Kulttuuri    |   Elokuva-arvostelu

Kari Tapiosta kertova Olen suomalainen on melodramaattinen elokuva alkoholismin riivaamasta muusikosta, joka ei halunnut tähdeksi

Aleksi Mäkelän ohjaamassa tahattoman koomisessa draamassa musiikista puhutaan vähän.

Draama

Olen suomalainen, ohjaus Aleksi Mäkelä. Pääosissa Matti Ristinen, Tiina Lymi, Tatu Sinisalo, Talvikki Eerola. 113 min. K12. ★★

Taiteilijamies juo. Noihin kahteen sanaan voi kiteyttää Aleksi Mäkelän ohjaaman elämäkertaelokuvan Olen suomalainen, joka kertaa Kari ”Tapio” Jalkasen matkan Suonenjoelta Helsinkiin ja yhdeksi Suomen iskelmätaivaan isoimmista tähdistä.

Vuonna 2010 kuollut Kari Tapio on Suomen toiseksi eniten levyjä myynyt sooloartisti. Voi siis kai ajatella, että hän on elokuvansa ansainnut.

Jos Tapion nimi ei ole tuttu tai jos hänen ikivihreänsä eivät tunnu äidinmaidossa omaksutuilta, saattaa Marko Leinon ja Tomi Tuikkalan käsikirjoitus kuitenkin jättää kovin kylmäksi. Olen suomalainen ei onnistu mitenkään perustelemaan sitä, miksi juuri tästä miehestä on pitänyt tehdä kokoillan elokuva.

Paitsi siksi, ettei sellaista vielä ollut tehty.

Elokuva alkaa taksista. Vanha Kari Tapio (Matti Ristinen) istuu takapenkillä. Taksikuski valittelee radiossa soivaa suomiräppiä, mutta Tapio ymmärtää: ”Äläs ny. Anna kundin skulaa. Ajat muuttuu.”

Sitten hän alkaa horista vaimostaan Piasta, joka on aina tukenut häntä. Myötä- ja vastoinkäymisissä.

Leikataan menneeseen, tanssilavalle Suonenjoella joskus 1960-luvulla. Nuori Kari Jalkanen (Tatu Sinisalo) laulaa tanssikansalle iskelmää ja tapaa bäkkärillä Tapio Rautavaaran, joka tarjoaa viinaa. Kari kieltäytyy ensin, mutta ottaa sitten hörpyn.

Vaikka ei tietäisi Kari Tapion alkoholiongelmasta, kohtauksesta tunnistaa miehisen elämäkertaelokuvan troopin. Viina tulee tälle ukolle maistumaan. Ihan niin kuin Rautavaaralle, Olavi Virralle, Rauli Somerjoelle, Irwin Goodmanille ja Juice Leskiselle. Tai Matti Nykäselle, josta Mäkelä ohjasi elokuvan vuonna 2006.

Tansseista Jalkanen bongaa nuoren Pian (Talvikki Eerola), jonka hän Suomi-filmien hengessä taivuttelee treffeille. He menevät naimisiin ja Pia tulee raskaaksi. Kari haaveilee levy­artistin urasta, mutta Helsingin-reissu Toivo Kärjen (Aake Kal­liala) tykö lannistaa. Hän kaivaa uuniin kätkemänsä viinalekan ja antaa luisua.

Pian Kari on kännissä kotona, junassa, studiossa, ammeessa, esikoisensa syntyessä. Pia passittaa hänet Helsinkiin myymään itseään levy-yhtiöille, kai ajatellen, että pääkaupungissa olisi muutakin tekemistä kuin tenuttaminen.

Hypätään ajassa kahdeksan vuotta eteenpäin. Karille (Ristinen) on kasvanut maha ja viikset, Pialle (Tiina Lymi) uurteita silmien ympärille. Esikoissingle on tullut painosta, mutta se on floppi.

Olen suomalainen -elokuvan rakenne on toisaalta perinteinen, toisaalta kumman lattea. Koska Kari Tapion ura käynnistyi vasta myöhemmällä iällä, pitkään seuraamme hänen räpiköintiään. Tapio pettyy, juo, miettii levy-yhtiön- ja uranvaihtoa ja voivottelee, kun hittiä ei tule. Toisteisuus on sikäli perusteltua, että aihe on sitkeä alkoholismi, mutta käsittely on yksipuolista ja kliseistä.

Lopulta hittejä tietenkin tulee. Laula kanssain, Olen suomalainen, Myrskyn jälkeen ja niin edelleen. Tulee keikkoja, mikä tarkoittaa hotellihuoneiden minibaareja ja sälekaihdinten takaa kurkkivia uhkeita salarakkaita. Kotona Pia kaitsee lapsia ja uhkailee erolla.

Mieleen tulee vuoden takainen Valmentaja, jossa Jari Sarasvuon vaimon tehtävä oli hakea ruokaa kaupasta ja imuroida. Pia Viheriävaara sentään löytää itselleen ammatin, vaikka sillä ei tarinan kannalta väliä olekaan.

Kari Tapio positioi itsensä duunariksi, joka haluaa tehdä ja esittää musiikkia, mutta ei haikaile tähdeksi. Hän kirjoittaa elokuvassa omia sanoituksiaan. Niitä ei äänitetä, vaikka vaimo vaikuttuu ja tuottajat kehuvat.

Katsojalle ei tehdä selväksi, oliko Tapio sanoittajana vaiettu nero, vai olivatko hänen sanoituksensa roskaa. Kumpikin ­luenta on mahdollinen, ja luennasta riippunee se, kokeeko elokuvan pönkittävän neromyyttiä vai esittävän surkean hahmon, jolle viina on sitkeä piru ja musiikki työtä, johon lahjattomampikin kykenee, kunhan jaksaa painaa.

Itse koin elokuvan ehdottavan, että Kari Tapio olisi pystynyt paljon parempaan kuin mitä hänelle tarjottiin. Hän tuntuu paitsi sairauden, myös musiikkibisneksen uhrilta.

Tosiasiassa Tapio myös sanoitti monia kappaleitaan. Myrskyn jälkeen on hänen käsialaansa.

Jos on nähnyt yhdenkin Aleksi Mäkelän viimeaikaisista elokuvista, voi aavistaa tyylin ja herkkyyden, jolla Kari Tapion tarinaa lähestytään. Elokuva näyttää mainosmaisen silotellulta ja jähmeän asetelmalliselta. Kohtaukset eivät hengitä tai tunnu tapahtuvan oikeassa maailmassa.

Sivurooleissa ravaa hassuihin peruukkeihin ja retrovaatteisiin puettuja tuttuja naamoja Sakari Kuosmasesta Santeri Kinnuseen, Heikki Silvennoisesta Joanna Haarttiin.

Dialogi on pahimmillaan hirveää (”missä se on se mies, joka tarttuu tilaisuuteen kuin nälkäinen kuha”, Pia kysyy Karilta sängyssä ja nappaa tätä sukukalleuksista), usein vain luonnotonta ja osoittelevaa. Päähenkilön täytyy moneen kertaan sanoa, kuinka vaimo on ollut hänen tukenaan, vaikka tämän pitäisi olla katsojalle päivänselvää.

Ristinen ja Lymi tekevät osissaan sen minkä pystyvät. Fyysisesti rappioroolille antautuneella Ristisellä on velmua karismaa, vaikka tulkinta lipsahtaakin väliin kesäteatterifarssiksi. Lymi täyttää vihaisen Pian vaatteet energisesti.

On valtava sääli, että myös elokuvan dramaturgina työskennelleen Lymin hahmo esitetään niin yksipuolisessa valossa. Elokuva kertoo näennäisesti avioparista, mutta käytännössä kaikki tapahtuu miehen ehdoilla.

Viimeisissä kohtauksissa Ristinen ja Lymi näyttelevät huonojen vanhusmaskien alta. Kohtaukset ovat kiusaannuttavan melodramaattisia ja tahattoman koomisia.

Aleksi Mäkelä on haastattelussa sanonut samastuvansa Tapioon. Molemmille on tullut alkoholi tutuksi.

Molemmat ovat myös tietynlaisia duunareita, arjen sankareita. Aleksi Mäkelän elokuvat eivät ole saaneet laajamittaista suitsutusta sitten Häjyjen (1999), mutta hän työskentelee Solar Filmsin kanssa tasaisen ahkerasti. 2010-luvulla ovat valmistuneet Kotirauha (2011), Kaappari (2013), Kummeli V (2015), Love Records – Anna mulle lovee (2016) ja 95 (2017).

Mäkelä tekee suorasukaista kansanviihdettä. Kerronnalliset puutteet ja rajoitteet hän paikkaa vitseillä, silmäniskuilla ja tuttuudella. 95, joka on täydellinen epäelokuva, toimi eittämättä monelle ihan vain siksi, että siinä kanavoitiin tehokkaasti sitä, mitä kaikkea lätkäkullan on ajateltu suomalaisille merkinneen. Lama, hurriviha, pieni kansa, itseensä luottaminen, ”torille!” ja niin edelleen.

Edeltäjänsä tapaan Olen suomalainen tarjoaa helppoja vastauksia monimutkaisiin kysymyksiin. Kari Tapio ei lakkaa juomasta monisyisen psykologisen jaakopinpainin, paljastavien ja rehellisten keskustelujen tai edes kristillisen heräämisen myötä.

Hän lakkaa, koska elokuva loppuu, ja sen täytyy loppua tyynesti. Poutasään täytyy seurata myrskyä. Vaimo palaa ja perhe perustaa uuden bändin.

Ja itse musiikki? Siitä puhutaan vajaan kahden tunnin aikana hyvin vähän.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  5. 5

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  8. 8

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  9. 9

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie Frankfurtin auto­messuille, jossa voi kurkistaa autoilun lähi­tulevaisuuteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää