Kulttuuri    |   Elokuva-arvostelu

Kari Tapiosta kertova Olen suomalainen on melodramaattinen elokuva alkoholismin riivaamasta muusikosta, joka ei halunnut tähdeksi

Aleksi Mäkelän ohjaamassa tahattoman koomisessa draamassa musiikista puhutaan vähän.

Draama

Olen suomalainen, ohjaus Aleksi Mäkelä. Pääosissa Matti Ristinen, Tiina Lymi, Tatu Sinisalo, Talvikki Eerola. 113 min. K12. ★★

Taiteilijamies juo. Noihin kahteen sanaan voi kiteyttää Aleksi Mäkelän ohjaaman elämäkertaelokuvan Olen suomalainen, joka kertaa Kari ”Tapio” Jalkasen matkan Suonenjoelta Helsinkiin ja yhdeksi Suomen iskelmätaivaan isoimmista tähdistä.

Vuonna 2010 kuollut Kari Tapio on Suomen toiseksi eniten levyjä myynyt sooloartisti. Voi siis kai ajatella, että hän on elokuvansa ansainnut.

Jos Tapion nimi ei ole tuttu tai jos hänen ikivihreänsä eivät tunnu äidinmaidossa omaksutuilta, saattaa Marko Leinon ja Tomi Tuikkalan käsikirjoitus kuitenkin jättää kovin kylmäksi. Olen suomalainen ei onnistu mitenkään perustelemaan sitä, miksi juuri tästä miehestä on pitänyt tehdä kokoillan elokuva.

Paitsi siksi, ettei sellaista vielä ollut tehty.

Elokuva alkaa taksista. Vanha Kari Tapio (Matti Ristinen) istuu takapenkillä. Taksikuski valittelee radiossa soivaa suomiräppiä, mutta Tapio ymmärtää: ”Äläs ny. Anna kundin skulaa. Ajat muuttuu.”

Sitten hän alkaa horista vaimostaan Piasta, joka on aina tukenut häntä. Myötä- ja vastoinkäymisissä.

Leikataan menneeseen, tanssilavalle Suonenjoella joskus 1960-luvulla. Nuori Kari Jalkanen (Tatu Sinisalo) laulaa tanssikansalle iskelmää ja tapaa bäkkärillä Tapio Rautavaaran, joka tarjoaa viinaa. Kari kieltäytyy ensin, mutta ottaa sitten hörpyn.

Vaikka ei tietäisi Kari Tapion alkoholiongelmasta, kohtauksesta tunnistaa miehisen elämäkertaelokuvan troopin. Viina tulee tälle ukolle maistumaan. Ihan niin kuin Rautavaaralle, Olavi Virralle, Rauli Somerjoelle, Irwin Goodmanille ja Juice Leskiselle. Tai Matti Nykäselle, josta Mäkelä ohjasi elokuvan vuonna 2006.

Tansseista Jalkanen bongaa nuoren Pian (Talvikki Eerola), jonka hän Suomi-filmien hengessä taivuttelee treffeille. He menevät naimisiin ja Pia tulee raskaaksi. Kari haaveilee levy­artistin urasta, mutta Helsingin-reissu Toivo Kärjen (Aake Kal­liala) tykö lannistaa. Hän kaivaa uuniin kätkemänsä viinalekan ja antaa luisua.

Pian Kari on kännissä kotona, junassa, studiossa, ammeessa, esikoisensa syntyessä. Pia passittaa hänet Helsinkiin myymään itseään levy-yhtiöille, kai ajatellen, että pääkaupungissa olisi muutakin tekemistä kuin tenuttaminen.

Hypätään ajassa kahdeksan vuotta eteenpäin. Karille (Ristinen) on kasvanut maha ja viikset, Pialle (Tiina Lymi) uurteita silmien ympärille. Esikoissingle on tullut painosta, mutta se on floppi.

Olen suomalainen -elokuvan rakenne on toisaalta perinteinen, toisaalta kumman lattea. Koska Kari Tapion ura käynnistyi vasta myöhemmällä iällä, pitkään seuraamme hänen räpiköintiään. Tapio pettyy, juo, miettii levy-yhtiön- ja uranvaihtoa ja voivottelee, kun hittiä ei tule. Toisteisuus on sikäli perusteltua, että aihe on sitkeä alkoholismi, mutta käsittely on yksipuolista ja kliseistä.

Lopulta hittejä tietenkin tulee. Laula kanssain, Olen suomalainen, Myrskyn jälkeen ja niin edelleen. Tulee keikkoja, mikä tarkoittaa hotellihuoneiden minibaareja ja sälekaihdinten takaa kurkkivia uhkeita salarakkaita. Kotona Pia kaitsee lapsia ja uhkailee erolla.

Mieleen tulee vuoden takainen Valmentaja, jossa Jari Sarasvuon vaimon tehtävä oli hakea ruokaa kaupasta ja imuroida. Pia Viheriävaara sentään löytää itselleen ammatin, vaikka sillä ei tarinan kannalta väliä olekaan.

Kari Tapio positioi itsensä duunariksi, joka haluaa tehdä ja esittää musiikkia, mutta ei haikaile tähdeksi. Hän kirjoittaa elokuvassa omia sanoituksiaan. Niitä ei äänitetä, vaikka vaimo vaikuttuu ja tuottajat kehuvat.

Katsojalle ei tehdä selväksi, oliko Tapio sanoittajana vaiettu nero, vai olivatko hänen sanoituksensa roskaa. Kumpikin ­luenta on mahdollinen, ja luennasta riippunee se, kokeeko elokuvan pönkittävän neromyyttiä vai esittävän surkean hahmon, jolle viina on sitkeä piru ja musiikki työtä, johon lahjattomampikin kykenee, kunhan jaksaa painaa.

Itse koin elokuvan ehdottavan, että Kari Tapio olisi pystynyt paljon parempaan kuin mitä hänelle tarjottiin. Hän tuntuu paitsi sairauden, myös musiikkibisneksen uhrilta.

Tosiasiassa Tapio myös sanoitti monia kappaleitaan. Myrskyn jälkeen on hänen käsialaansa.

Jos on nähnyt yhdenkin Aleksi Mäkelän viimeaikaisista elokuvista, voi aavistaa tyylin ja herkkyyden, jolla Kari Tapion tarinaa lähestytään. Elokuva näyttää mainosmaisen silotellulta ja jähmeän asetelmalliselta. Kohtaukset eivät hengitä tai tunnu tapahtuvan oikeassa maailmassa.

Sivurooleissa ravaa hassuihin peruukkeihin ja retrovaatteisiin puettuja tuttuja naamoja Sakari Kuosmasesta Santeri Kinnuseen, Heikki Silvennoisesta Joanna Haarttiin.

Dialogi on pahimmillaan hirveää (”missä se on se mies, joka tarttuu tilaisuuteen kuin nälkäinen kuha”, Pia kysyy Karilta sängyssä ja nappaa tätä sukukalleuksista), usein vain luonnotonta ja osoittelevaa. Päähenkilön täytyy moneen kertaan sanoa, kuinka vaimo on ollut hänen tukenaan, vaikka tämän pitäisi olla katsojalle päivänselvää.

Ristinen ja Lymi tekevät osissaan sen minkä pystyvät. Fyysisesti rappioroolille antautuneella Ristisellä on velmua karismaa, vaikka tulkinta lipsahtaakin väliin kesäteatterifarssiksi. Lymi täyttää vihaisen Pian vaatteet energisesti.

On valtava sääli, että myös elokuvan dramaturgina työskennelleen Lymin hahmo esitetään niin yksipuolisessa valossa. Elokuva kertoo näennäisesti avioparista, mutta käytännössä kaikki tapahtuu miehen ehdoilla.

Viimeisissä kohtauksissa Ristinen ja Lymi näyttelevät huonojen vanhusmaskien alta. Kohtaukset ovat kiusaannuttavan melodramaattisia ja tahattoman koomisia.

Aleksi Mäkelä on haastattelussa sanonut samastuvansa Tapioon. Molemmille on tullut alkoholi tutuksi.

Molemmat ovat myös tietynlaisia duunareita, arjen sankareita. Aleksi Mäkelän elokuvat eivät ole saaneet laajamittaista suitsutusta sitten Häjyjen (1999), mutta hän työskentelee Solar Filmsin kanssa tasaisen ahkerasti. 2010-luvulla ovat valmistuneet Kotirauha (2011), Kaappari (2013), Kummeli V (2015), Love Records – Anna mulle lovee (2016) ja 95 (2017).

Mäkelä tekee suorasukaista kansanviihdettä. Kerronnalliset puutteet ja rajoitteet hän paikkaa vitseillä, silmäniskuilla ja tuttuudella. 95, joka on täydellinen epäelokuva, toimi eittämättä monelle ihan vain siksi, että siinä kanavoitiin tehokkaasti sitä, mitä kaikkea lätkäkullan on ajateltu suomalaisille merkinneen. Lama, hurriviha, pieni kansa, itseensä luottaminen, ”torille!” ja niin edelleen.

Edeltäjänsä tapaan Olen suomalainen tarjoaa helppoja vastauksia monimutkaisiin kysymyksiin. Kari Tapio ei lakkaa juomasta monisyisen psykologisen jaakopinpainin, paljastavien ja rehellisten keskustelujen tai edes kristillisen heräämisen myötä.

Hän lakkaa, koska elokuva loppuu, ja sen täytyy loppua tyynesti. Poutasään täytyy seurata myrskyä. Vaimo palaa ja perhe perustaa uuden bändin.

Ja itse musiikki? Siitä puhutaan vajaan kahden tunnin aikana hyvin vähän.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  2. 2

   Neljä vuotta sitten uusnatsipuolue Kultainen aamun­koitto sai Kreikassa 18 parlamenttipaikkaa, viikko sitten muuttomiehet veivät toimistolta kyltinkin

  3. 3

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  4. 4

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  5. 5

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  6. 6

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  7. 7

   Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook horjuu konkurssin partaalla: Rahoitusneuvottelut pankkien kanssa jatkuvat

  8. 8

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  9. 9

   Kalasatamaan rakennetaan Suomen ensimmäinen toimistopilvenpiirtäjä

  10. 10

   HS seuraa Singaporen F1-kilpailua: Hamilton pitää kärkisijaa, Bottas yhdeksäntenä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  4. 4

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  5. 5

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  6. 6

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  7. 7

   Jennifer Lopez käytti niin tyrmäävää mekkoa, että Googlen oli pakko kehittää kuva­haku­palvelu – nyt laulaja kohahdutti samassa asussa Milanon muoti­viikoilla

  8. 8

   Onko Sitra jälleen uusi todiste poliittisista virka­nimityksistä? Kataiselle hävinnyt Wilenius ihmettelee, miksi haku piti järjestää, jos paikalle haluttiin poliitikko verkostoineen

  9. 9

   Televisiosarja M/S Romantic sai oman faniristeilyn: Yllättäen laivalle saapuneet ”Jocke” ja ”Gusu” otettiin vastaan huutomyrskyllä

  10. 10

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää