Kulttuuri

Joker-elokuva on nyt maailmalla poikkeuksellinen puheenaihe: sille veikataan Oscar-ehdokkuutta, mutta osa pelkää sen inspiroivan massamurhiin

Joaquin Phoenixin tähdittämä Joker sai hiljattain maailmanensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla. Varsinainen ensi-ilta on lokakuussa.

Batman-tarinoiden pahiksesta kertova amerikkalainen Joker voitti lauantaina Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen leijonan.

Se on aikamoinen kunnianosoitus sarjakuvafilmatisoinnille.

Mutta Joker onkin ollut kuuma puheenaihe maailmalla, etenkin Yhdysvalloissa, ensiesityksestään lähtien.

Todd Phillipsin ohjaama Joker sai maailmanensi-iltansa festivaalilla 31. elokuuta. Kauhea kankkunen -komediahitistä tunnettu Phillips on myös käsikirjoittanut elokuvan yhdessä Scott Silverin kanssa. Pääroolissa Jokerina nähdään Joaquin Phoenix.

Jokeri on Batmanin arkkivihollisista kenties tunnetuin. Hahmo on esiintynyt Batman-sarjakuvissa vuodesta 1940 asti. Tv-sarjoissa ja elokuvissa Jokeria ovat esittäneet monet eri näyttelijät.

Uusi elokuva kertoo oman tulkintansa Jokerin syntytarinasta. Phoenix esittää henkisesti sairasta miestä, Arthur Fleckiä, joka halajaa stand up -koomikoksi. Kun se epäonnistuu, Fleck kehittää itselleen klovniasuisen Jokeri-hahmon ja ajautuu rikolliseksi.

Supersankarielokuvia tuotetaan tänä päivänä liukuhihnalta, ja monet sarjakuvista tutut superroistotkin ovat saaneet viime aikoina omia elokuviaan.

Mikä sitten tekee Jokerista erikoisen?

Elokuva poikkeaa arvioiden mukaan tavanomaisista sarjakuvafilmatisoinneista huomattavasti jo tyylinsä puolesta.

Se on suunnattu aikuisille ja Yhdysvalloissa ikäraja on Suomen K16-rajoitusta suunnilleen vastaava R. Elokuvaa on kuvailtu häiritseväksi, synkäksi ja väkivaltaiseksi sairaskertomukseksi.

Ympäristönä toimiva kuvitteellinen Gotham City on nyt rähjäinen ja rottia kuhiseva metropoli. Tapahtumavuosi on 1981.

Phillipsin mukaan Jokerin suurimpia esikuvia ovat Martin Scorsesen Taksikuski (1976) sekä pikimusta komedia Koomikkojen kuningas (1983). Molempien pääosaa esittänyt Robert De Niro esiintyy myös Jokerissa talk show -isännän roolissa.Joker on jakanut kriitikoiden mielipiteitä harvinaisen rajusti.

Toisaalta se on saanut ”sarjakuvaelokuvaksi” poikkeuksellisen kovia kehuja. Arvostettujen Empiren sekä The Guardianin kriitikot antoivat elokuvalle täydet viisi tähteä ja Venetsian ensi-iltanäytöksen jälkeen yleisö osoitti raporttien mukaan suosiotaan minuuttikaupalla.

”Kuinka loistavan uskalias ja räjähtävä elokuva Joker onkaan”, The Guardianin Xan Brooks hehkutti arviossaan.

Etenkin Phoenixin roolisuoritusta Arthur Fleckinä eli Jokerina on ylistetty. Esimerkiksi Empiren arviossa Phoenixiä kuvaillaan osassaan ”ällistyttäväksi” ja hänen intensiteettiään ”vangitsevaksi, jopa pakahduttavaksi.”

Phoenixille alettiin nopeasti ensi-illan jälkeen veikkailla Oscar-ehdokkuutta. Venetsian elokuvajuhlien johtaja Alberto Barbera piti Deadlinen haastattelussa ehdokkuutta jo varmana juttuna.

Nyt Venetsia-voiton jälkeen se onkin hyvin todennäköistä.

Aiemmin Kultaisen leijonan voittaneet amerikkalaiselokuvat ovat lähes poikkeuksetta päässeet kisaamaan myös Oscareista. Toissavuonna Guillermo del Toron The Shape of Water voitti parhaan elokuvan Oscarin, viime vuonna Alfonso Cuarónin meksikolais-amerikkalainen Roma keräsi parhaan ei-englanninkielisen elokuvan, ohjauksen ja kuvauksen Oscar-pystit.

Mutta Jokerin vastaanotto ei tosiaan ole ollut yksinomaan positiivinen. Esimerkiksi Time-lehden Stephanie Zacharek haukkui arviossaan Jokerin teennäiseksi sekä ”aggressiivisen, mahdollisesti vastuuttoman idioottimaiseksi.”

”[Todd] Phillips kenties ajattelee tehneensä elokuvan, joka kertoo meidän kulttuurimme tyhjyydestä, mutta tosiasiassa hän vain tarjoaa siitä malliesimerkin”, Zacharek kirjoittaa.

Phoenixin roolisuoritustakin hän kuvailee väkinäiseksi ja epätoivoiseksi esittämiseksi (”Phoenix is acting so hard you can feel the desperation throbbing in his veins”).

Negatiivisen tuomion elokuva on saanut myös muun muassa Indiewiren ja The Wrapin arvioissa.

Puheenaiheeksi elokuva on noussut ehkä ennen kaikkea siksi, että sitä on pidetty joissakin arvioissa sekä somekeskusteluissa jopa vaarallisena.

Kritiikki liittyy tapaan, jolla Fleck / Jokeri kuvataan elokuvassa – joidenkin tulkintojen mukaan – eräänlaisena väärinymmärrettynä sankarina, joka reagoi kokemiinsa vääryyksiin väkivallalla.

Yhdysvaltoja riivaavien joukkoampumisten vuoksi maassa on jatkuvasti kasvava huoli yksinäisistä ja syrjäytyneistä nuorista miehistä, jotka saattavat helposti ajautua viha-ideologioiden pauloihin tai väkivaltaan.

”Myrkyllinen sotahuuto itseään sääliville inceleille”, kuvaili esimerkiksi Indiewiren David Ehrlich Jokeria.

”Incel” (lyhenne sanoista involuntary celibate, suomeksi tahdonvastainen selibaatti) on naisvihamielinen nettiliike, joka on Yhdysvalloissa yhdistetty useisiin murhiin sekä muihin väkivallantekoihin.

Ennen varsinaista ensi-iltaansa Joker esitetään vielä syyskuun aikana Toronton elokuvafestivaalilla, ja keskustelu elokuvan ympärillä varmasti jatkuu. Jokerin teatteriensi-ilta Suomessa on 4. lokakuuta.

Kun Todd Phillips sanoi Venetsian elokuvajuhlien lehdistötilaisuudessa, ettei Joker ole poliittinen elokuva, jotkut yleisössä repesivät Deadlinen mukaan nauramaan. Sen jälkeen Phillips lisäsi asian riippuvan siitä, ”minkä linssien läpi elokuvaa katsoo.”

Kaikki taide on nykyään poliittista, halusi tekijä sitä tai ei.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  9. 9

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  10. 10

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää