Kulttuuri    |   Teatteriarvostelu

Tätä kannatti odottaa kymmenen vuotta – Saision ja Packalénin Valehtelijan peruukki on järisyttävän koskettavaa tunnehistoriaa ja saa viisi tähteä

Kom-teatterin Valehtelijan peruukki saa surun ja hauskuuden vuorottelemaan tavalla, jota tuskin pystyy lyömään laudalta.

Teatteri

Valehtelijan peruukki.

Kom-teatteri. Teksti Heini Junkkaala, Marja Packalén ja Pirkko Saisio, lavalla Packalén ja Saisio. Ohjaus Junkkaala. Dramaturgi Elina Snicker, lavastus ja puvut K Rasila, äänet Antti Puumalainen, valot Tomi Suovankoski. ★★★★★

Esityksen kesto on tiedossa, kaksi ja puoli tuntia. Marja Packalén ja Pirkko Saisio tulevat lavalle rennosti, muina naisina, alkavat puhua. Ajatus – ei kai tämä käy pitkäveteiseksi – kestää ehkä kolmestakymmenestä sekunnista viiteenkymmeneen. Sitten homma on selvä.

Valehtelijan peruukki on ihan mahtava.

Teos on jatkoa kymmenen vuotta sitten Komissa samalla porukalla tehdylle Odotukselle ja osoittaa viimeistään, että ohjaaja Heini Junkkaalalla on erityinen kyky dokumentaaristen näytelmien tekoon. Kansallisteatteriin 2018 tehdyt Axel – soolo miesäänelle ja Homoäiti olivat sille toki jo vahvistus.

Vaikka yksilöiden kokemuksista lähdetäänkin, tässäkään Junkkaalan teoksessa ei upota tunnehetteikköön. Kiitos kuuluu paitsi ohjaajalle, myös dramaturgi Elina Snickerille. Varmat kaaret, jäntevyys ja tasapaino ovat sanoja, joilla on hyvä pyrkiä kuvaamaan tätä teosta.

Junkkaala on työstänyt tekstin Packalénin ja Saision puheesta: haastattelut ja niiden pohjalta tehdyt improvisaatiot kuvattiin ja syntyneestä 30 tunnista Junkkaala litteroi 470 sivua. Tästä materiaalista Junkkaala kirjoitti näytelmän.

Metodi, sen luottamus ja avoimuus, saa vapauttavasti aikaan sen, ettei hahmoja Packalén ja Saisio tarvitse yrittää psykologisoida. He ovat auki, tuntuvat tosilta. Se on ihanaa.


Kymmenen vuotta sitten Marja Packalén ja Pirkko Saisio olivat kuusikymppisiä. Nyt he ovat seitsemänkymmentä. On kertynyt lisää elämää – Saisiolle esimerkiksi isoäitiys, Packalénille suntioksi opiskelu – mutta samoja ihmisiähän he ovat.

Paitsi etteivät ole. Yksi teoksen keskeisistä teemoista on se, että vaikka elämäntapahtumamme eivät muutu, me muutumme. Samat muistot, eri näkövinkkeli.

Saisio sanoo sen napakasti: hän on alkanut kymmenessä vuodessa uskoa olevansa syyllinen asioihin, joista häntä on aina syytetty.

Ja vaikka Packalén pyrkii vähättelemään omia sattumuksiaan – ei ole Saision tavoin esimerkiksi humalaista kokemusta siitä, miten olomuoto vaihtuu fiikukseksi – onhan hänellä kuten Saisiollakin, äppäs päppäs, aivan valtava määrä kiinnostavia elämänkokemuksia. Henkilökohtaisia osana teatterihistoriaa.

Henkilökohtaisuuksista ja ”paljastuksista” puheen ollen. Tämän viikon elämäkertasankari Vesku Loiri tulee mainituksi tässäkin näytelmässä. Yksityiskohta, joka juuri nyt tulee alleviivanneeksi sitä, miten totisesti eri lailla voidaan käsitellä muita ihmisiä osana omaa elämäntarinaa.

Ihmiset on kerrottu Packalénin ja Saision omien kokemusten kautta, ketään ei revitä väkisin mihinkään. Jo se koskettaa näinä kohuaikoina, joita elämme.

Packalénin ”Kaulus” ja ”Farkku” tai Saision ”Silkki” ovat ihmisiä, vaikka ne tarkalleen ottaen ovat K Rasilan upeasti tekemässä puvustuksessa ”vain” naulakkoon ripustettuja vaatteita.

Puvustus myös vie ajatukset taiteilija Kaarina Kaikkosen vaateinstallaatioihin, noihin sukupolvista raskaana eri kaupungeissa roikkuneisiin takkeihin. Mielleyhtymä palautuu suoraan Valehtelijan peruukin olennaiseen sisältöön: sukupolvien haitariin, jossa itse kukin venymme kahteen suuntaan.

Nousee esiin ajatus, että vaikka yhden ihmisen elinikä on rajattu, tulee hän vanhempiensa kautta kiinni järjettömän kaukaisilta tuntuviin aikoihin. Omat lapset puolestaan: jopa heidän lastensa kanssa on kuulemma tylsää hiekkalaatikolla. Mutta mitäpä emme tekisi heidän eteensä?

Isillä on ihan kauheitakin kommentteja. Mutta katsopa kuivin silmin, kun Packalén näyttelee kohtauksen, jossa ajaa isäänsä sairaalaan ja tämä sanoo: ”Älkää sitten liikaa surko”. Tai yritä päättää nauratko vai itketkö, kun Saisio kertoo isänsä tulleen Saision äidin uurnanlaskuun pukeutuneena punaiseen verryttelypukuun.

Luulen, että ei ole inhimillisesti mahdollista toteuttaa surun ja hauskuuden vuorottelua tätä suuremmalla taidokkuudella.

Valehtelijan peruukissa näyttämöllä on kaksi suuriin ikäluokkiin kuuluvaa naista. Heidän kokemuksistaan tulee teoksessa kuitenkin ehdottoman ylisukupolvisia. Myös ikävaiheiden vääjäämätöntä yhdenmukaisuutta on tuotu esiin yksinkertaisin mutta tehokkain näyttämöllisin keinoin. Olemme kaikki yksilöitä, kyllä, mutta emme pääse ikävaiheidemme samuudesta.

Kaikkia odottaa myös eräs herra mustassa takissa, taskut kiinni ommeltuina. On varmaa, että kuoleman naulakko on pystyssä vielä silloinkin, kun kaikkien muiden vaatteet on laskettu lattialle poismenon merkiksi.

Packalén ja Saisio eivät mustatakkia pelkää. Packalén on oikeastaan tosi vihainen ja Saisio siirtää dramaattisesti tuoliaan vähän kauemmaksi.

Esityksen sirpalemaisessa muodossa he kohta jo suunnittelevat omia hautajaisiaan.

Valehtelijan peruukki on myös vastaansanomattoman fyysistä teatteria, eikä vain Packalénin polviparkojen kustannuksella. Saision tulkinta Aphrodite’s Childin ja Irene Papasin Infinitystä on nähtävä itse, sen selittämistä en halua edes yrittää. Siinä Antti Puumalaisen kauttaaltaan onnistunut äänisuunnittelu kohtaa Tomi Suovankosken valosuunnittelun huikealla tavalla.

Junkkaala haluaa tehdä tiiminsä kanssa trilogian. Kolmannen osan kymmenen vuoden päästä, kun Packalén ja Saisio ovat kahdeksankymppisiä.

Kymmenen vuotta. Kyllä me tiedämme miten nopeasti se menee. Jos menee.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  4. 4

   Prinsessa Dianan keskisormi ja missin kanssa peuhaava Trump olivat liikaa – Tallinnan viranomaiset poistivat brittitaiteilijan teokset katukuvasta

  5. 5

   Internetissä heräsi henkiin vitsi, jossa eurooppalaiset pilkkaavat amerikkalaisia kaikesta siitä, mikä rapakon takana on pielessä

  6. 6

   Insinööri kopioi osan opin­näyte­työstään, oikeuden mielestä se ei riittänyt tutkinnon perumiseen

  7. 7

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  8. 8

   ”Tämä ei ole oikeuden­käynti”, sanoo ministeri Tuppurainen – Unkari vastaa nyt, loukkaako se EU-arvoja

  9. 9

   Huippuvalmentajan mukaan Suomessa urheilee valtavasti lapsia täysin väärässä lajissa: ”Se on ihan selvää”

  10. 10

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  6. 6

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  10. 10

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää