Kulttuuri

Kauko Röyhkä on suomirockin paha poika, joka ammentaa seksistä taiteeseensa, mutta poikuutensa hänkin menetti söheltämällä

Muistelmiensa ensimmäisessä osassa Kauko Röyhkä kertoo lapsuudestaan ja nuoruudestaan ennen ensilevyä – ja tietysti seksistä.

Rockmuusikko Kauko Röyhkä on mahtavan törkeä otus.

Hän on nahkaan pukeutunut, röyhkeästi virnistävä. Käheästi naurava, pehmeästi laulava, itsevarma ja vähän likainen alfauros.

Lavakoreagrafiakin näyttää siltä kuin hän panisi jotain näkymätöntä edessään.

Myös Röyhkän haastattelulausunnot ovat mahtavan törkeän suorasukaisia. Vuonna 2015 Röyhkä kohahdutti Soundi-lehdessä julkaistuilla kuudellatoista tarinalla, joissa kerrottiin siitä, mitä keikkamatkoilla ja takahuoneissa oikeasti tapahtuu.

Hesarin haastattelussa hän kertoi haluavansa seksiä ”aina kun se on mahdollista”.

Ylen haastattelussa seuraavana vuonna hän kertoi lähteneensä rokkikuvioihinkin lähinnä seksuaalista vetovoimaa saadakseen.

Röyhkän taide on aina ollut seksiä tulvillaan. Hän on kirjoittanut uransa aikana parikymmentä kirjaa, joissa ihminen usein paljastaa eläimellisen vaistonsa.

Myös hänen kappaleissaan aihetta käsitellään usein, joskin piilotetummin.

HS:n kriitikko Mervi Vuorela antoi Röyhkän uusimmalle Maantie-levylle kaksi tähteä. ”Kun hän tirkistelee lauluissaan vähä­pukeisia naisia, rivien välistä ei paista minkäänlainen itsereflektio tai itseironisuus – ainoastaan setämiehen kiimaisuus”, Vuorela kirjoitti.


Nyt Röyhkä on kirjoittanut muistelmiensa ykkösosan, jossa purkaa ensimmäistä pariakymmentä vuotta elämästään.

Marjatan poika -kirjassa (Docendo, 2019) hän kertoo yksinhuoltajan pojan epävarmasta kasvamisesta aikuisuuteen, bändin perustamisesta ja eräästä käänteentekevästä kirjoituskilpailusta.

Kirja päättyy vuoteen 1980, kun Röyhkä julkaisee ensimmäisen levyn.

Monella muullakin tapaa kirjaa voisi käsitellä, mutta tässä jutussa keskitytään yhteen sen keskeiseen teemaan: Röyhkän seksuaaliseen heräämiseen.

On kiinnostavaa kurkistaa Oulussa ja Pellossa nuoruutensa viettäneen Röyhkän varhaiseen seksielämään, se kun vaikuttaa olleen hänen taiteensa peruspilareja alusta lähtien.

Kirjalla on myös rohkaiseva viesti: Itsetietoisen rokkikukon ensimmäiset seksikokemukset ovat olleet samanlaista söheltämistä kuin kenen tahansa.

VIRPI

Ensimmäisen romanttisen kohtaamisen tapahtumapaikka on Pellon kunta Tornionjokilaaksossa. Siellä oli Röyhkän - oikealta nimeltään Jukka-Pekka Välimaa – mummola, iso Välimaan talo.

Tapahtumahetkenä Jukka-Pekka on alle kymmenvuotias kaino poika. Hänen ystävänsä Antti on taas roisi kaveri.

Nyt Antti ehdottaa suuteluleikkiä teltassa. Siellä on ihan oikea tyttö, Virpi nimeltään. Ensin telttaan menisi Jukka-Pekka, ja odottaisi siellä Virpiä.

Kauhusta hikoillen, kuten hän kirjassa tunnustaa.

Näin Röyhkä kirjoittaa:

Miltä tytön suuteleminen mahtaa tuntua? Lämpimät huulet ja kieli,hiukset, kädet kaulalla, kaikki se. Elokuvissa se näyttää helpolta ja luonnolliselta, mutta haluanko, että joku koskee minuun sillä tavalla? Kankaan toiselta puolelta kuuluu kuiskuttelua. Näen varjojen liikkuvan keltaisella kankaalla. Sitten vetoketju repäistään auki, ja Virpi hyökkää päälleni. Kierähdän hänen altaan ja pakenen ennen kuin hän pääsee kunnolla suutelemaan. Kiipeän pihlajaan.

- Mitä sie siellä tehet? Antti kysyy.

Änkytän jotain.

- No, se on sitten minun vuoro.

SARI

Seuraava merkittävämpi kohtaaminen tapahtuu Oulussa, kun Jukka-Pekka on 19-vuotias.

Hän on ottanut taiteilijanimekseen Kauko Röyhkä. Luultavasti hän on alitajuisesti valinnut nimen siksi, että hänen äitinsä oli maininnut hänen tuntemattomaksi jääneen isänsä olevan Kauko Käyhkön näköinen.

Röyhkä on Rattorissa, legendaarisella oululaisklubilla. On kesäsunnuntai ja jamit. Röyhkä inhoaa kitaristien ylipitkiä sooloja ja hakee pitkätukkaisen tytön tanssimaan.

Hän painautuu minua vasten. Tunnen hänen rintansa ja hiuksista lähtevän miellyttävän tuoksun. En jää ihmettelemään sen enempää vaan suutelen häntä.

Tyttö yllättyy, mutta vastaa suudelmaan.

Suutelemme pitkään ja kielet luikertelevat suussa. Nyt toivon, että kitaristi vinguttaisi vielä muutaman rundin. Hän täyttääkin auliisti äänettömän toiveeni.

Kun biisi lopulta päättyy, minulla on tyttöystävä. Hämmästyttävää. Näin helpostiko se kävi?

Alkaa seurustelusuhde Sari-nimisen 17-vuotiaan tytön kanssa. Röyhkää ujostuttaa, mutta hän kerää rohkeutensa saavuttaa voittoja matkalla kohti oikean miehen maailmaa.

Pari tapailee koko kesän, mutta suhde polkee paikallaan. Röyhkä ja Sari ovat suudelleet huulensa kipeiksi, ja Röyhkä on jopa päässyt nuolemaan rintoja, mutta lopullinen läpimurto on jäänyt haaveeksi.

Talvi on tullut. Täytän pian kaksikymmentä. Haluan jo päästä poikuudestani. Minusta on nöyryyttävää, että kaltaiseni rankka ja vapaa taiteilijasielu on vielä seksuaalisesti kokematon.

Jouluna Röyhkä päättää, ettei lähdekään mummolaan vaan jää kotiin ja ”hoitaa seksihomman loppuun.” Hän sopii asiasta Sarin kanssa, joka pelkää raskaaksi tulemista. Röyhkä siis hankkii kondomien lisäksi myös ehkäisyvaahtoa.

Pyörimme sängyssä saamatta mitään aikaiseksi. Siitä huolimatta Sari on hermona raskaaksi tulemisesta. En kovetu tarpeeksi, että voisin vetää kondomin päälle. Jossain vaiheessa minulla on puolittainen erektio ja alan työntää sisään.

– Onko sulla kondomi? Sari kysyy.

Joudun keskeyttämään hyvin alkaneen yrityksen ja laittamaan kondomin päälle. Se on hankalaa ja hermostuttavaa, ja kalu löystyy taas. Päätämme luovuttaa ja yrittää seuraavana päivänä uudestaan.

Mutta seuraava ilta on yhtä huono.

Surullisen seksiyrityksen pari välttelee toisiaan kuukauden verran. Sitten Röyhkä kuulee Sarin alkaneen seurustella hänen ystävänsä Reijon kanssa.

Hän toivoo vain, etteivät nämä keskustele hänen epäonnistumisestaan.

IIRIS

Eräänä perjantai-iltana Rattori-klubille ilmestyy Juice Leskinen kosketinsoittajansa Safka Pekkosen kanssa.

Ravintolan sulkeuduttua Röyhkä päätyy jatkoille tuiralaisasuntoon tamperelaiskaksikon ja parinkymmenen muun ihmisen kanssa.

Jatkoilla hän huomaa tähteyden voiman. Kaikki haluavat olla samassa huoneessa Leskisen kanssa.

Hän on kiltti, kaljuuntuva pullero pitkässä laamapaidassa.

– Laula, pyytää joku.

Leskinen omistaa laulunsa Iirikselle, kauniille hippitytölle, johon Röyhkä ihastuu.

Röyhkälle selviää, että Iiriksen äiti on tupakkaa polttava siivooja, mutta hänen tyttärensä on tyylikäs tapaus. Myös Röyhkän oma koti on köyhä, mutta hän ja äiti yrittävät näytellä vähän parempaa väkeä, ja heillä on kirjoja ja taidelasia hyllyssä.

Kun pari sattumalta tapaa uudelleen, Röyhkä saa sovittua treffit. Hän tuo Iiriksen kaverinsa vanhempien tyhjään asuntoon ja laittaa toivonsa Doorsin ensilevyn voimaan.

Kun The Endin intialaistyyppinen jammailu alkaa, Iiris sulkee silmänsä ja huojuu niin kuin hippitytöt huojuvat. Laskeudun nojatuolista hänen viereensä ja tartun hänen hoikkaan uumaansa. Yritän suudella häntä, mutta hän kääntää kasvonsa pois. Hän ei ole valmis vielä, mutta ei haittaa, voin odottaa.

Tapailu kuitenkin jatkuu. Röyhkä kertoo Iiriksille unelmistaan: bändistään ja romaanistaan, jonka hän on lähettänyt Oulun läänin taidetoimikunnan kilpailuun.

Takaraivossa kuitenkin jyskyttää toive päästä lopultakin poikuudesta. Sillä alkaa olla kiire, sillä Iiris on päättänyt pian lähteä Göteborgiin töihin.

Pari viikkoa myöhemmin olemme bileissä aika hienossa kämpässä kaupungin keskustassa. Siinä asuu eräs tyttö, joka on vastikään liittynyt Narttu/Tilt-Zeitung-jengiin. Vien Iiriksen makuuhuoneeseen ja yritän tosissani vietellä. Tällä kertaa suutelemme. Työnnän käteni pikkuhousujen sisään hänen karvakumpunsa päälle. Iiris hermostuu, ja vetäydyn.

Jätän hänet makuuhuoneeseen ja menen olkkariin kuuntelemaan levyjä. Seuraavan kerran tapaan Iiriksen vasta vuoden kuluttua, kun hän on palannut Göteborgista.

Pieleen meni. Taas.

”VAALEA ENKELI”

Myöhemmin samana vuonna Röyhkä on jälleen Rattorissa, kun hän löytää tiskin edestä lattialta viidenkympin setelin. Se on hänelle valtavan iso raha. Lähimmässä pöydässä istuu kaksi tuntematonta tyttöä, joiden seuraan Röyhkä lyöttäytyy.

Pian seuraan liittyy myös hänen tuttavansa, Manu.

Selviää, että tytöt ovat liftausmatkalla Salosta.

Röyhkän löytämällä viisikymppisellä Manu ja tummempi tyttö vuokraavat matkustajakodista huoneen, jossa on kaksi sänkyä.

Röyhkä ja vaaleampi tyttö kiipeävät sisään ikkunasta.

Pian tapahtumat etenevätkin suotuisasti.

Riisumme vaatteet ja alamme muhinoimaan. Vaalea tyttö on pienikokoinen ja söpö. Suutelen hänen suutaan ja vartaloaan, ja hän puristelee kaluani, joka tällä kertaa on kivikova. Olisipa näin ollut myös Sarin kanssa!

Emme kuitenkaan ala naimaan. Vaalea tyttö ei tahdo. Manu sen sijaan jyystää tummaa tyttöä viereisellä vuoteella. Minä ja vaalea tyttö teeskentelemme nukkuvaa. Tumman tytön hengitys kiihtyy, ja hän saavuttaa orgasmin, samoin Manu. Tyttö käväisee käytävällä olevassa vessassa, ja sitten aletaan röökille.

– Mikä tuo toinen kundi on? kuulen tumman tytön kysyvän.

– Sillä on bändi, sanoo Manu.

– Kamala tukka.

Vaalea enkeli nukahtaa ensimmäisenä ja pian myös Manu ja tumma tyttö ovat unessa.

Röyhkä pukee housut ja paidan päälleen. Sitten hän kiipeää ikkunasta alas.

”OPISKELIJATYTTÖ”

Pian liftarityttöjen tapaamisen jälkeen Röyhkä päätyy itseään viisi vuotta vanhemman oululaisen opiskelijatytön seuraan.

Ilta etenee lupaavasti, mutta tytön asunnolle päästyään Röyhkä jo luovuttanut. Hän antaa jäähyväissuukon ja kääntyy lähteäkseen.

Tällä kertaa tyttö kuitenkin pelastaa ujon pojan. Hän tarttuu Röyhkää takapuolesta ja vetää lähelleen.

Itse naiminen on erilaista kuin olen kuvitellut. Saan jyystää kauan ennen kuin saavutan orgasmin. En tietenkään osaa mitään hienouksia, mutta aikuisen, minua kokeneemman naisen seura tuntuu mahtavalta. Seksin jälkeen istumme jalat ristissä vuoteella ja syömme leivokset. Stereoissa soi Ziggy Stardust.

Pari harrastaa seksiä vielä toisen kerran, sitten Röyhkä kokoaa kamppeensa ja lähtee. Opiskelijatyttö ei vaikuta enää kiinnostuneelta hänen seurastaan, ja hän on itse muuttumassa Turkuun.

Pari päivää ennen lähtöäni minulle soitetaan Oulun taidetoimikunnasta: käsikirjoitukseni Ei mikään päivä on voittanut romaanikilpailun!

Uudessa kotikaupungissaan Röyhkä soittaa uuden kappaleensa Ihmisen paras ystävä. Vielä tuolloin ujo nuori artisti ei vielä tiennyt, että häneltä ilmestyisi pian sekä levy että romaani.

Kappaleessa lauletaan:

Kuten Henry Miller minä karkaan salaa muiden narttujen luo.

Häntä koipien välissä palaan: routa koirankin kotiin tuo.

Tietty uuden aallon piirieni tähden olen neuroottinen mielelläni

Silti kulttuuriperseet nuolen runoilijan kielelläni.

Kauko Röyhkä.

Arka runopoika.

Kiimainen setämies.

Mahtavan törkeä otus.

 

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  5. 5

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  6. 6

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  7. 7

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  8. 8

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  9. 9

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

  10. 10

   Kolme sinistä miestä on kerännyt katsomoihin jo 35 miljoonaa ihmistä, nyt ryhmä vierailee ensi kertaa Suomessa – Miksi The Blue Man Group on niin suosittu?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  8. 8

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  9. 9

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  10. 10

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää