Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Kuubalaisorkesteri Soneros de Verdad toi mieleen ruotsinlaivojen cover-yhtyeet, mutta rutinoituneet keikkaketut hoitivat hetkittäin hatarasti edenneen illan lopulta kunnialla

Orkesteri on perustettu 20 vuotta sitten, mutta Helsingissä bändi vaikutti siltä kuin soittajat olisivat tavanneet toisensa vasta hetki ennen keikkaa.

Maailmanmusiikki

Luis Frank & Soneros De Verdad, vierailijanaan Arahí Martínez Savoy-teatterissa.

Savoy-teatterin kauden avajaisissa esiintyi torstaina (ja esiintyy vielä tänään perjantaina) kakkosvaihtoehto, eikä se ole otollinen lähtökohta millekään konsertille.

Alun perin Savoyssa piti soittaa kaksi iltaa peräkkäin kuuluisa kuubalainen Anacaona, alun perin jo vuonna 1930 perustettu ”all-female”-orkesteri. Syystä tai toisesta keikka kuitenkin peruuntui, ja Savoyhin hankittiin toinen yhtye.

Kävi ilmi, että tämä tuuraaja, Soneros de Verdad, ei totisesti ole mikään kuubalaisen musiikin ykkösketjun poppoo, ainakaan enää nykyään.

Pikemminkin ajatukset painuivat ruotsinristeilyjen cover-yhtyeisiin, jotka ovat kyllä usein hyvinkin taitavia, mutta joilla ei ole antaa mitään uutta, omaa ja erilaista. Viihdyttämisen he toki taitavat.

Soneros de Verdadin komeaääninen laulaja ja nokkamies Luis Frank on kerännyt kannuksensa muun muassa Buena Vista Social Clubin riveissä. Soneros de Verdadin hän perusti vuonna 1999, ja eittämättä ajatuksena oli ratsastaa pikkuisen myös Buena Vistan maailmanmaineella. Yhtyettä nimitettiin ”Buena Vistan toiseksi sukupolveksi”.

Nyt nähty kokoonpano ei ollut selvästikään mikään 20 vuotta toiminut kiinteä joukko. Homma oli hetkittäin levällään.

Epäsympaattisen oloinen Frank komenteli niin soittajia, paikoillaan kököttänyttä yleisöä kuin äänimiestäkin. Puhaltajat soittivat epävireisesti, kosketinsoittaja soitteli vähän sinne päin, yhteissoitto ontui, nuotteja ihmeteltiin. Aivan kuin koko yhtye olisi kohdannut toisensa vain vähän ennen keikkaa.

Mutta soittajat olivat selvästi rutinoituneita keikkakettuja. Hetkittäin soitto saatiin soljumaan yhteen erittäinkin pätevästi. Rumbat, sonit ja salsat kajahtivat aina välillä juuri niin kuin pitää.

Viime vuosina yhtyeen toisena laulajana on tavannut toimia Los Van Vanin solistin tehtävät jättänyt Mayito Rivera, mutta ei toiminut nyt. Eipä lavalla näkynyt yhtyeen sointiin aiemmin olennaisesti kuluneita tres-kitaroitakaan.

Sen sijaan toisena laulajana toimi Anacaona-orkesterin riveistäkin tuttu laulaja ja tanssija Arahí Martínez. Tämä osoittautui varsin päteväksi laulajaksi vähän nasaalilla äänellään. Hänen lauluaan olisi voinut kuunnella enemmänkin, mutta pääosin artistille jätettiin tanssijan ja guironsoittajan virka.

Perinteen vaalimiseen keskittyneen Soneros de Verdadin ohjelmisto oli sillisalaatti omaa tuotantoa sekä kuubalaisklassikoita muun muassa Omara Portuondon tuotannosta. Pari Buena Vista Socia Clubin hittiäkin kuultiin ja lopuksi taatusti joka iikan tuntema Guantanamera.

Siinä vaiheessa koko illan liki epätoivoisesti yleisöä tanssimaan anellut Luis Frank saattoi viimein kokea onnistumisen elämyksen: suomalaiset nousivat tanssimaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  2. 2

   Näitkö jo nämä? Seitsemän kaikkien aikojen elokuvaa legendaarisen elokuvatoimittaja Helena Yläsen (1943-2018) suosittelemina

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   HS löysi historiallisen kuvan 15-vuotiaasta Teemu Pukista – Super­tähden ensimmäisessä ottelussa kuuluttaja kaljoitteli ja järjestystä yritti valvoa tuleva ministeri

   Tilaajille
  5. 5

   Kapitalismille vaativat nyt suunnan­muutosta niin suur­yritykset kuin arvovaltainen talous­lehtikin – Miten tässä näin kävi?

  6. 6

   Saaren uumenista nousee herkkä aarre, joka ei ole nähnyt päivänvaloa vuosiin – Nyt se on uhattuna, ja samalla koko Langeoogin tulevaisuus

   Tilaajille
  7. 7

   Patrik Laine pyysi anteeksi kommenttejaan

  8. 8

   Käskeekö Koraani todella lyömään naista? Joidenkin mielestä Koraanissa sanotaan niin, mutta tutkija Mulki Al-Sharmani tuntee myös toisenlaisen tulkinnan

  9. 9

   Espoo ajautui yli kolmenkymmenen miljoonan euron oikeus­riitaan sairaalan rakennus­kustannuksista

  10. 10

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  2. 2

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  3. 3

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  5. 5

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  6. 6

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  7. 7

   Yksittäinen suku voi hallita arvoalueella sijaitsevaa Helsingin vuokra-asuntoa vaikka ikuisesti – Näin järjestelmän sisällä on mahdollista kikkailla

  8. 8

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  9. 9

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää