Kulttuuri

”Spede oli kiva työkaveri, mutta hankala palkan­maksaja” – Jari Tervo haastatteli Vesa-Matti Loiria tämän elämä­kerrasta, katso haastattelu kokonaisuudessaan

Vesa-Matti Loirin elämästä kertova Loiri-kirja on julkaistu tänään torstaina.

rac
”Elämäni on täynnä erilaisia kummallisia sattumuksia, jos niitä sattumuksiksi haluaa sanoa. Mä koen ne vähän toisella nimikkeellä”, sanoi taiteilija Vesa-Matti Loiri aluksi, kun hänen elämäkertansa julkistustilaisuus alkoi Kansallisteatterin suurella näyttämöllä.

Loirin urasta, elämästä ja siihen kuuluvista kummallisista sattumuksista kertova teos julkaistiin torstaina. Sen on kirjoittanut kirjailija Jari Tervo.

Julkistustilaisuus alkoi lauluesityksellä, kun Loiri lauloi lavalla Musta kivi valkoisen päällä -kappaleen.

Lauluesityksen jälkeen myös Tervo toivotti yleisön tervetulleeksi, minkä jälkeen hän alkoi haastatella Loiria. Haastattelun aluksi muisteltiin Loirin ja Kansallisteatterin yhteistä historiaa. Loirille rakennus on tuttu jo siltä ajalta, kun hän opiskeli Teatterikoulussa. Koko haastattelu on katsottavissa tästä:


Loiri kertoi, miten hän ja hänen ystävänsä, näyttelijä Eero Melasniemi olivat pilailleet opiskeluaikoinaan teatterin lavalla muun muassa maskeeraamalla itsensä hurjan näköisiksi.

Haastattelussa Tervo ja Loiri puhuivat Loirin lapsuuden rakkauksista. Samalla Loiri sivusi teoksen osakseen saamaa kritiikkiä siitä, että kirjassa kerrotaan varsin tarkasti Loirin ihmissuhteista.

”Sua kuulemma syytettiin Helsingin Sanomissa, että tässä on niin paljon naisjuttuja. Minkäs sä sille voit”, Loiri sanoi Tervolle.

”Sinähän se olet siellä vipeltänyt”, Tervo vastasi.

”Ja sinä olet kirjoittanut”, Loiri jatkoi.

Loiri itse kehui Tervoa vuolaasti. Hän sanoi, että kirjan tekemisestä alkoi hänen ja Tervon ystävyys.

”Olen erittäin onnellinen, että olet kirjoittanut tämän. Mielestäni käsittelet asioita niin hienosti”, Loiri sanoi.

Kaksikko kertoi lavalla myös, miten kirjan aloituksessa vastaan tuli yllättäviä vaikeuksia. Kun Loiri ja Tervo olivat lähdössä Pohjois-Suomeen tekemään haastatteluita kirjaa varten, Tervo nousi Oulun kohdalla junasta käydäkseen tupakalla ja juna jatkoi matkaa ilman Tervoa. Tervo otti Loirin kiinni matkustamalla taksilla Oulusta Rovaniemelle. Kansallisteatterin yleisö nauroi tarinalle äänekkäästi.

Tervo kysyi Loirilta haastattelun aikana myös Loirin suhtautumisesta Spede Pasaseen.

”Spede oli kiva työkaveri, mutta hankala palkanmaksaja”, Loiri sanoi.

Loiri sanoi, että hän ja Pasanen kirjoittivat yhdessä Pasasen mökillä Lapissa käsikirjoituksia ensimmäiseen ja toiseen Uuno Turhapuro -elokuvaan. Koska lopulliset versiot käsikirjoituksista kirjoitti Pasanen, ei Loirin nimeä mainita kuitenkaan käsikirjoittajana ollenkaan.

Loirin mukaan hän myös joutui itse maksamaan televisio-ohjelmista ja muista Pasasen projekteista saaduista palkkioista eläkemaksut, vaikka työnantajan olisi hänen mukaansa pitänyt maksaa ne.

”Meistä ei koskaan tullut ystäviä, mutta kunnioitan Spedeä. Hänellä oli hieno huumorintaju”, Loiri sanoi.

Kokonaisuudessaan haastattelu kesti noin tunnin.

”Me olemme Matti käyttäneet sen ajan, joka meille annettiin”, Tervo sanoi Loirille, jota puhutteli tilaisuuden ajan tämän Matti-lempinimellä.

”Eikä olla päästy mihinkään”, Loiri jatkoi.

”Pääsimme siihen, että olet 18-vuotias”, Tervo sanoi ja ehdotti, että heidän pitäisi jatkaa keskustelua ehkä joskus toiste.

Lopuksi Tervo kuitenkin halusi vielä kysyä Loirilta, jolla on ollut useita pitkiä naissuhteita elämänsä aikana, miten nainen hurmataan. Loiri meni kysymyksestä ensin hiljaiseksi ja sanoi, ettei osaa vastata siihen.

”Kun rakastun, rakastun oikeasti. Puhutaan sellaisesta asiasta kuin karisma, minusta se on aika ympäripyöreä käsite, mutta uskon että minulla sitä ympäripyöreää käsitettä on”, Loiri sanoi lopulta.

Loiri piti lopuksi lyhyen puheenvuoron kirjassa kerrottavista huumekokeiluistaan.

”En suosittele huumeita kenellekään. Olen käynyt elämässäni pari aika tiukkaakin trippiä läpi. En ole ollut koskaan viihdekäyttäjä, vaan minulla on käyttäessä ollut pyhä tarkoitus laajentaa tajuntaani, jos näin saa sanoa”, Loiri sanoi.

Illan päätteeksi Loiri esitti kitaristi Peter Lerchen kanssa muutaman kappaleen. Viimeisenä kappaleena he esittivät klassikkokappale Nocturnen.


Loiri.-nimisen elämäkerran pituus on yli 700 sivua. Kirjassa käydään läpi Loirin vaiheet niin ammatillisesti kuin yksityiselämänkin osalta.

Elämäkerrassa käy ilmi Loirin elämästä myös vaiheita, joita ei ole aiemmin puitu julkisuudessa. Tällainen on muun muassa tieto siitä, että Loiri yritti itsemurhaa vuonna 1977, kun hänen toinen vaimonsa Mona Loiri oli kuollut auto-onnettomuudessa.

Samoin kirjassa kuvaillaan yksityiskohtaisesti Loirin päihteidenkäyttöä ja monivaiheisia naisseikkailuja.

Helsingin Sanomien kirjallisuuskriitikko Antti Majander kirjoittaa tänään ilmestyneessä arviossaan, että teos on osin vaivaannuttava.

”Teoksen yllätys on se, että siinä ei ole mitään kerronnallista tai näkemyksellistä yllätystä, vaan kirjailija Tervo palaa kulttuurin ja viihteen järkäleen parissa nöyrästi hommaan, jonka hän jätti jo neljännesvuosisata sitten, ikään kuin taas Ilta-Sanomien toimittajaksi”, Majander kirjoittaa.

Tervo taas kertoi ennen kirjan julkaisua HS:n haastattelussa, että kirjan tekeminen oli raskas prosessi.

”Ajattelin, että tässä on ihan helvetin helvetin helvetin paljon työtä. Olin väärässä. Oli paljon enemmän”, Tervo sanoi.

Silti hän kertoo rakastaneensa jokaista hetkeä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  9. 9

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  10. 10

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää