Kulttuuri    |   Levyarvostelut

Metallimusiikki on voimissaan Afrikan Botswanassa, vaikka bändin pyörittäminen ja levyn äänittäminen voi olla vaikeaa

Afrikkalaista metallia ei ole liiemmälti kantautunut Eurooppaan, kriitikko Heikki Romppainen kirjoittaa ja antaa lisäksi viisi tähteä Fleurille ja Litku Klemetille.

Albumi, metalli

Eri esittäjiä: Brutal Africa – The Heavy Metal Cowboys of Botswana. Svart. ★★★

”Jos rock on kuollut Yhdysvalloissa ja Euroopassa, täällä se elää, ja me aiomme välittää perinnettä seuraavalle sukupolvelle.”

Pöyhkey­dessä löytyy – ja hyvä niin.

”Ihmiset pelkäävät rock ’n’ roll -ihmisten aggressiota ja korkeaa itseluottamusta.”

Lainaukset ovat elokuvan Freedom in the Dark trailerista. Samuli Pyykkösen ohjaamassa dokumentissa perehdytään Botswanan metallikulttuuriin.

Afrikkalaisten hevareiden tyylitaju on silmiinpistävän riemukas. Yhdessä klipissä mustaan nahkaan ja cowboyhattuun sonnustautunut musiikinystävä raahaa osana asukokonaisuuttaan – lapiota.

Kalaharin autiomaan hallitsemassa ja kaivosteollisuuden kohtuullisesti vaurastuttamassa Botswanassa on elänyt 1960-luvulta asti pieni mutta aktiivinen rock­scene, ja myös siellä raskas metallimusiikki on muodostunut omaksi alakulttuurikseen, globaaliin tyyliin. Afrikkalaista metallia ei kuitenkaan ole liiemmälti kantautunut genren kyllästämään Eurooppaan.

Brutal Africa – The Heavy Metal Cowboys of Botswana -kokoelman kappaleet on kerätty Freedom in the Darkin kuvaamisen aikana, ja ne antavat ilmeisen kattavan kuvan maan metallikuvioista jo siksi, että bändejä kerrotaan olevan vähänlaisesti. Paikallisen alakulttuurin dokumentaationa kokoelma on jo kulttuuriteko.

Paperilla Brutal Africa on yksinomaan voitokas ajatus. Esimerkiksi black metalin kuuntelijat tietävät, kuinka musiikkiin on uinut mukaan omintakeisia paikallisia piirteitä eri maanosissa.

Myös tietoisuus afrikkalaisesta musiikista on laajentunut yleisesti tunnettujen felakutien ulkopuolellekin; muun muassa 1970-luvun zambialaisen zamrock-scenen levyjen uusintapainokset ovat levinneet innokkaille alanharrastajille Suomessakin.

Miltä brutaalin Botswanan bändit sitten kuulostavat? Lyhyesti sa­noen jälki on joko ärhäkkää mutta jokseenkin ennestään tutun kuuloista tai omalaatuisempaa ja samalla hiukan huvittavaa.

Levyn kansiteksteistä selviää, kuinka haastavaa bändien pyörittäminen ja esimerkiksi äänittämään pääseminen voivat Botswanassa olla, mutta ylimääräisiä sympatia­pisteitä yhtyeet eivät tarvitse.

Death metal tuntuu olevan huudossa, sillä bändeistä Crackdust, Overthrust, Stane ja Wrust sopivat siihen lokeroon. Yhdestä puusta yhtyeet eivät kuitenkaan ole, ja Overthrust kiteyttääkin genrekseen ”very extreme underground rock music usually known as old school death metal”.

Crackdust ja Overthrust soivat kuolometallissaan tyylipuhtaimmin örinöineen ja lanaavine komppeineen. Stane tuo ulosanniltaan hiukan mieleen Sepulturan.

On kuitenkin vielä matkaa siihen, että Botswanasta putkahtaisi maailmalle oma Sepultura – yhtye, joka nousisi länsimaiden ulkopuolelta maailmanlaajuiseen tunnettuuteen, uudistaisi genren muotokieltä ja toisi vielä oman maan­tieteellisen ja kulttuurisen taustansa huomattavaksi osaksi musiikillista estetiikkaansa.

Wrust tuntuu hiukan yrittelevän tällaista, sillä The Day of Sacrificen alussa kuuluva musiikki tuntuisi olevan puhtaasti paikallista sävyä ja tällaista fuusiota olisi yhtyeiltä mieluusti kuullut enemmänkin.

Metal Orizon ja PMMA antavat kokoelmalla nyansseja aiemmin mainittujen tuuttaamiseen. Paikallinen legenda Metal Orizon groovailee 1990-lukulaisen raskaan rockin hengessä ja toisaalta heittäytyy tyystin metallin ulkopuolelle. PMMA:n Imprisoned to Death taas on varmaankin levyn hämmästyttävin raita, ärinää ja kimitystä yhdistelevä kevytmetalli­kappale, jota toteutettaessa on varmasti seurattu omaa vaistoa eikä yksittäisiä esikuvia. Hienoa toimintaa!

Brutal Africa toimii kiintoisana musiikillisena sisäänheittäjänä vaikkei olisikaan vielä nähnyt Freedom in the Dark -dokumenttia. Eittämättä elokuvan näkeminen voi antaa musiikille vielä erityisempää sädekehää, sen verran omintakeiselta touhu näyttää jo trailerissa.

Mihin tästä sitten jatkaisi nojatuolimatkailua ja obskuurien helmien etsintää? Kotimainen, marginaalin marginaalissa operoiva Against Audio -yhtiö esimerkiksi on julkaissut kokonaisen kasetillisen Overthrustia.

Maanalainen kulttuurityö jatkuu väsymättä, vaikka iso yleisö ei sitä huomaisikaan.

Botswana on myös saanut ensimmäisen black metal -yhtyeensä Raven in Flesh, mutta se ei ole vielä päässyt levyttämään.

Sitä kelpaa odotella.

Kriitikko Heikki Romppaisen valinnat: Täydet viisi tähteä Fleurille ja Litku Klemetille

Kaksi minuuttia rakkautta Marsista

Single, pop

Fleur: Mon Ami Martien.

Bickerton Records. ★★★★★

Yé-yé eli jee jee! Kehutaan ensin mutkan kautta: ensi­kosketukseni Fleurin kaksi­minuuttiseen pop-ihanuuteen Mon Ami Martien tapahtui kuunnellessani erinomaista, tuttavallisen syvällistä radio-ohjelmaa Pekka Laineen ihmemaa.

Sen jälkeen tilasin espanjalaiselta levy-yhtiöltä Fleurin vinyylisinglen ja olen intoillut artistista tuttavapiirissä kaikille, joiden uskoisin asiasta kiinnostuvan. Rytmi on napakan svengaavaa garagea, laulusuoritus kaihoisan tarttuva ja tuotannollinen jälki vilkuttaa Joe Meekin 1960-lukulaisille avaruusviihdesoundeille.”Rakkaani on marsilainen”, kappaleessa kerrotaan. Ranskankielistä laulua tulee kuunneltua jostain syystä tarkemmalla korvalla kuin valtakielisiä lyriikoita, mikä on kielipuolenakin hauskaa.

Nukkavierua söpöilyfolkia

Albumi, indie/folk

Kasper: Niin pyörii maa.

Roihis Musica. ★★★

Kasper tekee suhteel­lisen muodikasta laulaja-lauluntekijä­musiikkia, jota voisi kuvailla outsider folkiksi. Tänä päivänä se tarkoittaa söpöllä tavalla nukkavierua ja introverttia haahuilua, jonka sanoituksissa heijastuu useammin halipula kuin vaikka psyyken ongelmat.

Hauras äänimaisema saa unenomaisia elementtejä ambientmaisen hitaasti toistuvista, efektien vääristämistä soinnuista ja lelusoittimista. Kuvaus ei kuulosta omaperäiseltä, mutta DJ Polarsoulin tuottama levy on punnitun ja tarvittaessa ison kuuloistamusiikkia – avauskappaleessa Hei rakas kuullaan Kallion kirkon urkuja. Mikä tärkeintä, intiimin leijailun lomasta erottuu kyllin omailmeisiä ja melodisesti kivoja kappaleita.

Mustan metallin kaaos rauhoittaa

Single, metalli

Mayhem: Worthless Abominations Destroyed.

Century Media. ★★★

Norja­laisen black metalin legenda Mayhem on porskuttanut viime aikoina klassikko­levynsä De Mysteriis Dom Sathanasin nostalgisoinnilla, mutta lokakuussa yhtye on julkaisemassa ensimmäisen uuden levynsä viiteen vuoteen.

Jännittävästi kerrostetussa Worthless Abominations Destroyed -kappaleessa Attila Csiharin levoton mutta ylväs lauluraita hallitsee kuulokuvaa usein omissa maailmoissaan suhteessa hektisellä blastbeat-rummutuksella etenevään soittoon. Kappaleen kaoottisuus on kumman rauhoittavaa.

Litku Klemetti valloittaa taas

Albumi, pop/rock

Litku Klemetti: Ding ding dong. Luova Records. ★★★★★

Alusta alkaen Litku Klemetin kirpputori­under­ground-rockissa on viehättänyt sen pidäkkeettömyys. Ja vaikka sekoitus­aineet ovat tutut, musiikki kuulostaa yhä jatkuvalta luovalta kukkaan puhkeamiselta, alati tuoreelta.

Ding ding dong suunnistaa tomerasta iskelmästä raukeaan psykedeliaan, juustoisen tanssittavista kiipparikuvioista progressiivisiin sovituksiin ja hillityn hienostuneeseen kaunomusikaalisuuteen. Kaikki suodattuu tiukan bändin ja sen keskushahmon kautta valloittavaksi kokonaisuudeksi.

Lyyrikkona Klemettiä ei ole kehuttu tarpeeksi: viisto havainnointi, henkinen suuruus ja ihmissuhteet, joiden edessä vahvakin näyttää kipupisteensä, kertovat persoonallista, ihmisen näköistä tarinaa. Tarkkanäköinen ja sanavalmis pikkukylän visionääri Hullu-Sanna kasvaa yhä myyttisempiin mittoihin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käräjätuomari kyykytti salissaan asianajajia, syyttäjiä ja tutkinnanjohtajia – hovioikeus puuttui tuomarin käytökseen

  2. 2

   Ministeri Paatero puolusti Veikkauksen toimintaa A-studiossa – HS kysyi asian­tuntijoilta, pitävätkö väitteet paikkaansa

  3. 3

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  4. 4

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  5. 5

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  6. 6

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  7. 7

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  8. 8

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  9. 9

   Helsinki aikoo selvittää, ketkä saavat kaupungin vuokra-asuntoja ja miksi

  10. 10

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  4. 4

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  5. 5

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  6. 6

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  9. 9

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  10. 10

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää