Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Kamppailu tieteen ja uskon rajamailla jatkuu Finlandia-palkitun Taivaanpallo-romaanin jatko-osassa

Olli Jalosen Merenpeiton päähenkilö on yhä uskollinen poika, joka kasvaa itsenäiseen ratkaisuun.

Romaani

Olli Jalonen: Merenpeitto. Otava. 462 s.

Moni lukija varmasti odotti jatkoa Olli Jalosen viimevuotiselle Finlandia-romaanille Taivaanpallo, eihän 13-vuotiasta poikaa voi jättää 1600-luvun lopun Lontooseen avoimen lopun varaan.

Sinne hän oli jäänyt vietyään tieteen pioneerille Edmond Halleylle viestin kotisaarensa Saint Helenan kiperästä tilanteesta.

Jatkoa seuraa jo nyt. Merenpeitossa poika, Angus, on asettunut Halleyn perheeseen ja avustaa isäntää kaikenlaisissa kokeissa. Maata ja taivasta pitää jatkuvasti mitata, lopulta myös vedenlaista maailmaa, jotta ihmiskunta edistyisi. Ja jotta Halley saisi sukelluskellolla noudettua perheelle elannon, koska akateemista oppituolia ei järjesty.

Syynä on, että hän tekee Raamatun sijaan omia laskelmiaan maailman iästä. Tai ehkä kaikki on vain Royal Societyn muitten jäsenten juonittelua ja vallantahtoa.

Romaanin aikana Halley laskee myös nimikkokomeettansa radan, mutta lisäksi monenmoista muutakin. Tieteen voittokulkua ei voi enää estää, ja Halleylle suodaan lopulta kunnollinen laiva pitkiä tutkimusmatkojaan varten.

Anguksen elämän kerronta jatkuu tasaisen vetävänä. Jalonen kuvaa yksityiskohtaisesti, mitä apulaispoika voi 1600-luvun lopun Lontoossa kohdata. Hän ei kuitenkaan ole mikään seikkailijaluonne, vaan pysyttelee uskollisesti Halleyn huomassa.

Taivaanpallon pastori Burch on jättänyt Anguksen äidin Saint Helenan saarelle ja elää erakkona Englannissa. Hänestä ei enää ole pojalle oppi-isäksi. Jonkinlainen usko kuitenkin säilyy, ja varsinkin Halley taiteilee katsomusten välillä taitavasti.

Angus pysyy sitkeästi apulaisena ja oppipoikana. Tämä on ongelma Angukselle, joka ei saa omaa elämäänsä käyntiin. Se on ongelma myös romaanille, sillä Agnus on kertojana melko lailla sama säyseä poika aikuisenakin. Taivaanpallossa asetelma toimi vielä hienosti, se kun seurasi pojan kasvua lukutaitoiseksi ja oppimishaluiseksi.

Lopuksi uskollisuus palkitaan: innokas ja uskollinen poika pääsee Halleyn mukaan tutkimusmatkalle, joka vie aina jäävuorille asti.

Ainoan ihastumisensa Angus kokee isäntäperheen ranskalaisperäiseen palvelustyttöön, eikä se pääty hyvin vaan jättää pysyvän jäljen.

Yritys lähestyä tyttöä on ­ainoa kunnon särö nuoren miehen muuten säntillisessä luonteessa. Hän säästyy ihmeen kaupalla muista kommelluksista, joihin yli kaksikymmenvuotias mies yleensä törmää.

Taitoja poika kyllä on omaksunut. Romaanin perusjännite tihentyy, kun hän laatii mallikkaan kokokartan kaupungista joen ympäriltä. Halley kehuu sitä Anguksen mieliksi mutta unohtaa sen. Lopullinen tunnustus sen kun viipyy, vaikka Angus on punonut elämänsä sen varaan.

Merenpeitto on sinänsä mallikas ja hyvin pohjustettu jatko-osa. Jälleen kamppaillaan uskon ja tieteen rajamailla ja molemmin puolin.

Päähenkilön sisäinen elämä jää vain vajaaksi, ja Halleynkin motiiveja hän joutuu arvuuttelemaan. Yhteys syntyy vain paikoin.

Siinä mielessä Merenpeitto saa vanhan ajan nuorisoromaanin piirteitä. Jalonen ei lähde luomaan jännitteisiä henkilökuvia nykyajan meriromaaninsa 14 solmua Greenwichiin tapaan.

Se ei ole kokonaan huono asia: tarina kantaa seikkailunakin, ja lopun merimatka johtaa komeaa lopetukseen, kun koetaan pari jälleennäkemistä. Ja Angus tekee lopulta itsenäisen ratkaisun ja irtautuu Halleysta.

Lisäväriä tuovat myös Anguksen pohdinnat vaikkapa ajan olemuksesta: omaa vanhenemista ei näe, muitten kylläkin, aika kun on näkemisestä kiinni.

Paljon Angus ehtii nähdä elämänsä matkalla, ja Jalonen kertoo siitä usein lakonisen toteavasti.

Tämä kerrontapa ei aina toimi aivan yhtä hyvin kuin Taivaanpallossa. Sen suurempaa pettymystä Merenpeitto ei kuitenkaan kaikille jatko-osan odottajille tuottane.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  5. 5

   Long Play: Aalto-yliopiston muotilinjan henkilökunta kritisoinut opiskelijoita sosiaalisessa mediassa

  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  7. 7

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  8. 8

   Korealaistutkija innostui suomen kielen sanoista, jotka kuulostavat kuvaamiltaan asioilta – murteista löytyi yli sata viinaryyppyä merkitsevää substantiivia

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Postimees-lehden päätoimittajan käyttämä natsiviittaus kuohuttaa Virossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  7. 7

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  8. 8

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  9. 9

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  10. 10

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  11. Näytä lisää