Kulttuuri

Nämä 12 keikkaa kannattaa muistaa tänä syksynä: Kipparit tekevät paluun, Yona, Matti ja Teppo heittävät jäähyväisiä

Kevyen musiikin konserttisyksyyn mahtuu taituruutta Itä-Euroopasta, Kalevala-festivaalia ja runsaasti kokemusta.


1. Viuluilmiö ja jousikvartetti

”Viulu­ilmiöksi” kuvailtu unkarilais-serbialainen viulisti ja sitrataiteilija Félix Lajkó tulee Helsinkiin yhdessä toisen ”jousi-ilmiön”, puolalaisen jousikvintetti Vołosin kanssa. Lopputulos on jotain, joka muistuttaa hivenen Kronos Quartetin kekseliäitä tekemisiä maailmanmusiikin saralla, mutta tässä mennään nyt virtuoosisoiton tuolle puolen.

Félix Lajkó on maailmanmusiikin lavoja ja listoja hallitseva kansanmuusikko, jonka kansanmusiikillista punkasennetta on kuultu myös sinfoniaorkestereiden edessä. Vołosi taas on klassisen koulutuksen saaneiden muusikkojen yhtye, jotka ovat omaksuneet läpikotaisin omat musiikilliset juurensa Karpaateilta. Meno on hetkittäin hurjaa.

Félix Lajkó & Vołosi 20.9. Savoy-teatterissa.   


2. Kalevalaa festivaalina

Oma festivaali Kalevalan ympärille – sulaa hulluutta vai nerokkuutta? Kuunneltuani Juha Hurmeen ja Tuomari Nurmion alkuun polkaiseman Kalevala elävänä tai kuolleena -projektin ensimmäistä julkaistua levyä olen taipuvainen kääntymään ehdottoman positiiviselle kannalle. Sen verran kekseliäästi ja nykyihmisen korvaan miellyttävästi Suomen omaleimaisimpiin kuuluvat artistit ja yhtyeet uudistavat Kalevalaa. Tulokset voi kuulla nyt livenä kahden päivän aikana Tavastialla. Esiintymässä on Nurmion ja Hurmeen lisäksi levyn artisteja kuten Paleface & Maija Kauhanen, Ismo Alanko, Mara Balls, Jaakko Laitinen & Väärä Raha sekä Suistamon Sähkö.

Kalevala elävänä tai kuolleena 20.–21.9. Tavastialla.  


3. Pimeys kannattelee bändisoittoa

Bändivetoisella suomenkielisellä rock- ja popmusiikilla on pitkä ja ansiokas historia, mutta viime vuosina se on ollut aika ahtaalla. Tähtisolistit jyräävät, dj:t valtaavat alaa. On hiphopia, on dancehallia, on vaikka mitä hauskaa – mutta perinteistä bändisoittoa vähemmän.

Aukkoa on ansiokkaasti täyttänyt Pimeys-yhtye, joka on nyt uuden edessä. Bändin rumpali lähti kaksi viikkoa ennen uuden Delta-levyn nauhoitusten alkua. Yhtyeen piti keksiä keinot selvitä, ja uuden tuottajan Jussi Jaakonahon avulla se lähti rohkeasti leikkimään ja kokeilemaan. Tavastian levynjulkaisukeikalla kuullaan ensi kertaa, kuinka kolmikko Joel Mäkinen, Pekka Nisu ja Jukkis Virtanen siinä onnistuivat.

Pimeys 28.9. Tavastialla.  


4. Kipparikvartetti tulee taas!

Kipparikvartetti oli 50-luvun Suomessa kulttuuri-instituutio, josta ei jäänyt paitsi yksikään kansalainen. Nelikko oli paikalla siellä missä tapahtui, Suomen ensimmäisestä tv-lähetyksestä Armi Kuuselan Miss Universum -juhliin. Lapsetkin saivat kvartetilta osansa; kukapa ei muistaisi Putte Possun nimipäiviä tai Mikki-Hiiren seikkailuja.

Nyt kaksi laulavaa veljesparia, Petri ja Jouni Bäckström sekä Sampo ja Tuukka Haapaniemi yhdistävät voimansa Uudeksi Kipparikvartetiksi. Nelikko esittää dramatisoidun konsertin, joka kertoo niin alkuperäisten kuin uusienkin ”kippareiden” elämänvaiheista. Se joka on joskus nähnyt Fabulous Bäckström Brothersista, Kansallisoopperasta ja Club For Fivesta tuttujen laulajien virtuositeettia, osaa odottaa tältä show’lta paljon.

Uusi Kipparikvartetti 4. ja 5. 10. Savoy-teatterissa.  


5. Harmonikan grand old man

Harmonikka on Suomessa kuin kansallissoitin, ja jos joku elossa olevista suurista haitaristeistamme on kansallishaitaristi, niin se on kyllä Veikko Ahvenainen. Itse aikoinaan silakkakauppiaalta Kuopiossa harmonikansoiton alkeet oppineen Ahvenaisen 90-vuotiskonsertti Finlandia-talossa on jokaisen harmonikanystävän pakollinen meno. Samalla kertaa saa kokea historian siipien havinaa, kuunnella laulajatähtiä, tutustua suomalaiseen vähärivismaailmaan ja venäläiseen haitarinsoittoon sekä katsahtaa vielä harmonikan tulevaisuuteenkin.

Esiintyjinä ovat Ahvenaisen oman Veikon hanurikvartetin lisäksi muun muassa Leif Lindeman ja tangokuningatar Marita Taavitsainen, professori Oleg Šarov oppilaineen Pietarista, Airi Hautamäen kaksiriviset Alavudelta sekä Kultaisen Harmonikan voittajia. Konsertin juontaa Erkki Liikanen, joka itsekin laulaa välillä. Lopuksi 300 hanuristia soittaa yhdessä. Vau!

Veikko Ahvenaisen 90-vuotisjuhlakonsertti 5.10. Finlandia-talossa.  


6. Ariana Grande, eli siis kuka?

Tädit ja sedät saivat kesällä syyn ihmetellä suureen ääneen vanhuspalvelu Facebookissa, kuka kumma on Ed Sheeran ja miten ihmeessä tämä voi kerätä konsertteihin niin loputtomasti väkeä, kun ei hänestä ole kuullut KUKAAN. Lokakuussa sama tapahtuu uudelleen, kun poptähti Ariana Grande saapuu ensi kertaa Helsinkiin.

Eli kuka Ariana Grande? No. Hän on maailman poptähtien kermaan muutamassa vuodessa noussut laulaja ja entinen lapsinäyttelijä, joka on päässyt väläyttelemään näyttelijäntaitojaan myös laulajanuransa aikana. Erilaiset ennätykset striimauspalveluissa ja Billboardin listoilla ovat rikkoutuneet viime aikoina rytinällä. Instagramissa hän on jo maailman toiseksi seuratuin artisti 164 miljoonalla seuraajallaan.

Seuraavaksi Grande esittää Charlien enkelit -elokuvan teeman yhdessä kollegoidensa Lana Del Reyn ja Miley Cyrusin kanssa. Laulua on muuten ollut tekemässä Suomen oma Alma.

Ariana Grande 5.10. Hartwall-areenalla (loppuunmyyty).  


7. Yonan välitilinpäätös

Laulaja ja lauluntekijä Yona on rikastuttanut Suomen musiikkielämää jo vuosikymmenen ajan yhdessä Orkesteri Liikkuvat Pilvet -kokoonpanon kanssa. Rikastuttaa on Yonan kohdalla sopiva verbi, niin monenlaista, genreistä vapaata musiikkia hän on nautittavaksemme tuonut. Toisinaan laulettavana on ollut räppiä, seuraavassa hetkessä poppia, sitten jousikvartettisäestyksellistä laulelmaa ja tangoakin.

Nyt Yona aikoo jäädä pidemmälle tauolle, ja sen kunniaksi hän sekä bändistä, jousikvartetista ja harpistista koostuva Orkesteri Liikkuvat Pilvet esittävät kappaleita jokaiselta Yonan seitsemältä levyltä.

Yona & Orkesteri Liikkuvat Pilvet 5.10. (loppuunmyyty) ja 6.10. Korjaamon Vaunusalissa.  


8. Tunteikas ja persoonallinen Erin

Jos tämän kauden Vain elämää -sarjasta pitäisi nostaa esiin yksi asia, olisi se Erinin versio Antti Tuiskun hitistä Mä hiihdän. Johan oli tunteella vedetty vajaa neliminuuttinen! Kyyneliä on vuodateltu niin kuvauksissa kuin kotiruutujenkin ääressä. Samalla Erin taisi saada taas tukun uusia faneja, jotka tajusivat viimeistään nyt, kuinka upeasta artistista onkaan kyse.

Nyt tätä persoonallista ääntä ja tunteen paloa pääsee kuuntelemaan myös konserttikiertueella, ja mikä mielenkiintoista, myös akustisesti. Viime kierroksella nämä konsertit myytiin loppuun.

Erin akustisesti Sellosalissa 18.10. ja Savoy-teatterissa 17.11.  


9. Mysteerikuoron paluu

Eipä voinut sveitsiläinen etnomusikologi arvata, mitä vielä tapahtuukaan, kun hän äänitti löytämäänsä bulga­rialaista naiskuoroa ja näiden epätavallista, dissonansseihin ja ja jopa vähän raa’an kuuloiseen tekniikkaan perustuvaa laulua. Kymmenen vuotta myöhemmin Bulgarian valtion television ja radion kuoro Le Mystère Des Voix Bulgares oli maailmalla käsite: se voitti Grammyn, pääsi levyttämään Kate Bushin kanssa ja kiertämään maapalloa.

Nykyään kuoron nimi on The Mystery of Bulgarian Voices. Se on tehnyt ensimmäisen levynsä kahteen kymmeneen vuoteen. Nyt yhteistyökumppanina on vanhan goottirockyhtye Dead Can Dancen laulaja Lisa Gerrard, joka esiintyy kuoron kanssa myös Helsingissä.

The Mystery of Bulgarian Voices 17.10. Savoy-teatterissa.  


10. Sillanpää lopettaa hiljaiselonsa

Jari Sillanpää on viettänyt kohujen takia pitkään itselleen epätavallista hiljaiseloa ja tehnyt vain yksittäisiä pienempiä keikkoja. Nyt hiljais­elo loppuu. Kulku ihmisen -kiertueen myötä hän palaa taas tuttuun, jokavuotisten konserttisalikiertueiden perinteeseen. Sillanpään mukana musisoi Petri Somerin johtama akustinen kvartetti, jonka erikoisuutena on Lauri Schreckin soittama konserttikantele.

Tänä syksynä Sillanpäätä voi nähdä myös yllätysten keikalla Ivana Helsingin järjestämällä Superwood Festivalilla Itä-Helsingin Hotelli Rantapuistossa.

Superwoodista löytyy toki paljon muutakin yllättävää!

Jari Sillanpää Musiikkitalossa 2.11., Superwood Festival 4.–6.10.  


11. Miehiä smokeissa

Rat Pack oli aikansa suosituimmista viihdetaiteilijoista koottu ryhmittymä 50- ja 60-luvuilla. Tunnetuimmat jäsenet olivat Frank Sinatra, Dean Martin ja Sammy Davis Junior, mutta mukana oli myös muita nimiä, naisiakin. Nyt Suomikin saa oman Rat Packinsa, tosin ilman naisjäseniä. Smokkimiehet-kolmikkoon kuuluvat Mikael Konttinen, tangokuningas Teemu Roivainen ja Kinky Boots -musikaalissa yleisöjä hurmannut Lauri Mikkola. Ohjelmisto on viihdemusiikin kovaa ydintä, kaikkea väliltä Hopeinen kuu ja Strangers in the Night.

Smokkimiehet 3.12. Kulttuuritalossa.  


12. Matti ja Teppo isolla areenalla

Populaarimusiikin suuret tähtemme heittelevät toinen toisensa perään jäähyväisiä. Viime vuonna jäähyväiskiertueella kiersi Danny, nyt on Matin ja Tepon vuoro. Heidän 50-vuotisjuhlavuotensa kiertue päättyy joulukuussa Hartwall-areenalle. Sitä tituleerataan ”veljesten viimeiseksi konserttiesiintymiseksi”.

No, eiväthän he ole lopettamassa. Ei Dannykaan lopettanut. Matti ja Teppo jatkavat keikkailua tästä lähtien vain kesäisin. Seitsemänkymppiset muusikkoveljekset haluavat jatkaa uraansa, koska fanit niin haluavat ja toisaalta, koska he haluavat saada jatkossakin keikkojen aiheuttaman adrenaliinipiikin. Hartwallin-keikasta tuleekin pienempiin lavoihin tottuneille laulajille oikein jättipiikki.

Matti ja Teppo 15.12. Hartwall-areenalla.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  4. 4

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  8. 8

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  9. 9

   Thaimaan kuningas esitteli jalkavaimoaan kymmenillä valokuvilla: Rakastajatar sai virallisen aseman, kuningatar istui vieressä katsellen

  10. 10

   Hämmentynyttä Wikileaksin perustajaa Julian Assangea kuultiin oikeudessa Britanniassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  4. 4

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  10. 10

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää