Kulttuuri    |   Levyarvostelut

Metallimusiikki on voimissaan Afrikan Botswanassa, vaikka bändin pyörittäminen ja levyn äänittäminen voi olla vaikeaa

Afrikkalaista metallia ei ole liiemmälti kantautunut Eurooppaan, kriitikko Heikki Romppainen kirjoittaa ja antaa lisäksi viisi tähteä Fleurille ja Litku Klemetille.

Albumi, metalli

Eri esittäjiä: Brutal Africa – The Heavy Metal Cowboys of Botswana. Svart. ★★★

”Jos rock on kuollut Yhdysvalloissa ja Euroopassa, täällä se elää, ja me aiomme välittää perinnettä seuraavalle sukupolvelle.”

Pöyhkey­dessä löytyy – ja hyvä niin.

”Ihmiset pelkäävät rock ’n’ roll -ihmisten aggressiota ja korkeaa itseluottamusta.”

Lainaukset ovat elokuvan Freedom in the Dark trailerista. Samuli Pyykkösen ohjaamassa dokumentissa perehdytään Botswanan metallikulttuuriin.

Afrikkalaisten hevareiden tyylitaju on silmiinpistävän riemukas. Yhdessä klipissä mustaan nahkaan ja cowboyhattuun sonnustautunut musiikinystävä raahaa osana asukokonaisuuttaan – lapiota.

Kalaharin autiomaan hallitsemassa ja kaivosteollisuuden kohtuullisesti vaurastuttamassa Botswanassa on elänyt 1960-luvulta asti pieni mutta aktiivinen rock­scene, ja myös siellä raskas metallimusiikki on muodostunut omaksi alakulttuurikseen, globaaliin tyyliin. Afrikkalaista metallia ei kuitenkaan ole liiemmälti kantautunut genren kyllästämään Eurooppaan.

Brutal Africa – The Heavy Metal Cowboys of Botswana -kokoelman kappaleet on kerätty Freedom in the Darkin kuvaamisen aikana, ja ne antavat ilmeisen kattavan kuvan maan metallikuvioista jo siksi, että bändejä kerrotaan olevan vähänlaisesti. Paikallisen alakulttuurin dokumentaationa kokoelma on jo kulttuuriteko.

Paperilla Brutal Africa on yksinomaan voitokas ajatus. Esimerkiksi black metalin kuuntelijat tietävät, kuinka musiikkiin on uinut mukaan omintakeisia paikallisia piirteitä eri maanosissa.

Myös tietoisuus afrikkalaisesta musiikista on laajentunut yleisesti tunnettujen felakutien ulkopuolellekin; muun muassa 1970-luvun zambialaisen zamrock-scenen levyjen uusintapainokset ovat levinneet innokkaille alanharrastajille Suomessakin.

Miltä brutaalin Botswanan bändit sitten kuulostavat? Lyhyesti sa­noen jälki on joko ärhäkkää mutta jokseenkin ennestään tutun kuuloista tai omalaatuisempaa ja samalla hiukan huvittavaa.

Levyn kansiteksteistä selviää, kuinka haastavaa bändien pyörittäminen ja esimerkiksi äänittämään pääseminen voivat Botswanassa olla, mutta ylimääräisiä sympatia­pisteitä yhtyeet eivät tarvitse.

Death metal tuntuu olevan huudossa, sillä bändeistä Crackdust, Overthrust, Stane ja Wrust sopivat siihen lokeroon. Yhdestä puusta yhtyeet eivät kuitenkaan ole, ja Overthrust kiteyttääkin genrekseen ”very extreme underground rock music usually known as old school death metal”.

Crackdust ja Overthrust soivat kuolometallissaan tyylipuhtaimmin örinöineen ja lanaavine komppeineen. Stane tuo ulosanniltaan hiukan mieleen Sepulturan.

On kuitenkin vielä matkaa siihen, että Botswanasta putkahtaisi maailmalle oma Sepultura – yhtye, joka nousisi länsimaiden ulkopuolelta maailmanlaajuiseen tunnettuuteen, uudistaisi genren muotokieltä ja toisi vielä oman maan­tieteellisen ja kulttuurisen taustansa huomattavaksi osaksi musiikillista estetiikkaansa.

Wrust tuntuu hiukan yrittelevän tällaista, sillä The Day of Sacrificen alussa kuuluva musiikki tuntuisi olevan puhtaasti paikallista sävyä ja tällaista fuusiota olisi yhtyeiltä mieluusti kuullut enemmänkin.

Metal Orizon ja PMMA antavat kokoelmalla nyansseja aiemmin mainittujen tuuttaamiseen. Paikallinen legenda Metal Orizon groovailee 1990-lukulaisen raskaan rockin hengessä ja toisaalta heittäytyy tyystin metallin ulkopuolelle. PMMA:n Imprisoned to Death taas on varmaankin levyn hämmästyttävin raita, ärinää ja kimitystä yhdistelevä kevytmetalli­kappale, jota toteutettaessa on varmasti seurattu omaa vaistoa eikä yksittäisiä esikuvia. Hienoa toimintaa!

Brutal Africa toimii kiintoisana musiikillisena sisäänheittäjänä vaikkei olisikaan vielä nähnyt Freedom in the Dark -dokumenttia. Eittämättä elokuvan näkeminen voi antaa musiikille vielä erityisempää sädekehää, sen verran omintakeiselta touhu näyttää jo trailerissa.

Mihin tästä sitten jatkaisi nojatuolimatkailua ja obskuurien helmien etsintää? Kotimainen, marginaalin marginaalissa operoiva Against Audio -yhtiö esimerkiksi on julkaissut kokonaisen kasetillisen Overthrustia.

Maanalainen kulttuurityö jatkuu väsymättä, vaikka iso yleisö ei sitä huomaisikaan.

Botswana on myös saanut ensimmäisen black metal -yhtyeensä Raven in Flesh, mutta se ei ole vielä päässyt levyttämään.

Sitä kelpaa odotella.

Kriitikko Heikki Romppaisen valinnat: Täydet viisi tähteä Fleurille ja Litku Klemetille

Kaksi minuuttia rakkautta Marsista

Single, pop

Fleur: Mon Ami Martien.

Bickerton Records. ★★★★★

Yé-yé eli jee jee! Kehutaan ensin mutkan kautta: ensi­kosketukseni Fleurin kaksi­minuuttiseen pop-ihanuuteen Mon Ami Martien tapahtui kuunnellessani erinomaista, tuttavallisen syvällistä radio-ohjelmaa Pekka Laineen ihmemaa.

Sen jälkeen tilasin espanjalaiselta levy-yhtiöltä Fleurin vinyylisinglen ja olen intoillut artistista tuttavapiirissä kaikille, joiden uskoisin asiasta kiinnostuvan. Rytmi on napakan svengaavaa garagea, laulusuoritus kaihoisan tarttuva ja tuotannollinen jälki vilkuttaa Joe Meekin 1960-lukulaisille avaruusviihdesoundeille.”Rakkaani on marsilainen”, kappaleessa kerrotaan. Ranskankielistä laulua tulee kuunneltua jostain syystä tarkemmalla korvalla kuin valtakielisiä lyriikoita, mikä on kielipuolenakin hauskaa.

Nukkavierua söpöilyfolkia

Albumi, indie/folk

Kasper: Niin pyörii maa.

Roihis Musica. ★★★

Kasper tekee suhteel­lisen muodikasta laulaja-lauluntekijä­musiikkia, jota voisi kuvailla outsider folkiksi. Tänä päivänä se tarkoittaa söpöllä tavalla nukkavierua ja introverttia haahuilua, jonka sanoituksissa heijastuu useammin halipula kuin vaikka psyyken ongelmat.

Hauras äänimaisema saa unenomaisia elementtejä ambientmaisen hitaasti toistuvista, efektien vääristämistä soinnuista ja lelusoittimista. Kuvaus ei kuulosta omaperäiseltä, mutta DJ Polarsoulin tuottama levy on punnitun ja tarvittaessa ison kuuloistamusiikkia – avauskappaleessa Hei rakas kuullaan Kallion kirkon urkuja. Mikä tärkeintä, intiimin leijailun lomasta erottuu kyllin omailmeisiä ja melodisesti kivoja kappaleita.

Mustan metallin kaaos rauhoittaa

Single, metalli

Mayhem: Worthless Abominations Destroyed.

Century Media. ★★★

Norja­laisen black metalin legenda Mayhem on porskuttanut viime aikoina klassikko­levynsä De Mysteriis Dom Sathanasin nostalgisoinnilla, mutta lokakuussa yhtye on julkaisemassa ensimmäisen uuden levynsä viiteen vuoteen.

Jännittävästi kerrostetussa Worthless Abominations Destroyed -kappaleessa Attila Csiharin levoton mutta ylväs lauluraita hallitsee kuulokuvaa usein omissa maailmoissaan suhteessa hektisellä blastbeat-rummutuksella etenevään soittoon. Kappaleen kaoottisuus on kumman rauhoittavaa.

Litku Klemetti valloittaa taas

Albumi, pop/rock

Litku Klemetti: Ding ding dong. Luova Records. ★★★★★

Alusta alkaen Litku Klemetin kirpputori­under­ground-rockissa on viehättänyt sen pidäkkeettömyys. Ja vaikka sekoitus­aineet ovat tutut, musiikki kuulostaa yhä jatkuvalta luovalta kukkaan puhkeamiselta, alati tuoreelta.

Ding ding dong suunnistaa tomerasta iskelmästä raukeaan psykedeliaan, juustoisen tanssittavista kiipparikuvioista progressiivisiin sovituksiin ja hillityn hienostuneeseen kaunomusikaalisuuteen. Kaikki suodattuu tiukan bändin ja sen keskushahmon kautta valloittavaksi kokonaisuudeksi.

Lyyrikkona Klemettiä ei ole kehuttu tarpeeksi: viisto havainnointi, henkinen suuruus ja ihmissuhteet, joiden edessä vahvakin näyttää kipupisteensä, kertovat persoonallista, ihmisen näköistä tarinaa. Tarkkanäköinen ja sanavalmis pikkukylän visionääri Hullu-Sanna kasvaa yhä myyttisempiin mittoihin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  2. 2

   Maailman suurimman lentokoneen tehnyt ukrainalainen Antonov selvisi Neuvostoliiton kaatumisesta, mutta Venäjän ja Ukrainan välirikko syöksi sen ongelmiin

  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  5. 5

   Suomalaisia vaivaa kehu-ummetus, ja se voi vahingoittaa parisuhteita, sanoo parisuhdekouluttaja

   Tilaajille
  6. 6

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Influenssarokotteen koostumus muuttui, rokottamiset alkavat normaalia myöhemmin

  9. 9

   Itkua, raivoa, rakkautta ja turhautumista: Kohta katoavalla Wilmalla on erityinen paikka helsinkiläisten muistoissa

  10. 10

   Alkava rasvamaksa sekä diabeteksen ja uniapnean oireet herättivät: Huoli omasta terveydestä sai laihduttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Porvari vastaan demari, isoveli vastaan pikkuveli – Hirvolan veljekset käyttävät suurta valtaa Suomessa, mutta tänään ei neuvotella vaan pelataan kovaa

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhannet lukijat kertoivat HS:lle, miksi heillä ei ole lapsia – Vastauksista piirtyy kuva epävarmuuteen kasvaneesta sukupolvesta

   Tilaajille
  4. 4

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  5. 5

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  6. 6

   Caitlin Moran joutui vastoin tahtoaan seksivideolle ja haluaa kertoa siitä avoimesti, sillä seksi on feminismin ytimessä

   Tilaajille
  7. 7

   Tätä on lastensuojelun työntekijäkato käytännössä: Vantaalainen perheenäiti piiloutuu suihkuun itkemään, koska kukaan ei auta hänen vaikeasti oireilevaa poikaansa

   Tilaajille
  8. 8

   Syyria ja kurdit yhteistyöhön: Armeija aikoo vastata Turkin hyökkäykseen, USA vetää joukkojaan maasta

  9. 9

   Poliisi pidätti näyttelijä Jane Fondan, 81, tämän osoitettua mieltään Greta Thunbergin ja muiden ilmastoaktivistien puolesta

  10. 10

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä paljastaa, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää