Kulttuuri    |   Teatteriarvostelu

Tätä kannatti odottaa kymmenen vuotta – Saision ja Packalénin Valehtelijan peruukki on järisyttävän koskettavaa tunnehistoriaa ja saa viisi tähteä

Kom-teatterin Valehtelijan peruukki saa surun ja hauskuuden vuorottelemaan tavalla, jota tuskin pystyy lyömään laudalta.

Teatteri

Valehtelijan peruukki.

Kom-teatteri. Teksti Heini Junkkaala, Marja Packalén ja Pirkko Saisio, lavalla Packalén ja Saisio. Ohjaus Junkkaala. Dramaturgi Elina Snicker, lavastus ja puvut K Rasila, äänet Antti Puumalainen, valot Tomi Suovankoski. ★★★★★

Esityksen kesto on tiedossa, kaksi ja puoli tuntia. Marja Packalén ja Pirkko Saisio tulevat lavalle rennosti, muina naisina, alkavat puhua. Ajatus – ei kai tämä käy pitkäveteiseksi – kestää ehkä kolmestakymmenestä sekunnista viiteenkymmeneen. Sitten homma on selvä.

Valehtelijan peruukki on ihan mahtava.

Teos on jatkoa kymmenen vuotta sitten Komissa samalla porukalla tehdylle Odotukselle ja osoittaa viimeistään, että ohjaaja Heini Junkkaalalla on erityinen kyky dokumentaaristen näytelmien tekoon. Kansallisteatteriin 2018 tehdyt Axel – soolo miesäänelle ja Homoäiti olivat sille toki jo vahvistus.

Vaikka yksilöiden kokemuksista lähdetäänkin, tässäkään Junkkaalan teoksessa ei upota tunnehetteikköön. Kiitos kuuluu paitsi ohjaajalle, myös dramaturgi Elina Snickerille. Varmat kaaret, jäntevyys ja tasapaino ovat sanoja, joilla on hyvä pyrkiä kuvaamaan tätä teosta.

Junkkaala on työstänyt tekstin Packalénin ja Saision puheesta: haastattelut ja niiden pohjalta tehdyt improvisaatiot kuvattiin ja syntyneestä 30 tunnista Junkkaala litteroi 470 sivua. Tästä materiaalista Junkkaala kirjoitti näytelmän.

Metodi, sen luottamus ja avoimuus, saa vapauttavasti aikaan sen, ettei hahmoja Packalén ja Saisio tarvitse yrittää psykologisoida. He ovat auki, tuntuvat tosilta. Se on ihanaa.


Kymmenen vuotta sitten Marja Packalén ja Pirkko Saisio olivat kuusikymppisiä. Nyt he ovat seitsemänkymmentä. On kertynyt lisää elämää – Saisiolle esimerkiksi isoäitiys, Packalénille suntioksi opiskelu – mutta samoja ihmisiähän he ovat.

Paitsi etteivät ole. Yksi teoksen keskeisistä teemoista on se, että vaikka elämäntapahtumamme eivät muutu, me muutumme. Samat muistot, eri näkövinkkeli.

Saisio sanoo sen napakasti: hän on alkanut kymmenessä vuodessa uskoa olevansa syyllinen asioihin, joista häntä on aina syytetty.

Ja vaikka Packalén pyrkii vähättelemään omia sattumuksiaan – ei ole Saision tavoin esimerkiksi humalaista kokemusta siitä, miten olomuoto vaihtuu fiikukseksi – onhan hänellä kuten Saisiollakin, äppäs päppäs, aivan valtava määrä kiinnostavia elämänkokemuksia. Henkilökohtaisia osana teatterihistoriaa.

Henkilökohtaisuuksista ja ”paljastuksista” puheen ollen. Tämän viikon elämäkertasankari Vesku Loiri tulee mainituksi tässäkin näytelmässä. Yksityiskohta, joka juuri nyt tulee alleviivanneeksi sitä, miten totisesti eri lailla voidaan käsitellä muita ihmisiä osana omaa elämäntarinaa.

Ihmiset on kerrottu Packalénin ja Saision omien kokemusten kautta, ketään ei revitä väkisin mihinkään. Jo se koskettaa näinä kohuaikoina, joita elämme.

Packalénin ”Kaulus” ja ”Farkku” tai Saision ”Silkki” ovat ihmisiä, vaikka ne tarkalleen ottaen ovat K Rasilan upeasti tekemässä puvustuksessa ”vain” naulakkoon ripustettuja vaatteita.

Puvustus myös vie ajatukset taiteilija Kaarina Kaikkosen vaateinstallaatioihin, noihin sukupolvista raskaana eri kaupungeissa roikkuneisiin takkeihin. Mielleyhtymä palautuu suoraan Valehtelijan peruukin olennaiseen sisältöön: sukupolvien haitariin, jossa itse kukin venymme kahteen suuntaan.

Nousee esiin ajatus, että vaikka yhden ihmisen elinikä on rajattu, tulee hän vanhempiensa kautta kiinni järjettömän kaukaisilta tuntuviin aikoihin. Omat lapset puolestaan: jopa heidän lastensa kanssa on kuulemma tylsää hiekkalaatikolla. Mutta mitäpä emme tekisi heidän eteensä?

Isillä on ihan kauheitakin kommentteja. Mutta katsopa kuivin silmin, kun Packalén näyttelee kohtauksen, jossa ajaa isäänsä sairaalaan ja tämä sanoo: ”Älkää sitten liikaa surko”. Tai yritä päättää nauratko vai itketkö, kun Saisio kertoo isänsä tulleen Saision äidin uurnanlaskuun pukeutuneena punaiseen verryttelypukuun.

Luulen, että ei ole inhimillisesti mahdollista toteuttaa surun ja hauskuuden vuorottelua tätä suuremmalla taidokkuudella.

Valehtelijan peruukissa näyttämöllä on kaksi suuriin ikäluokkiin kuuluvaa naista. Heidän kokemuksistaan tulee teoksessa kuitenkin ehdottoman ylisukupolvisia. Myös ikävaiheiden vääjäämätöntä yhdenmukaisuutta on tuotu esiin yksinkertaisin mutta tehokkain näyttämöllisin keinoin. Olemme kaikki yksilöitä, kyllä, mutta emme pääse ikävaiheidemme samuudesta.

Kaikkia odottaa myös eräs herra mustassa takissa, taskut kiinni ommeltuina. On varmaa, että kuoleman naulakko on pystyssä vielä silloinkin, kun kaikkien muiden vaatteet on laskettu lattialle poismenon merkiksi.

Packalén ja Saisio eivät mustatakkia pelkää. Packalén on oikeastaan tosi vihainen ja Saisio siirtää dramaattisesti tuoliaan vähän kauemmaksi.

Esityksen sirpalemaisessa muodossa he kohta jo suunnittelevat omia hautajaisiaan.

Valehtelijan peruukki on myös vastaansanomattoman fyysistä teatteria, eikä vain Packalénin polviparkojen kustannuksella. Saision tulkinta Aphrodite’s Childin ja Irene Papasin Infinitystä on nähtävä itse, sen selittämistä en halua edes yrittää. Siinä Antti Puumalaisen kauttaaltaan onnistunut äänisuunnittelu kohtaa Tomi Suovankosken valosuunnittelun huikealla tavalla.

Junkkaala haluaa tehdä tiiminsä kanssa trilogian. Kolmannen osan kymmenen vuoden päästä, kun Packalén ja Saisio ovat kahdeksankymppisiä.

Kymmenen vuotta. Kyllä me tiedämme miten nopeasti se menee. Jos menee.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  4. 4

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  5. 5

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  6. 6

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  7. 7

   ”Maailman voimakkaimman valtion johdossa on salaliittoteoreetikko”, sanoo toimittaja Johanna Vehkoo ja kertoo, miten valheita vastaan voi taistella

   Tilaajille
  8. 8

   Syyttäjä: Pysäköinninvalvoja seisoi auton edessä, Jukurien toimitusjohtaja Jukka Toivakka kiihdytti voimakkaasti liikkeelle

  9. 9

   Remonttifirma meni konkurssiin ja katon korjaus jäi levälleen – Näin varmistat, ettei urakoitsija ole konkurssikypsä

  10. 10

   Hukkaako säästeliäs rahansa? Nollakorkojen maailma kurittaa vanhoihin oppeihin nojaavia kotitalouksia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  4. 4

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  5. 5

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  6. 6

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  7. 7

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  8. 8

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  9. 9

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  10. 10

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää