Kulttuuri

Kolme sinistä miestä on kerännyt katsomoihin jo 35 miljoonaa ihmistä, nyt ryhmä vierailee ensi kertaa Suomessa – Miksi The Blue Man Group on niin suosittu?

Hartwall-areenalla viidesti esiintyvä ryhmä on laajentunut kymmenien sinisten miesten imperiumiksi.

Kolme sinistä kaljua miestä, joista kukaan ei puhu. Ei myöskään kuule, koska yhdelläkään ei ole korvia.

Nämä vaatimattomalta vaikuttavat lähtökohdat huomioon ottaen tuntuu lähes uskomattomalta, että sinisten miesten showryhmä The Blue Man Group on onnistunut keräämään vuosien aikana jo yli 35 miljoonaa katsojaa ympäri maailmaa. Vuosittain kolmikon temppuja käy ihmettelemässä noin kaksi miljoonaa ihmistä.

Nyt ryhmä on ensi kertaa Suomessa, ja keikkoja on heti varattu kalenteriin peräti kymmenen. Viime viikolla Tampere-talossa nähtiin viisi esitystä, tällä viikolla on yhtä monta Hartwall-areenalla.

Mikä selittää The Blue Man Groupin valtavan suosion?

Olennaisinta ovat yllätykset, wow-elämykset, ryhmän perustajat kertovat esittelyvideollaan. Esitykset yhdistävät visuaalisuutta, musiikkia, uusinta teknologiaa ja komediaa, ja yleisön eteen vyörytetään koko ajan jotain, mitä he eivät olisi ikimaailmassa osanneet odottaa.

”Kun aloitimme, puhuimme siitä, millaista elämä on ollut 150 vuotta sitten, kun sirkus tuli kaupunkiin ja ihminen näki ensi kertaa elefantin. Sen on täytynyt olla mahtavaa! Ajattelimme, että mitä jos loisimme maailman, jota kukaan ei ole ennen kokenut”, Chris Wink kertoo.

Toki esityksissä on aina myös jotain, mitä moni osaa jo odottaa:

Lavalla nähdään ilmastointiputkista kehiteltyjä soittimia, joiden avulla The Blue Man Group loihtii hurjia perkussioesityksiä. Loppuhuipennuksena yleisö joutuu wc-paperimyrskyyn.

Ryhmä luo musiikkia monenlaisista, hyvin yksinkertaisistakin elementeistä. Oheisella videolla instrumentiksi taipuu Brooklyn Bridge:The Blue Man Group syntyi kolmen kaveruksen – muusikon, näyttelijän ja tietokonenörtin – tylsistymisestä.

Elettiin 1980-luvun loppua Manhattanilla. Chris Winkiä, Matt Goldmania ja Phil Stantonia harmitti heidän kotikortteleidensa lamaantunut kulttuuri-ilmasto.

Kolmikko alkoi kokoontua viikoittain ja jakaa toisilleen kiinnostavia kulttuurivinkkejä, oli sitten kyse elokuvista, kirjoista, levyistä tai lehdistä.

Pian kokoukset siirtyivät ulos ja laajenivat sinisiksi naamioituneiden miesten eriskummallisiksi katuperformansseiksi.

Käänteentekevä tapaus oli eräät hautajaiset. Kolmikko järjesti ne vuonna 1988 New Yorkin Central Parkissa. Ideana oli haudata tylsä ja kamala 1980-luku ja luoda tilaa jollekin uudelle.

Siniset miehet kantoivat puistossa arkkua ja polttivat kiistanalaisina pitämiään 1980-luvun symboleita, muun muassa Rambo-nuken ja Berliinin muurin.

Paikalle oli houkuteltu musiikkikanava MTV ja sen kuulu toimittaja Kurt Loder, kauaskantoisin seurauksin.

Kolmikko muistelee The New York Timesin artikkelissa huvittuneina, kuinka MTV:n juttu onnistui vaikuttamaan siltä kuin paikalla olisi ollut enemmänkin ihmisiä. Todellisuudessa heitä oli vain parikymmentä.

”Tapahtui editoinnin taika”, Goldman kertoo. Tapahtuma onnistuttiin näyttämään sellaisena, että ”ihmisistä tuntui kuin he olisivat missanneet Sex Pistolsin”.

Sinisistä miehistä tuli kuuluisia, ja kaverukset alkoivat kehittää konseptiaan. He veivät lyhyitä esityksiään New Yorkin klubeille, Lincoln Centerin komediafestivaalille ja lopulta Astor Place Theatreen, josta tuli ryhmän esitysten pysyvä koti vuonna 1991.

Siitä lähtien The Blue Man Groupin esitykset ovat pyörineet keskeytyksettä ”Off-Broadwaylla”.

Sinisestä miehestä kehiteltiin hahmo, joka on utelias, sympaattinen ja viaton. Se on myös ulkopuolinen, meidän maailmaamme toisin silmin mittaileva. Kulttuuriset käyttäytymiskoodit ovat sen alituinen ihmettelyn kohde.

Oheisen videon sketseissä hyödynnetään juuri tätä sinisen miehen ulkopuolisuutta ja nykymenon kummastelua:Esityksille tyypillistä on se, että yleisö otetaan mukaan. Varautua voi myös ”4d-elämyksiin”: lavalta saattaa esimerkiksi ruiskia maalia.

Valot ovat huimia ja temput tuovat mieleen sirkuksen. Groovaavasta musiikista huolehtii erillinen bändi.

Uutta teknologiaa hyödynnetään, mutta vanhoja kikkojakaan ei ole unohdettu; kehonkieltä, ilmeitä, sosiaalisuutta.

Lähes 30 vuotta sitten show’ta pidettiin hyvin uraauurtavana. Vuonna 1993 Helsingin Sanomissa kirjoitettiin, että esitys on New Yorkin merkittävin teatteriesitys vuosikausiin.

Sittemmin valtavat turistilaumat löysivät ryhmän, ja taiteellisesti vaativat newyorkilaiset alkoivat nyrpistellä.

Muualtakin on alkanut kuulua mutinaa. Keskustelupalstoilla saatetaan ihmetellä, kuka katsoo The Blue Man Groupia vielä vuonna 2019. Nykypäivän ihmistä on vaikea enää hätkäyttää, kun kaikki on jo nähty.

Napina ei ryhmän perustajia haittaa. Heidän tarkoituksensa ei ollut alun perinkään tehdä avantgardea tai kehittää koko ajan jotakin uuttta, suurta ja sensaatiomaista.

Tarkoitus oli luoda jotain, joka koskettaa ihmisiä. Se voi tapahtua pienemminkin elkein.


Nykyään The Blue Man Groupin esitykset pyörivät New Yorkin lisäksi vakituisesti monessa muussakin kaupungissa.

Ryhmä on asettunut myös Bostoniin, Chicagoon, Orlandoon ja Las Vegasiin. Berliinin Bluemax-teatteriin ryhmä muutti vuonna 2006.

Tämän lisäksi ryhmä on tehnyt lukuisia kiertueita ympäri maailmaa, myös risteilylaivoilla.

Se on julkaissut levyjä, livevideoita ja kirjan, järjestänyt rock-konsertteja parodioivan kiertueen, esiintynyt Simpsoneissa ja saanut Empire State Buildingin säihkymään sinisenä.

Kaksi vuotta sitten The Blue Man Group myytiin kanadalaiselle Cirque du Soleil -organisaatiolle.

On selvää, etteivät kolme sinistä miestä voi esiintyä samaan aikaan kaikkialla.

Sinisistä miehistä on kasvanut suorastaan imperiumi. Tällä hetkellä heitä on noin 70.

Kaikkiaan organisaatiossa on satoja työntekijöitä. Koska esityksiä on paljon ympäri maailmaa, uusia sinisiä miehiä – joukossa on myös muutama nainen – etsitään koko ajan lisää, samoin kuin muusikoita ja tuotannosta vastaavia. Koe-esiintymisiä järjestetään monta kertaa vuodessa. Koulutus kestää kaksi kuukautta.

Kun The Blue Man Group aloitti esityksensä New Yorkissa vuonna 1991, perustajatrio oli lavalla kolme ensimmäistä vuotta kuutena päivänä viikossa. Enää he eivät esiinny. Nyt kaksi heistä keskittyy uuden ideoimiseen.

Yksi perustajajäsenistä, Matt Goldman, myi osuutensa yhtiöstä yhdeksän vuotta sitten. Hän päätti keskittyä Blue Schooliin, kouluun, jota The Blue Man Group oli mukana perustamassa.

Manhattanilla toimiva yksityiskoulu korostaa luovuutta, omaperäisyyttä ja ihmettelyn taitoa. Tismalleen samoja hyveitä on haluttu esitellä ihmisille The Blue Man Groupin esitysten kautta.

The Blue Man Group Hartwall-areenalla 19.9.–22.9.2019.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  4. 4

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  5. 5

   Kahden japanilaisen lentotukialuksen hylyt löydettiin Tyynenmeren pohjasta

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Thaimaan kuningas esitteli jalkavaimoaan kymmenillä valokuvilla: Rakastajatar sai virallisen aseman, kuningatar istui vieressä katsellen

  8. 8

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  9. 9

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta

  10. 10

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  7. 7

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  8. 8

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Lääkekannabis on toiveiden tynnyri”, sanoo Fimean ylitarkastaja

  10. 10

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää