Kulttuuri

Prinsessa Dianan keskisormi ja missin kanssa peuhaava Trump olivat liikaa – Tallinnan viranomaiset poistivat brittitaiteilijan teokset katukuvasta

Alison Jackson on ollut kiistelty taiteilija myös kotimaassaan Britanniassa.

Tallinnan Fotografiska-museo on määrätty poistamaan prinsessa Dianaa ja presidentti Donald Trumpia kuvaavat ulkomainostaulut.

Mainoksissa on pääosassa taiteilija Alison Jacksonin teokset, jotka esittivät Dianaa näyttämässä keskisormea kohti kameraa. Trump puolestaan näyttää kuvassa harrastavan seksiä Miss Meksikon kanssa. Jacksonin kuvissa kohteita esittävät julkkisten näköiset näyttelijät.

Tallinnan viranomaisten mukaan kielto ei koske töitä itse näyttelyssä vaan kyse on mainontaa rajoittavasta lainsäädännöstä.

”Kenellä tahansa on oikeus vapaus mennä katsomaan kuvia näyttelyyn, mutta samoja töitä ei voi esittää ulkomainoksissa, jolloin alaikäiset voivat nähdä ne”, yritysosaston johtaja Kairi Vaher Tallinnan matkailutoimistosta perustelee päätöstä delfi-uutissivustolla.

Viron lain mukaan mainonta ei saa loukata säädyllisyyttä, eikä siinä saa käyttää ihmisten kuvia ilman heidän suostumustaan. Vaherin mukaan kyseisten kuvien kohteiden henkilöllisyydellä ei ollut merkitystä päätöstä tehtäessä.

Tallinnan Fotografiskan johtaja Margit Aasmäen mukaan mainoksilla haluttiin herättää yhteiskunnallista keskustelua, eikä museo rikkonut lakia tahallaan.

Hän myös korostaa, että näyttelyssä kerrottiin selvästi, että kyse ei ollut todellisista valokuvista vaan kuvankäsittelystä.

Tallinnan kuvissa näkyy myös muun muassa Silvio Berlusconi hieromassa Angela Merkelin hartioita ja Barack Obama livahtamassa tupakalle.


Jacksonin näyttely on ollut aiemmin esillä myös Tukholman Fotografiskassa. Näyttelyn saatesanoissa taiteilija perustelee töitään digitaalisen ajan herättämällä epävarmuudella.

”Totuus on kuollut. Mihinkään ei voi luottaa, mikään ei ole autenttista vaan mikä tahansa voi olla väärennettyä”, hän kirjoittaa. ”Miten tämä vaikuttaa siihen, miten havainnoimme toisiamme?”

Taiteilija pitää töitään humoristisina ja sanoo käyttävänsä hyväkseen tavallisten ihmisten halua kurkistaa kuuluisuuksien salattuun elämään. Näitä hän pitää nykyajan pyhimyksinä, jotka ovat ottaneet uskonnollisten ikonien paikan palvonnan kohteina.


Jackson on ollut kiistelty taiteilija myös kotimaassaan Britanniassa. Vuonna 2000 hän sai aikaan kohun samaisella videollaan keskisormea näyttävästä prinsessa Dianasta.

Lisäksi teoksessa Dianan näköisnäyttelijä istuu tuolilla ja levittelee jalkojaan samaan tapaan kuin filmitähti Sharon Stone elokuvassa Basic Instinct.

Jackson halusi esittää teoksen myös Lontoon Leicester-aukion valtavalla videoseinällä, mutta esitys peruttiin protestiaallon vuoksi. Erityisen tuohtunut oli Dianan veli, joka piti teosta halpana mainostemppuna.

Britanniassa huomiota ovat herättäneet myös kuvat, joissa kuningatar Elisabeth on vessanpytyllä ja prinssi Harry puristelee Pippa Middletonin takapuolta.

Jackson on uransa aikana tehnyt runsaasti kaupallista yhteistyötä, ja antanut inspiraatiota mainostoimistojen ideanikkareille.

Hänen innoittamansa lienee myös se Prisman tunnettu mainos, jossa näyttelijöiden esittämä kuningaspari ihastelee kauppaketjun tuotteita. Suomalaismainoskaan ei ole mennyt ohi ilman loukkaantumisia.

”Näin tehdään pilkkaa kuningasperheestä – suomalaisessa mainoselokuvassa”, ruotsalaislehti Aftonbladet otsikoi vuonna 2016.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

  2. 2

   Prinssi Andrew yritti televisio­haastattelussa puhdistaa mainettaan Jeffrey Epsteiniin liittyvässä seksirikos­skandaalissa – Brittimedia kutsuu suoritusta ”autokolariksi”

  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Selvitys: Airbnb-asunnoilla tehtiin Helsingissä keskimäärin lähes 15 500 euron vuosituotot

  5. 5

   Laulaja Whitney Houstonin pitkäaikainen avustaja vahvistaa vuosikymmenten huhut: ”Olimme rakastavaisia”

  6. 6

   Ranskalaislääkäriä syytetään 184 potilaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä, lähes kaikki uhreista alaikäisiä

  7. 7

   Nesteiden pakkaaminen muovipusseihin loppuu Helsinki-Vantaalla luultavasti jo lähitulevaisuudessa

  8. 8

   Vantaalle rakennettiin jalkakäytävä, joka on kymmeniä senttejä talojen pihoja korkeammalla: ”En tiedä, miten sitä ei ole huomattu”

  9. 9

   Kiky-sopimus pidensi naisten työaikaa, miehiin vaikutus huomattavasti vähäisempi

  10. 10

   Kilpailu- ja kuluttajavirastolta harvinainen päätös: kieltäisi Keskoa ostamasta Heinon Tukkua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  3. 3

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  4. 4

   Vantaalle rakennettiin jalkakäytävä, joka on kymmeniä senttejä talojen pihoja korkeammalla: ”En tiedä, miten sitä ei ole huomattu”

  5. 5

   Valtakunnan­sovittelija pyrkii antamaan maanantaina sovinto­esityksen Postin työriidassa, tukilakot uhkaavat laajeta lentokentille ja pää­kaupunki­seudun liikenteeseen

  6. 6

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  7. 7

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  8. 8

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  9. 9

   Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

  10. 10

   Trumpin neuvon­antajan Rudy Giulianin teknologia­taidot herättävät kysymyksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  5. 5

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää