Kulttuuri

Ensirakkaus pelasti puolanjuutalaisen Renia Spiegelin joutumasta keskitysleirille, mutta lopulta natsit löysivät tytön – päiväkirja paljastui vuosikymmenien jälkeen

Renia Spiegelin päiväkirja oli lähes 70 vuotta piilossa pankkiholvissa, nyt se julkaistaan Yhdysvalloissa ja Britanniassa kirjana.

Puolanjuutalainen Renia Spiegel alkoi kirjoittaa päiväkirjaa 31. päivänä tammikuuta 1939. Hän oli 15-vuotias.

Natsi-Saksan hyökkäys Puolaan tapahtuu vain puolisen vuotta myöhemmin.

Päiväkirjan alussa Spiegel kuvaa syvälle juurtunutta antisemitismiä Puolassa ja juutalaisiin kohdistuneita hyökkäyksiä eli pogromeja mutta myös elämää ystävien kanssa ja koulunkäyntiä. Tummat pilvet roikkuvat kuitenkin taivaalla. ”Venäläiset ovat tehneet sopimuksen Saksan kanssa. Silti kaikki hamstraavat ruokaa, kaikki ovat varpaisillaan. Odotellaan sodan puhkemaista”, Renia Spiegen kirjoitti 15. elokuuta 1939.

Sodan alettua syksyllä 1939 todellisuus muuttuu painajaiseksi: kaupunkia pommitetaan, ihmisiä kuolee ja Itä-Puolan neuvostomiehitys tekee elämästä helvetin. Tilanne ei parane kesällä 1941, kun natsi-Saksan armeija vyöryy Koillis-Puolaan operaatio Barbarossan käynnistyttyä. SS:n tuhoamisryhmät kylvävät kuolemaa. Silmittömästä väkivallasta tulee jokapäiväistä ja henkiin jääneitä juutalaisia pakkosiirretään ghettoihin, joista tie vie keskitysleireille.

 

”Minne tahansa katsonkin, näen kaikkialla vain verenvuodatusta.”

Pankkiholviin New Yorkissa lähes 70 vuodeksi sinetöity järkyttävä aikalaistodistus juutalaisvainoista ja holokaustista on nyt tulossa laajasti julkisuuteen. Päiväkirja julkaistaan kirjana Yhdysvalloissa ja Britanniassa torstaina 19. syyskuuta.

Renia Spiegelin miltei 700-sivuinen päiväkirja alkaa tammikuusta 1939 ja päättyy heinäkuuhun 1942, jolloin natsit ampuvat 18-vuotiaan tytön hengiltä Przemyślissä Kaakkois-Puolassa.

Löydöstä kertoi ensimmäisenä uutistoimisto CNN:n verkkosivullaan. CNN:n mukaan Renia Spiegelin Yhdysvaltoihin emigroituneet verisukulaiset – holokaustista hengissä selvinneet äiti ja sisko – eivät ole aiemmin halunneet tuoda päiväkirjaa julkisuuteen, koska se on herättänyt heissä liian paljon tuskallisia muistoja.

New Yorkissa asunut Renia Spiegelin äiti Róża kuoli vuonna 1969. Sisko Elizabeth Bellak on tällä hetkellä 87-vuotias.

Renia Spiegelin siskon Elizabethin tytär Alexandra Bellak onnistui puhumaan äitinsä ympäri ja alkoi käännätyttämään päiväkirjaa englanniksi vuonna 2012.

Nyt sen julkaisee kirjana Penguin Books. Kirjan nimi on Renia’s Diary: A Young Girl’s Life in the Shadow of the Holocaust. Viime vuonna suku antoi katkelmia päiväkirjan englanninnoksesta Smithsonian-instituutin kokoelmiin.

Penguin Booksin kustantamasta kirjasta on tulossa iso kansainvälinen tapaus. Puolanjuutalaisen Spiegelin muistikirjaa on julkisuudessa ehditty jo verrata Anne Frankin Nuoren tytön päiväkirjaan.

Renia’s Diary: A Young Girl’s Life in the Shadow of the Holocaust porautuu kuitenkin jopa syvemmälle sodan ytimeen kuin Anne Frankin päiväkirja, sillä Renia Spiegelin kohtaloksi Koillis-Puolassa tuli kokea sekä neuvostovaltaus että natsien hirmuvalta. Sodan koko kuva on siinä, että toinen kuvaa länsirintamaa, toinen taas itärintamaa.

Anne Frank kuoli natsien keskitysleirillä Bergen-Belsenissä, Renia Spiegel taas ammuttiin hengiltä pidätyksen yhteydessä. Saksalaiset sotilaat löysivät Renia Spiegelin piileskelemässä poikaystävänsä sedän omistaman asunnon ullakolla, jonne hän oli linnoittautunut, jotta ei joutuisi takaisin Przemyślin juutalaisghettoon – ja kuolemaan.

”Minne tahansa katsonkin, näen kaikkialla vain verenvuodatusta. Koko ajan tappamista, murhia. . .Voi olla, että olemme huomenna kuolleita”, Renia Spiegel kirjoitti päiväkirjaansa 4. päivänä kesäkuuta 1942, kaksi viikkoa ennen kuin täytti 18 vuotta.

Sodan jaloissa Renia Spiegelin äiti oli jäänyt Varsovaan natsien valloittamalle alueelle. Renia Spiegel ja hänen pikkusiskonsa Elizabeth, joka oli monissa elokuvissa näytellyt lapsitähti – Puolan Shirley Temple – asuivat isovanhempien luona ja jäivät puna-armeijan miehittämälle alueelle. Äiti oli Varsovassa, koska Elizabethin elokuvat kuvattiin juuri siellä.

Sodan syttyessä 24 000 juutalaista siirrettiin ghettoihin, joukossa myös Renia ja Elizabeth.

 

”Kolme laukausta. Kolme menetettyä elämää.”

Renia Spiegelin ensirakkaus, paikallisessa vastarintaliikkeessä taistellut Zygmunt Schwartzer, pelasti omat vanhempansa, Renian ja Elizabethin ghetosta, jotta näitä ei pantaisi keskitysleirille menevään junaan. Spiegel kertoo päiväkirjassaan, että lyhyen romanssinsa aikana pari ehti vaihtaa muutaman suudelman.

Joukko piiloutui Schwartzerin sedän asunnolle. Elizabethin Schwartzer vei ei-juutalaisen ystävänsä isän luokse piiloon.

Vanhempien ja Renian piilopaikka kuitenkin ilmiannettiin Gestapolle. Saksalaiset sotilaat saapuivat asunnolle 30. heinäkuuta 1942, raahasivat kolmikon kadulle ja ampuivat heidät teloitustyyliin.

”Kolme laukausta. Kolme menetettyä elämää. En voi olla kuulematta jatkuvasti noita laukauksia”, Zygmunt Schwartzer kirjoitti Renia Spiegelin päiväkirjaan.

Myös etunimellä Ariana tunnettu Elizabeth pakeni Schwartzerin ystävän isän kanssa junalla Varsovaan, jossa äiti oli tytärtään vastassa. Äidillä oli väärennetty henkilöllisyystodistus, jonka mukaan hän oli katolinen Maria Leszczynska.

Tytär kastettiin katoliseksi ja kätkettiin nunnaluostariin. Jopa Puolan arkkipiispa oli mukana junailemassa hänen piilottamistaan. Sodan jälkeen äiti ja tytär muuttivat Yhdysvaltoihin.

Puolanjuutalaista Zygmunt Schwartzeria on kiittäminen siitä, että Renia Spiegelin päiväkirja on säilynyt jälkipolville. Tarkkaa tietoa ei ole siitä, mihin hän kätki sen Renia Spigelein ampumisen jälkeen. Schwartzer itse joutui Landsbergin vankilaan ja Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleirille. Hänet vapautettiin keskitysleiriltä keväällä 1945.

Kymmenkunta vuotta myöhemmin hän ilmaantui osoitteeseen Manhattan’s West 90th Street, jossa Renia Spiegelin äiti ja pikkusisko asuivat. Hänellä oli mukanaan Renia Speigelin päiväkirja, jonka hän luovutti Renian äidille.

Tämä säilöi sen vuosikymmeniksi Chase-pankin holviin.

Päiväkirja julkaistiin Puolassa jo vuonna 2016, mutta se ei syystä tai toisesta saanut silloin kovinkaan paljon julkisuutta vaan jäi pienten piirien tuntemaksi helmeksi. Puolalainen ohjaaja Tomasz Magiersk on käyttänyt päiväkirjan materiaalia dokumentissaan Przemyśl – Broken Dreams.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Björn Wahlroosilla on asiaa: Hyvinvointivaltion puolustajat, kiinnittäkää turvavyönne

   Tilaajille
  3. 3

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  4. 4

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  5. 5

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  6. 6

   Hukkaako säästeliäs rahansa? Nollakorkojen maailma kurittaa vanhoihin oppeihin nojaavia kotitalouksia

   Tilaajille
  7. 7

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  8. 8

   Syyttäjä: Pysäköinninvalvoja seisoi auton edessä, Jukurien pomo Jukka Toivakka kiihdytti voimakkaasti liikkeelle

  9. 9

   Tubettaja Timo Korpi eli vuoden minimaalisilla ilmastopäästöillä: Parisuhde ajautui vaikeuksiin ja muiden ihmisten välille syntyi ”kuilu”

  10. 10

   Runoilija Aila Meriluoto on kuollut – ”Hauska, rohkea ja sisukas nainen” ja sodanjälkeisen henkisen ilmapiirin sanoittaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  3. 3

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  4. 4

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  5. 5

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  8. 8

   ”Lääkekannabis on toiveiden tynnyri”, sanoo Fimean ylitarkastaja

  9. 9

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  10. 10

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää