Kulttuuri

Harva tietää, kuka on Camila Cabello, vaikka hän on Suomenkin kuunnelluin hittiartisti: 22-vuotias kuubalainen maahanmuuttaja nousi kykykilpailusta

Camila Cabello nousi tunnetuksi X Factor -ohjelman ja Fifth Harmony -yhtyeen ansiosta, mutta nyt hän on massiivisen suosittu sooloartisti.

”Haluaisin sanoa jotain kiinnostavaa, mutta minä vain laulan karaokea ja katson One Direction -videoita.”

Näin 15-vuotias Miamista kotoisin oleva Camila Cabello esitteli itsensä vuonna 2012 Yhdysvaltojen X Factor -kykykilpailun karsinnoissa tuomaristolle Simon Cowellille, Demi Lovatolle, Britney Spearsille ja L.A. Reidille. Koko nelikko puhkesi nauramaan.

Sen enempää Cabellon ensiesiintymistä televisiossa ei ole näytetty julkisuudessa. Cabello lauloi X Factor -alkukarsinnoissa Aretha Franklinin kappaleen Respect, mutta tekijänoikeussyistä lauluesitystä ei ole koskaan julkaistu.

Aluksi näytti siltä, että Cabellon matka X Factorissa ei päättyisi menestyksekkäästi. Hän pääsi alkukarsinnoista jatkoon, mutta putosi kilpailusta seuraavassa vaiheessa – kunnes tuomari Simon Cowell päätti nostaa hänet ja neljä muuta kilpailusta pudonnutta laulajaa (Ally Brooke, Dinah Jane, Lauren Jauregui ja Normani Kordei) takaisin mukaan.

Entuudestaan toisille tuntemattomasta viisikosta muodostettiin uusi tyttöbändi, joka sai nimekseen Fifth Harmony. Se nousi yleisön suosioon, muttei voittanut kilpailua. Finaalijaksossa Fifth Harmony jäi kolmanneksi.

Cabellolle kävi täsmälleen samoin kuin ihailemansa One Direction -yhtyeen laulajille. Vuonna 2010 perustettu One Direction sai alkunsa Britannian X Factorissa, kun viisi toisilleen tuntematonta poikalaulajaa yhdistettiin kilpailussa poikabändiksi. Siitä tuli suosittu, mutta finaalissa se sijoittui vasta – ehkä arvaattekin jo – kolmanneksi.

Nyt Cabellon esiintymisestä X Factorissa on aikaa seitsemän vuotta. Tuossa ajassa hänestä on tullut ylivoimaisesti suosituin Yhdysvaltojen X Factorista uransa aloittanut laulaja.

Kun Spotify hiljattain listasi kesän 2019 kuunnelluimmat kappaleet, Cabellon ja kanadalaisen laulajan Shawn Mendesin Señorita oli maailmanlistan ykkönen.

Maailmanlaajuisen suosion lisäksi Cabello nauttii poikkeuksellisen suurta menestystä myös Suomessa. Yleensä suomalaisten Spotify-listojen kärkisijoille nousee enimmäkseen kotimaista musiikkia, mistä kertoo esimerkiksi se, että vuoden 2018 viisi kuunnelluinta Spotify-kappaletta olivat kaikki suomenkielisiä.

Tänä kesänä suomalaisten soittolistoilla ovat olleet esimerkiksi JVG:n Ikuinen vappu ja Frisbee. Silti nekin hävisivät Cabellon ja Mendesin kappaleelle, joka oli koko kesän kuunnelluin Spotify-kappale myös Suomessa.

Suomalaismediassa 22-vuotias laulaja on jäänyt hämmentävän pienelle huomiolle. Esimerkiksi Helsingin Sanomissa Cabellon nimi on mainittu vain pari kertaa juttujen sivulauseessa.

Kuka Camila Cabello siis on?

Vuonna 1997 syntynyt Cabello on syntynyt Kuuban pääkaupungissa Havannassa. Hänen vanhempansa ovat Sinuhe ja Alejandro. Vuonna 2003 Cabello muutti äitinsä kanssa Yhdysvaltoihin, isä tuli myöhemmin perässä. Sittemmin Cabello on saanut Yhdysvaltojen kansalaisuuden.

Kun Cabello meni kouluun, hän ei osannut englantia ollenkaan. Hän kuitenkin sopeutui hämmentävän nopeasti kouluporukoihin rohkeutensa ansiosta.

Taustansa vuoksi Cabello on vastustanut äänekkäästi Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin jyrkkää maahanmuuttolinjaa. Tänä kesänä julkaistussa Variety-lehden haastattelussa Cabello kertoo olevansa järkyttynyt Trumpin kommenteista, kun presidentti oli käskenyt neljää amerikkalaista kongressiedustajaa Alexandria Ocasio-Cortezia, Ilhan Omaria, Rashida Tlaibia ja Ayanna Pressleytä ”palaamaan sinne, mistä tulivatkin”.

Laulamisesta ja musiikista kiinnostunut Cabello osallistui X Factor -kykykilpailuun vain 15-vuotiaana, minkä jälkeen hänen uransa on ollut hurjaa nousukiitoa.

Vaikka Fifth Harmony ei voittanut X Factoria, tyhjästä luodulle yhtyeelle kävi samoin kuin brittiläiselle esikuvalleen One Directionille: se päihitti suosiossa kilpakumppaninsa kauden jälkeen. Fifth Harmonyn kaudella X Factorin voiton vieneen country-laulajan Tate Stevensin ura ei lähtenyt nousukiitoon missään vaiheessa. Toiseksi tullut Carly Rose Sonenclar oli vain 13-vuotias osallistuessaan kilpailuun, ja lahjakkuudestaan huolimatta hänen uransa on toistaiseksi edelleen lähtökuopissa.

Aluksi näytti siltä, että myös Fifth Harmonylle voisi käydä samoin. Yhtye alkoi tehdä omaa musiikkia ja keikkailla heti X Factorin päättymisen jälkeen, mutta ensimmäiset kappaleet eivät nousseet toivotunlaisiksi hiteiksi. Ensimmäinen kunnolla menestynyt kappale oli vuonna 2015 julkaistun Reflection-esikoislevyn single Worth It.

Sekään ei vielä tehnyt Fifth Harmonysta kansainvälistä jättimenestystä. Se tapahtui vasta, kun alkuvuodesta 2016 julkaistiin räppäri Ty Dolla Signin kanssa tehty Work from Home. Siitä tuli kansainvälinen jättimenestys, joka osoitti, että Fifth Harmonyssa on potentiaalia nousta jättisuosituksi tyttöbändiksi.

Work from Home piti Fifth Harmonyn esillä ja toi keikoille isoja yleisömassoja, vaikka seuraavat singlet eivät olleet vastaavanlaisia menestyksiä. Vaikka yhtyeellä ei ollut yhtään selvää keulakuvaa, juuri Camila Cabello alkoi kerätä Fifth Harmony -fanien keskuudessa eniten huomiota.

Osasyy Cabellon keräämään huomioon saattoi olla se, että jo Fifth Harmony -aikana hän oli tehnyt Shawn Mendesin kanssa soolokappaleen I Know What You Did Last Summer ja Machine Gun Kellyn kanssa kappaleen Bad Things.

Sitten – juuri kun Fifth Harmonyn odotettiin jatkavan menestyskulkuaan ja nousevan suosiossa vielä seuraavalle tasolle – tapahtui odottamaton käänne.

Joulukuussa 2016 Fifth Harmonyn Instagram-tilille ilmestyi yllättävä tiedote. Yhtyeen neljän muun jäsenen allekirjoittamassa viestissä kerrottiin, että Cabello oli ”edustajiensa välityksellä ilmoittanut lähtevänsä Fifth Harmonysta”.

Vaikka viesti oli asiallinen, ilmassa oli draamaa. Tiedotteesta kävi rivien välistä ilmi, että yhtyeen jäsenet olivat syvästi pettyneitä Cabellon tapaan siirtyä soolouralle. Nettikommenteissa Cabelloa syytettiin itsekkyydestä. Cabello itse puolustautui nopeasti Instagramissa ja kertoi puhuneensa yhtyeen muiden jäsenten kanssa pitkään tulevaisuuden suunnitelmistaan ja halusta siirtyä soolouralle.

Sittemmin entisten bändikavereiden välit ovat tasaantuneet. Variety-lehden haastattelussa Cabello kertoo olevansa iloinen muiden menestyksestä, ja vaikka hän ei pidäkään heihin aktiivisesti yhteyttä, minkäänlaista katkeruutta ei Cabellon mukaan enää ole.

Kuten tyhjästä kasatuille yhtyeille usein käy, myös Fifth Harmonyn taru päättyi lopulta kokonaan, reilu vuosi Cabellon lähdön jälkeen. Tarina mukaili jälleen One Directionin kohtaloa. Brittiläinen poikabändi jäi oman ilmoituksensa mukaan tauolle varsin nopeasti sen jälkeen, kun Zayn Malik oli jättänyt yhtyeen.

Cabellolle Fifth Harmonysta lähteminen oli täydellisen oikea ratkaisu. Soolouran ensimmäinen single Crying in the Club ei vielä toivonut odotetusti, mutta sitten tuli jättipotti.

Kesällä 2017 julkaistu Havana nousi valtaisaksi hitiksi, yhdeksi koko vuoden kuunnelluimmista kappaleista. Tällä hetkellä kappale on Spotifyn kaikkien aikojen seitsemänneksi eniten kuunneltu kappale 1,3 miljardilla kuuntelulla. Edellä ovat vain Ed Sheeran ja Drake kahdella kappaleellaan sekä Post Malone ja The Chainsmokers. Naisartisteja ei Cabellon edellä ole.

Suomessa Havana sai poikkeuksellista huomiota, kun Evelinan tekemää kappaletta Sun vika väitettiin sosiaalisessa mediassa Havana-kopioksi.

Vaikka Cabello on vasta 22-vuotias, on hän onnistunut jo nyt tekemään monta valtaisan suosittua kappaletta ja osoittamaan samalla, ettei ole vain yhden hitin ihme. Eikä hän arastele julkisuutta: kuten Trumpin politiikkaa kohden osoitetut kommentit osoittavat, Cabello on tarvittaessa valmis osallistumaan myös yhteiskunnalliseen keskusteluun. On helppo ymmärtää, miksi Cabello on erityisesti kotimaassaan idoli monille maahanmuuttajataustaisille nuorille.

Valtaisa suosio on näyttänyt Cabellolle myös julkisuuden kielteiset puolet. Viime kuukausien aikana juorulehdissä ja sosiaalisessa mediassa on spekuloitu loputtomissa jutuissa Cabellon ja Señorita-kappaleella laulavan Shawn Mendesin mahdollisesta suhteesta. Parista on julkaistu paparazzi-kuvia, joissa heidän on nähty halailevan ja suutelevan toisiaan, mutta pari ei ole myöntänyt suhdetta. Varietyn haastattelussa Cabello tyytyy toteamaan, että Mendes merkitsee hänelle paljon.

”Minulle tulee järjettömän epämukava olo nähdessäni itsestäni kuvia, joita en ole tiennyt otettavan. Rehellisesti sanottuna vihaan sitä.”

Julkisuutta on kuitenkin luvassa, jos Cabellon suosio jatkuu entisen kaltaisena. Viime viikolla laulajalta julkaistiin kaksi uutta singleä Liar ja Shameless. Ne ovat ensimmäiset julkaisut hänen toiselta sooloalbumiltaan Romance, jonka on tarkoitus ilmestyä vielä tämän vuoden aikana.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Norwichin omistajat kertoivat voitonjuhlista City-ottelun jälkeen: ”Alkoholia kului paljon”, ”Siis oikeasti, saimme Teemu Pukin ilmaiseksi”

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää