Kulttuuri

”Spede oli kiva työkaveri, mutta hankala palkan­maksaja” – Jari Tervo haastatteli Vesa-Matti Loiria tämän elämä­kerrasta, katso haastattelu kokonaisuudessaan

Vesa-Matti Loirin elämästä kertova Loiri-kirja on julkaistu tänään torstaina.

rac
”Elämäni on täynnä erilaisia kummallisia sattumuksia, jos niitä sattumuksiksi haluaa sanoa. Mä koen ne vähän toisella nimikkeellä”, sanoi taiteilija Vesa-Matti Loiri aluksi, kun hänen elämäkertansa julkistustilaisuus alkoi Kansallisteatterin suurella näyttämöllä.

Loirin urasta, elämästä ja siihen kuuluvista kummallisista sattumuksista kertova teos julkaistiin torstaina. Sen on kirjoittanut kirjailija Jari Tervo.

Julkistustilaisuus alkoi lauluesityksellä, kun Loiri lauloi lavalla Musta kivi valkoisen päällä -kappaleen.

Lauluesityksen jälkeen myös Tervo toivotti yleisön tervetulleeksi, minkä jälkeen hän alkoi haastatella Loiria. Haastattelun aluksi muisteltiin Loirin ja Kansallisteatterin yhteistä historiaa. Loirille rakennus on tuttu jo siltä ajalta, kun hän opiskeli Teatterikoulussa. Koko haastattelu on katsottavissa tästä:


Loiri kertoi, miten hän ja hänen ystävänsä, näyttelijä Eero Melasniemi olivat pilailleet opiskeluaikoinaan teatterin lavalla muun muassa maskeeraamalla itsensä hurjan näköisiksi.

Haastattelussa Tervo ja Loiri puhuivat Loirin lapsuuden rakkauksista. Samalla Loiri sivusi teoksen osakseen saamaa kritiikkiä siitä, että kirjassa kerrotaan varsin tarkasti Loirin ihmissuhteista.

”Sua kuulemma syytettiin Helsingin Sanomissa, että tässä on niin paljon naisjuttuja. Minkäs sä sille voit”, Loiri sanoi Tervolle.

”Sinähän se olet siellä vipeltänyt”, Tervo vastasi.

”Ja sinä olet kirjoittanut”, Loiri jatkoi.

Loiri itse kehui Tervoa vuolaasti. Hän sanoi, että kirjan tekemisestä alkoi hänen ja Tervon ystävyys.

”Olen erittäin onnellinen, että olet kirjoittanut tämän. Mielestäni käsittelet asioita niin hienosti”, Loiri sanoi.

Kaksikko kertoi lavalla myös, miten kirjan aloituksessa vastaan tuli yllättäviä vaikeuksia. Kun Loiri ja Tervo olivat lähdössä Pohjois-Suomeen tekemään haastatteluita kirjaa varten, Tervo nousi Oulun kohdalla junasta käydäkseen tupakalla ja juna jatkoi matkaa ilman Tervoa. Tervo otti Loirin kiinni matkustamalla taksilla Oulusta Rovaniemelle. Kansallisteatterin yleisö nauroi tarinalle äänekkäästi.

Tervo kysyi Loirilta haastattelun aikana myös Loirin suhtautumisesta Spede Pasaseen.

”Spede oli kiva työkaveri, mutta hankala palkanmaksaja”, Loiri sanoi.

Loiri sanoi, että hän ja Pasanen kirjoittivat yhdessä Pasasen mökillä Lapissa käsikirjoituksia ensimmäiseen ja toiseen Uuno Turhapuro -elokuvaan. Koska lopulliset versiot käsikirjoituksista kirjoitti Pasanen, ei Loirin nimeä mainita kuitenkaan käsikirjoittajana ollenkaan.

Loirin mukaan hän myös joutui itse maksamaan televisio-ohjelmista ja muista Pasasen projekteista saaduista palkkioista eläkemaksut, vaikka työnantajan olisi hänen mukaansa pitänyt maksaa ne.

”Meistä ei koskaan tullut ystäviä, mutta kunnioitan Spedeä. Hänellä oli hieno huumorintaju”, Loiri sanoi.

Kokonaisuudessaan haastattelu kesti noin tunnin.

”Me olemme Matti käyttäneet sen ajan, joka meille annettiin”, Tervo sanoi Loirille, jota puhutteli tilaisuuden ajan tämän Matti-lempinimellä.

”Eikä olla päästy mihinkään”, Loiri jatkoi.

”Pääsimme siihen, että olet 18-vuotias”, Tervo sanoi ja ehdotti, että heidän pitäisi jatkaa keskustelua ehkä joskus toiste.

Lopuksi Tervo kuitenkin halusi vielä kysyä Loirilta, jolla on ollut useita pitkiä naissuhteita elämänsä aikana, miten nainen hurmataan. Loiri meni kysymyksestä ensin hiljaiseksi ja sanoi, ettei osaa vastata siihen.

”Kun rakastun, rakastun oikeasti. Puhutaan sellaisesta asiasta kuin karisma, minusta se on aika ympäripyöreä käsite, mutta uskon että minulla sitä ympäripyöreää käsitettä on”, Loiri sanoi lopulta.

Loiri piti lopuksi lyhyen puheenvuoron kirjassa kerrottavista huumekokeiluistaan.

”En suosittele huumeita kenellekään. Olen käynyt elämässäni pari aika tiukkaakin trippiä läpi. En ole ollut koskaan viihdekäyttäjä, vaan minulla on käyttäessä ollut pyhä tarkoitus laajentaa tajuntaani, jos näin saa sanoa”, Loiri sanoi.

Illan päätteeksi Loiri esitti kitaristi Peter Lerchen kanssa muutaman kappaleen. Viimeisenä kappaleena he esittivät klassikkokappale Nocturnen.


Loiri.-nimisen elämäkerran pituus on yli 700 sivua. Kirjassa käydään läpi Loirin vaiheet niin ammatillisesti kuin yksityiselämänkin osalta.

Elämäkerrassa käy ilmi Loirin elämästä myös vaiheita, joita ei ole aiemmin puitu julkisuudessa. Tällainen on muun muassa tieto siitä, että Loiri yritti itsemurhaa vuonna 1977, kun hänen toinen vaimonsa Mona Loiri oli kuollut auto-onnettomuudessa.

Samoin kirjassa kuvaillaan yksityiskohtaisesti Loirin päihteidenkäyttöä ja monivaiheisia naisseikkailuja.

Helsingin Sanomien kirjallisuuskriitikko Antti Majander kirjoittaa tänään ilmestyneessä arviossaan, että teos on osin vaivaannuttava.

”Teoksen yllätys on se, että siinä ei ole mitään kerronnallista tai näkemyksellistä yllätystä, vaan kirjailija Tervo palaa kulttuurin ja viihteen järkäleen parissa nöyrästi hommaan, jonka hän jätti jo neljännesvuosisata sitten, ikään kuin taas Ilta-Sanomien toimittajaksi”, Majander kirjoittaa.

Tervo taas kertoi ennen kirjan julkaisua HS:n haastattelussa, että kirjan tekeminen oli raskas prosessi.

”Ajattelin, että tässä on ihan helvetin helvetin helvetin paljon työtä. Olin väärässä. Oli paljon enemmän”, Tervo sanoi.

Silti hän kertoo rakastaneensa jokaista hetkeä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  5. 5

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  6. 6

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  7. 7

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  8. 8

   Entisen Real Madrid -pelaajan Eero Markkasen sopimus Indonesiassa on purettu: ”Emme oikein tiedä, miksi näin kävi”

  9. 9

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

  10. 10

   Kolme sinistä miestä on kerännyt katsomoihin jo 35 miljoonaa ihmistä, nyt ryhmä vierailee ensi kertaa Suomessa – Miksi The Blue Man Group on niin suosittu?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  5. 5

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  6. 6

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  8. 8

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  9. 9

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  10. 10

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää