Kulttuuri    |   Teatteriarvostelu

Kansallisteatterin Pelle on surumielisen hauska myös näytelmänä

Melli Maikkulan esikoisnäytelmää ei ole suunnattu erityisesti nuorisolle, mutta nuorten toivoisi ottavan sen omakseen.

Näytelmä

Pelle. Kantaesitys Kansallisteatterin Willensaunassa. Melli Maikkulan näytelmän ohjaus Kaisa-Liisa Logrén, lavastus Veera-Maija Murtola, puvut Auli Turtiainen, valot Anna Pöllänen, ääni Leo Lindgren, naamiointi Petra Kuntsi. Rooleissa Anna Ackerman, Tomi Alatalo, Olli Ikonen, Jukka-Pekka Palo. ★★★

Elokuvan ja television puolella käsikirjoittajana toimineen Melli Maikkulan esikoisnäytelmällä on nasevan sykähdyttävä nimi Pelle.

Iskevä nimi nostaa välittömästi mieleen tunteiden valtaisan vuoristomaiseman, jonka solissa harsoilee maagisten maailmojen usva.

Kansallisteatterille tilaustyönä kirjoitetussa näytelmässä on mukana pelle, mutta nimi viittaa osuvasti koko teoksen olemukseen.

Pelle on epäsovinnainen ja arvaamaton.

Pellessä yhdistyy komedia ja tragedia.

Pellellä on yhteys toisiin todellisuuksiin.

Maikkulan näytelmässä kaiken voi nähdä monimerkityksellisenä päähenkilöiden ammateista alkaen.

Terapeutti Julia ja liittymämyyjä Kent ryhtyvät lyhyen seurustelun jälkeen suunnittelemaan avioitumista. Sulhasen ­äiti olettaa ainokaisensa järjestävän kirkkohäät, mutta morsiamella on painavat syynsä vältellä alttarille astelemista. Hänen isänsä on pelle.

Kaisa-Liisa Logrénin ohjaamassa ja Veera-Maija Murtolan lavastamassa esityksessä tartutaan reippaalla otteella pirskahtelevaan tarinaan, jonka kattauksessa on kaikenlaista lapsuuden lihamakaronilaatikosta polttareiden pusukoriin.

Muistot, pelot ja unelmat sekoittuvat huomaamatta arkeen. Terapiapotilaan kertomat sattumukset kulkeutuvat Julian mukana kotiin, samoin Kentin tyyli lähestyä ihmisiä myyntityössään.

Lavasteiden kiipeilyseinät ja nuorenparin puheet vuorikiipeilystä ovat esityksen ainoat irrallisiksi ja liian ilmeisiksi jäävät ainekset.

Olli Ikosen esittämä pelle on vaikuttava ilmestys. Katsojaan ei vedota sirkustempuilla, vaan vaitonaisen pellen salaperäisen surumielisellä olemuksella.

Anna Ackerman ja Tomi Alatalo tekevät morsiusparina erinomaisen notkeaa työtä sekä fyysisesti että verbaalisesti. Esityksen rytmi rakentuu pitkälti heidän saumattoman yhteispelinsä varaan.

Jukka-Pekka Palo tekee hienon roolin Julian terapiapotilaana ja naurattaa yleisöä viime vuosituhannen lopun televisiotähtenä.

Pelleä ei missään nimessä pidä käsittää lastennäytelmäksi, mutta toivottavasti aikuisten lisäksi myös vaikeasti tavoitettava nuoriso löytää tiensä Willensaunaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie – sitten joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  3. 3

   HS-analyysi: Googlen investoinnit Haminaan palautuvat Suomen talouden polttavimpaan kysymykseen

   Tilaajille
  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingin yliopisto tuomittiin maksamaan 64 000 euroa hyvityksiä ja oikeuden­käyntikuluja irtisanomis­kiistassa

  6. 6

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasia­miehen palkkaa ja etuja heikennettiin – näin kansan­edustajien äänet jakautuivat

  7. 7

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  8. 8

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  9. 9

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  10. 10

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla, hovioikeus piti vankeustuomion

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  6. 6

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  7. 7

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie – sitten joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  8. 8

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  9. 9

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  10. 10

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää