Kulttuuri

17-vuotias Olli Harma sävelsi kesäpäivänä 1992 laulun Helsingistä – Kun hän palasi vaihto-oppilasvuoden jälkeen, Nukkuvaa Stadia kuunteli yhtäkkiä koko Suomi

Vuosikymmenten haaveilun jälkeen Olli Harma on toteuttamassa viimein unelmansa omasta levystä. Artistinimi Olli Pekan laulut soivat jo voimasoitossa Ylellä ja Spotifyssa.

Takana kolmen vuoden kärsimys Espoossa. Edessä nuoruus, vapaus ja kesä Helsingin ytimessä.

Näissä tunnelmissa 17-vuotias Olli Harma istuskeli lämpimänä kesäpäivänä 1992 kerrostalonsa leveällä ikkunalaudalla Etu-Töölössä.

Hän soitteli kitaraa, lepuutti jalkojaan ikkunan ulkopuolella ja katseli alas Runeberginkadulle. Alhaalla bussipysäkillä oli ihmisiä. Joku nainen katsoi ylös ja hymyili.

Harma oli syntynyt ja kasvanut Helsingin Töölössä. Hän oli neljännen polven stadilainen. Järkytys oli ollut suuri, kun vanhemmat olivat kolme vuotta aiemmin ilmoittaneet, että perhe muuttaa Espoon Haukilanteen.

”Eihän siellä tapahdu mitään”, Harma tuumi.

Hammasta purren hän oli matkannut päivittäin kouluun Helsinkiin, jonne olivat jääneet kaverit. Elämä.

Mutta kesällä 1992 kaikki oli taas toisin. Perhe oli muuttanut takasin.

Koko kaupunki oli jotenkin muuttunut. Vanha ”DDR-meininki” oli poissa. Tilalla oli väriä ja säpinää. Keskustaan oli tullut etnisiä ravintoloita, uusia baareja, jazzklubi Storyville, jopa autenttinen reggaeklubi.

Ikkunalaudalla istuessaan nuori mies koki vapauden tunnetta ja onnen huumaa.

Ensin syntyi riffi, sitten melodia. Siitä Harma siirtyi suoraan bridgeen, kertosäkeeseen, jopa C-osa syntyi samalla. Tällaisista luovuuden purskahduksista lauluntekijät usein vain haaveilevat.

Kappaleen nimeksi tuli City After Dark. Se kertoi Helsingin yöstä ja laiskoista iltapäivistä, neonvaloista, tytöistä minihameissa, nuoren miehen unelmista.


Harma nauhoitti tämän ja viisi muuta lauluaan C-kasetille. Demo herätti innostusta koulun käytävillä. Mutta Harman yllätykseksi siitä innostui myös hänen isänsä. Vanhana stadilaisena tämä innostui aivan erityisen paljon City After Darkin Helsinki-kuvauksesta.

Isä, Heikki Harma eli Hector, kysyi, saisiko hän levyttää sen suomeksi. Häneltä oli tulossa levy.

”Ajattelin, että vähän outo ehdotus”, muistelee Olli Harma nyt. ”Mutta sanoin, että vedä vaan.”

Harma ajatteli, että jos hän itse kappaleen joskus levyttäisikin, hän tekisi sen englanniksi. Hän oli tuolloin henkeen ja vereen rockmies, ja englanti oli rockin kieli.

Sitä paitsi edessä oli vaihto-oppilasvuosi Yhdysvalloissa, Duke Ellington School of the Artsissa.

Hector teki laulusta oman versionsa suomeksi ja levytti sen nimellä Nukkuva Stadi. Kappale meni syksyllä 1992 julkaistulle levylle Ensilumi tulee kuudelta.

Siitä tuli lopulta levyn suosituin kappale. Se soi kaikilla radiokanavilla ja päätyi jopa Osuuspankin tv-mainokseen.

Kun Olli Harma palasi vuoden jälkeen kotiin Washingtonista, hän tajusi säveltäneensä hitin.

Kappaleesta sai myös mukavat Teosto-korvaukset. ”Niiden ansiosta ei tarvinnut käydä pariin kesään kesätöissä.”

Sittemmin isä ei ole levyttänyt poikansa tekemiä kappaleita. Yhtä hän kerran kysyi, mutta pojan päässä oli jo vahvistunut ajatus, että jatkossa hän levyttäisi kappaleensa itse.

Nyt se hetki on vihdoin koittanut. Töölöläisen kahvilan pöydässä istuu ensimmäistä levyään viimeistelevä Olli Harma, artistinimeltään Olli Pekka.

Tulevalle levylle on äänitetty kymmenen viime vuosina syntynyttä uutta kappaletta. Levy edustaa suomenkielistä poppia, jonka vaikutteissa kuuluu Harman ulkomaalaisia laulaja-lauluntekijäesikuvia, esimerkiksi Stingiä ja Paul Simonia, sekä kotimaisia uranuurtajia Aki Sirkesaloa ja J. Karjalaista.

Ensimmäinen sinkku Lämmin on julkaistiin kesäkuun lopussa ja se nousi heti Ylen soittolistalle.

Levylle tulee myös uusi versio Nukkuvasta Stadista, joka julkaistiin elokuun lopussa levyn kakkossinglenä.

Kuuntele kappale oheiselta Youtube-videolta:”Biisi on palannut kotiin”, Harma sanoo.

Mutta kauan levyn syntymisessä kesti, neljännesvuosisata.

Olli Harmaa on kiinnostanut musiikin lisäksi elämässään aika moni muu asia, varsinkin kirjoittaminen ja yhteiskunta.

Koulun ja Kaartin soittokunnassa vietetyn armeija-ajan jälkeen hän meni opiskelemaan viestintää ja kansantaloustiedettä Helsingin yliopistoon. Hetken hän toimi copywriterina, mutta pääasiassa hän on tehnyt uran toimittajana.

Musiikki säilyi koko ajan muiden töiden rinnalla. Harma on soittanut kitaraa ja laulanut lukuisissa bändeissä. Kolmenkympin kriisin tiimellyksessä hän otti pitkän opintovapaan ja opiskeli muusikon paperit Pop&Jazz Konservatoriosta. Pedagogiopinnot jäivät kesken lasten synnyttyä.

Uusia kappaleita ja tekstejä Harma on tehnyt silloin tällöin tutuille, aikoinaan esimerkiksi englanninkielisiä tekstejä Jannalle. Haave omasta levystä kyti koko ajan, mutta jäi silti tekemättä.

Oma haasteensa oli siinä, että Harma teki laulunsa englanniksi.

”Englanninkielistä musiikkia ei Suomessa nuoruudessani juuri tehty. Sellaista levyä oli turha edes miettiä. Suomi taas tuntui laulettuna jäykältä.”

Mieli alkoi muuttua, kun iso idoli Aki Sirkesalo ja myöhemmin omat soittokaverit osoittivat, että rytmimusiikkia voi tehdä uskottavasti myös suomeksi.

Kymmenisen vuotta sitten Harma alkoi saada sparrausapua teksteihin samassa työpaikassa eli Markkinointi & Mainonta -lehdessä työskennelleeltä kollegalta, toimittaja ja sanoittaja Heimo Hatakalta.

Lopullisella levyllä teksteistä vajaa puolet on Hatakan kanssa yhdessä tehtyjä, puolet Olli Pekan omia. Kaikki sävellykset ovat hänen omiaan.

Tänä syksynä esikoislevy on viimeisiä masterointeja vaille valmis. Harma on tyytyväinen lopputulokseen ja onnellinen siitä, että unelmien toteuttaminen onnistuu vielä keski-ikäisenäkin.

”Paljon se vaatii, keskellä työ- ja perhekiireitä. Mutta on se sen arvoista. Joskus on myös niin, että vasta ikä tuo lauluntekijälle riittävästi näkökulmaa ja sanottavaa.”

Harma aikoo julkaista levyn ensi keväänä, vaikka levy-yhtiöstä ei ole vielä tietoa. Levy syntyi tee-se-itse-mielellä. Aivan aluksi Harma myi parin tuhannen euron Gibson-kitaransa kuluja kattaakseen.

”En ole ehtinyt hakea levydiiliä, kaikki on tapahtunut lopulta niin nopeasti. Ehkä kalastelen jotain pientä yhtiötä tai julkaisen itse. Juttelin Sonyn kanssa, mutta fakta on se, että olen nelikymppinen tuntematon artisti. Sellaista ei helposti kaupallisten kanavien soittolistoille oteta.”

Ollakseen täysin tuntematon artisti, Olli Pekka on silti onnistunut poikkeuksellisen hyvin jo nyt. Kesän alussa raati valitsi hänen ensimmäisen singlensä Lämmin on Radio Suomen voimasoittoon.

Kakkossinkku Nukkuva Stadi pääsi yllättäen myös Spotifyn Iskelmä kuuluu kaikille -listalle. Nyt sitä on striimattu Viivi Pumpasen ja Kaija Koon hittien rinnalla jo 7 000 kertaa.

Ikänsä rytmimusiikin nimeen vannonutta artistia uusi iskelmästatus naurattaa. Uusi levykin edustaa soundeiltaan pikemminkin soulia ja muita mustan musiikin tyylilajeja. Miksaajana on toiminut miksaajan Abdissa ”Mamba” Assefa.

”Nuorena en olisi ikinä ajatellut, että pääsisin iskelmälistalle. Niin se maailma muuttuu. Kaikki sekoittuu, ja se on ihan ok.”

Kyllä isäkin on sparrannut jonkin verran uralle. Olli Harma kertoo, että isän kanssa on puhuttu paljon varsinkin teksteistä ja kielikuvien tarkkuudesta.

Mutta suurin vaikutus on ollut sillä, mitä musiikkia isä on soittanut kotona, Beatlesia ja vanhaa folkia.

Suurin juttu taisi olla kuitenkin se, kun radiotoimittajana työskennellessään Heikki Harma toi kerran kotiin The Policen kasetin.

”Olin ekalla tai tokalla. Hurahdin täysillä Message in a Bottleen. Muut ikäiseni kuuntelivat lähinnä lastenmusaa.”

Vaikka Olli Harma isästään lämpimästi puhuukin, hän varoo visusti ratsastamasta isänsä maineella. Siksi artistinimeksikin valikoitui oma etunimikaksikko Olli Pekka, ei Olli Harma.

Nukkuvaan Stadiin isä liittyy kuitenkin niin vahvasti, ettei isästä puhumista voi siinä yhteydessä välttää.

Minkälainen versio 17-kesäisenä sävelletystä ja isän levyttämästä Nukkuvasta Stadista sitten tuli vuonna 2019?

Se, kuten Olli Pekan muutkin sävellykset, on saanut vaikutteensa rytmimusiikista. Siinä on popmelodia, taustoissa soulia ja reggaetakin. Joonatan Rautio soittaa saksofonisoolon jazztyyliin.

Isän suomenkielisiä sanoja Olli Pekka on muuttanut hippusen nykyhetkeen ja omaan suuhun sopivimmiksi. Hectorin versiossa sanotaan, että ”Töölöntorilta ne parhaat nakit saan”.

Virke on sikäli osuva, että Olli kävi lapsena isän kanssa syömässä Töölöntorin nakkikioskilla. Mutta ei hän enää nakkeja tilaa.

”Nakit ei skulaa enää. Nyt siihen viereen on tullut uusi hampurilaispaikka, josta saa gourmetburgereita.”

Siksi Nukkuvassa Stadissa sanotaan nyt: ”Töölöntorilta ne parhaat mätöt saa.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Korkeimmalta oikeudelta merkittävä ennakkopäätös: Humalan aiheuttama estojen löystyminen ei ole merkki väitetyn raiskausuhrin avuttomuudesta

  2. 2

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  3. 3

   Vantaalla pidetään ylimääräinen hätäkokous: Terveysasemilta puuttuu 21 lääkäriä ja lastensuojelun kriisi jatkuu

  4. 4

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  5. 5

   Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

  6. 6

   Ravintola Baarikärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja selittää virallista linjaa korvaus­vaatimuksilla

  7. 7

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  8. 8

   ”Kammottava nais­bändi” – Teini­tyttöjen rock­bändi tyrmistytti 1980-luvun lopulla miehiä soitto­taidoillaan

   Tilaajille
  9. 9

   Sarjakuvamainen kauhuimago herätti aluksi hilpeyttä: 69 Eyes on soittanut yhdessä 30 vuotta, ja yksi syy siihen on ulkopuolisuuden tunne

  10. 10

   Huulten rohtuminen ei läheskään aina johdu kuivumisesta, ja useissa huulirasvoissa on herkästi ihoa ärsyttävää ainetta, sanoo ihotautilääkäri

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  2. 2

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  3. 3

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  5. 5

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  6. 6

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  7. 7

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  8. 8

   Ravintola Baarikärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja selittää virallista linjaa korvaus­vaatimuksilla

  9. 9

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  10. 10

   ”Kammottava nais­bändi” – Teini­tyttöjen rock­bändi tyrmistytti 1980-luvun lopulla miehiä soitto­taidoillaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää