Kulttuuri

Sarjakuvamainen kauhuimago herätti aluksi hilpeyttä: 69 Eyes on soittanut yhdessä 30 vuotta, ja yksi syy siihen on ulkopuolisuuden tunne

Uusi manageri järjesti yhtyeen kuukauden Amerikan-kiertueelle viime keväänä, ja seuraava reissu on jo sovittuna. Rock-valokuvaaja Ville Juurikkalan näyttely kertoo bändin taipaleesta.

Kukaan ei osannut odottaa yhtyeelle pitkää elinikää, kun 69 Eyes kokosi rivejään kellariloukossa Helsingin Sörnäisissä vuonna 1989.

1980-luvulla helsinkiläisbändin tyypillinen elinkaari saattoi kestää muutaman vuoden ja muistoksi jäi levy tai kaksi. Sitkeimmät lähtivät maailmalle, jossa loppu tuli nopeasti. Kalifornian auringon alla käynnistyi esimerkiksi Hanoi Rocksin, The Nights of Iguanan ja Smackin loppulasku.

Kaikkien ennusteiden mukaan 69 Eyesilla olisi edessään samaan tapaan korskea ja kovaääninen mutta kitulias elinkaari.

Ensimmäisen vuosikymmenen aikana bändin ura ei edes lähtenyt lentoon. Yhtyeen sarjakuvamainen kauhuimago herätti monissa hilpeyttä, ja musiikillisesti monet olivat valmiita niputtamaan 69 Eyesin ”1980-luvun jämäbändiksi”, kuten laulaja Jyrki Linnankivi muistelee.

Hymyt hyytyivät, kun yhtye korjasi kurssiaan entistä tummasävyisempään suuntaan ja vuoden 1999 läpimurtosingle Gothic Girl avasi tien niin kotimaan listakärkeen kuin maailmalle.

Silti on suuri ihme, että 69 Eyes viettää tänä vuonna 30-vuotismerkkipäiväänsä. Vielä erikoisempaa on se, että kokoonpano on pysynyt samana lähes alkumetreiltä saakka, ilman taukoja. Se lienee ennätys ainakin Helsingin piirikunnallisessa sarjassa.

”Onhan noi numerot ihan järkyttäviä”, Linnankivi naurahtaa. ”Me ollaan 50 ja soitettu samassa bändissä 30 vuotta.”

”Jossain vaiheessa sitä on tietysti kelannut, että mä olen tän ikäinen ja meillä on bändi, että pitäisiköhän keksiä jotain muuta. Se ei ole aina ollut ihan selvää, mutta nyt mä oon varma, että tää on tässä. Tää jengi rokkaa loppuun asti. Nythän tää homma vasta alkaa!”

Linnankivi tuntuu olevan aina vain vakuuttuneempi yhtyeensä tulevaisuudesta. Yhtyeeltä ilmestyi perjantaina uusi albumi West End ja dokumentti 30 Years of Rock’n’roll.

Suurin innostuksen aihe on kuitenkin valtameren takana.

69 Eyesilla on uusi manageri, kalifornialainen Dez Fafara, joka järjesti yhtyeen kuukauden Amerikan-kiertueelle viime keväänä. Nyt seuraava reissu on jo sovittuna.

”Kyllä meistä jokainen hykertelee tyytyväisyydestä, kun näkee, että taas mennään Hollywoodin Whiskey a Go Gohun soittamaan. Se on osa sitä rock’n’roll-unelmaa, joka on meihin tehnyt vaikutuksen ja joka kiehtoo edelleen.”

”Mä luulen, että meillä kaikilla on mielessä se ajatus, että mitä jos? Mitä tässä voi vielä tapahtua? Me ollaan 30 vuotta veivattu, ja taas aukesi joku sivuovi vähän niin kuin itsestään”, Linnankivi riemuitsee.

Hän toivoo, että bändin tarina inspiroisi ihmisiä jatkamaan mitä tahansa harrastustaan ja uskomaan unelmiinsa.

”Ainahan meillä on ollut suuria puheita ja hirveitä odotuksia”, kitaristi Pasi ”Bazie” Moilanen toppuuttelee vierellä. ”Kannattaa ottaa sellainen asenne, että puolet jutuista ei tule tapahtumaan niin kuin on suunniteltu. Kaikki kyllä tapahtuu, mutta ei välttämättä heti.”

Pitkä etsikkoaika, jolloin bändille hymähdeltiin, on todennäköisin syy sille, että yhtyeen kokoonpanosta muodostui niin tiivis ja pitkäkestoinen. 69 Eyesista kasvoi jengi, joka tunsi olevansa ulkopuolinen kaikkien muiden keskellä.

”Me on aina tehty asiat toisin kuin muut, ihan omasta tahdosta”, Moilanen sanoo. ”Ehkä se yhteenkuuluvaisuuden tunne on pitänyt meidät yhdessä. Kun välillä on kokeillut tehdä jotain muiden mielen mukaan, se on osoittautunut vääräksi tieksi.”

Vuonna 2019 ulkopuolisuuden tunne tuntuu vain vahvistuneen. Vaikka 69 Eyes ei ole juuri muuttunut, maailma sen ympärillä on. Nyt musiikkibisnestä määrittelevät suoratoisto, soittolistat ja algoritmit, jotka eivät ole kohdelleen suopeasti levymyynnin varaan suosionsa rakentaneita rockyhtyeitä.

”Meidän musiikkia ei ole soittolistoilla striimaussysteemeissä, mutta pelastus on se, että meidän kuuntelijat eivät ole passiivisia”, Linnankivi uskoo. ”Tilastot kertovat suoraan sen, että ne varta vasten etsivät meidän levyt ja ovat lojaaleja. Ne ovat seuranneet meitä 20 vuotta, 10 vuotta ja aina tulee uusia. Niille me tämä uusi levy tehtiin.”

Kaksikko vakuuttaa, että yhtyeen hajoaminen ei ole koskaan käynyt edes lähellä. Vaikka takana on tuhansia ja taas tuhansia kilometrejä, he eivät ole kyllästyneet tuijottamaan samoja naamoja keikkabussissa.

”Televisiossa on joku uusi ohjelma, jossa Jone Nikula matkustaa suomalaisten artistien keikkabussissa, esimerkiksi nyt kävi Sannin kanssa Riihimäellä – näin pitkän rundin teki! – ja kysyi siinä matkalla, että kyllästyttääkö? Mulle ei ole tullut tuollainen edes mieleen”, Linnankivi ihmettelee.

”Totta kai on saattanut välillä olla motivaatio kadoksissa, mutta onneksi se ei ole ikinä osunut kaikille samaan aikaan”, Moilanen jatkaa.

”Me ollaan kasvettu eri suuntiin vuosien varrella, mutta jokainen on löytänyt paikkansa, sen missä on hyvä. Ihan alussa hengattiin yhdessä jossain Backstage-klubilla, ja se elämäntapa yhdisti meitä. Nyt meidät pitää yhdessä se, että saadaan tehdä sellaista musiikkia, jolla on merkitystä meille ja muille.”

Linnankivi sanoo, että koska joukossa on perheellisiä ihmisiä, niin on selvä, että jokaisella on omat elämänsä.

”Mutta kun me mennään lavalle, mikään ei ole epäselvää. Lavalla kaikki tuntuu tarkoituksenmukaiselta ja muu unohtuu.”

Rockyhtyeen pyörittäminen ja varsinkin kansainvälisen uran luominen vaativat aikaa ja omistautumista, jonka eteen muussa elämässä on usein tehtävä uhrauksia. Esimerkiksi Linnankivelle olisi ollut tarjolla kokonaan toisenlainen tie, sillä hänellä on maisterin paperit kemian opinnoistaan.

”En mä pidä sitä uhrauksena”, Linnankivi sanoo. ”Mä olen saanut tästä paljon enemmän ja päässyt tekemään kaikkia niitä juttuja, joista olen innostunut. Musiikkia, sarjakuvaa, designia, matkailua, kulttuuriantropologiaa...”

”Eikä tässä ole edes nuoruus mennyt. Tässä on ikuisesti se sama 69 Eyes -jäbä, ja sehän on iätön.”

Uuden levyn julkaisun yhteydessä avautui myös rock-valokuvaaja Ville Juurikkalan The 69 Eyes -valokuvanäyttely.

Suomen Moottoripyörämuseon yhteydessä toimivan Ace Corner Finlandin tiloissa Lahdessa sijaitseva näyttely sisältää Juurikkalan parhaita The 69 Eyes -kuvia vuosien varrelta, myös ennennäkemättömiä otoksia. Juurikkala on kulkenut yhtyeen matkassa 2000-luvun alusta alkaen niin Aasiassa, Euroopassa kuin Etelä- ja Pohjois-Amerikassakin.

Näyttely on avoinna vuoden 2020 loppuun saakka. HS julkaisee osan Juurikkalan kuvista.

 
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Mikä

69 Eyes


 69 Eyes perustettiin Helsingissä 1989, ja yhtyeessä ovat alusta lähtien olleet mukana laulaja Jyrki Linnankivi, basisti Arto ”Archzie” Ojajärvi sekä kitaristit Pasi ”Bazie” Moilanen ja Timo ”Timo-Timo” Pitkänen. Rumpali Jussi Vuori liittyi yhtyeeseen 1991, minkä jälkeen kokoonpano ei ole muuttunut.

 Viime viikolla ilmestynyt West End on yhtyeen kahdestoista studioalbumi. Läpimurtona voi pitää vuoden 2000 albumia Blessed Be, ja platinaa levyistä ovat myyneet Paris Kills ja Devils. Yhtyeen tunnetuimpia kappaleita ovat esimerkiksi Lost Boys, Dance D’Amour ja Gothic Girl.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   CNN: Yhdysvaltalaiset sotilaat ja puolustus­viranomaiset kokevat pettäneensä kurdit – ”Häpeän maatani

  2. 2

   Nainen kuoli ketjukarusellin keinun pudottua Ranskassa

  3. 3

   #Metoo alkoi kaksi vuotta sitten – nyt miehet kertovat, miten heidän elämänsä muuttui parempaan

  4. 4

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  5. 5

   Mikael Jungner ehdottaa helsinkiläisille autoilijoille 650 euron lisämaksua pysäköintiin, vastalahjaksi joukkoliikennelippu

  6. 6

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  7. 7

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  8. 8

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  9. 9

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  10. 10

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  5. 5

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  6. 6

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  7. 7

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  8. 8

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  9. 9

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää