Kulttuuri    |   Teatteriarvostelu

Notre Damen kellonsoittaja on viiden tähden musikaali: ”Katsojan ei tarvitse muuta kuin pitää aistinsa auki”

Tampereen Teatterissa paneudutaan esitykseen niin huolella, että katsojan silmissä koko teatteri muuttuu katedraaliksi.

Musikaali

Notre Damen kellonsoittaja. Disney-musikaalin suomenkielinen kantaesitys Tampereen Teatterin päänäyttämöllä. Victor Hugon romaanin pohjalta libreton laatinut Peter Parnell, musiikin sävellys Alan Menken, laulujen sanat Stephen Schwartz, suomennos Mikko Koivusalo, ohjaus Georg Malvius, musiikin johto Martin Segerstråle, koreografia Adrienne Åbjörn, lavastus Marjatta Kuivasto, puvut Ellen Cairns, maskit ja peruukit Jonna Lindström, valot Raimo Salmi, ääni Ivan Bavard ja Jaakko Virmavirta, videot Heikki Järvinen. Päärooleissa Petrus Kähkönen, Ilkka Hämäläinen, Lari Halme, Josefin Silén, Antti Lang, Risto Korhonen. ★★★★★

Helsinki ja Tampere käyvät kovaa kisaa kahden Suomessa ensimmäistä kertaa esitettävän Disney-musikaalin toteuttajina.

Helsinkiläisenä veronmaksajana täytyy valittaen todeta, että Tampere näyttää voittaneen kilpailun.

Helsingin kaupunginteatterin Pieni merenneito lumoaa hetkittäin visuaalisuudellaan, mutta Tampereen Teatterin Notre Damen kellonsoittajan etuina ovat vahvempi tarina, vaikuttavampi musiikki ja monessa mielessä tehokkaampi tulkinta.

En tietysti katsoisi asiaa kilpailun kannalta, ellei kyse olisi Disney-musikaaleista, joiden toteutusten suhteen yhtiö on yleensä äärimäisen tarkka. Disney-musikaalit ovat ennen muuta tuotteita.

Notre Damen kellonsoittajan käsiohjelma tarjoaa musikaalin mallikkaasti suomentaneen Mikko Koivusalon kuvauksen yhtiön tarkkuudesta jopa ällistyttävien pienten yksityiskohtien suhteen.

Nyt Suomeen rantautuneet musikaalit ovat tietysti keskenään aivan erilaisia teoksia ja niillä on erilainen kohdeyleisö. Pieni merenneito on koko perheelle suunnattu satu ja hetkittäin hyvinkin veristä Notre Damen kellonsoittajaa ei suositella alle kaksitoistavuotiaille.

Kuten yleisesti tiedetään, molemmat musikaaleista pohjautuvat Disneyn aikaisemmin tuottamiin piirroselokuviin ja niitä varten sävellettyyn musiikkiin.

Notre Damen kellonsoittajan musikaaliversiossa ei ole kuitenkaan pitäydytty piirroselokuvasta tutussa tarinassa, mikä vanhempien on syytä muistaa teatteriretkeä suunnitellessaan. Pikkulapsia varten vesitetyn tarinan ääreltä on käännytty takaisin kohti vahvojen jännitteiden ja pelottavien tilanteiden draamaa, mutta ei suinkaan Victor Hugon alkuperäisen romaanin Notre-Dame de Paris (1831) suuntaan.

Musikaalissa Pariisin mahtavan katedraalin rujo kellonsoittaja saa roviolta pelastamansa mustalaistytön omakseen, mutta vasta kuoleman porttien tuolla puolen.

Tampereen Teatterin esitys tullaan varmasti muistamaan ennen kaikkea siitä, miten komeasti katedraali on onnistuttu nostamaan musikaalin päärooliin.

Teatterin katsomo on lavastettu kirkkosaliksi, aivan kuin koko teatteritalo olisi suunniteltu runsas sata vuotta sitten nimenomaan tätä esitystä silmällä pitäen.

Lavastaja Marjatta Kuivasto on luonut näyttämölle vaikuttavan näköisen kellotornin hämmästyttävän helposti liikuteltavien lavastuselementtien avulla. Katsomon sivuaitiot sulautuvat luontevasti kokonaisuuteen ja esityksen kuoro laulaa parvekkeella katedraalin kuuluisiksi kivipatsaiksi naamioituina.

Toteutus on lisäksi sekä musiikillisesti että äänentoistollisesti huippuluokkaa.

Katsojan ei tarvitse muuta kuin pitää aistinsa auki ollakseen tarinan keskipisteessä.

Onneksi Notre Damelle ei kevään tulipalossa käynyt pahemmin, sillä muuten Tampereen Teatterista muodostuisi varmasti merkittävä kansainvälinen matkailukohde, jonne musikaalin esiintyjien olisi enää vaikea mahtua sisälle.

Helsingistä Tampereelle siirtynyt Petrus Kähkönen tekee huikean roolisuorituksen Quasimodona, kellotorniin eristettynä rujona orpona, joka ihmisten kanssa kosketuksiin joutuessaan paljastuu vilpittömäksi ja sydämelliseksi nuorukaiseksi.

Kähkönen rakentaa roolinsa älykkäästi sekä äänellisesti että kehollisesti. Rujouteen ja huonokuuloisuuteen liittyvät asiat tuodaan esille täsmällisen tarkasti, ilman että niiden ylen määrin annetaan rasittaa ilmaisua.

Oopperalaulaja Ilkka Hämäläinen tekee yhtä vahvan roolityön arkkidiakoni Frollona, joka elää kirkollisen asemansa ja sisäisten demoniensa luomassa valtavassa ristipaineessa. Frollon itseruoskinta saavuttaa huippunsa musikaalin kohokohtiin kuuluvassa Hornan tulta -numerossa.

Kähkösen ja Hämäläisen yhteistyössä toteutuu komeasti hahmojen väliin musikaalia varten luotu yhteys, joka antaa aivan uudet perusteet teoksen peruskysymykseen Frollon syistä suojella Quasimodoa eristämällä tämä kellotornin yksinäisyyteen.

Nuoren Josefin Silénin esittämä mustalaistyttö Esmeralda on häikäisevän vahva ja kokonaisvaltainen hahmo, joka todella asettaa haasteen ympärilleen pyöriville miehille.

Kapteeni Phoebuksen roolia näyttelevä Lari Halme joutuu muita miehiä heikompaan asemaan, mutta nimenomaan osan kapeuden takia. Phoebus roiskaistaan tarinaan mukaan hieman huolimattomasti ja kahden sosiaalisen ryhmän väliin putoaminen jää epämääräiseksi heilumiseksi.

Katurosvojen päällikön Clopinin rooli on samalla periaatteella turhan vaatimaton näyttämöiden valloittajana tunnetun Antti Langin edellytyksiin nähden.

Musikaalin ohjaajan Georg Malviuksen suosikkinäyttelijäksi osoittautuneen Risto Korhosen osana on toimia musikaalin kertojana, mikä tuo esille hänen yllättävän puhtaan ja laajan äänensä. Korhonen saa myös osoittaa parasta koomista osaamistaan ratsastaessaan näyttämölle Ranskan kuninkaana.

Ruotsalaisen Malviuksen konstailemattoman tehokasta käsialaa on saatu ihailla Suomessa monta kertaa aikaisemminkin. Mies on tunnettu myös Baltian maissa, viimeksi hän ohjasi Estonia-teatteriin rasismin nousua kuvaavan pysäyttävän tulkinnan West Side Storysta.

Ilman Disneyn asettamia kuolaimia Malvius ja hänen luottokoreografinsa Adrienne Åbjörn olisivat varmasti päässeet sykähdyttävämpään lopputulokseen myös Notre Damen kellonsoittajan parissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  6. 6

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  7. 7

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  8. 8

   Huuhkajilla on nyt käytössään huippukärkipari, ja vastaavanlainen nähtiin A-maajoukkueessa viimeksi 13 vuotta sitten

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Kaiken se kestää: Suomen jalkapallomaajoukkueen ja kannattajien liittoa on vuosien varrella koeteltu hirveältä näyttävissä hetkissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää