Kulttuuri

Kun Astor Piazzolla oli lapsi, isä kirjoitti poikansa tulevasta elämästä kirjaa, kertoo tangon uudistajasta dokumentin ohjannut Daniel Rosenfeld

”Piazzollan elämässä oli myös suurta hiljaisuutta”, vuosia tangon uudistajaan paneutunut ohjaaja miettii.

Tangon uudistajasta Astor ­Piazzollasta kertova dokumentti Astor Piazzolla: The Years of the Shark on kerännyt täysiä katsomoita Helsingissä ja on edelleen ohjelmistossa. Esityksiä on tulossa myös muun muassa Lahteen ja Jyväskylään.

Dokumentin ohjaaja Daniel Rosenfeld (s. 1973) vastaa puhelimeen Buenos Airesin aamusta, San Telmon kaupunginosasta. Talvi alkaa Argentiinassa olla lopuillaan, aamu on aurinkoinen mutta kylmä.

Rosenfeldin dokumentti valmistui keväällä 2019 ja se on nähty jo esimerkiksi Hollannissa, Japanissa, Portugalissa, Chilessä ja Meksikossa.

Rosenfeldin ei tarvitse kauan miettiä vastausta, kun kysyn, mikä oli dokumentin tuottama suurin yllätys tekijälleen.

”Ennen ajattelin, että melankolinen ja vahvasti tunteikas, sydämestä kiinni ottava tango on Buenos Airesin symboli, mutta dokumentin teon myötä tajusin, että Piazzollan musiikin ydin tuleekin New Yorkista”, Rosenfeld toteaa.

”New York oli Astorin lapsuuden kaupunki, ja lapsuusvuosilla on tapana jättää jälkensä.”

”Toki tango on myös Buenos Airesin henki”, Rosenfeld lisää. ”Esimerkiksi tänne täällä San Telmossa on vielä jäljellä sellaisen vanhan Buenos Airesin henkeä, jonne voit kuvitella Piazzollan musiikkia”.

Rosenfeld on itse myös pianisti. Hänen oman tango­intohimonsa sytytti argentiinalaiselle kuitenkin bandoneon, tangolle ja Astor Piazzollan musiikille aivan erityisen keskeinen instrumentti, jonka palkeiden aggressiivisessa rytmissä uudistettu tango hengittää kiivaana.

”Siinä on jotain, joka pystyy nappaamaan sielusi mukanaan.”

Astor Piazzollan perhe muutti New Yorkin Greenwich Villageen, kun ainokainen oli nelivuotias. Nykyään trendikäs alue oli tuolloin raskasta työtä tekevien siirtolaisten ja pikkurikollisten maisemaa. Jälkimmäiset ja myös mafia tulivat Piazzollan isällekin tutuiksi. Vanhemmat painoivat pitkää päivää.

Töiden päätyttyä isä Vicente ”Nonino” Piazzolla kirjoitti kirjaa siitä, millaiseksi pojan elämä muodostuisi, Rosenfeld kertoo.

”Se on aika uskomatonta.”

Astor-poikaan valettiin itseluottamusta pienestä pitäen. Kotona hän kuunteli vanhempiensa tangolevyjä, esimerkiksi Carlos Gardelia, mutta pääsi tutustumaan myös jazziin ja klassiseen, etenkin Bachin musiikkiin.

New Yorkissa Piazzolla perheineen todisti ”vuosisadan muutosta”, Rosenfeld miettii.

Tangon maailma oli alkujaan miesten maailma. Naisilla oli toki siinä sijansa, nimittäin prostituoiduilla naisilla, toteaa Rosenfeld:

”Leideille ympäristö ei ollut sopiva.”

Piazzolla kertoo dokumentissa myös tästä tangon machomaailmasta. Alle parikymppisenä hän vihkiytyi siihen kuulun Aníbal Troilon (1914–1975) orkesterissa. Jonkinlainen maagisen realismin vire leijuu elokuvakertomuksen yllä siinä vaiheessa, kun käydään läpi tutustuminen Gardeliin, Piazzollan välttyminen samalta lento-onnettomuudelta, jossa Gardel kuoli – ja erään veistoksen ihmeellinen palautuminen Piazzollalle.

Perheestään ja ensimmäisestä avioliitostaan Astor Piazzolla kertoo hyvin avoimesti. Näissä jaksoissa on erityisen vahva emotionaalinen vire.

”Elokuva kertoo isästä ja pojasta – ja isästä ja tyttärestä. On hyvin vaikuttavaa, miten avoimesti Piazzolla voi puhua perheenjäsenelleen.”

Piazzollan oma puhe ja ääni ovat vahvasti läsnä dokumentissa, sillä siinä kuullaan kasettinauhoja, joita hänen Diana-tyttärensä teki elämäkertakirjaa varten. Astor ilmestyi vuonna 2005. Diana Piazzolla kuoli syöpään vuonna 2009.

Nauhat löytyivät perheen varastoista, mikä oli dokumentille valtava onnenpotku.

”Niiden kuuntelu oli koskettava kokemus Daniel Piazzollalle, joka kuuli sisarensa ääntä nyt ensimmäistä kertaa tämän kuoleman jälkeen”, Rosenfeld sanoo. Daniel Piazzolla on perheestä ainoana jäljellä. Myös ­äiti, taiteilija Dedé Wolff on kuollut.

Rosenfeld halusi välttää liikoja puhuvia päitä ja antaa Piazzollan äänen ja musiikin vallita. Daniel Piazzollan (s. 1944) kertojanääni on kuitenkin oleellinen. Isä ja poika, muusikko hänkin ja työtoveri, olivat läheisiä, mutta heillä oli myös vuosien välirikko.

Dokumentin yhdestä katkelmasta käy ilmi, että Dedé Wolff oli loistava laulaja.

”Hän oli fantastinen nainen ja uskomaton laulaja. Mutta hän ei koskaan esiintynyt julkisesti.”

Hiljaisuutta Rosenfeld käyttää elokuvassa tehokkaasti hyväkseen.

’”Minulla on se vaikutelma, että Astor Piazzollan elämässä oli myös suurta hiljaisuutta. Ehkä se oli pelkoa olla yksin.”

Piazzolla: The Years of the Shark Kino Engelissä Hki pe 15.45, su 15.00 ma 20.30, Kuopion Kuvakukossa alkaen 20.9. Lahdessa Kino Iiriksessä ja Jyväskylän Elokuvakeskuksessa 27.9. alkaen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  9. 9

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  10. 10

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää