Kulttuuri

Prinsessa Dianan keskisormi ja missin kanssa peuhaava Trump olivat liikaa – Tallinnan viranomaiset poistivat brittitaiteilijan teokset katukuvasta

Alison Jackson on ollut kiistelty taiteilija myös kotimaassaan Britanniassa.

Tallinnan Fotografiska-museo on määrätty poistamaan prinsessa Dianaa ja presidentti Donald Trumpia kuvaavat ulkomainostaulut.

Mainoksissa on pääosassa taiteilija Alison Jacksonin teokset, jotka esittivät Dianaa näyttämässä keskisormea kohti kameraa. Trump puolestaan näyttää kuvassa harrastavan seksiä Miss Meksikon kanssa. Jacksonin kuvissa kohteita esittävät julkkisten näköiset näyttelijät.

Tallinnan viranomaisten mukaan kielto ei koske töitä itse näyttelyssä vaan kyse on mainontaa rajoittavasta lainsäädännöstä.

”Kenellä tahansa on oikeus vapaus mennä katsomaan kuvia näyttelyyn, mutta samoja töitä ei voi esittää ulkomainoksissa, jolloin alaikäiset voivat nähdä ne”, yritysosaston johtaja Kairi Vaher Tallinnan matkailutoimistosta perustelee päätöstä delfi-uutissivustolla.

Viron lain mukaan mainonta ei saa loukata säädyllisyyttä, eikä siinä saa käyttää ihmisten kuvia ilman heidän suostumustaan. Vaherin mukaan kyseisten kuvien kohteiden henkilöllisyydellä ei ollut merkitystä päätöstä tehtäessä.

Tallinnan Fotografiskan johtaja Margit Aasmäen mukaan mainoksilla haluttiin herättää yhteiskunnallista keskustelua, eikä museo rikkonut lakia tahallaan.

Hän myös korostaa, että näyttelyssä kerrottiin selvästi, että kyse ei ollut todellisista valokuvista vaan kuvankäsittelystä.

Tallinnan kuvissa näkyy myös muun muassa Silvio Berlusconi hieromassa Angela Merkelin hartioita ja Barack Obama livahtamassa tupakalle.


Jacksonin näyttely on ollut aiemmin esillä myös Tukholman Fotografiskassa. Näyttelyn saatesanoissa taiteilija perustelee töitään digitaalisen ajan herättämällä epävarmuudella.

”Totuus on kuollut. Mihinkään ei voi luottaa, mikään ei ole autenttista vaan mikä tahansa voi olla väärennettyä”, hän kirjoittaa. ”Miten tämä vaikuttaa siihen, miten havainnoimme toisiamme?”

Taiteilija pitää töitään humoristisina ja sanoo käyttävänsä hyväkseen tavallisten ihmisten halua kurkistaa kuuluisuuksien salattuun elämään. Näitä hän pitää nykyajan pyhimyksinä, jotka ovat ottaneet uskonnollisten ikonien paikan palvonnan kohteina.


Jackson on ollut kiistelty taiteilija myös kotimaassaan Britanniassa. Vuonna 2000 hän sai aikaan kohun samaisella videollaan keskisormea näyttävästä prinsessa Dianasta.

Lisäksi teoksessa Dianan näköisnäyttelijä istuu tuolilla ja levittelee jalkojaan samaan tapaan kuin filmitähti Sharon Stone elokuvassa Basic Instinct.

Jackson halusi esittää teoksen myös Lontoon Leicester-aukion valtavalla videoseinällä, mutta esitys peruttiin protestiaallon vuoksi. Erityisen tuohtunut oli Dianan veli, joka piti teosta halpana mainostemppuna.

Britanniassa huomiota ovat herättäneet myös kuvat, joissa kuningatar Elisabeth on vessanpytyllä ja prinssi Harry puristelee Pippa Middletonin takapuolta.

Jackson on uransa aikana tehnyt runsaasti kaupallista yhteistyötä, ja antanut inspiraatiota mainostoimistojen ideanikkareille.

Hänen innoittamansa lienee myös se Prisman tunnettu mainos, jossa näyttelijöiden esittämä kuningaspari ihastelee kauppaketjun tuotteita. Suomalaismainoskaan ei ole mennyt ohi ilman loukkaantumisia.

”Näin tehdään pilkkaa kuningasperheestä – suomalaisessa mainoselokuvassa”, ruotsalaislehti Aftonbladet otsikoi vuonna 2016.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  4. 4

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  8. 8

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  9. 9

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  10. 10

   Hassan Blasimin teos ei kelvannut Finlandia-palkinnon kilpailukirjaksi, koska italialais­kustantamo julkaisi sen arabiaksi viime vuonna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  10. 10

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää