Kulttuuri    |   Teatteriarvostelu

Kansallisteatterin Sapiens vie katsojat pohtimaan, minne ihmiskunta on menossa: näytelmä on seesteinen, intiimi ja ilmava

Menestyskirjaan perustuva näytelmä on kertomus ihmislajista toisille ihmisille.

Sapiens. Kantaesitys Kansallisteatterin suurella näyttämöllä. Ohjaus ja koreografia Anni Klein ja Jarkko Partanen, sovitus ja esityksen käsikirjoitus Minna Leino, lavastus Samuli Laine. pukusuunnittelu Laura Haapakangas, valosuunnittelu Jani-Matti Salo, alkuperäisen musiikin sävellys Tomi Pekkola ja Jussi Matikainen, äänisuunnittelu Heidi Soidinsalo ja Matikainen, naamioinnin suunnittelu Minttu Minkkinen, naamioinnin suunnittelu ja toteutus Sanna Sucksdorff. Esiintyjät Jarmo Heikkinen, Hanna Ahti, Iida Kuningas, Aksinja Lommi, Markku Maalismaa, Karin Pacius, Ilja Peltonen, Heikki Pitkänen, Johannes Purovaara, Antti Pääkkönen ja Juha Varis. ★★★★

Kansallisteatterin suurella näyttämöllä kantaesityksensä keskiviikkona saanut Sapiens on kertomus ihmislajista toisille ihmisille. Yuval Noah Hararin populaari bestsellerteos Sapiens, ihmisen lyhyt historia (2011, suomentanut Jaana Iso-Markku) antaa yksinkertaistetun mutta tärkeän kokonais­kuvan ihmisen kehityksestä ja sen ymmärtämisen merkityksestä nykypäivänä, ja se toimii Sapiensin vahvana pohjatekstinä.

Anni Kleinin ja Jarkko Partasen ohjaama esitys käy rauhallisesti läpi suuren määrän tietoa. Minna Leinon dramaturgiassa on sama pelkistetty ja selkeä linja kuin alkuperäisteoksessakin.

Viisisataasivuisesta teoksesta ei ole lyhennetty aivopähkinää tai valtavaa pompöösiä musikaalia kaikilla tekniikan herkuilla. Dramaturgia mielestäni tiivistää teoksen merkityksen, ei vain sen sisältämää tietoa, ja se on koko Sapiensin kaikkein keskeisin ja kauaskantoisin idea, ja myös suuren näyttämön velvollisuus.

Me tarvitsemme tarinaa, me tarvitsemme jotain yhteistä, jonka äärelle kokoontua, jotain, joka luo harmoniaa kieltämättä ristiriitoja. Tuolle kokoontumiselle on annettu myös mitä parhaimmat puitteet: näyttämö soi ja hengittää, teos antaa mate­riaaleille, väreille, valoille ja tiloille aikaa – sen kirkkaus tekee hyvää.

Olennaisina käänteinä esityksessä esitetään kolme vallan­kumousta: kognitiivinen vallankumous 70 000 vuotta sitten, maanviljelyn vallankumous 12 000 vuotta sitten sekä tieteellinen vallankumous 500 vuotta sitten. Ihmislajille tärkeinä näytetään uskonnot, ideologiat ja tarinat.

Ihmistä katsotaan koko ajan lajina nykypäivän näkökulmasta, ilmastonmuutoksen, finanssikapitalismin ja tekoälyn ajasta. Joillekin asioille pitää jättää hyvästit, joistakin asioista voisi ottaa oppia. Sapiens sekä mu­seoi ihmistä että kurottaa tulevaisuuteen.

Kansallisteatterin Sapiens on laajuudestaan huolimatta vain yksi, aikaansa sidottu tarina ihmisestä. Sadunomaisuuden pehmeys ottaa kaikki mukaan Avara luonto -ohjelman selostajan eli Jarmo Heikkisen lempeän kertojanäänen avittamana. Sapiens alkaa kysymyksellä onnesta ja päättyy kysymykseen ihmisen kyvystä hallita haluaan. Ollaan paljaasti kiinni ihmisyydessä, jota ei voi mitata älyllä, fyysisillä ominaisuuksilla, synnynnäisillä kyvyillä tai opeilla.

Kansallisteatteri ja pitkään valtavirtanäyttämöiden ulkopuolella merkittävää uutta teatteri-ilmaisua kehittänyt Wauhaus-kollektiivi ovat löytäneet toisensa syvällisesti. Inhottavaa kauniina, suurta intiiminä ja spektaakkelia jopa esiintyjien suun sisällä teoksissaan kokeillut ryhmä ei ole silti ennenkään tehnyt kokeiluja vain kokeilujen vuoksi.

Wauhaus-ryhmälle on tärkeää, ettei mikään osa-alue nouse toista tärkeämmäksi eikä mikään ole koko ajan jollekin alisteista. Se ei ole vain esteettinen kikka, vaan filosofinen lähestymistapa ja siitä nousee myös toisenlainen, demokraattisempi käsitys katsojan paikasta.

Ihmisen kehitykseen vaikuttaneet tekijät, kuten kuvittelukyky, riippuvaisuus muista ihmisistä ja aivojen koon merkitys esitetään näyttämöllä dioraamoina eli erilaisina kiteytettyinä, lasivitriiniin asetettuina kohtauksina.

On ihmeellistä, miten kaikki jylhyys ja perinteinen näyttävyys teoksesta puuttuu. Kaikki näyttelijät esiintyvät ihmisen lajiominaisuuksia liioittelevien maskien takaa ja tekevät valtavan määrän rooleja. Aikakaudet, näkökulmat ja painotukset muuttuvat ilmavasti ja silti seesteisesti. Draama sisältyy dioraamoihin, joissa on aina esitettynä ristiriita.

Näyttelijät ja tanssitaustaiset esiintyjät tekevät playback-menetelmällä monia hyviä kohtauksia. Esimerkiksi Hanna Ahdin Apina, Aksinja Lommin Vilma Viineri sekä Karin Pacius ja Antti Pääkkönen nykyvanhuksina sekä monet monet muut hahmot ja niiden yksityiskohdat jättävät vahvat jälki­kuvat.

Näyttelijäntyön ja koreogra­fian suhteen jäin silti kaipaamaan teokseen herkkyyttä. Suuri näyttämö on valtavan vaativa, ja osa hienosäädöstä ja persoonallisuudesta katoaa. Koreografiasta puuttuu kantavia oivalluksia.

Jussi Matikaisen ja Tomi Pekkolan musiikki sekä Heidi Soidinsalon vertikaaliset äänet, Laura Haapakankaan puvut ja Minttu Minkkisen ja Sanna Sucksdorffin naamiot nousevat Jani-Matti Salon kuvien kauneutta ja harmoniaa tukevien valojen avulla jokaista pientä piirtoa myöten katsojien tarkasteltaviksi.

Ja kaikkea sävyttää valtava intiimiys, käsin kosketeltavuus, fyysisyys, läsnäolo joka omalla tavallaan haraa totunnaista suuren näyttämön estetiikkaa vastaan.

Sapiens on – kenties kliseisesti ja toisteisesti sanottu, mutta sanonpa sen vielä – ihmisen kokoinen esitys toisille ihmisille. Esitys vie katsojat yhdessä pohtimaan sitä, mihin suuntaan ihmiskunta on menossa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  2. 2

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvallat: Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljylaitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  7. 7

   Korkeakouluihin tähtäävät lukiolaiset pänttäävät nyt matematiikkaa kielten kustannuksella, ja se voi johtaa jopa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  8. 8

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  9. 9

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  10. 10

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää