Kulttuuri

Prinsessa Dianan keskisormi ja missin kanssa peuhaava Trump olivat liikaa – Tallinnan viranomaiset poistivat brittitaiteilijan teokset katukuvasta

Alison Jackson on ollut kiistelty taiteilija myös kotimaassaan Britanniassa.

Tallinnan Fotografiska-museo on määrätty poistamaan prinsessa Dianaa ja presidentti Donald Trumpia kuvaavat ulkomainostaulut.

Mainoksissa on pääosassa taiteilija Alison Jacksonin teokset, jotka esittivät Dianaa näyttämässä keskisormea kohti kameraa. Trump puolestaan näyttää kuvassa harrastavan seksiä Miss Meksikon kanssa. Jacksonin kuvissa kohteita esittävät julkkisten näköiset näyttelijät.

Tallinnan viranomaisten mukaan kielto ei koske töitä itse näyttelyssä vaan kyse on mainontaa rajoittavasta lainsäädännöstä.

”Kenellä tahansa on oikeus vapaus mennä katsomaan kuvia näyttelyyn, mutta samoja töitä ei voi esittää ulkomainoksissa, jolloin alaikäiset voivat nähdä ne”, yritysosaston johtaja Kairi Vaher Tallinnan matkailutoimistosta perustelee päätöstä delfi-uutissivustolla.

Viron lain mukaan mainonta ei saa loukata säädyllisyyttä, eikä siinä saa käyttää ihmisten kuvia ilman heidän suostumustaan. Vaherin mukaan kyseisten kuvien kohteiden henkilöllisyydellä ei ollut merkitystä päätöstä tehtäessä.

Tallinnan Fotografiskan johtaja Margit Aasmäen mukaan mainoksilla haluttiin herättää yhteiskunnallista keskustelua, eikä museo rikkonut lakia tahallaan.

Hän myös korostaa, että näyttelyssä kerrottiin selvästi, että kyse ei ollut todellisista valokuvista vaan kuvankäsittelystä.

Tallinnan kuvissa näkyy myös muun muassa Silvio Berlusconi hieromassa Angela Merkelin hartioita ja Barack Obama livahtamassa tupakalle.


Jacksonin näyttely on ollut aiemmin esillä myös Tukholman Fotografiskassa. Näyttelyn saatesanoissa taiteilija perustelee töitään digitaalisen ajan herättämällä epävarmuudella.

”Totuus on kuollut. Mihinkään ei voi luottaa, mikään ei ole autenttista vaan mikä tahansa voi olla väärennettyä”, hän kirjoittaa. ”Miten tämä vaikuttaa siihen, miten havainnoimme toisiamme?”

Taiteilija pitää töitään humoristisina ja sanoo käyttävänsä hyväkseen tavallisten ihmisten halua kurkistaa kuuluisuuksien salattuun elämään. Näitä hän pitää nykyajan pyhimyksinä, jotka ovat ottaneet uskonnollisten ikonien paikan palvonnan kohteina.


Jackson on ollut kiistelty taiteilija myös kotimaassaan Britanniassa. Vuonna 2000 hän sai aikaan kohun samaisella videollaan keskisormea näyttävästä prinsessa Dianasta.

Lisäksi teoksessa Dianan näköisnäyttelijä istuu tuolilla ja levittelee jalkojaan samaan tapaan kuin filmitähti Sharon Stone elokuvassa Basic Instinct.

Jackson halusi esittää teoksen myös Lontoon Leicester-aukion valtavalla videoseinällä, mutta esitys peruttiin protestiaallon vuoksi. Erityisen tuohtunut oli Dianan veli, joka piti teosta halpana mainostemppuna.

Britanniassa huomiota ovat herättäneet myös kuvat, joissa kuningatar Elisabeth on vessanpytyllä ja prinssi Harry puristelee Pippa Middletonin takapuolta.

Jackson on uransa aikana tehnyt runsaasti kaupallista yhteistyötä, ja antanut inspiraatiota mainostoimistojen ideanikkareille.

Hänen innoittamansa lienee myös se Prisman tunnettu mainos, jossa näyttelijöiden esittämä kuningaspari ihastelee kauppaketjun tuotteita. Suomalaismainoskaan ei ole mennyt ohi ilman loukkaantumisia.

”Näin tehdään pilkkaa kuningasperheestä – suomalaisessa mainoselokuvassa”, ruotsalaislehti Aftonbladet otsikoi vuonna 2016.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käräjätuomari kyykytti salissaan asianajajia, syyttäjiä ja tutkinnanjohtajia – hovioikeus puuttui tuomarin käytökseen

  2. 2

   Ministeri Paatero puolusti Veikkauksen toimintaa A-studiossa – HS kysyi asian­tuntijoilta, pitävätkö väitteet paikkaansa

  3. 3

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  4. 4

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  5. 5

   ”Teemu Pukkia tarjottiin sarjan kaikille seuroille”, väittää Bristol Cityn manageri

  6. 6

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  7. 7

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  8. 8

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  9. 9

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  10. 10

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  4. 4

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  5. 5

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  6. 6

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  9. 9

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  10. 10

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää