Kulttuuri    |   Teatteriarvostelu

Bestiario tuo näyttämölle hienosyisiä hirviöitä – esitys on epätasaisuudessaan kiehtova

Bestiario. Jalostamo2-ryhmän ensi-ilta Unioninkatu 27 a:n liikehuoneistossa. Ohjaus ja dramaturgia Riko Saatsi, skenografia Petri Tuhkanen ja Simona Bieksaite, äänisunnittelu Kristian Ekholm. Näyttämöllä Anna Lipponen ja Tuomas Kiiliäinen.

Bestiariot ovat keskiaikaisia hakuteoksia eläimistä ja hir­viöistä. Ne eivät ole luonnon­tieteellisiä kuvailuja vaan pikemminkin moraalisia, filosofis-teologisia opetuksia, joista käy ilmi kunkin olennon tarkoitus maailmassa.

Riko Saatsin ohjaamassa ja dramatisoimassa Jalostamo2-ryhmän esityksessä yleisö kutsutaan parturiliikettä muistuttavaan tilaan, jossa rakennetaan erilaisia hirviöitä, jotka ovat sekoitus keskiaikaa ja nykypäivää. Parturiliike on jonkinlainen hipsteriklubin ja perinnetyö­kaluja esittelevän museon sekoitus.

Bestiariot käännetään pää­laelleen: nyt näyttämölle rakentuvat hirviöt katsovat meitä ja niiden rakennusprosessit paljastavat ihmisten pelkoja.

Samoin teatterin katsomis­tilanne käännetään oivallisesti päinvastaiseksi; satunnaiset ohikulkijat katsovat teatteritilannetta ulkopuolisina. Millainen hirviö teatteriesitys ja sen katsojat oikein ovat ulkopuolisen silmin?

Asetelma saattaa vaikuttaa jäykän osoittelevalta, mutta esseemäisesti etenevässä esityksessä on hirviöiden rakentumisessa, niiden katsomisessa ja niiden vaikutuksen puntaroinnissa kuitenkin yllättävää hienosyisyyttä. Takapotkuinen Bestiario antaa aivoille purtavaa.

Mitä määrittelyn tarve sitten oikein paljastaa? Siihen keskitytään Bestiariossa kahden sukkapuvun avulla ikään kuin kasvottomiksi tehtyjen näyttelijöiden (Anna Lipponen ja Tuomas Kiiliäinen) kautta.

Estetiikassa on yhteneväisyyksiä moniin nykyteatteriteoksiin, kuten vahva äänimaailma, jossa kehon sisäisten äänten huminaa voimistetaan. Näyttelijät tanssivat hysteerisesti, käyvät lahtaamassa ohikulkijoita ja muovaavat toisistaan vesi-ilmapalloilla hormonihirviöitä, jotka juovat viattomien verestä tehtyä pirtelöä.

Nöyryyttäjä joutuu nöyrtymään ja alistetusta tulee julma alistaja. Eläimiä hyväksikäyttävä ihminen on hirviö, joka luo it­seään kauheamman hirviön: ilmastonmuutoksen.

Esityksessä kaikki on tarkoituksellisesti lainaa. Tärkeää kuitenkin on omaperäinen ote – hirviöt ovat selkeästi asia, jonka työryhmä tuntee ja joiden parissa työryhmä haluaa samoilla ja ajatella. Kenties henkilökohtaisen otteen materiaaliin olisi silti voinut näyttää vahvemmin. Myös rytmissä on ongelmia. Kaikki materiaalit eivät mielestäni olleet vielä ensi-illassa täysin hallussa.

Vaikka monien katseiden ristituleen asettuva esitys ei ole täysin vielä löytänyt rytmiään, niin ihan pirullisen kiinnostava se on. Etenkin niissä pienissä hetkissä, jolloin hirviömäisyys koskettaa minua salakavalasti tai huomaan jonkin näyttämöllä kuvaillun hirviön muistuttavan kovasti itseäni.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie – sitten joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasia­miehen palkkaa ja etuja heikennettiin

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  6. 6

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  7. 7

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  8. 8

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  9. 9

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  10. 10

   Unohtiko Antti Rinne, että pääministerin vapaus ottaa kantaa on rajallisempi kuin muiden?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää