Kulttuuri

Kirja paljastaa, miten elokuvatuottaja Harvey Weinstein yritti vaientaa toimittajat ja uhrinsa

Jodi Kantorin ja Megan Twoheyn kirja kertoo monivaiheisen tarinan siitä, miten alalla pitkään liikkuneet huhut Harvey Weinsteinin harjoittamasta seksuaalisesta ahdistelusta vahvistuivat lopulta journalistiseksi jutuksi.

”Sinun pitäisi olla tämän tarinan sankari, ei pahis. Se on hoidettavissa.”

Näin kirjoitti asianajaja Lisa Bloom elokuvamoguli Harvey Weinsteinille sähköpostissaan joulukuussa 2016.

Noin kymmenen kuukautta myöhemmin New York Times julkaisi ensimmäisen uutisensa siitä, miten Weinstein on harjoittanut elokuvamaailmassa seksuaalista ahdistelua vuosikymmenten ajan ja miten hän on maksanut useille ahdistelemilleen naisilleen suuria summia, jotta nämä pysyisivät hiljaa tapahtuneesta.

Juttu vaikutti merkittävästi siihen, että elokuvamaailmassa herättiin seksuaaliseen häirintään. #Metoo-liike syntyi vielä samana syksynä ja naisten oikeuksista elokuva-alalla alettiin puhua aivan uudella tavalla.

Yli 80 naista on julkisesti syyttänyt Weinsteinia seksuaalisesta ahdistelusta, muun muassa raiskauksista. Tapauksen selvittely jatkuu edelleen oikeudessa, raiskaussyytettä käsitellään tammikuussa 2020.

Nyt ensimmäisen uutisen tehneet toimittajat ovat paljastaneet, mitä kaikkia keinoja Weinstein käytti yrittäessään estää jutun julkaisun.

Tällä viikolla julkaistussa She Said. Breaking the Sexual Harassment Story That Helped Ignite a Movement -kirjassa New York Timesin toimittajat Jodi Kantor ja Megan Twohey kertovat yksityiskohtaisesti, miten uutinen Weinsteinista syntyi.

Jutun tekeminen alkoi, kun Jodi Kantor soitti toukokuussa 2017 näyttelijä Rose McGowanille. Edellisenä vuonna McGowan oli kirjoittanut Twitterissä, että tunnettu elokuvatuottaja oli aikoinaan raiskannut hänet. McGowan ei maininnut ketään nimeltä twiitissään, mutta monet epäilivät hänen viittaavan Weinsteiniin.

Kuten Kantorin ja Twoheyn kirjassa kerrotaan, Weinsteinin häiritsevä käytös ei nimittäin ollut salaisuus elokuva-alalla, vaan siitä liikkui säännöllisesti huhuja. Silti kukaan Weinsteinin uhri ei ollut koskaan puhunut asiasta julkisuudessa.

Siksi aiheesta aiemmin käynnistetyt juttuprojektit olivat aina kaatuneet.

Olennainen asia Weinsteinin toiminnassa oli puolustusasianajajan palkkaaminen.

Weinstein selvästi aavisti, että McGowanin twiitti herättäisi jälleen toimittajien mielenkiinnon. Niinpä hän oli palkannut asianajaja Lisa Bloomin miettimään puolustustaan jo loppuvuodesta 2016.

Ennen Weinsteinin puolustamista Bloom oli profiloitunut julkisuudessa feministijuristiksi, joka oli toiminut monissa oikeustapauksissa seksuaalisen ahdistelun uhrien puolustusasianajajana.

Kantor ja Twohey huomauttavat, että Bloom siirtyi seksuaalisesta ahdistelusta syytetyn tuottajan puolustajaksi samoihin aikoihin, kun Weinstein oli päättänyt tuottaa tv-sarjan Bloomin kirjoittamasta Suspicion Nation -kirjasta.

Kirjassa on julkaistu kokonaisena Bloomin Weinsteinille joulukuussa 2016 lähettämä sähköposti, jossa Bloom itse viittaa poikkeukselliseen asemaansa.

”Tunnen olevani pätevä auttamaan sinua Rosea [McGowan] vastaan, koska olen itse edustanut monia hänen kaltaisiaan”, Bloom kirjoittaa sähköpostissaan.

Samaisessa sähköpostissa Bloom ehdottaa Weinsteinille monia vaihtoehtoja, joilla hän voisi ennakoida tilannetta ja kääntää itseensä kohdistuvan kielteisen julkisuuden myönteiseksi. Bloom ehdotti muun muassa ”win-win”-sopimuksen tekemistä McGowanin kanssa, mustamaalauskampanjan aloittamista McGowania vastaan ja jopa naisten oikeuksia elokuva-alalla ajavan ”Weinstein Foundationin” perustamista.

Kaikkein parhaana ideana Bloom sanoi silti pitävänsä sitä, että Weinstein astuisi omaehtoisesti julkisuuteen, kertoisi tajunneensa tehneensä elämänsä aikana tyhmiä tekoja ja katuvansa niitä nyt.

Tällä tavalla Weinsteinista olisi Bloomin mukaan saatu tarinan sankari, ei pahista.

Sittemmin Bloom on kertonut katuneensa syvästi sitä, että puolusti Weinsteinia. Kantorin ja Twoheyn kirjassa Bloom kertoo olleensa naiivi ja uskoneensa, että Weinstein on ainoastaan puhunut sopimattomasti naisille.

Weinstein yritti vaikuttaa New York Timesin toimitukseen monella tavoin.

Muita merkittäviä henkilöitä Weinsteinin tukena olivat asianajajat David Boies, Lanny Davis ja Charles Harder. Kun jutun julkaisu näytti vääjäämättömältä, Davis yritti ehdottaa New York Timesin toimittajille, että nämä tekisivät Weinsteinin kanssa haastattelun, jossa tämä kertoisi katuvansa joitain menneisyyden tekojaan ja olevansa nyt muuttunut mies.

Harder puolestaan yritti viimeiseen asti viivyttää New York Timesin jutun julkaisua vaatimalla Weinsteinille lisää aikaa syytösten kommentoimiseen. Harder lähetti lehdelle pitkän sähköpostin, jossa Weinstein uhkasi haastaa lehden oikeuteen, jos juttu julkaistaisiin.

Weinstein itse yritti ensin suhtautua väitteisiin vähätellen, kun toimittajat ottivat häneen yhteyttä. Vähitellen hänen käytöksensä muuttui hätääntyneemmäksi.

Jutun julkaisua edeltävänä päivänä Weinstein ilmestyi yllättäen lehden toimitukseen. Hän yritti vielä esittää todisteita sen puolesta, että jutussa haastatellut naiset eivät olisi luotettavia. Weinstein myös uhkasi antaa kilpailevalle lehdelle haastattelun, jossa hän pääsisi kertomaan oman näkemyksensä vapaasti ennen New York Timesin jutun julkaisua.

Jutun julkaisun jälkeen Weinstein soitti toimitukseen järkyttyneenä.

”Olen jo kuollut. Olen jo kuollut”, Weinstein toisti puhelimessa.


Kuukausia kestänyt uutisoperaatio muistutti jännäriä. Toimittajat Kantor ja Twohey joutuivat kirjansa mukaan varautumaan kaikissa tilanteissa siihen, että heitä seurattaisiin tai että heidän puheluitaan nauhoitettaisiin.

Weinstein oli kirjan mukaan muun muassa palkannut Black Cube -nimisen yksityisetsivätoimiston selvittämään, ketkä naiset olivat puhuneet kokemuksistaan toimittajille. Samaisen Black Cube -toimiston työntekijä oli myös ottanut yhteyttä Kantoriin ja esittänyt naisten oikeuksia työpaikalla edistävän tapahtuman järjestäjää. Näin hän yritti päästä tapaamaan Kantoria ja kuulla, mitä toimittajat olivat saaneet selville.

Weinstein yritti aktiivisesti estää naisia puhumasta toimittajille.

Kirjan perusteella hän näytti olevan erityisen huolissaan siitä, että 1990-luvulla hänen suojattinaan tunnettu näyttelijä Gwyneth Paltrow puhuisi toimittajille.

Weinstein oli muun muassa ilmestynyt hyvin aikaisin Paltrow’n järjestämiin juhliin, jotta voisi puhua tämän kanssa kahden, ja Paltrow oli joutunut pakenemaan tuottajaa kylpyhuoneeseen. Vielä juuri ennen jutun julkaisua Weinstein oli tivannut Kantorilta, Twoheylta ja New York Timesin päätoimittajalta Dean Baquet’lta, oliko Paltrow mukana jutussa.

Paltrow oli yksi lukuisista naisista, jotka eivät puhuneet Weinsteinin teoista omalla nimellään ensimmäisessä jutussa. Sittemmin hän on kertonut kokemuksistaan New York Timesissa.

Today-show’n haastattelussa Kantor ja Twohey paljastivat juuri ennen kirjan julkaisua, että Paltrow oli kuitenkin ensimmäisiä naisia, jotka kertoivat heille Weinsteinin teoista.

Suurin uhka jutun julkaisulle eivät olleet Weinsteinin monet yritykset hankaloittaa uutisprojektia, vaan se, että Hollywood-maailman ulkopuolelta tulleilla toimittajilla oli iso työ saada näyttelijät ja Weinsteinin yrityksen työntekijät puhumaan traumaattisista kokemuksistaan.

Pitkään näytti siltä, että omalla nimellään puhuvia henkilöitä ei ole tarpeeksi. Uhrit pelkäsivät uransa puolesta. Osa Weinsteinin yrityksen rivityöntekijöistä ei ollut koskaan ollut julkisuudessa.

Ratkaiseva käänne jutun kannalta tapahtui vain pari päivää ennen jutun julkaisua. Tuolloin näyttelijä Ashley Judd ilmoitti toimittajille pitkän harkinnan jälkeen, että hän suostuu kertomaan omat kokemuksensa jutussa nimellään. Hän oli ensimmäinen tunnettu näyttelijä, joka kertoi julkisuudessa Weinsteinin teoista.

Oleellista oli myös se, että toimittajat saivat nähtäväkseen sopimuksia, joita Weinstein oli tehnyt naisten kanssa estääkseen heitä puhumasta kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta.

Lisäksi Weinsteinin yrityksessä pitkään työskennellyt ja sittemmin Weinsteinin toimiin kyllästynyt Irwin Reiter toimi jutun kannalta kriittisenä ”syväkurkkuna”, jonka avulla Kantor sai käsiinsä firmassa levinneen, Weinsteinin väitettyjä ahdisteluita käsitelleen muistion.

Mutta miten voi luottaa siihen, että ahdistelukokemuksistaan kertova henkilö puhuu totta?

Kantor ja Twohey painottavat luotettavaa uutisointia eli sitä, että jutussa esitetyille rajuille väitteille on tarpeeksi uskottavia todisteita, vaikka jutun kohde itse kiistäisi kaiken.

Tähän teemaan viittaa myös kirjan nimi, jota käsitellään kirjan viimeisellä kolmanneksella. Kirjassa pohditaan, minkälaisia vaikutuksia #metoo-liikkeellä on ollut yhteiskuntaan.

Esiin nostetaan isoja kysymyksiä. Miten selvitetään, kuka puhuu totta sana sanaa vastaan -tilanteissa? Miten yhteiskunta voisi puuttua seksuaaliseen häirintään paremmin? Miksi osasta ihmisistä tuntuu, että #metoo-liike on mennyt liian pitkälle?

Näihin kysymyksiin kirja ei tarjoa täysin tyydyttäviä vastauksia, koska sellaisia ei vielä ole olemassa.

Kirja antaa silti toivoa.

Muun muassa Weinstein-tapauksen saaman julkisuuden ansiosta seksuaalista ahdistelua kokeneet henkilöt uskaltavat nyt puhua asioista, joista on vaiettu vuosikymmenten ajan.

Jodi Kantorin ja Megan Twoheyn She Said: Breaking the Sexual Harassment Story That Helped Ignite a Movement on julkaistu 10. syyskuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   Valtion tuki maanviljelijöille kasvaa: Järjestelmän ansiosta viljelijät maksavat eläkkeistään vähemmän

  4. 4

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  5. 5

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  6. 6

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  7. 7

   Neljä vuotta sitten uusnatsipuolue Kultainen aamun­koitto sai Kreikassa 18 parlamenttipaikkaa, viikko sitten muuttomiehet veivät toimistolta kyltinkin

  8. 8

   Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook horjuu konkurssin partaalla: Rahoitusneuvottelut pankkien kanssa jatkuvat

  9. 9

   Israelin arabipuolueilta poikkeuksellinen ilmoitus: kannattavat Benny Gantzia pääministeriksi

  10. 10

   Johannes Yrjöstä tuli vaivihkaa julkkisten luottokampaaja – Tanssii tähtien kanssa -kilpailijan vaalentaminen oli uran toistaiseksi vaikein työtehtävä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  4. 4

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  5. 5

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  6. 6

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  7. 7

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  8. 8

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  9. 9

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  10. 10

   Kiskurihintaiset huijaritaksit vaanivat suomalaisia Tallinnan satamassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää