Kulttuuri

Kaksi kadonneeksi luultua Albert Edelfeltin teosta nähdään ensi kertaa Suomessa – Maalari sai seurata Romanovien keisariperheen elämää harvinaisen läheltä

Kolme teosta Venäjän keisariperheen lapsista nähdään Suomessa ensimmäistä kertaa yhdessä. Näyttelyä tehdessä kuraattori Sani Kontula-Webbille paljastui Edelfeltin kadonneeksi uskotun maalauksen olinpaikka.

Pietari. Taiteilija Albert Edelfeltin vähemmän tunnettua tuotantoa Venäjän keisariperheen lapsista esitellään harvinaisessa näyttelyssä helmikuussa Sinebrychoffin taidemuseossa Helsingissä.

Edelfeltin maalaama kolmen teoksen sarja Romanov-suvun lapsista nähdään Suomessa silloin kokonaisuutena ensimmäistä kertaa.

Teokset ovat päätyneet eri kokoelmiin Suomeen ja Venäjälle. Venäjällä ne on nähty edellisen kerran yhdessä vuonna 1882 Yleisvenäläisessä taideteollisuusnäyttelyssä Moskovassa.

Yksi teoksista on näyttelyn kuraattorin, taidehistorioitsija Sani Kontula-Webbin toissa vuonna Venäjältä Rybinskin taidemuseosta löytämä Suuriruhtinaat Boris ja Kirill Vladimirovitš lapsina, joka tuodaan Suomeen ensimmäistä kertaa.

Maalaus on ensimmäinen Edelfeltin Venäjän keisariperheen lapsia esittävästä sarjasta. Se myös antoi alkusysäyksen koko näyttelylle.

”Kun löysin tämän teoksen, ajattelin, että olisipa hienoa tuoda se Suomeen ja esitellä suomalaiselle yleisölle. Päädyin selkeään ja helposti lähestyttävään kokonaisuuteen, jossa nähtäisiin sarjan kaikki teokset yhdessä”, Suomen Pietarin-instituutin johtajana toimiva Kontula-Webb sanoo.

Näyttelyn tuottaa Suomen Pietarin-instituutti yhteistyössä Sinebrychoffin taidemuseon kanssa.

Albert Edelfelt ryhtyi Venäjän keisariperheen hovimaalariksi, kun suuriruhtinas Vladimir ihastui hänen teokseensa Hyvät ystävät Pietarin taideakatemian näyttelyssä syksyllä 1881.

Edelfelt oli juuri saanut Pietarissa akateemikon arvonimen ja päässyt tapaamaan taideakatemian presidenttiä, suuriruhtinas Vladimiria.

Aiemmin samana vuonna maalattu Hyvät ystävät esittää Edelfeltin 12-vuotiasta Berta-sisarta koiransa Capin kanssa. Vladimir halusi pojistaan Boriksesta ja Kirillistä samanlaiset miljöömuotokuvat.

Tilaustyö Suuriruhtinaat Boris ja Kirill Vladimirovitš lapsina valmistui jo saman vuoden marras–joulukuussa. Edelfelt matkusti Pietarista joka aamu suuriruhtinaan palatsiin Tsarskoje Seloon maalaamaan poikia.

Äidilleen Edelfelt kirjoitti, että vilkkaat lapset eivät olisi malttaneet pysyä aloillaan ja olivat vähän väliä hänen maalausvälineidensä kimpussa.

Myöhemmin Edelfelt maalasi vielä muotokuvat Vladimirin nuorimmasta pojasta suuriruhtinas Andreista (1881) sekä keisari Aleksanteri III:n lapsista, suuriruhtinas Mihailista ja suuriruhtinatar Kseniasta (1882).

Kaikki neljä maalausta nähdään Albert Edelfelt Venäjän keisarin hovissa -näyttelyssä, joka avautuu marraskuussa Taideakatemian museossa Pietarissa ja sen jälkeen Sinebrychoffin museossa Helsingissä.

Näyttely koostuu neljän öljyvärimaalauksen lisäksi akvarelleista, luonnoksista, taiteilijan kirjeistä ja valokuvista. Teoslainat tulevat Ateneumista, Eremitaasista, Rybinskin taidemuseosta, Serlachiuksen taidemuseosta ja suomalaisesta yksityiskokoelmasta.

Helsingissä nähdään lisäksi Edelfeltin kadonneeksi uskottu maalaus Koivujen alla (1882). Sen olinpaikka selvisi, kun teoksen puolalainen omistaja otti viime vuoden marraskuussa yhteyttä Kontula-Webbiin.

Teoksen omistaja oli törmännyt internetissä juttuun, jossa Kontula-Webb kertoi löytämästään Edelfeltin teoksesta. Hän googlasi Kontula-Webbin, löysi hänen yhteystietonsa ja soitti.

Puhelimessa puolalainen kertoi, kuinka Edelfeltin maalaus oli löytynyt rullalle käärittynä hänen edesmenneen sukulaisensa talon ullakolta. Kontula-Webb ei ollut uskoa korviaan.

”Tuntui tosi häkellyttävältä. Totta puhuen, olin aluksi vähän epäluuloinen. Se kuulosti niin uskomattomalta. Itse omistajakin oli löydöstä pöllämystynyt”, Kontula-Webb kertaa.

Huonossa kunnossa ollut maalaus restauroitiin Puolan Kansallismuseossa, ja puolalaiset taideasiantuntijat ovat todenneet sen aidoksi. Teos tuodaan vielä Suomeen tutkittavaksi ennen näyttelyn avajaisia Sinebrychoffin taidemuseossa.

Maalauksen oli Edelfeltiltä tilannut Aleksanteri III:n puoliso Maria Fedorovna. Teos sijaitsi alun perin Anitškovin palatsissa Pietarissa, mutta on siirretty myöhemmin johonkin keisarilliseen palatsiin Puolassa.

Kontula-Webb kävi elokuussa katsomassa teosta puolalaisen omistajapariskunnan kotona Lodzissa. Hän on tutkinut teoksen vaiheita ja yrittänyt selvittää, miten maalaus päätyi Pietarista Puolaan ja lopulta puolalaisen yksityishenkilön ullakolle.

Puolassa oli kolme keisarillista residenssiä: palatsit Bialowiezassa ja Skierniewicessä sekä metsästysmaja Spalassa, joista Spalalla on yhteys teoksen tilaajaan.

Venäjän keisaripari vietti siellä mielellään vapaa-aikaa. Keisariperheestä on säilynyt useita valokuvia, joissa perhe ja läheiset istuvat valoisassa metsikössä puiden katveessa

”Sain ajatuksen, että Koivujen alla olisi voitu siirtää Anitškovin palatsista Spalaan Maria Fedorovnan henkilökohtaisesta toiveesta. Teos sopii tematiikaltaan mainiosti luonnon keskellä sijaitsevaan residenssiin ja heijastaa myös siellä vietettyä aikaa”, Kontula-Webb paljastaa.

Pietarissa Koivujen alla -teosta ei nähdä, mutta Edelfelt-näyttely on kaupungissa ensimmäinen laatuaan.

”Näyttely avaa valtavan mielenkiintoisen sivun yhteisessä kulttuurihistoriassamme. Edelfeltiä ei oikein tunneta Venäjällä, vaikka hän on maalannut keisariperheen jäseniä ja tehnyt muotokuvan Nikolai II:sta”, Kontula-Webb sanoo.

Kontula-Webb on erikoistunut suomalaisten taiteilijoiden Venäjään liittyvään tuotantoon autonomian aikana. Hänestä Edelfelt on saanut seurata Pietarissa keisariperheen elämää harvinaisen läheltä.

Edelfelt esimerkiksi asui Pietarin kupeessa Hatsinan linnassa maalatessaan Aleksanteri III:n lasten muotokuvaa. Kirjeissään Edelfelt on kuvaillut hyvin yksityiskohtaisesti linnan tunnelmaa ja asuinolojaan sekä keisariperheen lasten käyttäytymistä.

”Keisari Nikolai II istui henkilökohtaisesti Edelfeltille mallina Talvipalatsissa 1896. Yleensä viralliset muotokuvat maalattiin olemassa olevien muotokuvien perusteella ja valokuvien perusteella. On ainutlaatuista, että Edelfelt on saanut viettää aikaa Nikolain kanssa kahden”, Kontula-Webb huomauttaa.

Albert Edelfelt Venäjän keisarin hovissa -näyttely Pietarin Taideakatemian museossa 14.11.2019–19.1.2020 ja Helsingissä Sinebrychoffin taidemuseossa 6.2.–10.5.2020. Oikaisu 18.9. klo 12.29: Korjattu Tästä on kyse -osioon, että Edelfeltin tekemä Koivujen alla -maalaus ei esitä keisariperheen jäseniä, mutta sen oli tilannut Edelfeltiltä Aleksanteri III:n puoliso Maria Fedorovna.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Tästä on kyse

Edelfelt-löytöjä


Rybinskin taidemuseosta Venäjältä löytyi vuonna 2017 taiteilija Albert Edelfeltin kateissa ollut maalaus, joka tunnetaan nimellä Suurruhtinaat Kirilla ja Boris lapsina, ryhmäkuva. Teos on ollut museon kokoel­missa vuodesta 1921, mutta Suomessa siitä ei tiedetty.

Edelfeltin tekemä Koivujen alla -maalaus löytyi viime vuonna Puolasta. Sen oli Edelfeltiltä tilannut Aleksanteri III:n puoliso Maria Fedorovna.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  2. 2

   Daniela Yrjö-Koskisen vetämä legendaarinen helsinkiläisyritys teki tempun, johon pystyy vain kolme yritystä sadasta

  3. 3

   Nyt puhuvat kaiken nähneet työn­tekijät: Vakavasti sairaiden nuorten mielen­terveys­ongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin

   Tilaajille
  4. 4

   Kaksoisolentokilpailun voittajasta ei ollut epäselvyyttä, kun kameramies löysi katsomosta oikean Teemu Selänteen

  5. 5

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  6. 6

   Trump vertasi virkarikostutkintaa lynkkaukseen, monet järkyttyivät sanavalinnasta

  7. 7

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  8. 8

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  9. 9

   Vuoden 1987 Fakta homma -elokuva ennusti 2010-lukua

  10. 10

   Erno kohtasi Timon, ja siitä syntyi jotain poikkeuksellista – Neljä suomalaismiestä kertoo ystävyydestä, joka romuttaa mielikuvan äijäilevistä kaveruksista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  6. 6

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  7. 7

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  8. 8

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  9. 9

   Hukkaako säästeliäs rahansa? Nollakorkojen maailma kurittaa vanhoihin oppeihin nojaavia kotitalouksia

   Tilaajille
  10. 10

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää