Viimeinen naula arkkuun

Sentencedin rumpali Vesa Ranta kuvasi yhtyeen kiertueita vuosien ajan. Nyt hän julkaisee kuvat kirjana.

Julkaistu: , Päivitetty:

Perusnäkymä hevibändin kiertuebussin ikkunasta on harmaa. Aina ei ole aavistustakaan, missä kaupungissa tai edes missä maassa ollaan, sillä kiertueella eletään niin sanotusti kuplan sisällä.

Tuore valokuvakirja kertoo Suomen metallihistorian merkittävimpiin kuuluvan Sentenced-yhtyeen tarinan kulissien takaa. Yhtyeen rumpalin Vesa Rannan valokuvistaan kokoama teos vie katsojan mukaan nuorten hevimiesten rosoiseen kiertue-elämään.

”Tämä on viimeinen naula arkkuun”, Ranta sanoo. Hän on nykyään ammatiltaan valokuvaaja ja valokuvataiteilija.

Lukija pääsee keikkapaikkojen ulkopuolelle, lentokentille, busseihin, majapaikkoihin keikkakaupunkien kaduille ja alkoholinkin pariin. Kuvat eivät kaunistele Muhokselta maailmalle punnertaneiden muusikoiden arkea.

”Ehkä kirja auttaa ymmärtämään, millaista oli kulkea kiertueilla. Ja miksi tie loppui kun loppui”, Ranta sanoo.

”Meidän psyykemme ei jaksanut maailman kiertämistä pidempään. Meistähän tuli tosi äkkiä iso bändi. Se tapahtui ihan varkain.”

Kirjan kuvatekstit kertovat tunnelmasta varsin koruttomasti:

”Tenkula is kicking some stones around, because there is nothing else to do.”

”At night. Ville still shouting. Nobody answered.”

Myös pohjoisen nuorukaisten koti-ikävä tulee esille. Ranta kertoo nyt vuosien jälkeen itsekin perheellisenä ymmärtävänsä, millainen olo ensimmäisenä lapsia saaneilla bändiläisillä oli.

Ranta sai ajatuksen Sentencedin tarinan viimeistelemisestä kuvakirjana viime talvena.

”Hesari oli yksi syypää tähän kirjaan”, Ranta kertoo.

Hän tarkoittaa toimittaja Annina Vainion Helsingin Sanomiin kirjoittamaa juttua Sentencedin kitaristista ja lauluntekijästä, edesmenneestä Miika Tenkulasta. Juttu julkaistiin viime helmikuussa päivälleen kymmenen vuotta Tenkulan kuoleman jälkeen.

Juttuun pyydettiin valokuvia Vesa Rannalta. Hänellä oli ollut kamera mukanaan keikkamatkoilla.

”Kun tehtiin Tenkulan taiteilijasielusta juttua, aloin käydä arkistoja läpi ja tajusin, että kuvasin lähes kaikilla kiertueilla vuoteen 2003 asti. Huomasin, että materiaali muodostaa hyvän kaaren.”

Freelance-valokuvaajana työskentelevä Ranta on kuvannut muun muassa Helsingin Sanomille viime vuosikymmeneltä asti. Lehtikuvauksen lisäksi hän on tehnyt taidetta.

Sentencedin tarinan kuvittava Agony Walk on Rannan neljäs kirja. Aiemmat hän on tehnyt kirjoittajien kanssa yhdessä. Reunalla – Tarinoita Suomen tyhjeneviltä syrjäkyliltä oli vuonna 2017 Tieto-Finlandia-ehdokkaana. Sen hän teki toimittaja Jenni Räinän kanssa.

”Kirjat ovat itselleni hyvin merkityksellisiä. Niiden elinkaari on pidempi kuin printtijournalismin”, Ranta sanoo.

”Taiteen tekeminen ja omat pitkäkestoiset projektit ovat lähellä sydäntäni. Teen toki mielelläni myös journalismia.”

Kirjojen lisäksi Ranta on tehnyt esimerkiksi musiikkivideoita eri yhtyeille, muun muassa Amorphikselle, Swallow the Sunille ja Kypckille. Sentencedin muista jäsenistä kitaristi Sami Lopakka sekä basisti Sami Kukkohovi soittavat nykyään Kypckissa ja laulaja Ville Laihiala S-toolissa.

Sentenced tulee Rantaa vastaan edelleen usein. Yhtye oli maailmanlaajuisesti tunnettu, ja fanit muistavat Rannan edelleen. Häntä on pyydetty jopa Sentenced-coverbändin rumpaliksi.

Sentencedin historian kertominen kirjassa on Rannalle osa henkilökohtaista prosessia.

”Se oli henkilökohtainen rituaali. Puolet elämästä tuli elettyä bändin kanssa, ja se vaikuttaa meidän kaikkien elämässämme edelleen.”

”Viimeinen naula arkkuun” -kommentin teema on tuttu Sentencedin historian tunteville. Yhtyeen viimeinen levy oli vuoden 2005 alussa julkaistu The Funeral Album.

Seuraavana syksynä kotikaupunkinsa Oulun Teatria-klubilla järjestämäänsä kahta jäähyväiskonserttia Sentenced kutsui Hautajaisiksi. Niiden alussa yhtye asteli lavalle ruumisarkkua saattaen.

Oikaisu 10.9 kello 11.25: Ville Laihiala soittaa tällä hetkellä S-tool-yhtyeessä, ei Poisonblackissä kuten artikkelissa aiemmin virheellisesti kerrottiin. Vesa Ranta: Agony Walk – On the Road With Sentenced.  

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Norwichin omistajat kertoivat voitonjuhlista City-ottelun jälkeen: ”Alkoholia kului paljon”, ”Siis oikeasti, saimme Teemu Pukin ilmaiseksi”

  3. 3

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  7. 7

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  8. 8

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää