Kulttuuri

Suomalaiskolmikon huikea materiaali Prahan miehityksestä toi voiton – HS sai visuaalisen journalismin 10 000 euron palkinnon

Voittajan lisäksi seitsemän finalistin joukkoon ylsi kaksi muutakin HS:n tuotantoa.

”Olkaa pojat varovaisia, venäläiset tulevat!”

Näin alkaa Visuaalisen journalismin 10 000 euron palkinnon tiistai-iltana voittanut juttu, joka julkaistiin Helsingin Sanomissa viime vuonna 18. elokuuta. Kilpailussa etsittiin parasta Suomessa vuonna 2018 julkaistua visuaalista journalismia.

Juttu kertoo ainutlaatuisen visuaalisesti kolmen suomalaisnuoren matkasta Prahaan Tšekkoslovakian miehityksen aikana elokuussa 1968.

Kokonaisuus perustuu silloin 21–23-vuotiaiden Alpo Collanuksen, Juha Koiviston ja Anders Nybomin kuvaamaan kaitafilmi- ja valokuvamateriaaliin, joka julkaistiin jutun yhteydessä ensimmäistä kertaa.

Kolmikko oli lähtenyt huvimatkalle, joka muuttui nopeasti miehityksen taltioinniksi. Värifilmin loputtua tšekkoslovakialaiset lahjoittivat miehille mustavalkofilmiä.


”Juttu on uskomaton matkakertomus historiallisen tapahtuman ytimeen, kuin putoaminen keskelle jännityselokuvaa”, palkintoraati perustelee.

”Toteutus on sekä kännykässä että tietokoneen ruudulla mukaansatempaava visuaalinen tarina, vaivaton käyttää sekä tehty sivistyneesti, vailla virheitä. Sellaisena se edustaa tasoa, jonka tulisi olla suomalaisessakin mediassa standardi mutta ei valitettavasti vielä ole.”

Raadin mukaan juttu on pakko lukea jo pelkän visuaalisen todistusvoimansa vuoksi. ”Tämä ominaisuus on samaan aikaan sekä erittäin tavoiteltava että erittäin harvinainen”, raati toteaa.

Palkitun kokonaisuuden tekivät Linda Laine, teksti, Elisa Bestetti, design ja koodi, Linda Manner, kuvatoimittaminen, Jenni Virtanen ja Joonas Laitinen, tuottaminen sekä Akseli Valmunen, valokuvaaja.

”Olemme valtavan iloisia ja otettuja tästä tunnustuksesta. Praha-juttu on malliesimerkki journalistisen kerronnan upeista mahdollisuuksista digitaalisessa ympäristössä”, sanoo HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.

”Tšekkoslovakian väkivaltainen miehitys muuttuu artikkelissa väkeväksi kokemukseksi tekstin, äänen, videon ja kuvan yhteisvaikutuksesta. Tällaisen digitaalisen kerronnan tie on meidän tiemme.”

Voit uppoutua palkittuun kokonaisuuteen tämän linkin takaa.

Kilpailuun osallistui kaikkiaan 80 työtä. Niistä seitsemän valikoitui finaaliin, mukana kaksi muutakin HS:n juttua.

HS:n Irti ratista -kokonaisuus yhdisti raadin mukaan useita uusia visuaalisen kerronnan keinoja innovatiivisesti. Artikkeli kertoi, miten autoliikenne tulevaisuudessa mullistuu. Työryhmä oli Ossi Mansikka, Uolevi Holmberg, Timo Myllymäki ja Kimmo Koskinen ja juttu on luettavissa tämän linkin takaa.

Pasila kasvaa korkeuksiin -kokonaisuudessa artikkelissa HS käytti ensimmäistä kertaa pelien rakentamiseen kehitettyä Unreal Engineä, kun videograafikko yhdisti erilaisten 3D-ohjelmistojen avulla Helsingin kaupungin avoimen datan 3D-mallin rakennuttajien suunnitelmiin uusista rakennuksista.

”Unreal Enginen avulla lukija pystyttiin viemään lennolle yli seuraavan vuosikymmenen Helsingin”, raati kiittää. Työryhmä oli Uolevi Holmberg, Lari Malmberg, Elisa Bestetti, Juhani Saarinen ja Jussi Pullinen. Lopputulos on nähtävissä tämän linkin takaa.

Finaalin ylsivät myös Hannu Kyyriäisen infografiikat Suomen Kuvalehteen, Stephan Garneaun The Netherlands v. Aggressive Tax Planning Aalto-yliopistolle tehdyssä ja Optimumissa julkaistussa kokonaisuudessa, työryhmän Viivi Prokofjev, Tero Kartastenpää, Dora Dalila, Maria Moulud ja Jaakko Suomalainen Tulva-lehteen tekemä Valioluokka-juttu palkintoja saaneista rotukoirista sekä Sara Hornigin ja Karoliina Paanasen toteuttama Puolet meistä -kokonaisuus masennuksesta Suomessa. Puolet meistä -kokonaisuus on ollut esillä Kokkolassa Creat Spacen näyttelyssä ja elokuussa 2018 Suomen Valokuvataiteen museolla osana fin.land-ryhmänäyttelyä.

Raadin perustelut kaikkien seitsemän finalistin valintaan sekä linkit sisältöihin löytyvät kootusti tämän linkin takaa.

Raatiin kuuluivat design director Tuomas Jääskeläinen A-lehdistä (nykyisin Helsingin Sanomista), informaatiomuotoilija Juuso Koponen informaatiomuotoilutoimisto Koponen+Hildenistä, Tampereen yliopiston journalismin vierailijaprofessori, Aamulehden maksullisten sisältöjen päällikkö Elina Paasonen, art director Caroline Suinner media- ja viestintäkollektiivista Ruskeat tytöt, valokuvaaja Maija Tammi, Aamulehden vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu, luova johtaja Alo Valtere ateriankuljetusyhtiö Woltista sekä strategi, art director Jesper Vuori viestintätoimisto Milttonista.

Visuaalisen journalismin palkinto jaettiin nyt kolmannen kerran. Palkinnon jakaa journalistisen designin ammattilaisten muodostama Visuaalisen Journalismin Kilta ry ja rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Petra Wilkman löysi Sipoon metsästä herkkusuiden himoitseman 3,5-kiloisen sienen: ”Olin jo melkein autolla, mutta sitten käännyin takaisin”

  2. 2

   Alkoiko Iphonesi akku tyhjentyä pikavauhtia, kun päivitit puhelimen käyttöjärjestelmän? Tästä on kyse

  3. 3

   Nainen putosi ketjukarusellista ja kuoli Ranskassa: Suomen huvipuistoissa on käytössä muutama onnettomuuslaitetta vastaava karuselli

  4. 4

   Kommentti: Jos tänään ei tapahdu brexit-ihmettä, Boris Johnson ajetaan tilanteeseen, jonka sijasta hän ”makaisi ennemmin kuolleena katu­ojassa”

  5. 5

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  6. 6

   Myynnissä oleva satavuotias kivilinna näyttää petollisen halvalta: Kunnon remonttiin voi upota satakertainen summa

  7. 7

   Suositun Netflix-sarjan tekijät haastettiin Yhdysvalloissa oikeuteen: Heidän väitetään vääristäneen poliisin kiisteltyä kuulustelutekniikkaa

  8. 8

   CNN: Yhdysvaltalaiset sotilaat ja puolustus­viranomaiset kokevat pettäneensä kurdit – ”Häpeän maatani”

  9. 9

   EU:n laajentuminen uhkaa tyssätä: Ranska haluaa hidastaa Pohjois-Makedonian ja Albanian neuvotteluita

  10. 10

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  2. 2

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  3. 3

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  4. 4

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  5. 5

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita

  6. 6

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  7. 7

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  8. 8

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  9. 9

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  10. 10

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää