohtiko Antti Rinne, että pääministerin vapaus ottaa kantaa on rajallisempi kuin muiden?

  7. 7

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  8. 8

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää