Kulttuuri

Reetta Niemensivun, 40, uusi sarjakuvakirja kuvaa neljää Suomen kultakauden naismaalaria – Taiteilija itse lukeutuu kiinnostavimpiin nykytekijöihin

Suomalaisen taiteen kultakausi kuului myös naisille, kuten sarja­kuvan kukoistus nyt.

”Ehkä suomalaiset miestaiteilijat on käytetty loppuun”, sarjakuvataiteilija Reetta Niemensivu miettii klassisten naistaiteilijoiden suosiota viime vuosina. Ateneumin Helene Schjerfbeck -näyttely on esillä Lontoossa ja Ellen Thesleff maalaa Ham-museossa kuin jumala.

Heistä ilmestyy kirjoja. Thesleffistä tuli juuri lasten tietokirja, ja Schjerfbeckistä on kirjoitettu jopa romaaneja. Myös elokuva on tekeillä.

Niemensivun tuliterä sarja­kuvakirja Maalarisiskot (Suuri Kurpitsa) kertoo peräti neljästä kultakauden taiteilijasta, etu­nenässä Schjerfbeck, jonka porukkaan kuuluivat myös Helena Westermarck, Maria Wiik ja Ada Thilén.

Niemensivu keskittyy teoksessaan kuvaamaan taiteilijoiden varhaisvaiheita 1880-luvulla, jolloin he matkustivat Pariisiin opiskelemaan. Kirjan tekemisessä on mennyt ainakin kolme vuotta.

”Luin äidin kirjahyllystä Helena Westermarckia käsittelevän kirjan, jossa myös muut olivat mukana. Schjerfbeck ei ollutkaan yksinäinen poikkeustapaus, vaan kultakaudella oli monia naisia, joilla oli oma yhteisö ja omat jutut”, Niemensivu sanoo.

Naisten ei silti ollut helppo päästä kuvataiteen maailmaan. Yliopistoon he olisivat tarvinneet keisarilta vapautuksen sukupuolestaan. Pariisissakin he pääsivät vain yksityisiin akate­mioihin, joissa he maksoivat tuplasti ylimalkaisesta opetuksesta.

Mutta Pariisissa he imivät uusia tyylejä. Naisilla oli iso osuus muun muassa impressionismin tuomisessa Suomeen, vaikka miehet ensin nyrpistelivät maalarimamsellien pilkkutaudille.

Eniten Niemensivulta meni ­aikaa taustamateriaalin keräämiseen ja lukemiseen. ”Aloittaminen lykkääntyi, kun aina tuntui, että pitäisi tietää vielä enemmän.”

Nippelitieto ei kuitenkaan rasita Maalarisiskoja. Niemensivu rajasi tarinan neljän taiteilijan ystävyyteen ja nuoruuteen ja kertoi sen ilmavasti. Alkuaikojen kamppailu ennen suuria läpimurtoja tarjoaa hyvät dramaturgiset ainekset. Niemensivu nimenomaan kertoo tarinaa eikä tee tietokirjaa.

”En seurannut todellisuutta liian täsmällisesti, esimerkiksi en aina määrittele tapahtuma-aikoja tarkasti. Mutta kaikki on aika lähellä todellisuutta. Tapahtumat ovat pitkälti tosia, mutta puheet on pitkälti keksitty. Hyvä, että kaikki yksityiskohdat eivät ole tiedossa, niin jäi tilaa värittää”, Niemensivu kertoo.

”Ehkä eniten keksimääni ovat keskustelut Edelfeltin kanssa, mutta sekin on totta, että hän pyysi Schjerfbeckin avustajakseen ja antoi maksuksi vain suklaarasian. Silloin hyvien perheiden naisten odotettiin osaavan piirtää ja maalata, mutta vain kotipiirissä. Naisten työtä pidettiin arveluttavana.”

Myös sarjakuvaa pidettiin perinteisesti poikien juttuna. Maalarisiskot on Niemensivun neljäs oma sarjakuvateos. Samaan ­aikaan ilmestyi myös kolmas kokoelma Pauli Kallion käsikirjoittamia Lyhenevä kesä -strippejä.

Niemensivu kuuluu tämän vuosikymmenen kiinnostavimpiin suomalaisiin sarjakuvataiteilijoihin, joista suurin osa onkin naisia. Siinä mielessä Maalarisiskoja on enää turha sovitella vertauskuvaksi nykypäivän sarjakuva­piireistä.

”Kun minä aloin tehdä sarjakuvia, alalla oli jo monia naisia. Katja Tukiainen ja Kati Kovács olivat jo isosti esillä ja esikuviani.”

Niemensivu piirtää myös lastenkirjojen kuvituksia. Uusin, Henna Helmi Heinosen IceLove-sarjan kolmas osa ilmestyy näinä päivinä. Mutta sarjakuva tuntuu Niemensivun omimmalta lajilta. Niitä hän on tehnyt lapsesta saakka.

Esikoinen Lempi ja rakkaus (2010) kertoi Niemensivun mummon rakkaustarinan 1900-luvun alussa. Saniainen kukkii juhannuksena (2013) sijoittui keski­kesään 1928. Jopa Lyhenevä kesä -sarja henkii menneisyyden nostalgiaa, koska se sijoittuu suunnilleen Pauli Kallion lapsuuteen.

”Tykkään historiasta. Sieltä löytyy valmiita tarinoita, joilla on alku ja loppu. Niistä voi katsoa kokonaisuuksia, mikä on vaikuttanut mihinkin. Nyt siirryn lukemaan modernimmasta taiteesta. Seuraavaksi sarja­kuvaksi suunnittelen uusia tulkintoja vanhoista saduista, mutta ei välttämättä lapsille.”

Kuka?

Reetta Niemensivu


 Syntynyt Parkanossa 1979.

 Valmistui graafiseksi suunnittelijaksi Lahden muotoiluinstituutista 2003 ja Aalto-yliopistosta 2010. Aallossa myös sarjakuva­opintoja.

 Teki Fanitytöt -sarjakuvaa, jota julkaistiin useissa lehdissä 2003–2007, ja julkaisi omakustannesarjakuvia.

 Esikoisteos Lempi ja rakkaus (2010) valittiin Helsingin Sanomien kuukauden läpimurroksi.

 Julkaissut myös sarjakuvateokset Aavepianisti ja muita kertomuksia (2011), Saniainen kukkii juhannuksena (2013) ja Maalarisiskot (2019) sekä kolme osaa Pauli Kallion kirjoittamaa Lyhenevä kesä -sarjakuvaa (2016–2019).

 Kuvittaa lastenkirjoja, piirtää lehtikuvituksia.

 Täyttää 40 vuotta tänään torstaina.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisia odottaa suuri veromätkytulva, joka kolmannen vero­prosentti on liian matala

  4. 4

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  5. 5

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  6. 6

   Entisen Real Madrid -pelaajan Eero Markkasen sopimus Indonesiassa on purettu: ”Emme oikein tiedä, miksi näin kävi”

  7. 7

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

  10. 10

   Kolme sinistä miestä on kerännyt katsomoihin jo 35 miljoonaa ihmistä, nyt ryhmä vierailee ensi kertaa Suomessa – Miksi The Blue Man Group on niin suosittu?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  5. 5

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  6. 6

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  8. 8

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  9. 9

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  10. 10

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää