Kulttuuri

”Ihan katastrofaalista” – Kansallisooppera pelkää Veikkaus-tukensa hupenemista, apurahakirjailijaa vaivaa peliriippuvaisten rahoilla eläminen

Veikkaus tukee kulttuuria ja taidetta lähes 250 miljoonalla vuosittain. Tuet uhkaavat pienentyä, ja Veikkauksen rahojen väheneminen asettaa painetta valtion budjetille.

Peliongelmien takia tehtävät vähennykset Veikkauksen peleissä herättävät huolta kulttuurialalla.

Veikkaus ilmoitti viikko sitten, että se luopuu tuhansista peliautomaateista, lisää tunnistautumisvaatimuksen peliautomaatteihin ja vähentää mainontaansa julkisen kritiikin vuoksi. Tämä tarkoittaa Veikkauksen pelituottojen vähenemistä arviolta jopa kymmeneksellä.

Taide ja kulttuuri on isoin Veikkauksen rahojen saaja. Veikkauksen rahoja jaetaan vuosittain noin miljardin euron arvosta eri edunsaajille ja siitä taiteelle sekä kulttuurille meni viimeksi 246 miljoonaa.

Kukaan ei vielä tiedä kuinka paljon taiteen ja kulttuurin saama tuki mahdollisesti vähenee. Tietoa asiasta on odotettavissa todennäköisesti aikaisintaan vasta ensi syksynä. Arvioita voi kuitenkin esittää.

”Kymmenen prosentin pelikatteen lasku tarkoittaa merkittävää taiteen pelimomentin laskua”, sanoo opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja.

Ministeriö jakaa Veikkaukselta saamansa rahat. Rahaa olisi siis tulevaisuudessa jaettavana vähemmän.

Isoin pelirahoista jaettavan kulttuurialan tuen saaja on Kansallisooppera, joka saa vuosittain Veikkauksen rahaa 38 miljoonaa euroa.

Jos pelitulojen pudotus siirtyisi suhteessa suoraan tukieuroihin, Kansallisooppera voisi menettää kolme miljoonaa euroa vuodessa.


”Se olisi ihan katastrofaalista suoraan sanottuna”, sanoo Kansallisoopperan pääjohtaja Gita Kadambi HS:lle.

Oopperan avustukset pienenivät vuonna 2013. Ooppera on siitä asti säästänyt lisäämällä omaa rahoitustaan, lähinnä lipputuloja kasvattamalla, ja toimintaa tehostamalla.

Kymmenen prosentin muutos edellyttäisi ihan eri kokoluokan toimenpiteitä.

”Kyllä se tarkoittaisi rakenteellisia muutoksia, käytännössä radikaalia toiminnan supistamista.”

Kulttuurin tekijät ovat laajemminkin huolissaan tukien vähenemisestä, kertoo Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestön Kulta ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen. Hän on myös Veikkauksen edunvälittäjien verkoston puheenjohtaja.

”Jos miljardiin tulee merkittävä vähennys, ei korvaavia rahoja ole helppo mistään löytää.”

Mitään varsinaisia arvioita vaikutuksista ei ole vielä esitetty. Kulttuurialalla odotetaankin nyt lukuja.

”Nyt tarvitaan hallituksen laskelmat siitä, mikä on tämän vaikutus kokonaisuuteen.”


Leikkaukset tulevat hankalaan aikaan. Poliittinen paine on ollut päinvastoin tieteen ja taiteen rahoituksen nostamiseen. ”Vaikka hallitusohjelmassa on linjattu, että kulttuurin ja taiteen määrärahoja kasvatetaan, nyt on mahdollista että tuki vähenee”, Meriläinen sanoo.

Myös Kaivosoja katsoo valtion budjetin suuntaan.

”Kulttuuripuoli on kokonaisuus. Jos Veikkaukselta tuleva rahasumma pienenee, merkityksellistä on, mitä tapahtuu budjettirahoituksessa. Pysyykö se samana vai väheneekö vai kasvaako?”

Summat ovat valtion budjetissa suuria. Miljoonat jakautuvat pieniksi tuiksi ja apurahoiksi. Yksittäisten tekijöiden ja taidelaitosten näkökulmasta muutamat tuhannetkin ovat suuria rahoja.

Romaaneja, lastenkirjoja ja tietokirjoja kirjoittanut kirjailija Jukka Laajarinne sai tänä vuonna Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) myöntämän neljäntuhannen euron apurahan romaanin kirjoittamiseen. Laajarinne tunnetaan erityisesti Muumit ja olemisen arvoitus -teoksesta (Atena, 2009). Raha tuli Veikkauksen varoista. Hän sanoo voivansa apurahan ansiosta keskittyä työntekoon.

”Se mahdollistaa vaativamman työprojektin tekemisen, joka ei sivutoimisesti olisi mitenkään mahdollista.”

Laajarinteen mielestä Taike on keskeinen kirjoittamisen mahdollistaja, koska se myöntää monta apurahaa. ”Jaettavaa ei tunnu Suomessa olevan liikaa tällä hetkellä.”

Veikkauksen rahoitus ja sen yhteys ongelmapelaamiseen vaivaa häntä.

”Koen että Taiken rahoitus on eettisesti vähän kyseenalaisella pohjalla. On erittäin kannatettava ajatus, että peliautomaatteja vähennetään. Alan lainsäädäntöä saisi tiukentaa muutenkin. Vaikea sanoa, miten Veikkauksen toiminnan rajoittaminen riittää helpottamaan peliriippuvuusongelmaa, kun pelitarjontaa on netissäkin, mutta syytä on ainakin yrittää.”


Oikaisu 12.9. kello 20.44: Veikkaus ilmoitti viikko sitten myös lisäävänsä tunnistautumisvaatimuksen peliautomaatteihin. Aiemmin jutussa kirjoitettiin virheellisesti, että Veikkaus olisi ilmoittanut vain tuhansista peliautomaateista luopumisesta ja mainonnan vähentämisestä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutuu Yleltä

  2. 2

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Kommentti: Saudien savuava ase ei vakuuta

  5. 5

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  6. 6

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  7. 7

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  8. 8

   Lentopallomiehet nousivat haudan partaalta EM-pudotuspeleihin – ”Rupesi riittämään häviäminen”

  9. 9

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  10. 10

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  3. 3

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  4. 4

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  5. 5

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  10. 10

   Oli lapsia muttei rahaa – HS:n lukijat kertovat, miten tulivat petetyiksi ja miksi pysyivät yhdessä uskottomuuden jälkeen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää