Kulttuuri

Kolme sinistä miestä on kerännyt katsomoihin jo 35 miljoonaa ihmistä, nyt ryhmä vierailee ensi kertaa Suomessa – Miksi The Blue Man Group on niin suosittu?

Hartwall-areenalla viidesti esiintyvä ryhmä on laajentunut kymmenien sinisten miesten imperiumiksi.

Kolme sinistä kaljua miestä, joista kukaan ei puhu. Ei myöskään kuule, koska yhdelläkään ei ole korvia.

Nämä vaatimattomalta vaikuttavat lähtökohdat huomioon ottaen tuntuu lähes uskomattomalta, että sinisten miesten showryhmä The Blue Man Group on onnistunut keräämään vuosien aikana jo yli 35 miljoonaa katsojaa ympäri maailmaa. Vuosittain kolmikon temppuja käy ihmettelemässä noin kaksi miljoonaa ihmistä.

Nyt ryhmä on ensi kertaa Suomessa, ja keikkoja on heti varattu kalenteriin peräti kymmenen. Viime viikolla Tampere-talossa nähtiin viisi esitystä, tällä viikolla on yhtä monta Hartwall-areenalla.

Mikä selittää The Blue Man Groupin valtavan suosion?

Olennaisinta ovat yllätykset, wow-elämykset, ryhmän perustajat kertovat esittelyvideollaan. Esitykset yhdistävät visuaalisuutta, musiikkia, uusinta teknologiaa ja komediaa, ja yleisön eteen vyörytetään koko ajan jotain, mitä he eivät olisi ikimaailmassa osanneet odottaa.

”Kun aloitimme, puhuimme siitä, millaista elämä on ollut 150 vuotta sitten, kun sirkus tuli kaupunkiin ja ihminen näki ensi kertaa elefantin. Sen on täytynyt olla mahtavaa! Ajattelimme, että mitä jos loisimme maailman, jota kukaan ei ole ennen kokenut”, Chris Wink kertoo.

Toki esityksissä on aina myös jotain, mitä moni osaa jo odottaa:

Lavalla nähdään ilmastointiputkista kehiteltyjä soittimia, joiden avulla The Blue Man Group loihtii hurjia perkussioesityksiä. Loppuhuipennuksena yleisö joutuu wc-paperimyrskyyn.

Ryhmä luo musiikkia monenlaisista, hyvin yksinkertaisistakin elementeistä. Oheisella videolla instrumentiksi taipuu Brooklyn Bridge:The Blue Man Group syntyi kolmen kaveruksen – muusikon, näyttelijän ja tietokonenörtin – tylsistymisestä.

Elettiin 1980-luvun loppua Manhattanilla. Chris Winkiä, Matt Goldmania ja Phil Stantonia harmitti heidän kotikortteleidensa lamaantunut kulttuuri-ilmasto.

Kolmikko alkoi kokoontua viikoittain ja jakaa toisilleen kiinnostavia kulttuurivinkkejä, oli sitten kyse elokuvista, kirjoista, levyistä tai lehdistä.

Pian kokoukset siirtyivät ulos ja laajenivat sinisiksi naamioituneiden miesten eriskummallisiksi katuperformansseiksi.

Käänteentekevä tapaus oli eräät hautajaiset. Kolmikko järjesti ne vuonna 1988 New Yorkin Central Parkissa. Ideana oli haudata tylsä ja kamala 1980-luku ja luoda tilaa jollekin uudelle.

Siniset miehet kantoivat puistossa arkkua ja polttivat kiistanalaisina pitämiään 1980-luvun symboleita, muun muassa Rambo-nuken ja Berliinin muurin.

Paikalle oli houkuteltu musiikkikanava MTV ja sen kuulu toimittaja Kurt Loder, kauaskantoisin seurauksin.

Kolmikko muistelee The New York Timesin artikkelissa huvittuneina, kuinka MTV:n juttu onnistui vaikuttamaan siltä kuin paikalla olisi ollut enemmänkin ihmisiä. Todellisuudessa heitä oli vain parikymmentä.

”Tapahtui editoinnin taika”, Goldman kertoo. Tapahtuma onnistuttiin näyttämään sellaisena, että ”ihmisistä tuntui kuin he olisivat missanneet Sex Pistolsin”.

Sinisistä miehistä tuli kuuluisia, ja kaverukset alkoivat kehittää konseptiaan. He veivät lyhyitä esityksiään New Yorkin klubeille, Lincoln Centerin komediafestivaalille ja lopulta Astor Place Theatreen, josta tuli ryhmän esitysten pysyvä koti vuonna 1991.

Siitä lähtien The Blue Man Groupin esitykset ovat pyörineet keskeytyksettä ”Off-Broadwaylla”.

Sinisestä miehestä kehiteltiin hahmo, joka on utelias, sympaattinen ja viaton. Se on myös ulkopuolinen, meidän maailmaamme toisin silmin mittaileva. Kulttuuriset käyttäytymiskoodit ovat sen alituinen ihmettelyn kohde.

Oheisen videon sketseissä hyödynnetään juuri tätä sinisen miehen ulkopuolisuutta ja nykymenon kummastelua:Esityksille tyypillistä on se, että yleisö otetaan mukaan. Varautua voi myös ”4d-elämyksiin”: lavalta saattaa esimerkiksi ruiskia maalia.

Valot ovat huimia ja temput tuovat mieleen sirkuksen. Groovaavasta musiikista huolehtii erillinen bändi.

Uutta teknologiaa hyödynnetään, mutta vanhoja kikkojakaan ei ole unohdettu; kehonkieltä, ilmeitä, sosiaalisuutta.

Lähes 30 vuotta sitten show’ta pidettiin hyvin uraauurtavana. Vuonna 1993 Helsingin Sanomissa kirjoitettiin, että esitys on New Yorkin merkittävin teatteriesitys vuosikausiin.

Sittemmin valtavat turistilaumat löysivät ryhmän, ja taiteellisesti vaativat newyorkilaiset alkoivat nyrpistellä.

Muualtakin on alkanut kuulua mutinaa. Keskustelupalstoilla saatetaan ihmetellä, kuka katsoo The Blue Man Groupia vielä vuonna 2019. Nykypäivän ihmistä on vaikea enää hätkäyttää, kun kaikki on jo nähty.

Napina ei ryhmän perustajia haittaa. Heidän tarkoituksensa ei ollut alun perinkään tehdä avantgardea tai kehittää koko ajan jotakin uuttta, suurta ja sensaatiomaista.

Tarkoitus oli luoda jotain, joka koskettaa ihmisiä. Se voi tapahtua pienemminkin elkein.


Nykyään The Blue Man Groupin esitykset pyörivät New Yorkin lisäksi vakituisesti monessa muussakin kaupungissa.

Ryhmä on asettunut myös Bostoniin, Chicagoon, Orlandoon ja Las Vegasiin. Berliinin Bluemax-teatteriin ryhmä muutti vuonna 2006.

Tämän lisäksi ryhmä on tehnyt lukuisia kiertueita ympäri maailmaa, myös risteilylaivoilla.

Se on julkaissut levyjä, livevideoita ja kirjan, järjestänyt rock-konsertteja parodioivan kiertueen, esiintynyt Simpsoneissa ja saanut Empire State Buildingin säihkymään sinisenä.

Kaksi vuotta sitten The Blue Man Group myytiin kanadalaiselle Cirque du Soleil -organisaatiolle.

On selvää, etteivät kolme sinistä miestä voi esiintyä samaan aikaan kaikkialla.

Sinisistä miehistä on kasvanut suorastaan imperiumi. Tällä hetkellä heitä on noin 70.

Kaikkiaan organisaatiossa on satoja työntekijöitä. Koska esityksiä on paljon ympäri maailmaa, uusia sinisiä miehiä – joukossa on myös muutama nainen – etsitään koko ajan lisää, samoin kuin muusikoita ja tuotannosta vastaavia. Koe-esiintymisiä järjestetään monta kertaa vuodessa. Koulutus kestää kaksi kuukautta.

Kun The Blue Man Group aloitti esityksensä New Yorkissa vuonna 1991, perustajatrio oli lavalla kolme ensimmäistä vuotta kuutena päivänä viikossa. Enää he eivät esiinny. Nyt kaksi heistä keskittyy uuden ideoimiseen.

Yksi perustajajäsenistä, Matt Goldman, myi osuutensa yhtiöstä yhdeksän vuotta sitten. Hän päätti keskittyä Blue Schooliin, kouluun, jota The Blue Man Group oli mukana perustamassa.

Manhattanilla toimiva yksityiskoulu korostaa luovuutta, omaperäisyyttä ja ihmettelyn taitoa. Tismalleen samoja hyveitä on haluttu esitellä ihmisille The Blue Man Groupin esitysten kautta.

The Blue Man Group Hartwall-areenalla 19.9.–22.9.2019.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  2. 2

   Taloyhtiö remontoi kivijalkaansa ravintolatilat Helsingin Kalliossa: Kaksion hoitovastike laski 242 eurosta 88 euroon

  3. 3

   Miksi et vaan voi olla normaali nainen, tivataan Maria Veitolalta – Hän kertoo kirjassaan, miten rajusti hänen ulkonäköään on arvosteltu

  4. 4

   Netflixin natsidokumentissa Puolalla on omat rajat ja keskitysleirejä – Pääministeri suuttui: ”Maatani ei ollut tuohon aikaan olemassa itsenäisenä valtiona”

  5. 5

   Parisuhdeneuvojen joukosta nousee kolme ylitse muiden, huomasi satoja juttuja lukenut toimittaja – ”Jos näitä onnistuisi noudattamaan, menisi aika hyvin”

  6. 6

   Jääräpäinen jätti käänsi selkänsä Trumpille – Kalifornia on USA:n ilmastopolitiikan edelläkävijä, jossa talous kukoistaa ja päästöt vähenevät

   Tilaajille
  7. 7

   Häpeän kielitaitoani ja toistaiseksi olen onnistunut välttämään yliopistolla kurssit, jotka pidetään englanniksi

  8. 8

   Vantaa otti käyttöön oman kaupunkipyöräjärjestelmän: Lopputulos täysi pettymys

  9. 9

   Taas ollaan Rappiolla: Hassisen kone päihitti syövän ja huumeongelman ja tekee paluun stadionkonsertissa

   Tilaajille
  10. 10

   Arvostettu historioitsija tunnusti nuoren avovaimonsa surman Pietarissa – Nyt miehestä on paljastumassa väki­valtainen puoli, jota ovat peitelleet sekä yliopisto että poliisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Arvostettu historioitsija tunnusti nuoren avovaimonsa surman Pietarissa – Nyt miehestä on paljastumassa väki­valtainen puoli, jota ovat peitelleet sekä yliopisto että poliisi

  3. 3

   Saksalais­parlamentaarikko unohti reppunsa junaan Suomessa, seurasi tapahtumasarja jonka jälkeen ylistykselle ei tullut loppua

  4. 4

   Sdp:n valtuustoryhmä erotti Abdirahim ”Husu” Husseinin määrä­ajaksi

  5. 5

   Yöllä aitaan leikattu reikä kuumentaa Postin lakkoa: Merimiesunionin puheenjohtaja uhkailee jo kauppamerenkulun pysäyttämisellä

  6. 6

   Tämä on ollut JVG:n vuosikymmen, mutta nyt Ville Galle sanoo, että se on ohi: ”Lätkäräppi on kuollut”

   Tilaajille
  7. 7

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  8. 8

   Arjen parhaat pikaruokareseptit: Viisi pastaa, jotka ovat pöydässä alle 20 minuutissa

  9. 9

   Internetissä ymmärrettiin, että koska ”Kekkonen” on diminutiivi, jossakin on oltava iso ja kauhea ”Kekko” – siitä alkoi meemivyöry, joka on parasta juuri nyt

  10. 10

   Maailman kallein rannekello myytiin yli 28 miljoonalla eurolla Sveitsissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Nykyihmiset eivät jaksa odottaa tai käyttävät systeemiä siekailematta hyväkseen, ja se tukkii sairaaloiden päivystykset, sanoo lääkäri Anna Rajala

   Tilaajille
  4. 4

   Viola Wallenius, 24, haaveili perhe-elämästä ja urasta Suomessa, mutta päätyi kahdeksanlapsisen perheen äidiksi Keniaan – Keskellä yötä minibussissa hänen käsiinsä syntyi uusi ihminen

   Tilaajille
  5. 5

   Illalla nukuttaa, mutta aamuyöllä alkaa valvominen – Liian varhainen heräily on monen vaiva, ja unitutkija kertoo, mistä siinä on kyse

   Tilaajille
  6. 6

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Monen kehossa jyllää näkymätön, pitkä­aikainen tulehdus, joka voi aiheuttaa ikäviä vaivoja – Nämä yhdeksän asiaa on hyvä tietää lievästä tulehduksesta

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  10. 10

   Seksin puute ja pyykkivuoret eivät riko liittoja, vaan syy on paljon kipeämpi, sanoo terapeutti Maaret Kallio – ja hänellä on ratkaisu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää