Kulttuuri    |   Elokuva-arvostelu

Dario Argenton verinen vastine naisvihasyytöksiin – vuoden 1982 Tenebre tulee elokuvateattereihin sensuroimattomana

Dario Argenton Tenebre (1982) tulee erikoisnäytöksiin Suomen elokuvateattereihin.

Kauhu

Tenebre – pelkoa ei voi paeta, ohjaus Dario Argento. Pääosissa Anthony Franciosa, Daria Nicolodi, Giuliano Gemma, John Saxon. 101 min. K18. ★★★

Italialaisen kauhumestarin Dario Argenton kultakauden elokuvia on tuotu viime vuosina erikoisnäytöksiin Suomen elokuvateattereihin. Deep Redin (1975), Suspirian (1977) ja Phenomenan (1985) jälkeen vuorossa on vuoden 1982 Tenebre.

Monet Argenton elokuvista päätyivät ilmestymisensä aikaan Suomessa täyskieltoon. Tenebre pääsi teatterilevitykseen, tosin vasta vuonna 1988 ja leikattuna versiona. Nyt elokuva nähdään valkokankailla sensuroimattomana.

Tenebren päähenkilö on menestyvä amerikkalainen kauhukirjailija Peter Neal (Anthony Franciosa), joka saapuu Roomaan promoamaan uusinta Tenebre-nimistä teostaan.

Samaan aikaan kaupungissa aletaan murhata nuoria naisia raa’asti partaveitsellä – samalla tavalla kuin Nealin Tenebre-kirjassa. Onko kyseessä vain satunnainen Nealista innostunut psykopaatti, vai onko murhaajan ja kirjailijan välillä jokin muukin yhteys?

Argenton mukaan Tenebreä inspiroivat hänen tosielämän kokemuksensa: vainoajaksi muuttuneelta fanilta tulleet uhkailusoitot sekä Argenton elokuvistaan saama julkinen kritiikki. Argentoa syytettiin naisvihasta, sillä hänen elokuvissaan sadistisen väkivallan uhreiksi joutuivat yleensä naiset.

Raakoja kauhukirjoja kirjoittava Peter Neal -hahmo onkin selkeä vastine Argentolle itselleen. Elokuvassa naistoimittaja syyttää Nealia seksismistä, mihin kirjailija suhtautuu huvittuneesti ja ihmetellen.

Mutta muutoin Tenebre ei ole mikään puolustuspuheenvuoro. Naisten roolina on entistä enemmän toimia pelkkinä tirkistelevän katseen kohteina ja veristen murhien uhreina. Argento antaa elokuvallaan lisää pökköä pesään niille, jotka pitävät häntä väkivallasta nauttivana misogynistinä, ja nauraa häijysti päälle.

Murhamysteerinä Tenebre on heppoinen ja juoneltaan muutenkin kömpelö. Koska siinä ei myöskään ole Suspirian ja Phenomenan houreista painajaistunnelmaa, ei elokuva yllä Argenton parhaimmiston tasolle.

Ohjaajana Argento oli kuitenkin Tenebren aikaan vielä voimiensa tunnossa. Elokuva on hätkähdyttävä irtiotto Suspirian ja sen jatko-osan Infernon (1980) kuumeisesta värimaailmasta: Tenebren visuaalista ilmettä hallitsevat antiseptisen kirkas valaistus ja vaaleat pinnat – sekä niille roiskuva räikeän punainen veri.

Kuvaajana toimi Suspirian sekä useita Michelangelo Anto­nionin elokuvia kuvannut Lu­ciano Tovoli. Elokuvan ehkä kuuluisimmassa kohtauksessa nähtävä kerrostalon yli kulkeva kamera-ajo on edelleen vaikuttava tekninen taidonnäyte.

Tarttuvasta syntetisaattori­musiikista vastaa Argenton luotettu yhteistyökumppani, Goblin-yhtye.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Google laajentaa Haminan datakeskusta 600 miljoonalla ja aloittaa koulutusohjelman SAK:n kanssa

  2. 2

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  3. 3

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  4. 4

   Milla Welling halusi lastenvaateompelimon kovan työttömyyden Joensuuhun, ely-keskuksen virkailija ehdotti tehdasta Pietariin

  5. 5

   Takkia heilauttanut tuulenvire paljasti, että Donald Trump kuljettaa mukanaan seteleitä: ”Tykkään jättää tippiä hotelleissa”

  6. 6

   HS löysi historiallisen kuvan 15-vuotiaasta Teemu Pukista – Super­tähden ensimmäisessä ottelussa kuuluttaja kaljoitteli ja järjestystä yritti valvoa tuleva ministeri

   Tilaajille
  7. 7

   Puudutusaine muutti naisen veren siniseksi Yhdysvalloissa

  8. 8

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  9. 9

   Nälkäiselle Cristiano Ronaldolle hampurilaisia antanut nainen ilmoittautui: ”Hän oli kaikista ujoin”

  10. 10

   Kapitalismi kasvoi kieroon ja uhkaa nyt horjuttaa jopa demokratiaa, kirjoitti Financial Times – Mikä meni vikaan?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  4. 4

   Lopetuspäätös Sannikka & Ukkola -ohjelmasta tehtiin jo viikkoja sitten: ”Minulla ei ole tekemistä keskiviikon tapahtumien kanssa”, sanoo Ylen Riitta Pihlajamäki

  5. 5

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  6. 6

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  7. 7

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  8. 8

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  9. 9

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  10. 10

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää