Kulttuuri

Tutkija: Beatles suunnitteli uutta studioalbumia Abbey Road -levyn jälkeen, yhtyeen välirikko ei ollutkaan peruuttamaton

Beatles-tutkija Mark Lewisohn toi julkisuuteen aiemmin tuntemattoman nauhoituksen legendaarisen yhtyeen jäsenten tapaamisesta syyskuussa 1969.

Vakiintuneen käsityksen mukaan 26. päivänä syyskuuta 1969 ilmestynyt Abbey Road oli The Beatles -yhtyeen viimeinen studioalbumi. Sitä äänitettäessä oli selvää, että yhtye hajoaisi sisäisiin ristiriitoihin, jotka olivat alkaneet syvetä jo kesällä 1968. Silloin yhtye viimeisteli The White Doublea, Valkoista tuplaa. Nauhoitussessiot olivat riitaisia.

Ensitahdit ovat toki vieläkin kauempana yhtyeen historiassa. Hajoaminen oli pitkä prosessi, joka lähti liikkeelle, kun yhtye päätti lopettaa live-esiintymisen vuonna 1966. Virallisesti yhtye lopetti toimintansa 9. päivänä huhtikuuta 1970, jolloin Paul McCartney ilmoitti jättävänsä The Beatlesin. Seuraavana päivänä tieto oli iso uutinen kaikkialla maailmassa.

Nyt historia on kirjoittautumassa tältä osin uusiksi.

Kansainvälisesti arvostettu Beatles-tutkija Mark Lewisohn nimittäin väittää, että välirikko ei ollut peruuttamaton niin kuin aiemmin on uskottu. Yhtye suunnitteli Abbeyn Roadin äänityssessioiden jälkeen pidetyssä tapaamisessa 6. syyskuuta uuden single-levyn tekemistä ja hahmotteli työnjakoa seuraavan studioalbumin materiaalia silmällä pitäen. Tapaaminen pidettiin Apple Recordsin pääkonttorissa Savile Row -kadulla Lontoossa.

Mark Lewisohn paljastaa The Guardian -sanomalehdessä, että hänellä on hallussaan nauha, jolle John Lennon on taltioinut yhtyeen jäsenten tuolloin käymän keskustelun tulevista projekteista.

Ringo Starr ei ollut paikalla, koska hän oli sairaalassa ruoansulatuskanavan tutkimuksissa. ”Ringo – et voi olla täällä nyt, mutta tämä nauhoitus siksi, että voit kuulla, mistä me puhumme”, John Lennon toteaa pantuaan pöydälle asetetun kannettavan magnetofonin pyörimään.

”Nauha on varsinainen pommi”, Lewisohn toteaa The Guardianissa. Hänen mielestään nauhalle tallennettu keskustelu romuttaa aiempien Beatles-teoksien ja -tutkimusten tulkinnan yhtyeen viime vaiheista ja välirikosta.

Mark Lewisohn (s. 1958) on antanut The Guardianin toimittajan Richard Williamsin kuunnella nauhaa yksinoikeudella. Hän on ollut itse toimituksessa esittelemässä nauhaa.

Yllättävää on, että eniten äänessä on John Lennon, jonka kontolle – toki Yoko Onon avustuksella – aiempi Beatles-tutkimus on paljolti pannut yhtyeen hajoamisen. Juuri hän visioi yhtyeen tulevaisuutta ja ehdottaa uusia projekteja.

Nauhalla John Lennon ehdottaa George Harrisonille ja Paul McCartneylle, että kukin heistä toisi sopivia sävellyksiä, joista seulottaisiin jouluna julkaistava single-levy. Epäselvää on, onko John Lennon etsimässä nimenomaan joululaulua.

Ajatus yhtyeen omasta joulusinglestä ei ole yhtä karmaiseva miltä se kuulostaa. John Lennon nimittäin julkaisi The Plastic Ono Bandin kanssa Happy Xmas (War Is Over) -kappaleen 1. päivänä joulukuuta 1971. Se on kautta aikain yksi soitetuimmista joululauluista.

John Lennonilla on nauhalla myös selkeä käsitys uuden studioalbumin materiaalista. Hän esittää, että hän itse, Paul McCartney ja George Harrison säveltäisivät kukin neljä kappaletta – Ringo Starr voisi taas tehdä kaksi sävellystä, jos niin haluaisi. Lennon halusi tässä kohdin romuttaa The Beatlesin musiikillisen tuotemerkin Lennon/McCartney. Hän tähtäsi siihen, että sävellysten kreditointi pitäisi yhtä toden kanssa.

Paul McCartney suhtautuu varauksellisesti John Lennonin kaavailuihin. Hivenen sammalten hän toteaa, että George Harrisonille ei voi antaa yhtä montaa kappaletta sävellettäväksi kuin hänelle ja Johnille, koska hänen mielestään George ei ole heidän tasollaan.

”Tuo on pelkkä makukysymys. Sitä paitsi kyllä minun sävellyksistäni pidetään”, George toteaa nauhalla.

John Lennon jatkaa ja tokaisee Paulille, ettei kukaan pitänyt tämän sävellyksestä Maxwell’s Silver Hammer, joka päätyi Abbey Roadille. Lennon epäilee, että tuskin Paul itsekään piti moisesta rallatuksesta. Levyllä sen tekijöiksi on kreditoitu luonnollisesti Lennon/McCartney.

Erityisesti The Complete Beatles Recording Sessions -teoksesta tunnettu Mark Lewisohn huomauttaa The Guardianin haastattelussa, että pienestä piikittelystä huolimatta nauha todistaa, että yhtyeen jäsenet pitivät kuitenkin yhtä aikana, jolloin on yleisesti uskottu heidän suosineen mykkäkoulua.

”Heillä oli hyvin positiivinen mielentila. Heillä oli uskomaton kyky jättää ongelmat studion ulkopuolelle.”

Haastattelussa Lewisohn ei paljasta, milloin, miten ja mistä hän on löytänyt nauhoituksen. Se tiedetään, että hänellä on ollut pääsy levy-yhtiö EMI:n arkistoihin. Hän on tekemässä myöhemmin syyskuussa multimediaesitystä Abbey Road -levyn synnystä ja musiikista.

Lähes tasan 50 vuotta sitten julkaistu Abbey Road oli yhtyeen viimeinen studioalbumi, mutta ei viimeinen levy. Sitä oli Let it be , joka julkaistiin 8. päivänä toukokuuta 1970. Suurin osa Let it be -albumista nimittäin äänitettiin jo ennen Abbey Roadia.

Korjaus 13.9. klo 11.12. Jutun kuvatekstissä oli alun perin väärä vuosi 1969. Kuva on otettu vuonna 1967.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  2. 2

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  3. 3

   Kommentti: Saudien savuava ase ei vakuuta

  4. 4

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  5. 5

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  6. 6

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  7. 7

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  8. 8

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin hallinto purkaa Kalifornian osavaltion valtuuden, jolla on rajoitettu autoilun päästöjä

  10. 10

   Suomi ja Ranska asettivat oman, uuden ehdon pää­ministeri Johnsonille: brexit-ehdotus syyskuun lopussa tai ”asia on ohi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  5. 5

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  8. 8

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  9. 9

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  10. 10

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää