Kulttuuri

Trump ei ollut ensimmäinen, joka halusi ostaa Grönlannin, ja ehdotus kertoo saaren tärkeydestä, sanoo 15 vuotta saarella asunut tanskalais­kirjailija Kim Leine

Kim Leine tekee Tanskan harjoittamasta kolonisaatiosta Grönlannissa kolmiosaista romaanisarjaa.

Tanskalaiskirjailija Kim Leine kävi Grönlannin kimppuun jo monia vuosia aiemmin kuin Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti haluavansa ostaa Tanskalle kuuluvan saaren.

Trump moitti Tanskan hallitusta siitä, että se ei osannut tarttua elämänsä diiliin, Leine taas kritisoi sitä vuosisatoja jatkuneesta kolonisaatiosta. Kirjailija ei kuitenkaan suoralta kädeltä pidä Trumpin ehdotusta niin tyhmänä. Hänen mielestään on tyhmää pitää ehdotusta yksin tyhmänä.

”Tyylilleen uskollisesti presidentti Trump on kuin norsu posliinikaupassa. Hän haluaa luoda maksimaalisen kaaoksen ilmapiirin. Ostotarjous kertoo kuitenkin siitä, kuinka strategisesti tärkeä Grönlanti on nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa”, viime keväänä Helsinki Lit -tapahtumassakin nähty Kim Leine muistuttaa.

Apajilla ovat Yhdysvallat, Neuvostoliitto ja Kiina. ”Kansainvälisiä jännitteitä synnyttää sekin, että kiinalaiset ovat juuri aloittaneet kaivostoiminnan Grönlannissa. Kilpajuoksu on kiihtymässä. Siitä kertoo myös Trumpin heittämä ostotarjous.”

Kiistattoman strategisen, sotilaallisen ja maantieteellisen merkityksen lisäksi myös Grönlannin isot raaka-ainevarastot houkuttelevat suurvaltoja. ”Ilmastonmuutos avannee uusia merireittejä arktisella alueella. Öljyä Grönlannissa on todennäköisesti enemmän kuin Norjassa”, jatkaa Leine.

Hänen Tanskan harjoittamasta Grönlannin kolonisaatiosta kertovan kolmiosaisen romaanisarjan toinen osa Punainen mies, musta mies on juuri ilmestynyt suomenkielisenä laitoksena.

Tanskaksi se julkaistiin viime vuoden maaliskuussa. ”Olen kohtapuolin vasta aloittamassa kolmatta osaa.”


Kuusi vuotta sitten kirjallisuuden PN-palkinnon saanut Kim Leine huomauttaa, ettei Trumpin ostotarjous ole sinänsä tavaton, koska Grönlanti on histo­riansa aikana joutunut monien interventioiden kohteeksi. Yhdysvallat on kaksi kertaa aiemminkin yrittänyt ostaa Grönlannin. Se miehitti saaren vuosina 1940–45. Sillä on yhä sotilastukikohta saarella.

Vuosisatojen saatossa Grönlanti on kuulunut Norjalle ja Tanskalle. Vielä vuonna 1931 Norja vaati omistuksiinsa osaa Grönlannista. Kymmenkunta vuotta sitten Grönlannista tuli autonominen itsehallintoalue.

”Presidentti Donald Trumpilta voisi kysyä: keneltä ostaa Grönlanti. Se ei ole ollut pitkään aikaan Tanskan siirtomaa”, Kim Leine muistuttaa.

Kirjailija tarkastelee hiljalleen valmistuvassa trilogiassa juuri historiallisesta näkökulmasta Tanskan harjoittamaa ideologista, kulttuurista, poliittista ja uskonnollista käännytystyötä Grönlannissa. Ajatus trilogiasta hahmottui Leinelle siinä vaiheessa, kun hän vasta kirjoitti sarjan ensimmäistä osaa.

”Huomasin yhdessä haastattelussa sanovani, että kirja aloittaa kolonisaatiota luotaavan trilo­gian. Sitä ennen olin luullut kirjoittavani yksittäistä romaania.”

Ajallisesti trilogia kattaa 150 vuotta Grönlannin historiasta.

Ensimmäisessä osassa Ikuisuusvuonon profeetat Grönlantiin matkustaa Tanskassa opiskellut norjalainen pappiskokelas Morten Falck, toisessa osassa Punainen mies, musta mies keskushenkilöksi nousee puolestaan norjalainen lähetyssaarnaaja Hans Egede, joka saapuu perheineen Grönlantiin heinäkuun alussa 1721. Tanskan ensimmäinen siirtokunta perustetaan saarelle vasta seitsemän vuotta myöhemmin.

Falck on keksitty roolihenkilö, Egede taas oikea historiallinen hahmo.

”Hans Egede halusi olla Grölannissa piilossa lymyilevien viikinkien Martin Luther.”

Norja ja Tanska esiintyvät rinnan, koska niiden valtiollinen yhteys lakkasi itse asiassa vasta 1814.

Grönlanti on pakottanut Leinen (s. 1961) kohtaamaan omat sisäiset mörkönsä ja pelkonsa. Kirjailija kasvoi Norjassa Jehovan todistajien uskonnollisessa yhteisössä ja muutti teini-ikäisenä isänsä luokse Tanskaan. Myöhemmin hän opiskeli sairaanhoitajaksi ja muutti haaveittensa siirtomaahan Grönlantiin, jossa työskenteli 15 vuotta.

”Grönlannissa jäin niin pahasti koukkuun huumeisiin, että olin kuolla. Kärsin pimeydestä, masennuksesta ja ahdistuksesta. Asuin yksin syrjäisessä kylässä Grönlannin itärannikolla ja päätin lääkitä itse itseäni. Kaikki oli käden ulottuvilla, koska sairaanhoitajana minulla oli pääsy lääkevarastoon. Lopulta menetin työni ja jouduin palaamaan Kööpenhaminaan vailla yhtään mitään”, Leine kertoo.


Vahva side Grönlantiin ei kuitenkaan katkennut, vaikka elämä saarella ajautui umpikujaan. Hän toteaa, että siitä ei ollut syyttäminen Grönlantia vaan häntä itseään. Nykyään hän käy kuitenkin saarella varsin harvoin, koska matka maksaa paljon.

”Viimeksi olin Grönlannissa kaksi vuotta sitten, jolloin Tanskan televisio maksoi matkani, koska se teki minusta dokumenttiohjelmaa. Tunnen oloni kotoisaksi Grönlannissa”, Leine toteaa.

Kirjailija on tuttu hahmo myös grönlantilaisille. Työskennellessään vielä saarella sairaanhoitajana, grönlantilaiset kutsuivat häntä sellaisella inuiittikielen substantiivilla, joka tarkoittaa aitoa grönlantilaista, ainakin sanakirjoissa. ”Kun myöhemmin aloin selvittää sanan merkitystä syvällisemmin, tajusin, että se tarkoittaa myös saatanan idioottia”, Leine naurahtaa.

”Sellainenhan minä ole kirjailijanakin. Monet grönlantilaiset pitävät kirjojani dystopioina. Toiset taas arvostavat niitä.”

Leinen mukaan kirjoittamista ja ajan kuvan rakentamista helpotti se, että Grönlannin historia on varsin kattavasti dokumentoitu.

Trilogian toinen osa Punainen mies, musta mies on samanlainen järkäle kuin ensimmäinen osa Ikuisuusvuonon profeetat. ”Aina aloittaessani romaania kuvittelin kirjoittavani vähintäänkin puolta lyhyempää kirjaa. Kirjailijanlaatuni ja tapani mieltää asioita on kuitenkin sellainen, että tarina saa näemmä aina mittaa ja erilaisia käänteitä.”

Pohjimmiltaan Punainen mies, musta mies kuvaa kahden eri kulttuurin yhteentörmäystä, jossa ennakkoluulot, mielikuvat ja uskomukset osuvat uuden ympäristön hyiseen todellisuuteen. Omasta uskostaan tai pikemminkin uskontokunnastaan varma pappi haluaa käännyttää saarella asuvat muinaisskandinaavit katolisiksi. Hän on Jumalan asialla.

Muinaisskandinaavit tulivat Grönlantiin noin tuhatluvulla.

”Hans Egeden pyhä tarkoitus on levittää kristinuskoa skandinaavien siirtokuntiin, joita hän uskoo yhä edelleen olevan olemassa. Hän on varma, että he haluavat kartella häntä ja ovat kaivautuneet piiloon johon Grönlannin salaiseen nurkkaan. Se on hänelle pakkomielle”, Leine kertoo.

Yhdessä mielessä Nuukin kaupungin perustanut Hans Egede tekee historiaa. Ennen häntä inuiitit eivät ole nimittäin nähneet ulkopuolisia muukalaisia useaan sataan vuoteen. Muinaisskandinaavit katosivat saarelta todennäköisesti jo 1300-luvun lopulla.

”Hans Egede joutuu tunnustamaan, että muinaisskandinaaveja ei löydy. Niin hän aloittaa käännytystyön inuiittien parissa. Näin hän tutustuu paikalliseen henkien manaajan Aappaluttoqiin, joka iskee säröjä hänen rationaaliseen maailmankuvaansa”, Leine jatkaa.

Samalla Hans Egede ajatuu tilanteeseen, jossa tunteiden korkea ristiaallokko ravistelee hänen sieluaan. Kyse on siitäkin, uskaltaako hän hiukan höllätä lipereitä.


Ajan oloon Hans Egede oli myös rohkea tutkimusmatkailija. Kim Leine muistuttaa, että 1700-luvun alussa Grönlanti oli vai­kea­pääsyinen paikka. Sitä se oli vielä toistasataa vuotta myöhemminkin. Norjalaisen naparetkeilijä Fridtjof Nansenin hiihtäessä Grönlannin poikki elokuussa 1888.

”Jo ensimmäisellä matkalla 1882 Nansen yritti päästä maihin saaren itärannikolle, mutta ei siinä onnistunut, vaan joutui koukkaamaan etelän kautta. Itärannikon suojavalliksi kiilautunut paksu jääpeite esti alkuperäisen suunnitelman. Laiva jäi jäälohkareiden puristuksiin.”

Tanskalainen laivastoupseeri Gustav Frederik Holm oli samoihin aikoihin ensimmäinen, joka pääsi sisämaahan itärannikon puolelta. ”Hän älysi käyttää inuiittivenettä, umiakkia. Gustav Holm on vahvasti läsnä Grönlanti-trilogian päätösosassa.”

Juuri sääolot ovat kääntämässä myös Grönlannin kehitystä päälaelleen. Ilmaston äkillinen kylmeneminen kuihdutti todennäköisesi muinaisskandinaaviset siirtokunnat Grönlannissa. Ilmaston lämpeneminen on puolestaan tuomassa sinne uusia siirtokuntia.

Kim Leine: Punainen mies, musta mies (Rød mand/Sort mand). Suom. Katriina Huttunen. Tammi. 687 s.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Kahden maan kansalainen


 Tanskalainen kirjailija Kim Leine on syntynyt 28. elokuuta 1961 Seljordissa Telemarkissa Norjassa.

 Hän muutti isänsä luo Tanskaan 17-vuotiaana.  Norjassa hän oli asunut Jehovan todistajien yhtei­sössä.

 Työskenneltyään Grönlannissa sairaanhoitajana hän palasi tyhjätaskuna Kööpenhaminaan ja päätti ryhtyä kirjailijaksi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  2. 2

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  3. 3

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  4. 4

   Suora lähetys käynnissä: Brittiparlamentin on määrä äänestää tänään brexit-sopimuksesta, mutta muutosehdotus saattaa sotkea suunnitelmia

  5. 5

   Varhaisesta Mona Lisasta käydään nyt oikeutta – kuinka monta Mona Lisaa Leonardo da Vinci lopulta maalasi?

  6. 6

   Meksiko kävi huumekartellien kimppuun uusin keinoin, mutta verisen viikon ja nöyryytyksen jälkeen toimet herättävät epäilyksiä

  7. 7

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  8. 8

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  9. 9

   KuPS hennosti kiinni mestaruudessa ja Honka pronssimitaleissa, HS seuraa Veikkausliigan mitalitaistelua hetki hetkeltä

  10. 10

   Klassisen musiikin pitää kohdata sortohistoriansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  3. 3

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  4. 4

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  5. 5

   HS-analyysi: Erdoğan voitti Trumpin mutta hävisi Putinille, Syyriassa Turkkia odottavat venäläiset joukot

  6. 6

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  7. 7

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  8. 8

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  9. 9

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  10. 10

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää