Kulttuuri    |   Levyarvostelut

Suosittelupop on nykyartistille tapa maksimoida näkyvyytensä, ja Charli XCX on tästä hyvä esimerkki: uusi levy on täynnä vierailijoita ja sokerisia hittejä

Charliin ei voi olla rakastumatta mutta silti kaikki maistuu keinotekoiselta. Kriitikko Oskari Onninen kuunteli myös räppäri Post Malonen sekä Lana Del Reyn uuden levyn.

Albumi, pop

Charli XCX: Charli. Asylum. ★★★

Eikö nimi sano mitään? Eikö edes Charlotte Aitchisonin taiteilijanimi Charli XCX? Ainakin Shawn Mendesin ja Camila Cabellon Señorita oli kesän striimatuimpia kappaleita Suomessa. Charli on ollut yksi sen kirjoittajista. Samoin Icona Popin I Love Itin.

Lisäksi Aitchison kaveeraa coolien Y-suku­polvisten poppa­reiden kanssa kuin 27-vuotias vain voi. Instagram-kuvissa ja yhteisbiiseissä on näkynyt nimiä kuten Dua Lipa, Zara Larsson, ja Alma.

Hänen levynsä ovat tähtitehtaita ja verkostoitumistapahtumia: paikalla on jonoksi asti Charlin mielestä cooleja tyyppejä.

Monilahjakkaan modernin popartistin ideaali-CV:ssä kakku on tehty syötäväksi ja säästettäväksi. Kaikki voi tuntea, mutta olla silti heistä coolein. Tekemällä muille hittejä voi olla samaan aikaan valtavirtaa ja underground, menestyjä ja altavastaaja. Jotain sellaista Almakin ehkä tavoittelee.

Charli on Charli XCX:n ensimmäinen levy viiteen vuoteen. Hän on kuitenkin julkaissut koko ajan. Kaksi vuotta vanha ”mixtape” Pop 2 oli ulkoisilta piirteiltään kuin albumi. Vierailijoita oli Carly Rae Jepsenistä Mø:hön.

Charlin vieraslista on tekijänsä brändin mukaisesti pitkä ja täynnä nimiä, joihin vähintään kannattaa tutustua. Australialaistähti Troye Sivan, indiebändi HAIM, jenkkilauluntekijä Sky Ferreira, korealais-dj Yaeji, indiepoppari Clairo

Striimauspalveluiden arkkitehtuurissa fiittaajat ovat yleistynyt keino maksimoida näkyvyys. Charli itse väittää, että kuratointi on hänelle keino ”kertoa enemmän itsestään”.

Charlin suosittelupopin strategia tiivistyy ranskalaisen Heloïse Letissierin kanssa tehtyyn Gone-singleen.

Se on erinomainen kappale: lajissaan yksi vuoden parhaita ja pop-tuotteena vieläkin ylivoimaisempi hitti epävarmuudesta, ahdistuksesta ja ulkopuolisuudesta. Sen henkinen keskipiste on vaikeilevaan nuorisoon vetoava koukku, jossa vihataan näitä muita läsnäolijoita. Tarkemmin sanottuna fucking vihataan, tietenkin.

Letissierin Christine and the Queens -yhtye on ollut niin sanotusti Flow-valmista kamaa jo vuosien ajan, mutta Gone on kasvanut parissa kuukaudeksi isommaksi striimaushitiksi kuin yksikään bändin viime vuoden levyn kappale. Win-win.

Vielä suurempi suksee on ollut Yhdysvaltain singlelistan ykköseksi juuri nousseen Lizzon kanssa tehty Blame It On Your Love. Pop 2 -mixtapella sama kappale oli julkaistu nimellä Track 10. Se oli raukea, läpeensä autotuneinen ja ilahduttavan epätäydellinen. Poikkeus ”täydellisen popin” konseptista, jota Charli virittelee ääriasentoihin.

Konsepti on sinänsä sama kuin Carly Rae Jepsenillä. Jepsen tosin tekee brändinsä brändittömyydestä, Charli vie kaiken niin pitkälle kuin voi. Tukenaan hänellä on ”luova johtaja” A.G. Cook. Titteli on todennäköisesti yhtä ironinen kuin se ei ole.

Cook perusti vuonna 2013 PC Music -levy-yhtiön, joka kirjaimellisesti ihastutti ja vihastutti popnörttejä. Levy-yhtiön konsepti oli yksinkertaistaen jalostaa popista niin muovista ja kaupallista, että siitä tulikin coolia. Millennium-nostalgiassa, Auto-Tunessa ja muissa efekteissä ei säästelty. Hitiksi kelpasi mainoslaulu kuvitteelliselle energiajuomalle.

Cook on toiminut sekä Charlin että Pop 2:n vastaavana tuottajana. Charli XCX on ensimmäinen artisti, jonka yhteydessä PC Musicin keinotekoisuuden estetiikka on jalostettu suurimmille mahdollisille yleisöille. (Suomessa yhtiön äärimuovinen tuotanto kuuluu erityisesti Sannin kappaleissa.)

Charlista kuitenkin puuttuu PC Musicin kyynisyys, ellei sitten popteollisuusperformanssia ole jalostettu aiempaa pidemmälle. Sokeroidut täsmäfraasit introspektioon tai ahdistukseen ovatkin yksinäisten millenniaalien onnellisuuspillereitä. A.G. Cook ja Charli naureskelevat matkalla Spotifyyn.

Joka tapauksessa he ovat onnistuneet. Charliin ei voi olla rakastumatta, vaikka sen viimeinen neljännes on lähes kelvoton. Levy tulvii ärsykkeitä ja huippumelodioita. Se manipuloi kuulijan aivoja kuin Pixarin elokuvat.

Puolikin albumillista riittää liikutuksensekaiseen sokerihumalaan ja keskittymiskyvyttömään kofeiinipärinään.

Silti kaikki maistuu keinotekoiselta. Äklöyden läpi näkee. Minäkö muka huijattavissa liialla makealla? Carly Rae Jepsen ei tekisi näin ikinä.

Kriitikko Oskari Onnisen valinnat: kolme muuta lauluntekijän omakuvaa


Amerikan psyko vuonna 2019

Albumi, pop

Lana Del Rey: Norman Fucking Rockwell! Polydor.★★★★★

Lana Del Reyn yhtey­dessä simu­laation käsite on kahdella tavalla totta. Del Reyn tuotanto on ollut kuin video­peliä Amerikasta. Täynnä tuttuja kulttuuriviitteitä: Mountain Dew’tä limuautomaatissa, tuolla soi Iggy Pop. Alue vain on pikselisohjoinen, buginen ja rajattu. Hahmo törmäilee jatkuvasti läpinäkyviin seiniin.

Teoriamieltynyt pitäisi Del Reyn maailmaa kuvina, jotka viittaavat toisiin kuviin vailla yhteyttä mihinkään todelliseen. Silloin saumat ovat irvistäneet: Del Rey on operoinut neljän enemmän tai vähemmän keskinkertaisen levyn verran angloamerikkalaisen pop-kulttuurikliseen peilisalissa.

Siksi on häkellyttävää, kuinka Norman Fucking Rockwell! on täydellisen eheä, hyperamerikkalainen lauluntekijälevy. Sen nostalgiset pakkoliikkeet ovat millintarkkoja ja ilmiöarvo juuri nyt tapissaan. Levystä ei halua lakata puhumasta tai kuuntelemasta. Se sopii pyöristää täysiin pisteisiin.

Levyn nimi viittaa idealistisesti Yhdysvaltojen maaseutua kuvanneeseen taidemaalariin. Suomessa saman levyn nimessä olisi kenties I.K. Inha, kuten kollega huomautti Facebookissa.

Ylikiihtyneen unelman raunioilla Del Rey on kuin Amerikan psykon Patrick Bateman. Hän suhtautuu turhamaisuuteensa ja konsumerismiinsa niin epäterveen pakkomielteisesti kuin Lana Del Rey vuonna 2019 voi. Tosikkomaisuuden sijaan levyssä on samaa jäistä itseironiaa kuin Father John Mistyllä. Del Rey tosin kehtaa julistaa itsensä 24/7 Sylvia Plathiksi ja operoi parhaimmillaan one-linerein. Huomiotalouden lait on opittu.

Eikä siinä mitään. Jo pari viikkoa on tehnyt mieli kysellä kaikilta, minkä levyn säkeen kukin haluaisi kuvauksekseeen sosiaalisiin medioihinsa. Suosikkini tähän asti: ”If this is it, I’m signing off”.

Kiitos käynnistä, Post Malone

Albumi, pop/hiphop

Post Malone: Hollywood’s Bleeding. Republic. ★★

Neljässä vuodessa Post Malonen White Iverson -läpimurto­biisin soundista tuli suora­nainen hiphop-standardi. Kuunnelkaa vaikka Ibeä. Samoihin aikoihin, kun Post Malonen kulttuurisesta painoarvosta on tullut yleisesti hyväksytty fakta, hän itse osoittaa vallankumouksensa väliaikaisuuden. Kolmas levy Hollywood’s Bleeding ei ole mitenkään radikaali. Post Malone on tehnyt jo kaiken voitavansa. Enää tarvitsee hakea helpoimpia yhteisiä melodianimittäjiä ja asetella hiphopia hieman aiempaa tarkemmin popin päälle. Circles-singleen bassolinja on matkittu Tame Impalalta. Sen lisäksi talteen levyltä kannattaa poimia Young Thugin kanssa tehty Goodbyes, joka on jopa JVG:n veroinen poppiräppihitti.

Teoreettinen sydän synteettisessä kehossa

Albumi, indie

Jenny Hval: The Practice of Love. Sacred Bones. ★★★★

Norja­laisen Jenny Hvalin vuoden 2017 Flow-keikka­perfor­manssia ei unohda, jos sen sattui näkemään. Keskeiset elementit: kahluuallas, iPhone ja sukkahousut. Läpi vuosikymmenen Hval on helpottanut musiikkinsa lähestymistä. Viides levy The Practice of Love on Hvalin mittapuulla silkkaa purkkaa. Mittapuu tarkoittaa sitä, että High Alice -kappaleen vaikutteeksi Hval on listannut Kylie Minoguen, mutta todellakin myös brasilialaiskirjailija Clarice Lispectorin. Tätä Hvalilta on silti toivonut jo Viscera-debyytin huminoista lähtien: Ashes to Ashes -singlen äärivakava sukupuoliteoriapop voi viimein kuulostaa Robynilta ja Everything But the Girliltä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   Valtion tuki maanviljelijöille kasvaa: Järjestelmän ansiosta viljelijät maksavat eläkkeistään muita yrittäjiä vähemmän

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  4. 4

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  5. 5

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  6. 6

   Neljä vuotta sitten uusnatsipuolue Kultainen aamun­koitto sai Kreikassa 18 parlamenttipaikkaa, viikko sitten muuttomiehet veivät toimistolta kyltinkin

  7. 7

   Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook horjuu konkurssin partaalla: Rahoitusneuvottelut pankkien kanssa jatkuvat

  8. 8

   Emil Ruusuvuori murskaavan ylivoimainen Glasgow’n haastajaturnauksen loppuottelussa: ”Tämä oli yksi parhaista viikoistani”

  9. 9

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  10. 10

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  4. 4

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  5. 5

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  6. 6

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  7. 7

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  8. 8

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  9. 9

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  10. 10

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää