Kulttuuri

Bosse Mellberg, 70, vetää Korppoossa arvostettua musiikkitapahtumaa, jossa kaikki ammattimuusikot saavat keikoista saman palkkion: ”Samapalkkaisuus sopii jazzin syvimpään ideaan”

Korppoossa asuva Bosse Mellberg tunnetaan Korpo Sea Jazzin vetäjänä.

Alussa täällä Pohjantähden alla olivat suo, kuokka ja Jussi – kuten Väinö Linna muotoili romaanisarjansa kuuluisassa avauslauseessa. Bosse Mellberg on samaa mieltä. Jussista.

”Suon ja kuokan sijasta alussa olivat kyllä vesistöt ja haapio – sellainen koverrettu yksinkertainen ruuhi, jolla se Jussi meloi”, sanoo Mellberg hymyillen, oletettavasti puolivakavissaan.

Mutta hän onkin merelle ja suomalaisille perinneveneille sydämensä menettänyt saaristo­aktivisti, jonka koti on Korppoon pääsaarella. Sinne on Turun torilta noin kahdeksankymmentä kilometriä ja kaksi lauttamatkaa.

”Aina pihaan ajaessa tuntuu vahvasti, että sinne minä kuulun”, Mellberg huokaa Helsingissä, jonne hän poikkesi syyskuun alussa pariksi päiväksi – musiikin takia.


Mellberg johti työuransa neljä viimeistä vuotta Korppoossa Saaristokeskus Korpoströmiä ja on eläköidyttyään omistautunut entistä enemmän toiselle harrastukselleen jazzille. Hän on heinäkuussa kolmekymmentä vuotta täyttäneen Korpo Sea Jazzin vetäjä, sitä järjestävän yhdistyksen puheenjohtaja.

Suomalaiset muusikot kehuvat nelipäiväistä tapahtumaa oman alansa mukavimmaksi, ja loppuunmyydyt konsertit viestivät yleisön tyytyväisyyttä. Mellberg toppuuttelee ylisanoja, mutta ei ihmettele.

”Meidän lähtökohtamme on parhaassa kotimaisessa jazzissa ja vain jazzissa. Ja pienissä paikallisissa tiloissa tunnelma tiivistyy intiimiksi ihan huomaamatta.”

Kolmelle eri saarelle levittäytyvällä runsaan kahdenkymmenen konsertin tapahtumalla ei ole omaa festivaalialuetta eikä edes konserttitilaa – olutteltoista ja bajamaja-riveistä puhumattakaan.

Suuri se ei ole siis vieläkään, mutta suurempi kuin varhaisina vuosinaan, jolloin Korppoossa jazzattiin yksityisesti, ystävä­piirissä. Tapahtumalle antoivat sysäyksen kesäasukkaat Ralf Långbacka ja Kurt-Erik Långbacka sekä jälkimmäisen poika Mikael Långbacka, Umon nykyinenkin pasunisti. Viisitoista vuotta mukana ollut Mellberg muistuttaa, että Korpo Sea Jazz on heidän luomuksensa.

”Olen jatkanut heidän jäljissään, tosin ammattilaisuutta korostaen. Melkein kaikilla esiintyjillä on ammattitutkinto tai he ovat edenneet opiskeluissaan pitkälle”, Mellberg sanoo.

Hän ei väheksy amatöörejä, mutta haluaa tukea niitä, joille jazz on pääasiallinen elinkeino.

”Järjestämisessä on aina haasteensa, mutta ei se musiikista jää kiinni. Suomessa on hämmästyttävän hyviä muusikkoja, hämmästyttävän paljon”, muistuttaa Mellberg, joka kuuntelee mieluusti uusia ääniä. Siksi Korpo Sea Jazzilla on nykyään vuosittain vaihtuva taiteellinen johtaja, joku tapahtumassa aiemmin esiintynyt.

Samaa vallan jakamista Mellberg toteuttaa läpinäkyvässä palkkiopolitiikassa. Kaikki muusikot saavat keikoista saman korvauksen, niin nimekkäät kuin vielä nimettömät. ”Minusta samapalkkaisuus sopii jazzin syvimpään ideaan. Ja tietysti se on tehnyt elämästäni festivaalijohtajana hieman helpompaa.”Mellberg muutti Helsingistä Korppooseen syksyllä 2000, jolloin jatkoi edelleen työtään suuren Norsk Hydron suomalaisena palkallisena, alumiinia myyvänä toimitusjohtajana. Maiseman vaihdossa ei ollut siis kyse elämäntavallisesta muutoksesta, eikä edes paluusta kotiseudulle. Mellberg syntyi suomenruotsalaiseen perheeseen Lappeenrannassa, josta muutti Kauniaisiin viisitoistavuotiaana.

”Viehtymys mereen on varmaan niiden lapsuuden kesien peruja, jotka vietin mökillä Virolahdella. Muistan, kuinka sain yhdeksänvuotiaana kokeilla soutuvenettä, johon isä oli laittanut purjeen”, Mellberg kertoo.

Korppoo tuli hänelle tutuksi aikuisiällä mökkiläisenä, ja sieltä hän hankki eron jälkeen oman kesäpaikan.

Hän ihmettelee silti itsekin veneistä alkanutta kiinnostusta, joka on laajentunut vähitellen vanhoihin elintapoihin ja saaristo­rakentamiseen – kuten rakennusmestariksi kouluttautuneelle toki sopii. Mutta ytimessä on yhä limisaumainen perinnevene, jota hän ”lobbaa” Suomen työryhmän vetäjänä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Aivan oikein: se on kehittynyt siitä haapiosta, jolla alussa meloi se Jussi.

Limisaumaisella Framtiden-veneellään Mellberg liikkuu lounaissaariston vesillä itsekin. Ja nykyään myös luodolle, jonne hän rakensi perinteisen kalastajamajan, tietysti itsensä suunnitteleman.

Kuka?

Bosse Mellberg


 Syntynyt Lappeenrannassa 1949.

 Muutti vuonna 2000 Helsingistä Korppooseen, jossa asuu vakituisesti.

 Suurimman osan työurastaan Norsk Hydron Suomen toimiston toimitusjohtaja.

 Korppoon Saaristokeskus Korpoströmin toimitusjoh­taja 2004–2008, jonka jälkeen muodollisesti eläkkeellä.

 Soittaa rumpuja, pianoa, kitaraa, huuliharppua. Oma yhtye Skarvbandet.

 Mukana Korpo Sea Jazzin toiminnassa vuodesta 2004, puheenjohtaja vuodesta 2006. Ensi kesänä tapahtuma on itsenäinen osa uutta neljän tapahtuman Archipelago Sea Jazzia.

 Kaksi aikuista poikaa: esi­koinen Petter on perinne­veneiden veistäjä, keskimmäinen Lasse on muusikko Redrama. Kuopus Albert kuoli 2010.

 Täyttää 70 vuotta perjantaina 13. syyskuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  4. 4

   Bisneseliitin raamattu varoitti koronkiskoja­kapitalismin vaarantavan läntiset arvot, mutta vielä suurempi uhka saattaa olla hyperkilpailun kyllästämä Kiina

  5. 5

   Halla-aho Ylen haastattelussa: Perussuomalaiset ei halua halpatyövoimaa, tässä suuri näkemysero kokoomuksen kanssa

  6. 6

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  7. 7

   ”Kanadan kultapojasta” kuoriutui kohusta toiseen seilaava poliitikko, jonka kannatus syöksyy: mitä Justin Trudeaulle tapahtui?

  8. 8

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  9. 9

   Teal Swan kertoo olevansa Arcturus-tähdeltä ja antaa neuvoja niin rahan kuin kannabiksenkin käytöstä: Nykyajan kultti­johtajat manipuloivat ihmisiä verkossa

   Tilaajille
  10. 10

   HS-analyysi: Merivoimat on saamassa kaikessa hiljaisuudessa suunniteltua suurempia taistelualuksia – miksi Puolustusvoimat on puhunut asiasta vähätellen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  3. 3

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  4. 4

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  5. 5

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  6. 6

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla, hovioikeus piti vankeustuomion

  7. 7

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  8. 8

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  9. 9

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  10. 10

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  11. Näytä lisää