Kulttuuri

”Ihan katastrofaalista” – Kansallisooppera pelkää Veikkaus-tukensa hupenemista, apurahakirjailijaa vaivaa peliriippuvaisten rahoilla eläminen

Veikkaus tukee kulttuuria ja taidetta lähes 250 miljoonalla vuosittain. Tuet uhkaavat pienentyä, ja Veikkauksen rahojen väheneminen asettaa painetta valtion budjetille.

Peliongelmien takia tehtävät vähennykset Veikkauksen peleissä herättävät huolta kulttuurialalla.

Veikkaus ilmoitti viikko sitten, että se luopuu tuhansista peliautomaateista, lisää tunnistautumisvaatimuksen peliautomaatteihin ja vähentää mainontaansa julkisen kritiikin vuoksi. Tämä tarkoittaa Veikkauksen pelituottojen vähenemistä arviolta jopa kymmeneksellä.

Taide ja kulttuuri on isoin Veikkauksen rahojen saaja. Veikkauksen rahoja jaetaan vuosittain noin miljardin euron arvosta eri edunsaajille ja siitä taiteelle sekä kulttuurille meni viimeksi 246 miljoonaa.

Kukaan ei vielä tiedä kuinka paljon taiteen ja kulttuurin saama tuki mahdollisesti vähenee. Tietoa asiasta on odotettavissa todennäköisesti aikaisintaan vasta ensi syksynä. Arvioita voi kuitenkin esittää.

”Kymmenen prosentin pelikatteen lasku tarkoittaa merkittävää taiteen pelimomentin laskua”, sanoo opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja.

Ministeriö jakaa Veikkaukselta saamansa rahat. Rahaa olisi siis tulevaisuudessa jaettavana vähemmän.

Isoin pelirahoista jaettavan kulttuurialan tuen saaja on Kansallisooppera, joka saa vuosittain Veikkauksen rahaa 38 miljoonaa euroa.

Jos pelitulojen pudotus siirtyisi suhteessa suoraan tukieuroihin, Kansallisooppera voisi menettää kolme miljoonaa euroa vuodessa.


”Se olisi ihan katastrofaalista suoraan sanottuna”, sanoo Kansallisoopperan pääjohtaja Gita Kadambi HS:lle.

Oopperan avustukset pienenivät vuonna 2013. Ooppera on siitä asti säästänyt lisäämällä omaa rahoitustaan, lähinnä lipputuloja kasvattamalla, ja toimintaa tehostamalla.

Kymmenen prosentin muutos edellyttäisi ihan eri kokoluokan toimenpiteitä.

”Kyllä se tarkoittaisi rakenteellisia muutoksia, käytännössä radikaalia toiminnan supistamista.”

Kulttuurin tekijät ovat laajemminkin huolissaan tukien vähenemisestä, kertoo Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestön Kulta ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen. Hän on myös Veikkauksen edunvälittäjien verkoston puheenjohtaja.

”Jos miljardiin tulee merkittävä vähennys, ei korvaavia rahoja ole helppo mistään löytää.”

Mitään varsinaisia arvioita vaikutuksista ei ole vielä esitetty. Kulttuurialalla odotetaankin nyt lukuja.

”Nyt tarvitaan hallituksen laskelmat siitä, mikä on tämän vaikutus kokonaisuuteen.”


Leikkaukset tulevat hankalaan aikaan. Poliittinen paine on ollut päinvastoin tieteen ja taiteen rahoituksen nostamiseen. ”Vaikka hallitusohjelmassa on linjattu, että kulttuurin ja taiteen määrärahoja kasvatetaan, nyt on mahdollista että tuki vähenee”, Meriläinen sanoo.

Myös Kaivosoja katsoo valtion budjetin suuntaan.

”Kulttuuripuoli on kokonaisuus. Jos Veikkaukselta tuleva rahasumma pienenee, merkityksellistä on, mitä tapahtuu budjettirahoituksessa. Pysyykö se samana vai väheneekö vai kasvaako?”

Summat ovat valtion budjetissa suuria. Miljoonat jakautuvat pieniksi tuiksi ja apurahoiksi. Yksittäisten tekijöiden ja taidelaitosten näkökulmasta muutamat tuhannetkin ovat suuria rahoja.

Romaaneja, lastenkirjoja ja tietokirjoja kirjoittanut kirjailija Jukka Laajarinne sai tänä vuonna Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) myöntämän neljäntuhannen euron apurahan romaanin kirjoittamiseen. Laajarinne tunnetaan erityisesti Muumit ja olemisen arvoitus -teoksesta (Atena, 2009). Raha tuli Veikkauksen varoista. Hän sanoo voivansa apurahan ansiosta keskittyä työntekoon.

”Se mahdollistaa vaativamman työprojektin tekemisen, joka ei sivutoimisesti olisi mitenkään mahdollista.”

Laajarinteen mielestä Taike on keskeinen kirjoittamisen mahdollistaja, koska se myöntää monta apurahaa. ”Jaettavaa ei tunnu Suomessa olevan liikaa tällä hetkellä.”

Veikkauksen rahoitus ja sen yhteys ongelmapelaamiseen vaivaa häntä.

”Koen että Taiken rahoitus on eettisesti vähän kyseenalaisella pohjalla. On erittäin kannatettava ajatus, että peliautomaatteja vähennetään. Alan lainsäädäntöä saisi tiukentaa muutenkin. Vaikea sanoa, miten Veikkauksen toiminnan rajoittaminen riittää helpottamaan peliriippuvuusongelmaa, kun pelitarjontaa on netissäkin, mutta syytä on ainakin yrittää.”


Oikaisu 12.9. kello 20.44: Veikkaus ilmoitti viikko sitten myös lisäävänsä tunnistautumisvaatimuksen peliautomaatteihin. Aiemmin jutussa kirjoitettiin virheellisesti, että Veikkaus olisi ilmoittanut vain tuhansista peliautomaateista luopumisesta ja mainonnan vähentämisestä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Long Play: Aalto-yliopiston muotilinjan henkilökunta kritisoinut opiskelijoita sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  6. 6

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  7. 7

   Korealaistutkija innostui suomen kielen sanoista, jotka kuulostavat kuvaamiltaan asioilta – murteista löytyi yli sata viinaryyppyä merkitsevää substantiivia

  8. 8

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  9. 9

   Postimees-lehden päätoimittajan käyttämä natsiviittaus kuohuttaa Virossa

  10. 10

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  7. 7

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  8. 8

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  11. Näytä lisää