Kulttuuri

Sarjakuvamainen kauhuimago herätti aluksi hilpeyttä: 69 Eyes on soittanut yhdessä 30 vuotta, ja yksi syy siihen on ulkopuolisuuden tunne

Uusi manageri järjesti yhtyeen kuukauden Amerikan-kiertueelle viime keväänä, ja seuraava reissu on jo sovittuna. Rock-valokuvaaja Ville Juurikkalan näyttely kertoo bändin taipaleesta.

Kukaan ei osannut odottaa yhtyeelle pitkää elinikää, kun 69 Eyes kokosi rivejään kellariloukossa Helsingin Sörnäisissä vuonna 1989.

1980-luvulla helsinkiläisbändin tyypillinen elinkaari saattoi kestää muutaman vuoden ja muistoksi jäi levy tai kaksi. Sitkeimmät lähtivät maailmalle, jossa loppu tuli nopeasti. Kalifornian auringon alla käynnistyi esimerkiksi Hanoi Rocksin, The Nights of Iguanan ja Smackin loppulasku.

Kaikkien ennusteiden mukaan 69 Eyesilla olisi edessään samaan tapaan korskea ja kovaääninen mutta kitulias elinkaari.

Ensimmäisen vuosikymmenen aikana bändin ura ei edes lähtenyt lentoon. Yhtyeen sarjakuvamainen kauhuimago herätti monissa hilpeyttä, ja musiikillisesti monet olivat valmiita niputtamaan 69 Eyesin ”1980-luvun jämäbändiksi”, kuten laulaja Jyrki Linnankivi muistelee.

Hymyt hyytyivät, kun yhtye korjasi kurssiaan entistä tummasävyisempään suuntaan ja vuoden 1999 läpimurtosingle Gothic Girl avasi tien niin kotimaan listakärkeen kuin maailmalle.

Silti on suuri ihme, että 69 Eyes viettää tänä vuonna 30-vuotismerkkipäiväänsä. Vielä erikoisempaa on se, että kokoonpano on pysynyt samana lähes alkumetreiltä saakka, ilman taukoja. Se lienee ennätys ainakin Helsingin piirikunnallisessa sarjassa.

”Onhan noi numerot ihan järkyttäviä”, Linnankivi naurahtaa. ”Me ollaan 50 ja soitettu samassa bändissä 30 vuotta.”

”Jossain vaiheessa sitä on tietysti kelannut, että mä olen tän ikäinen ja meillä on bändi, että pitäisiköhän keksiä jotain muuta. Se ei ole aina ollut ihan selvää, mutta nyt mä oon varma, että tää on tässä. Tää jengi rokkaa loppuun asti. Nythän tää homma vasta alkaa!”

Linnankivi tuntuu olevan aina vain vakuuttuneempi yhtyeensä tulevaisuudesta. Yhtyeeltä ilmestyi perjantaina uusi albumi West End ja dokumentti 30 Years of Rock’n’roll.

Suurin innostuksen aihe on kuitenkin valtameren takana.

69 Eyesilla on uusi manageri, kalifornialainen Dez Fafara, joka järjesti yhtyeen kuukauden Amerikan-kiertueelle viime keväänä. Nyt seuraava reissu on jo sovittuna.

”Kyllä meistä jokainen hykertelee tyytyväisyydestä, kun näkee, että taas mennään Hollywoodin Whiskey a Go Gohun soittamaan. Se on osa sitä rock’n’roll-unelmaa, joka on meihin tehnyt vaikutuksen ja joka kiehtoo edelleen.”

”Mä luulen, että meillä kaikilla on mielessä se ajatus, että mitä jos? Mitä tässä voi vielä tapahtua? Me ollaan 30 vuotta veivattu, ja taas aukesi joku sivuovi vähän niin kuin itsestään”, Linnankivi riemuitsee.

Hän toivoo, että bändin tarina inspiroisi ihmisiä jatkamaan mitä tahansa harrastustaan ja uskomaan unelmiinsa.

”Ainahan meillä on ollut suuria puheita ja hirveitä odotuksia”, kitaristi Pasi ”Bazie” Moilanen toppuuttelee vierellä. ”Kannattaa ottaa sellainen asenne, että puolet jutuista ei tule tapahtumaan niin kuin on suunniteltu. Kaikki kyllä tapahtuu, mutta ei välttämättä heti.”

Pitkä etsikkoaika, jolloin bändille hymähdeltiin, on todennäköisin syy sille, että yhtyeen kokoonpanosta muodostui niin tiivis ja pitkäkestoinen. 69 Eyesista kasvoi jengi, joka tunsi olevansa ulkopuolinen kaikkien muiden keskellä.

”Me on aina tehty asiat toisin kuin muut, ihan omasta tahdosta”, Moilanen sanoo. ”Ehkä se yhteenkuuluvaisuuden tunne on pitänyt meidät yhdessä. Kun välillä on kokeillut tehdä jotain muiden mielen mukaan, se on osoittautunut vääräksi tieksi.”

Vuonna 2019 ulkopuolisuuden tunne tuntuu vain vahvistuneen. Vaikka 69 Eyes ei ole juuri muuttunut, maailma sen ympärillä on. Nyt musiikkibisnestä määrittelevät suoratoisto, soittolistat ja algoritmit, jotka eivät ole kohdelleen suopeasti levymyynnin varaan suosionsa rakentaneita rockyhtyeitä.

”Meidän musiikkia ei ole soittolistoilla striimaussysteemeissä, mutta pelastus on se, että meidän kuuntelijat eivät ole passiivisia”, Linnankivi uskoo. ”Tilastot kertovat suoraan sen, että ne varta vasten etsivät meidän levyt ja ovat lojaaleja. Ne ovat seuranneet meitä 20 vuotta, 10 vuotta ja aina tulee uusia. Niille me tämä uusi levy tehtiin.”

Kaksikko vakuuttaa, että yhtyeen hajoaminen ei ole koskaan käynyt edes lähellä. Vaikka takana on tuhansia ja taas tuhansia kilometrejä, he eivät ole kyllästyneet tuijottamaan samoja naamoja keikkabussissa.

”Televisiossa on joku uusi ohjelma, jossa Jone Nikula matkustaa suomalaisten artistien keikkabussissa, esimerkiksi nyt kävi Sannin kanssa Riihimäellä – näin pitkän rundin teki! – ja kysyi siinä matkalla, että kyllästyttääkö? Mulle ei ole tullut tuollainen edes mieleen”, Linnankivi ihmettelee.

”Totta kai on saattanut välillä olla motivaatio kadoksissa, mutta onneksi se ei ole ikinä osunut kaikille samaan aikaan”, Moilanen jatkaa.

”Me ollaan kasvettu eri suuntiin vuosien varrella, mutta jokainen on löytänyt paikkansa, sen missä on hyvä. Ihan alussa hengattiin yhdessä jossain Backstage-klubilla, ja se elämäntapa yhdisti meitä. Nyt meidät pitää yhdessä se, että saadaan tehdä sellaista musiikkia, jolla on merkitystä meille ja muille.”

Linnankivi sanoo, että koska joukossa on perheellisiä ihmisiä, niin on selvä, että jokaisella on omat elämänsä.

”Mutta kun me mennään lavalle, mikään ei ole epäselvää. Lavalla kaikki tuntuu tarkoituksenmukaiselta ja muu unohtuu.”

Rockyhtyeen pyörittäminen ja varsinkin kansainvälisen uran luominen vaativat aikaa ja omistautumista, jonka eteen muussa elämässä on usein tehtävä uhrauksia. Esimerkiksi Linnankivelle olisi ollut tarjolla kokonaan toisenlainen tie, sillä hänellä on maisterin paperit kemian opinnoistaan.

”En mä pidä sitä uhrauksena”, Linnankivi sanoo. ”Mä olen saanut tästä paljon enemmän ja päässyt tekemään kaikkia niitä juttuja, joista olen innostunut. Musiikkia, sarjakuvaa, designia, matkailua, kulttuuriantropologiaa...”

”Eikä tässä ole edes nuoruus mennyt. Tässä on ikuisesti se sama 69 Eyes -jäbä, ja sehän on iätön.”

Uuden levyn julkaisun yhteydessä avautui myös rock-valokuvaaja Ville Juurikkalan The 69 Eyes -valokuvanäyttely.

Suomen Moottoripyörämuseon yhteydessä toimivan Ace Corner Finlandin tiloissa Lahdessa sijaitseva näyttely sisältää Juurikkalan parhaita The 69 Eyes -kuvia vuosien varrelta, myös ennennäkemättömiä otoksia. Juurikkala on kulkenut yhtyeen matkassa 2000-luvun alusta alkaen niin Aasiassa, Euroopassa kuin Etelä- ja Pohjois-Amerikassakin.

Näyttely on avoinna vuoden 2020 loppuun saakka. HS julkaisee osan Juurikkalan kuvista.

 
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Mikä

69 Eyes


 69 Eyes perustettiin Helsingissä 1989, ja yhtyeessä ovat alusta lähtien olleet mukana laulaja Jyrki Linnankivi, basisti Arto ”Archzie” Ojajärvi sekä kitaristit Pasi ”Bazie” Moilanen ja Timo ”Timo-Timo” Pitkänen. Rumpali Jussi Vuori liittyi yhtyeeseen 1991, minkä jälkeen kokoonpano ei ole muuttunut.

 Viime viikolla ilmestynyt West End on yhtyeen kahdestoista studioalbumi. Läpimurtona voi pitää vuoden 2000 albumia Blessed Be, ja platinaa levyistä ovat myyneet Paris Kills ja Devils. Yhtyeen tunnetuimpia kappaleita ovat esimerkiksi Lost Boys, Dance D’Amour ja Gothic Girl.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Nokia keskeyttää osingonmaksun ja muuttaa tulevaisuudennäkymänsä huonommiksi

  3. 3

   Keski-ikä ja muut elämänvaiheet on ymmärretty väärin, sanoo tutkija – Se, mihin ryhmään kuulut, ei olekaan kiinni ikävuosista

   Tilaajille
  4. 4

   Nordea valahti tappiolle, pienentää roimasti osinkoa ja varoittaa uusista henkilöstövähennyksistä

  5. 5

   Perussuomalaiset yhä suurin puolue, keskustan puheenjohtajavaihdos ei näy kannatuksessa

  6. 6

   Kaikilla on liikaa tavaraa, mutta etenkin muovin hävittäminen on vielä haitallisempaa kuin sen ostaminen

   Tilaajille
  7. 7

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  8. 8

   Video: Lauri Markkasella räjähtävä kauden avaus: 35 pistettä

  9. 9

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  10. 10

   Tara Junker hämmästeli ruotsalaisten intoa puhua suolistobakteereista – Nyt hän haluaa kertoa suomalaisille, miten suoliston bakteerikantaa voi parantaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  4. 4

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  5. 5

   Rekasta löytyi 39 ruumista Britanniassa, ihmisiä sisältänyt kontti lastattiin lauttaan Belgiassa

  6. 6

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  7. 7

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  8. 8

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  9. 9

   Maailman muoviroskasta suuri osa on peräisin vain muutaman suuryhtiön tuotteista – ykkösenä Coca-Cola

  10. 10

   Valkotakkinen mies yritti raahata pojan pois Pohjois-Tapiolassa, epäilty saatu kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  8. 8

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  9. 9

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää